Skip to main content

Norska fjäll & fjordar med Trollstigen

Trollstigen. Foto Terje Borud

Geirangerfjorden

Atlanterhavsveien. Foto Terje Rakke

Ålesund. Foto Emelie Andersson

Ålesund. Foto Terje Rakke

Ålesund. Foto Emelie Andersson

Atlanterhavsveien. Foto Per Kvalvik

Båthamn i Molde. Foto Foap

Geiranger

Geirangerfjorden. Foto Paul Edmundson

Geirangerfjorden. Foto Terje Rakke

Trollstigen. Foto Emelie Andersson

Trollstigen med utsikt mot Isterdalen. Foto Øyvind Heen

Trollstigen. Foto Samuel Taipale

Trollväggen. Foto Terje Borud

Utsikt från Molde mot Romdalsfjorden och Romdalsfjällen. Foto Øyvind Heen

Mil efter mil smyger havet sig in till fastlandet genom fjordarnas djupa fåror. Tusen meter höga fjäll ståtar majestätiskt vid sidorna och bildar portaler till nya scener. Smältvatten från jöklarna kastar sig ner för bergsväggarna i väldiga kaskader, ensliga gårdar och små fiskebyar passerar revy. Branta bergsmassiv lämnar plats för vidsträckta platåer och grönskande dalar.

Med båt & buss upplever vi från första parkett de storslagna naturscenerier som formar Norge. Skönhet, stillhet och stämning är ledmotiven, Geirangerfjorden, Atlanterhavsveien och Trollstigen ”instrumenten”. Välkommen till det fantastiska Norge!

Avresa från Skåne, Halland & Västkusten.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Beitostølen. (M)
Dag 2: Båttur på Geirangerfjorden mellan Geiranger och Ålesund. (F,M)
Dag 3: Besök i Molde, resa över Atlanterhavsveien, Kvernes stavkirke. Ankomst Åndalsnes. (F,M)
Dag 4: Färd på Trollstigen genom elva hårnålskurvor. (F,M)
Dag 5: Ankomst Hamar. (F,L,M)
Dag 6: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Beitostølen, 1 Ålesund, 2 Åndalsnes, 1 Hamar)
 • 5 frukostar
 • 1 lunch (dag 5)
 • 5 middagar
 • Båtresa på Geirangerfjorden
 • Resa på Atlanterhavsveien
 • Resa på Trollstigen
 • Besök i Kvernes stavkyrka

Tillägg

 • Enkelrum 2.050 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Beitostølen

  Dagens etapp är lite längre än vanligt, men belöning i form av en innehållsrik Norgevistelse hägrar. Under dagen tar vi oss med stopp för lunch i rask takt upp längs med västkusten. Oslo passeras under eftermiddagen och vi fortsätter norrut längs med Tyrifjorden och sjön Sperillen.

  Via Fagernes närmar vi oss på kvällen så vår slutdestination Beitostølen. Strax innan kl åtta räknar vi med att checka in på Radisson Blu Mountain Resort och kort därefter serveras vi en välförtjänt middag.
  Ca 78 mil fr Malmö & 51 mil fr Göteborg.

 • DAG 2: Beitostølen-Ålesund m båttur på Geirangerfjorden

  Dagens program bjuder på en verklig höjdpunkt – en båttur på den vidunderliga Geirangerfjorden, fjordarnas fjord! Fina vyer över Jotunheimen; Norges högst belägna fjällmassiv, förgyller första etappen av vår resa mot Geiranger. Förbi Lom med sin vackra stavkyrka, kommer vi via Ottadalen slutligen till Geiranger, där vårt fartyg ligger för ankar.

  Ljusskimrande grön slingrar sig fjorden fram förbi snövita vattenfall och under tvärbranta fjäll med gamla gårdar på klipphyllorna. Ladda kameran – vyerna är förtrollande! Så sent som 2005 blev Geirangerfjorden tillsammans med Nærøyfjorden ett världsarv. Vi lutar oss tillbaka och njuter stillheten medan fartyget genom trånga passager stävar mot jugendstaden Ålseund. Vid 18-tiden anlöper vi så Ålesund, tjusigt belägen på flera öar förbundna med broar. På Scandic Parken Ålesund övernattar vi och intar en god middag.
  Ca 21 mil.


  Geirangerfjorden. Foto Paul Edmundson

  Beitostølen-Ålesund m båttur på Geirangerfjorden
 • DAG 3: Ålesund-Åndalsnes med Atlanterhavsveien

  Vi sover ut och låter oss väl smaka av frukosten och tar därefter sikte på "Rosornas stad" Molde. Ett mäktigt panorama i form av de berömda Romsdalsalperna med sina många snötäckta toppar möter oss då vi korsar Moldefjorden och närmar oss staden. Här får vi tillfälle att äta lunch och ta en promenad innan vi så småningom ansluter till den spektakulära Atlanterhavsveien, som slingrar sig över holmar och skär och passerar 12 låga broar mitt ute i havet. En verklig attraktion!

  Vi kommer till ön Averøya och färdas utmed Kvernesfjorden till en av landets bäst bevarade stavkyrkor, den rikt smyckade Kvernes stavkirke, där vi gör ett stopp. Med hjälp av Atlanterhavsveien lämnar vi därefter åter Averøya. Via Molde och färjan från Sølsnes tar vi oss mot fjordstaden Åndalsnes, som omges av vilda fjäll. Här ska vi bo två nätter på Grand Hotel Bellevue. Middag.
  Ca 31 mil.


  Atlanterhavsveien. Foto Per Kvalvik

  Ålesund-Åndalsnes med Atlanterhavsveien
 • DAG 4: Utflykt Trollstigen

  En dag med fantastiska vyer ligger framför oss! Vi följer Romsdalsfjorden västerut och tar oss förbi Vagsvik och längs med Storfjorden vidare mot Linge. Här ansluter vi till den spektakulära turistvägen Geiranger-Trollstigen, som slingrar sig fram genom den vilda Isterdalen. Vägen, ett under av ingenjörskonst, invigdes i juli 1936 av kung Håkon VII efter åtta års byggtid.

  Vi passerar över klyftan Gudbrandjuvet och tar oss så sakteliga upp till Trollstigens högsta punkt på 850 m.ö.h, där vi belönas med ett storslaget panorama. Genom elva hårnålskurvor "letar" vi oss så småningom ner mot Åndalsnes. I blickfånget har vi nu bl a vattenfallet Stigfossen, som faller över 320 m efter bergssidan (Obs ev körs rutten i omvänd riktning, dvs uppför kurvorna). Under eftermiddagen är vi tillbaka i Åndalsnes, där en middag senare hägrar.
  Ca 18 mil.


  Trollstigen. Foto Emelie Andersson

  Utflykt Trollstigen
 • DAG 5: Åndalsnes-Hamar

  Efter en god natts sömn äter vi frukost och checkar ut från hotellet. Under dagen njuter vi på nära håll av det storslagna fjord- och fjällandskapet i Romsdalen. Ackompanjerade av den smaragdfärgade Raumaälven, som flyter makligt, för att i nästa stund forsa fram, närmar vi oss vårt lunchstopp.
  Vi fortsätter så utmed Rondane nationalpark och genom "Peer Gynt-trakter" in i den ljuvliga Gudbrandsdalen. Vi passerar så småningom OS-staden och "skidmeckat" Lillehammer och nalkas snart dagens slutmål, Hamar och Scandic Hamar. Middag på hotellet.
  Ca 31 mil.


  Utsikt från Molde mot Romdalsfjorden och Romdalsfjällen. Foto Øyvind Heen

  Åndalsnes-Hamar
 • DAG 6: Hamar-Hemorten

  Frukosten ger oss energi för hemfärden, som inledningsvis går längs med Norges största insjö Mjösa i riktning Oslo. Via Svinesundsbron kommer vi till Sverige och fortsätter därefter ner genom Bohuslän och Halland. Under dagen har vi pausat för lunch och bensträckare. En lyckad expedition närmar sig sitt slut och vi summerar så smått intrycken av vårt bedårande grannland.
  Ca 41 mil till Göteborg och 68 mil till Malmö.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Juni 2021

19/6- se avresetiderBussNorska fjäll & fjordar, 6 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 49 995:-BokaSe avresetider

Hotell

Grand Hotel Bellevue, Åndalsnes

Grand Hotel Bellevue, Åndalsnes

Grand Hotel Bellevue ligger på en kulle i centrala Ådalsnes, mittemellan fjäll och fjord. Man får en fantastisk panoramautsikt över Romsdalsfjorden. Hotellets restaurang serverar traditionella norska...
Entré Radisson Blu Mountain Resort

Radisson Blu Mountain Resort, Beitostølen

Radisson Blu Mountain Resort ligger centralt i skidorten Beitostølen. Som gäst på hotellet har man fri tillgång till wellness avdelningen med pool och bastu. Hotellets restaurang serverar både Skandin...

Andra resenärer har också tittat på

Arken & Louisiana med konsthistoriker Ingvar Claeson

Arken & Louisiana med konsthistoriker Ingvar Claeson

Picasso & Marsden Hartley Med konsthistoriker Ingvar Claeson Vi inleder dagen med ett besök på Arken i västra Köpenhamn. Här ska vår populäre konstciceron Ingvar visa oss utställningen Älskat av Picas...
Äventyr i Ätradalen

Äventyr i Ätradalen

Vår dagsutflykt till Halland och Ätradalen inleds i Slöinge med förmiddagsfika på Berte Museum - Livet på landet. Här ska vi även lyssna på ett intressant föredrag om museet, som skildrar landsbygden...
Birgit Nilsson Festkonsert med Båstad & Torekov

Birgit Nilsson Festkonsert med Båstad & Torekov

2018 konsert till minne av Birigit Nilsson, som då skulle ha fyllt 100 år, sålde snabbt slut, likaså fjolårets festkonsert. Årets Birgit Nilsson-dagar avslutas därför med två nya konserter till den hy...
Bornholm - den ljuvliga ön med rundtur, smörrebröd & ölprovning

Bornholm - den ljuvliga ön med rundtur, smörrebröd & ölprovning

Med katamaranfärjan från Ystad tar vi oss snabbt och smidigt till Rønne på Bornholm. Utgrävningar och inskriptioner visar att ön var bebodd redan omkring 3.000 f.Kr. Vi följer kusten mot öns södra del...
Bussresor till helsingfors | Jörns Resor

Finland - De tusen sjöarnas land

Finland är i ropet – nyligen firade landet 100 år av självständighet och utsågs till världens tredje bästa resedestination av Lonely Planet! Med bas i Lappeenranta (Villmanstrand) vid sjön Saimen njut...
Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Under morgonen går färden mot Simrishamn, där vi ska besöka Nordic Sea Winery, en av norra Europas modernaste vinanläggningar. I vineriet, som startade sin verksamhet 2008, produceras några av Systemb...
Dalhalla - Jesus Christ Superstar

Dalhalla - Jesus Christ Superstar

En stjärna föll! Nordens Verona föddes! I Dalhalla kan man se hur hela trakten påverkades när den stora meteoriten föll för 360 miljoner år sedan. Längs väggarna kan du se de färgrika berglagren. Akus...
Dalhalla - Kalle Moraeus med Lasse Berghagen mfl

Dalhalla - Kalle Moraeus med Lasse Berghagen mfl

En stjärna föll! Nordens Verona föddes! I Dalhalla kan man se hur hela trakten påverkades när den stora meteoriten föll för 360 miljoner år sedan. Längs väggarna kan du se de färgrika berglagren. Akus...
Bländande visning av fyrverkerier under en av teaterresa | Jörns Resor

Dalhalla - Malena Ernman med gäster, 5 d

En stjärna föll! Nordens Verona föddes! I Dalhalla kan man se hur hela trakten påverkades när den stora meteoriten föll för 360 miljoner år sedan. Längs väggarna kan du se de färgrika berglagren. Akus...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo