Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Schwerin via Lübeck

  Genom Själland och Lolland går färden under förmiddagen mot Rödby-färjan som ska ta oss över Fehmarn Bält till Puttgarden. Väl på tysk mark fortsätter vi ner till Hansastaden Lübeck för ett trevligt uppehåll. Under en guidad promenad i den idylliska stadskärnan, som kantas av idel ädel tegelbebyggelse, lär vi oss mer om staden och dess historia. Stadsporten Holstenstor, Heiliger-Geist-Hospital, rådhuset och Marienkirche är välkända inslag i stadsbilden, liksom Buddenbrookhuset - nära förknippat med nobelpristagaren Thomas Mann, och Niederegger - den världsberömda marsipantillverkaren, som försett såväl kungligheter och andra digniteter som vanliga gottegrisar med marsipan i över 200 år. Säkert unnar man sig en läcker tårtbit här!

  Vi lämnar så Lübeck och Schleswig-Holstein och sätter kurs mot Schwerin, Mecklenburg-Vorpommerns förtjusande huvudstad. Här ska vi inkvartera oss på 4-stjärniga Plaza Schwerin, beläget vid den vackra sjön Ostorfer See, på promenadavstånd från Schwerins historiska stadskärna. En god middag avrundar dagen. Ca 63 mil fr Göteborg & 36 mil fr Malmö.


  Holstentor i Lübeck. Foto: Thomas Radbruch

  Hemorten-Schwerin via Lübeck
 • Dag 2: Schwerin - båttur & stadsrundtur

  Till sjöss och till fots ska vi efter frukost bekanta oss med Schwerin, som grundades av hertigen Henrik Lejonet år 1160. Ett flertal sjöar omger staden, vilket givit den epitetet "de sju sjöarnas stad". Under en behaglig båttur, som tar oss ut på Schweriner Innensee och via kanaler till tre mindre sjöar, njuter vi av de tjusiga perspektiven. Ombord finns det möjliget att inta kaffe och en bit tårta. Innan vi åter lägger till passerar vi alldeles intill stadens sagolika nyrenässansslott, som tronar på en liten ö. Schweriner Schloss, komplett med tinnar och torn, uppfördes på mitten av 1800-talet med inspiration från franska Château Chambord och kallas ofta för "Mecklenburgs Neuschwanstein" efter det berömda bayerska slottet.

  Den måleriska stadskärnan kantas av nyklassicistiska och historiska byggnader, som överlevde andra världskriget relativt oskadda. Domkyrkan Sankt Maria und Sankt Johannes anses vara den gotiska tegelarkitekturens främsta verk i Östersjöregionen. Mitt emot slottet, vid det vackra torget Alter Garten, ligger Staatliches Museum, som rymmer fina konstsamlingar. Efter en gemensam promenad får vi tid att strosa på egen hand. Kanske lockar ett slottsbesök eller en shoppingrunda?

  På eftermiddagen samlas vi åter på hotellet för en liten midsommaraktivitet innan vi så småningom sätter oss till bords för att avnjuta en middag med smak av midsommar.


  Det sagolika slottet i Schwerin. Foto: DZT

  Schwerin - båttur & stadsrundtur
 • Dag 3: Wismar med sektprovning & opera Fidelio i Schwerin

  Efter frukost beger vi oss ett stycke norrut, till vackra Wismar vid Wismarbukten. Efter det trettioåriga kriget etablerade sig svenskarna i staden och gjorde den till en av Europas mäktigaste fästningsstäder. Wismar pantsattes 1803 till Mecklenburg för hundra år framåt, men när tiden för återlösen var inne avstod svenskarna sina anspråk. Ännu återstår en del minnen från svensktiden, t ex Tyghuset, som den svenska garnisonen hade som vapenarsenal, och den svenska överdomstolens praktfulla byggnad. Ett annat "svenskt" inslag är die Schwedenköpfer, "svenskskallarna", som ursprungligen satt på pålar vid hamninloppet. På torget Am Markt står det magnifika borgarhuset Alter Schwede från 1380, som sedan 1878 rymmer en trevlig krog.

  Vi avslutar vår stadspromenad med en guidad rundvisning i Tysklands nordligaste sektkällare. Här får vi prova tre olika sorters sekt och bröd därtill. Därefter ges vi tid att äta lunch och flanera i de mysiga kvarteren vid den gamla hamnen alternativt besöka något museum. Åter i Schwerin får vi en stunds vila innan vi äter middag och beger oss till Alter Markt för resans största begivenhet - Beethovens opera Fidelio! Med Schwerins sagoslott som tjusig kuliss njuter vi av opera av yppersta klass - vi har biljetter i kategori 3 (av 6)! Efter föreställningen, som börjar kl 20 och pågår i ca 3 timmar inklusive paus, tar oss bussen åter till hotellet. Ca 9 mil med buss.


  Beethovens opera Fidelio står på repertoaren på Schlossfeststpiele Schwerin 2020. Foto: Schlossfestspiele Schwerin

  Wismar med sektprovning & opera Fidelio i Schwerin
 • Dag 4: Schwerin-Rostock-Hemorten

  Vi tar farväl av Schwerin och beger oss mot Rostock, som hade etablerade handelsförbindelser med avlägsna hamnar redan på 1400-talet och var en av de rikaste och mäktigaste städerna i Hansan. Stadens universitet, grundat 1419, är Nordeuropas äldsta. På 1400- och 1500-talen studerade många svenskar här, liksom en världsberömd dansk astronom med sargad näsa...

  Djuprött lysande tegelstensbyggnader från hansatiden reser sig i Gamla stan; vid Neuer Markt ståtar rådhuset med sina sju gotiska torn och en barockfasad som tillkom på 1720-talet. Strax söder om ligger Steintor, den mest kända av de tre återstående portarna i stadsmuren, som ursprungligen rymde 22. Ett annat självklart riktmärke är den mäktiga Mariakyrkan, vars främsta sevärdhet är det astronomiska uret från 1472.

  Vid fint väder, och om tiden tillåter det, kör vi även ut till mysiga Warnemünde, Rostocks egen badort, som lockar med en härlig sandstrand och massor med atmosfär. Efter ett stopp för inköp kör vi så ombord på färjan till Gedser och fortsätter våra resa mot våra respektive hemorter. En härlig midsommarhelg som bjudit på ljuva toner går mot sitt slut. Ca 32 mil till Malmö & 59 till Göteborg.


  Neuer Markt i Rostock. Foto: Nordlicht

  Schwerin-Rostock-Hemorten