Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Norska fjäll & fjordar med Trollstigen & Raumabanan

Bild: Trollstigens hårnålskurvor. Foto Terje Borud, Innovation Norway
Bild: Geirangerfjorden
Bild: Atlanterhavsveien
Pris från:
10 395:-
Dagar:6
Guide, whispers, resa med helturistbuss, väg-, bro- och färjeavgifter, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Breitostølen, 1 Ålesund, 2 Åndalsnes, 1 Gjøvik), 5 frukostar, 5 middagar, båtresa på Geirangerfjorden, tågresa med Raumabanan Åndalsnes-Dombås, resa på Atlanterhavsveien, resa på Trollstigen, besök i Kvernes stavkyrka.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Mil efter mil smyger havet sig in till fastlandet genom fjordarnas djupa fåror. Tusen meter höga fjäll ståtar majestätiskt vid sidorna och bildar portaler till nya scener. Smältvatten från jöklarna kastar sig ner för bergsväggarna i väldiga kaskader, ensliga gårdar och små fiskebyar passerar revy. Branta bergsmassiv lämnar plats för vidsträckta platåer och grönskande dalar.

Med båt, buss och tåg upplever vi från första parkett de storlagna naturscenerier som formar Norge. Skönhet, stillhet och stämning är ledmotiven, Geirangerfjorden, Atlanterhavsveien, Trollstigen och Raumabanen ”instrumenten”. Välkommen till det fantastiska Norge!

Avresa från Skåne, Halland & Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Beitostølen, 1 Ålesund, 2 Åndalsnes, 1 Gjøvik)
 • 5 frukostar
 • 5 middagar
 • Båtresa på Geirangerfjorden
 • Tågresa med Raumabanan Åndalsnes-Dombås
 • Resa på Atlanterhavsveien
 • Resa på Trollstigen
 • Besök i Kvernes stavkyrka

Tillägg

 • Enkelrum 1.895 kr / 2.150 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Beitostølen
Dagens etapp är lite längre än vanligt, men belöning i form av en innehållsrik Norgevistelse hägrar. Under dagen tar vi oss med stopp för lunch i rask takt upp längs med västkusten. Oslo passeras under eftermiddagen och vi fortsätter norrut längs med Tyrifjorden och sjön Sperillen.

Via Fagernes närmar vi oss på kvällen så vår slutdestination Beitostølen. Strax innan kl åtta räknar vi med att checka in på Radisson Blu Mountain Resort och kort därefter serveras vi en välförtjänt middag. Ca 78 mil fr Malmö & 51 mil fr Göteborg.

Dag 2 Beitostølen-Ålesund m båttur på Geirangerfjorden
Dagens program bjuder på en verklig höjdpunkt – en båttur på den vidunderliga Geirangerfjorden, fjordarnas fjord! Fina vyer över Jotunheimen; Norges högst belägna fjällmassiv, förgyller första etappen av vår resa mot Geiranger. Förbi Lom med sin vackra stavkyrka, kommer vi via Ottadalen slutligen till Geiranger, där vårt fartyg ligger för ankar.

Ljusskimrande grön slingrar sig fjorden fram förbi snövita vattenfall och under tvärbranta fjäll med gamla gårdar på klipphyllorna. Ladda kameran – vyerna är förtrollande! Så sent som 2005 blev Geirangerfjorden tillsammans med Nærøyfjorden ett världsarv. Vi lutar oss tillbaka och njuter stillheten medan fartyget genom trånga passager stävar mot jugendstaden Ålseund. Vid halvsjutiden anlöper vi så Ålesund, tjusigt belägen på flera öar förbundna med broar. På Quality Hotel Waterfront övernattar vi och intar en god middag. Ca 21 mil.

Dag 3 Ålesund-Åndalsnes med Atlanterhavsveien
Vi sover ut och låter oss väl smaka av frukosten och tar därefter sikte på "Rosornas stad" Molde. Ett mäktigt panorama i form av de berömda Romsdalsalperna med sina många snötäckta toppar möter oss då vi korsar Moldefjorden och närmar oss staden. Här får vi tillfälle att äta lunch och ta en promenad innan vi så småningom ansluter till den spektakulära Atlanterhavsveien, som slingrar sig över holmar och skär och passerar 12 låga broar mitt ute i havet. En verklig attraktion!

Vi kommer till ön Averøya och färdas utmed Kvernesfjorden till en av landets bäst bevarade stavkyrkor, den rikt smyckade Kvernes stavkirke, där vi gör ett stopp. Med hjälp av Atlanterhavsveien lämnar vi därefter åter Averøya. Via Molde och färjan från Sølsnes tar vi oss mot fjordstaden Åndalsnes, som omges av vilda fjäll. Här ska vi bo två nätter på Grand Hotel Bellevue. Middag. Ca 31 mil.

Dag 4 Utflykt Trollstigen
En dag med fantastiska vyer ligger framför oss! Vi följer Romsdalsfjorden västerut och tar oss förbi Vagsvik och längs med Storfjorden vidare mot Linge. Här ansluter vi till den spektakulära turistvägen Geiranger-Trollstigen, som slingrar sig fram genom den vilda Isterdalen. Vägen, ett under av ingenjörskonst, invigdes i juli 1936 av kung Håkon VII efter åtta års byggtid.

Vi passerar över klyftan Gudbrandjuvet och tar oss så sakteliga upp till Trollstigens högsta punkt på 850 m.ö.h, där vi belönas med ett storslaget panorama. Genom elva hårnålskurvor "letar" vi oss så småningom ner mot Åndalsnes. I blickfånget har vi nu bl a vattenfallet Stigfossen, som faller över 320 m efter bergssidan (Obs ev körs rutten i omvänd riktning, dvs uppför kurvorna). Under eftermiddagen är vi tillbaka i Åndalsnes, där en middag senare hägrar. Ca 18 mil.

Dag 5 Åndalsnes-Gjøvik & Raumabanen
Efter en god natts sömn äter vi frukost och beger oss därefter ner till tågstationen, där vi stiger ombord på Raumabanen med destination Dombås. Under drygt en och en halv timme njuter vi på nära håll av det storslagna fjord- och fjällandskapet i Romsdalen. Branta fjäll och spetsiga alptoppar hamonierar med grönskande dalgångar och mjuka bergsplatåer. Genom tågets stora panoramafönster ser vi Romsdalshornet och den respektingivande Trollveggen, Europas högsta lodräta stup, passera revy. Från botten av dalen till toppen är det ca 1700 m, därav 1000 m lodrät bergvägg! Ackompanjerade av den smaragdfärgade Raumaälven, som flyter makligt, för att i nästa stund forsa fram, närmar vi oss ändhållplatsen.

Med bussen tar vi oss så utmed Rondane nationalpark och genom "Peer Gynt-trakter" in i den ljuvliga Gudbrandsdalen. På lämplig plats får vi tillfälle att äta lunch. Vi passerar så småningom OS-staden och "skidmeckat" Lillehammer och nalkas snart dagens slutmål, Gjøvik och Quality Hotel Strand. Middag på hotellet. Ca 10 mil med tåg & 20 mil med buss.

Dag 6 Gjøvik-Hemorten
Frukosten ger oss energi för hemfärden, som inledningsvis går längs med Norges största insjö Mjösa i riktning Oslo. Via Svinesundsbron kommer vi till Sverige och fortsätter därefter ner genom Bohuslän och Halland. Under dagen har vi pausat för lunch och bensträckare. En lyckad expedition närmar sig sitt slut och vi summerar så smått intrycken av vårt bedårande grannland. Ca 42 mil till Göteborg och 69 mil till Malmö.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
8/7BussNorska fjäll & fjordar, 6 d
Guide: Bente Ekfeldt
410 395:-BokaMer information
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
20/8BussNorska fjäll & fjordar, 6 d
Guide: Agneta Sporsén
Mer än 810 395:-BokaMer information

Hotell

Grand Hotel Bellevue, Åndalsnes

Grand Hotel Bellevue i centrala Åndalsnes.

Resekalender

1/3Stockholm - musik & teater, 3 dfrån 3 650:-
24/3Sicilien 1 (fr Köpenhamn), 8 dfrån 15 695:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo