Skip to main content

Lofoten i norrsken - en vinterresa

Aurora Borealis

Henningsvaer

Henningsvær, Lofoten. Foto: Making View - Visitnorway.com

Vintrigt fjäll och fiskeläge speglar sig i fjorden. Foto: Pete Oswald / Visitnorway.com

Lofotr Vikingmuseum i Borg. Foto: CH/ - Visitnorway.com

Lofotr Viking Museum. Foto: CH/ - Visitnorway.com

Norrsken över Svolvær. Foto: Stockshots - Visitnorway.com

Liten fiskestuga - rorbu på Lofoten. Foto: Pete Oswald / Visitnorway.com

Stokmarknes

Fiskebåt vid Svolvær. Foto: CH/ - Visitnorway.com

Norrsken över Lofoten. Foto: Bjørn Jørgensen

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Lofotens vilda, vackra natur med mäktiga fjäll som likt en vägg reser sig ur havet är kanske som allra mest betagande på vintern - speciellt under det magiska norrskenet, Aurora Borealis. Tusen färger i skarpa kontraster, nyanser och toner strålar från detta sagolika örike format av istiderna. Omslutna av fjällspetsar samsas här i dalar och vikar små jordbruksbygder med pittoreska rödmålade fiskelägen som speglar sig i de djupa fjordarna. Vi ankommer till Lofoten med Hurtigruten från Vesterålen och gör spännande utflykter med små nedslag för närmre inspektion och reflektion. När väderutsikterna är som bäst sker resans höjdpunkt – en tur för att uppleva norrskenet!

Guide på resan är Ingrid Johansson.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Evenes och vidare till Harstad. (M)
Dag 2: Hurtigruten mellan Sortland och Svolvaer. Incheckning på Thon Hotel Lofoten. * (F,M)
Dag 3: Utforska Lofoten med besök i Henningsvær och Glashyttan på Vikten. * (F,L,M)
Dag 4: Fiskebyvandring i Svolvaer. Lofotr Vikingamuseum med rundvisning och vikingalunch. * (F,L,M)
Dag 5: Dags att flyga hem till Sverige. (F)

*= Höjdpunkten för resan är en utflykt för att se det fantastiska norrskenet. Detta kommer att ske en utav kvällarna då väderutsikterna är bäst.

F=Frukost   L=Lunch   M=Middag

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Evenes t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Norge
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Harstad, 3 Svolvaer)
 • 4 frukostar
 • 4 middagar
 • 2 luncher (dag 3 & 4)
 • Båtresa Hurtigruten Sortland-Svolvaer
 • Inträde Glasshytta Vikten & Lofoten Vikingamuseum 
 • Fiskebyvandring i Svolvaer
 • Rundtur på Lofoten med lokalguide
 • Norrskensutflykt (en av kvällarna)

Tillägg

 • Enkelrum 1.500 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Evenes-Harstad

  Under dagen anländer vi med flyg via Oslo till Harstad-Narviks flygplats, Evenes, där en buss väntar på att ta oss vidare norrut till Harstad. Här ska vi inkvartera oss på trevliga Thon Hotel Harstad, centralt beläget nära kajen och med vacker utsikt över Vågsfjorden. Middag. Ca 4,5 mil med buss.

 • Dag 2: Harstad-Svolvaer med Hurtigruten

  Efter frukost tar vi plats i bussen och sätter kurs mot Sortland på Langøya, som liksom Hinnøyas västra del tillhör ögruppen Vesterålen. I Sortland, ”den blåa staden” – ett smeknamn som uppstod i samband med festligheterna vid milleniumskiftet då man fick idén att måla staden blå, embarkerar vi MS Nordnorge för att njuta av en vacker seglats på Hurtigruten till Svolvær, Lofotens huvudort. Klockan 13 kastar vi loss och styr via Sortlandssundet ut på Hadselfjorden. Ombord ges tillfälle att äta lunch.

  Vi angör strax Stokmarknes på Hadseløya, där det finns möjlighet att göra ett intressant besök på Hurtigrutemuseet, som berättar Hurtigrutens historia och dess betydelse för postleveransen, fisket, frakten mm. Det var här i Stokmarknes, genom ångbåtsbolaget Vesteraalens Dampskibsselskab, grundat av Richard With, som Hurtigruten föddes. 1893 gick den första resan.

  Vi går så åter ombord och fortsätter vår behagliga resa söderut längs ”riksväg 1”. Vår kapten navigerar oss med van hand genom det smala Raftsundet, en två mil lång passage mellan Vesterålen och Lofoten som kantas av upp till 1 000 meter höga fjäll. Vyerna är betagande! Vi passerar den smala, spektakulära Trollfjorden, som skär in i Austvågøya, och styr med den storslagna naturen ständigt närvarande vidare mot vårt slutmål. Vid 18:30-tiden angör vi slutligen Svolvær, där vi ska bo tre nätter på trevliga Thon Hotel Lofoten, fint beläget vid hamnen. På hotellet intar vi även våra middagar.


  Norrsken över Svolvær. Foto: Stockshots - Visitnorway.com

  Harstad-Svolvaer med Hurtigruten
 • Dag 3-4: Utflykter på Lofoten - norrsken, vikingar, fiskeby mm

  Under vår vistelse i Svolvær kommer vi att utforska Lofotens spektakulära värld med nedslag på natursköna, inspirerande platser och spännande museer.

  Utflykt Henningsvær, Ramberg & glashytta
  Ackompanjerade av en välinitierad lokalguide åker vi idag söderut på öarna. Vi inleder i det välkända, idylliska fiskesamhället Henningsvær, ofta kallat ”Nordens Venedig”. Byn med sin genuina, färgglada trähusbebyggelse och sina konstgallerier sprider ut sig på flera små öar vid foten av berget Vågakallen och nås via två smala broar. Fram till 1982 var invånarna beroende av en färja för att ta sig till resten av Austvågøya. Efter en promenad går vår färd vidare över till Vestvågøya och Ramberg för en gemensam lunch.

  Vi förflyttar oss därefter endast en liten bit för att besöka Glashytta på Vikten, Nordnorges äldsta glashytta. I glashyttan skapar Anders Tangrand vackra glasföremål inspirerade av Lofotens natur, konst och lokala traditioner. I det angränsande keramiktornet skulpteras lera till skålar, karaffer och andra vardagsföremål. Via väg E10 kommer vi på eftermiddagen åter till Svolvær. Ca 21 mil.

  Fiskebyvandring och Lofotr vikingamuseum
  Dagen börjar med en guidad rundtur på Svinøya i fiskebyn Svolvær. Här får du höra berättelserna, ställa frågorna, känna lukten, besöka målaren Gunnar Bergs galleri och uppleva stämningen i en levande fiskeby. Visste du att Svolværs första butik från 1828 fortfarande är bevarad?

  Svinøya är den äldsta delen av Svolvær. Det är fortfarande en levande fiskeby med fiskodlingar, rorbuer, konstgallerier, gamla träbyggnader och fiskrestaurangen Børsen Spiseri, omgiven av Lofotens mäktiga berg och hav.

  Efter denna vandring åker vi vidare för ett besök på Lofotr vikingamuseum i Borg, där vi ska få uppleva vikingatiden i en levande miljö. En rik och mäktig hövdingaätt regerade i forna dagar från Borg-høyden, varifrån de hade vidsträckt utsikt över ett fruktbart och storslaget landskap. Det rekonstruerade hövdingahuset utgör en av museets huvuddelar och kompletteras av arkeologiska utställningar och en vikingaskeppshamn. Under en guidad rundvisning tas vi tillbaka till vikingatiden. Vi tar del av aktuella utställningar och får även se en film samt serveras en vikingainspirerad lunch.

  Åter i Svolvær får vi tid att upptäcka på egen hand – säkert lockar t ex ett besök på Lofoten Krigsminnemuseum, som genom sin samling av uniformer och objekt från andra världskriget ger en bild av en mycket dramatisk period i historien. Ca 11 mil.

  Utflykt norrsken
  En av kvällarna under vår vistelse i Svolvær, när väderförutsättningarna är som bäst, gör vi en kvällsutflykt (ca 4-5 h) för att uppleva norrskenet. Anförda av en lokalguide och försedda med varm dryck letar vi upp de bästa platserna för att se detta magiska skådespel. Se till att kameran är laddad! Lofoten ligger precis under den s k norrskensovalen, som ligger som en ring ovanför de geomagnetiska polerna – här är chansen att se norrsken som allra bäst.


  Henningsvær, Lofoten. Foto: Making View - Visitnorway.com

  Utflykter på Lofoten - norrsken, vikingar, fiskeby mm
 • Dag 5: Svolvaer-Evenes-flyg hem

  Efter frukost och en avkopplande förmiddag på egen hand lämnar vi Svolvaær och tar oss på E10:an, som slingrar sig fram över och längs med sund och fjordar, mot Evenes flygplats. Vi summerar så smått våra intryck av en magisk och minnesvärd vinterresa och kommer med flyg via Oslo åter till våra respektive hemorter. Ca 16 mil med buss.


  Vintrigt fjäll och fiskeläge speglar sig i fjorden. Foto: Pete Oswald / Visitnorway.com

  Svolvaer-Evenes-flyg hem

Karta

Hotell

Thon Hotel Harstad

Thon Hotel Harstad

Thon Hotel Harstad ligger i centrum av Harstad med fantastisk utsikt över Vågsfjord. Hotellet totalrenoverades melllan 2018 och 2019. De vann "Twinings Best Breakfast" år 2018 och 2019, bästa frukoste...
Thon Hotel Lofoten, Svolvaer

Thon Hotel Lofoten, Svolvaer

Thon Hotel Lofoten ligger idylliskt vid hamnen i Svolvær, mitt i hjärtat av Lofoten. Från hotellet kan du njuta av den fantastiska utsikten över vattnet och fjälltoppen Svolværgeita. Hotellrestaurange...

Andra resenärer har också tittat på

Dalhalla - Jesus Christ Superstar

Dalhalla - Jesus Christ Superstar

En stjärna föll! Nordens Verona föddes! I Dalhalla kan man se hur hela trakten påverkades när den stora meteoriten föll för 360 miljoner år sedan. Längs väggarna kan du se de färgrika berglagren. Akus...
Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora mal...
Jokkmokks marknad med Ishotellet & Kiruna

Jokkmokks marknad med Ishotellet & Kiruna

Sedan 1605, eller i över 400 år, hålls det första helgen i februari varje år marknad i Jokkmokk. En tradition som är obruten. Besökare från när och fjärran söker sig hit för att under några dagar ta d...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo