Skip to main content

Medelhavsön Malta - bland riddare & tempel

Citadellet i Rabat/Victoria på ön Gozo. Foto: viewingmalta.com

Vackra vyer från Malta. Foto: viewingmalta.com

Stormästarpalatset i Valletta. Foto: viewingmalta.com

Hamnen i pittoreska fiskebyn Marsaxlokk. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com

Den forna huvudstaden på Malta, Mdina. Foto: William Attard McCarthy/viewingmalta.com

Den magnifika interiören i St John´s Co-Cathedral. Foto: Rene Rossignaud/viewingmalta.com

Grand Harbour i Valletta. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com

Hamnen i Vittoriosa. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com

Den spektakulära Blå grottan på Malta. Foto: Mario Galea

The Grand Harbour, Valletta. Foto: viewingmalta.com

Traditionella fiskebätar, luzzus, i Marsaxlokk. Foto: viewingmalta.com

Kusten vid Valletta. Foto: viewingmalta.com

Fenicier och kartager, romare och araber, korsriddare, fransmän och britter – alla har de någon gång varit Maltas herrar. Och alla har de satt sin prägel på detta vackra örike, format den maltesiska identiteten. Johanniterriddarna efterlämnade palats, fästningar och huvudstaden Valletta, britterna röda telefonkiosker och en vurm för te. De makalösa megalitiska templen är ett arv från öns första invånare.

Sedan 1964 är Malta ett självständigt land bestående av tre bebodda öar; huvudön Malta, den lite mindre Gozo och den mycket mindre Comino. Välkommen till Europas sydligaste stat!

Guide på resan är Bente Ekfeldt.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Mellieha. (M)
Dag 2-7: Under dessa dagar kommer vi göra följande utflykter:
- Utflykt till
Wied iż-Żurrieq. Tempelkomplexet Hagar Qim. Marsaxlokk. San Anton Gardens. (F, M)
- Utflykt till Valletta. Besök till St John’s Co-Cathedral och Casa Rocca Piccola. (F, M)
- Utflykt till Mdina. Besök till "Dingli Cliffs", "Rotundan" och byn Ta’Quali. (F, M)
- Båttur till Gozo.
Megalithic Temples of Ggantija. Citadellet i Rabat. Stopp i byn Xlendi. (F, L)
- Besök på vingård med vinprovning. Besök till Palazzo Parisio i Naxxar. (F, M)
- Kryssning i Vallettas hamn och till Sliema. Egen tid i Sliema. (F, M)
Dag 8: Hemresa. (F)

F=Frukost L=Lunch M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Valetta t/r inkl flyskatt

 • Bussresor på Malta

 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (7 nätter i Mellieha)

 • 7 frukostar

 • 1 lunch

 • 1 förmiddagskaffe

 • 6 middagar

 • 1 vinprovning (4 viner m tilltugg)

 • Heldagsutflykter till ön Gozo, Valletta, södra Malta och Mdina

 • Halvdagsutflykter till vingård samt en båttur i hamnen & Sliema

 • Lokalguide på samtliga utflykter

 • Färja Malta-Gozo t/r

 • Inträde till Hagar Qim-templen, Gganija, St John's Co-Cathedral, St. Paul's Grotto, The Malta Experience, San Anton Gardens, Citadellet i Rabat/ Victoria, Mosta-kyrkan, Casa Rocca Piccola & Palazzo Parisio

Tillägg

 • Enkelrum fr 2.350 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Båt till Blå grottan ca € 8

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Malta-Mellieha

  Efter en mellanlandning anländer vi till Maltas internationella flygplats, där en chartrad buss väntar på att ta oss vidare till den idylliska staden Mellieha på den nordvästra sidan av huvudön. Här ska vi bo under hela vår Maltavistelse.

  Vårt 4-stjärniga hotell, Maritim Antonine Hotel & Spa, är försett med såväl inomhus- som utomhuspool, och offererar dessutom diverse spabehandlingar. En god middag avrundar dagen - innan dess har vi fått tillfälle att bekanta oss med de sköna omgivningarna. Ca 2,5 mil med buss.


  Foto Hotel Maritim Antonine

  Flyg till Malta-Mellieha
 • DAG 2-7 Utflykter på Malta: Södra Malta

  Ackompanjerade av en lokalguide, som kommer att vara med oss under alla våra utflykter, ska vi idag utforska de södra delarna av Malta. Vi inleder i den lilla fiskebyn Wied iż-Żurrieq. Härifrån avgår, om vädret tillåter, båtar till den spektakulära Blå grottan, som enligt sägnen var bebodd av sjöjungfrur. Solens strålar skapar här i samspel med färgglada koraller och det kristallklara vattnet en intensiv färgpalett.

  Vi fortsätter till det förhistoriska tempelkomplexet Hagar Qim, tjusigt beläget på en klippa med klarblått hav och blommande vallmor (på våren) som dekor. Massiva tempelväggar och jättelika stenblock förmedlar bilder av en enkel, men högt kultiverad civilisation som levde kring 3000-talet f.Kr.

  En stund senare befinner vi oss i den pittoreska fiskebyn Marsaxlokk, där regnbågsfärgade luzzus - fiskebåtar, ligger för ankar. Här får vi tid att botanisera en stund på den lilla marknaden och kanske slår du dig ner på någon trevlig restaurang vid kajen och njuter av nyfångad fisk till lunch?

  Den frodiga grönskan i San Anton Gardens, öns vackraste botaniska trädgård, sätter punkt för dagens utflykt. Ca 7 mil.


  Hamnen i pittoreska fiskebyn Marsaxlokk. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com

  Södra Malta
 • Valletta

  Denna dag tillägnar vi den praktfulla huvudstaden Valletta, som uppfördes åt ordensriddarna efter den stora belägringen 1565. Bakom en ogenomtränglig ringmur med bastioner gömmer sig breda renässansgator och trånga trappstegsgränder, sandstensfärgade furstepalats och förfallna palazzi som tycks kontemplera en svunnen tid. Stadens hjärta, gatan Trig Ir-Repubblika, domineras av den storslagna katedralen St Johns's Co-Cathedral, vars bländande vackra interiör är en visuell lovsång till de mäktiga ordensriddarna. Här ser vi bl a Caravaggios mästerverk Johannes Döparens halshuggning.

  Efter lite fri tid i Valletta, får vi en visning av det praktfulla palatset Casa Rocca Piccola, uppfört åt en italiensk ordensriddare på 1500-talet och sedan 200 år i adelfamiljen de Piros ägo. Den 9:e markisen av Piro har öppnat upp sitt hem och har vi tur visar markisen själv oss runt!

  Vi avslutar med att se bildspelet "The Malta Experience", en resa genom Maltas historia. Åter på hotellet har vi lite "ledig" tid innan kvällens middag. Ca 4,5 mil.


  Den magnifika interiören i St John´s Co-Cathedral. Foto: Rene Rossignaud/viewingmalta.com

  Valletta
 • Mdina

  På förmiddagen bekantar vi oss med öns pärla, den forna huvudstaden Mdina, också känd som "Den tysta staden". Innanför de tjocka murarna och vallgraven tycks tiden ha stått stilla och de eleganta palatsen bebos fortfarande av anrika maltesiska familjer.

  Vi fortsätter till ”Dingli Cliffs”, den högsta punkten på de maltesiska öarna, med en enastående utsikt över Medelhavet. Nästa stopp är Mostas magnifika kyrka, "Rotundan", vars kupol är en av världens största. Den 9 april 1942, strax innan gudstjänst, genomborrades kupolen av en tysk bomb. Mirakulöst nog exploderade bomben aldrig, varför ingen kom till skada!

  Utflykten avslutas med besök i hantverksbyn Ta'Qali, som ligger utanför Attard. Här ser vi lokala hantverkare producera och sälja sitt hantverk såsom glas, smycken, spetsar, keramik mm. Ca 4 mil.


  Den forna huvudstaden på Malta, Mdina. Foto: William Attard McCarthy/viewingmalta.com

  Mdina
 • Gozo

  En båtfärd på 40 minuter tar oss till grannön Gozo, som är grönare och har en lugnare atmosfär än Malta. Under överfarten passerar vi den lilla paradisön Comino, som fått sitt namn efter kryddan spiskummin och räknar färre än tio invånare.

  Vi sätter kurs mot bedårande Dwejra Bay, Gozos mest fotograferade plats. Väldiga grottor, lodräta klippor och klippformationer modellerade av väder och vind fyller oss med förundran - den mest kända Azure Window, rasade dessvärre ihop i våras.

  Vi besöker sedan Megalithic Temples of Ggantija, ett förhistoriskt tempelområde upptaget på Unesco:s världsarvlista, innan färden går vidare till öns huvudort Rabat. Här besöker vi citadellet, vars nuvarande byggnad uppfördes på 1600-talet sedan den ursprungliga, romerska, forcerats av sjörövare. Under dagen äter vi gemensam lunch.

  Efter ett stopp i den måleriska fiskebyn Xlendi lämnar vi så småningom åter Gozo och vänder tillbaka till Mellieha. Middag på egen hand. Ca 5 mil.


  Citadellet i Rabat/Victoria på ön Gozo. Foto: viewingmalta.com

  Gozo
 • Vingård med vinprovning & Palazzo Parisio

  Dagens halvdagsutlykt inleds med ett besök på Palazzo Parisio i Naxxar, även känt som "Mini Versailles", som stod klart 1733. Palatset byggdes åt den portugisiske stormästaren Manoel de Vilhena, men köptes 1898 av en maltesisk adelsfamilj som med hjälp av hantverkare från Italien och Malta gjorde om det till en av öns mest påkostade bostadhus. Klassiska statyer, takmålningar, en magnifik marmortrappa och en överdådig balsal vittnar om detta.

  Vi utflykt fortsätter med en panoramatur bland de lokala vingårdarna. En vinexpert berättar mer om konsten att odla vin och vi får besöka en vinkällare. Avslutningsvis provar vi fyra maltesiska viner med harmonierande tilltugg i form av lokala specialiteter såsom t ex bigilla - gjord på mosade bönor, brödet ftiras och kapris.

  Eftermiddagen fri för bad mm - flera fina sandstränder ligger inom en kilometer från hotellet. Ca 3,5 mil.

 • Kryssning i hamnen & Sliema

  Denna halvdagsutflykt inleder vi med en kryssning i hamnen i Valletta. Från havssidan imponeras vi av den defensiva arkitektur som präglar Valletta, men vi beundrar också Port of Marsamxett och The Grand Harbour, som är en av de vackraste naturliga hamnarna i Europa. Båtturen avslutas med egen tid i trevliga staden Sliema. Här finns många butiker, restauranger och kaféer, men också en strandpromenad, ”the front”, som löper längs med kusten i ca 10 km. Eftermiddagen är fri. Ca 4,5 mil.


  Grand Harbour i Valletta. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com

  Kryssning i hamnen & Sliema
 • DAG 8: Mellieha-flyg hem

  En härlig och innehållsrik övistelse närmar sig sitt slut. Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen, mitt på dagen beräknas våra flyg till Skandinavien lyfta. Ca 2,5 mil med buss.


  Vackra vyer från Malta. Foto: viewingmalta.com

  Mellieha-flyg hem

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

April 2021

20/4- se avresetiderGöteborg, LandvetterMalta - bland riddare & tempel (fr Göteborg), 8 dMer än 414 695:-BokaSe avresetider
20/4- se avresetiderKöpenhamn, KastrupMalta - bland riddare & tempel (fr Köpenhamn), 8 dMer än 414 695:-BokaSe avresetider
20/4- se avresetiderStockholm, ArlandaMalta - bland riddare & tempel (fr Stockholm), 8 dMer än 414 695:-BokaSe avresetider

Oktober 2021

29/10- se avresetiderGöteborg, LandvetterMalta - bland riddare & tempel (fr Göteborg), 8 dMer än 413 495:-BokaSe avresetider
29/10- se avresetiderKöpenhamn, KastrupMalta - bland riddare & tempel (fr Köpenhamn), 8 dMer än 413 495:-BokaSe avresetider
29/10- se avresetiderStockholm, ArlandaMalta - bland riddare & tempel (fr Stockholm), 8 dMer än 413 495:-BokaSe avresetider

Hotell

Resturang Hotel Maritim Antonine Mellieha

Maritim Antonine Hotel & Spa, Mellieha

Maritim Antonine Hotel & Spa är beläget i centrala Mellieha. Hotellet är utrustat med många bekväma faciliteter som takpool, spa, hela 3 restauranger och en panoramautsikt över havet och staden. Alla...

Andra resenärer har också tittat på

Måleriska Colmar i Alsace. Fransk idyll.

Alsace, Bourgogne & Chablis

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan ock...
Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående l...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Julmarknad i Zagreb

Julmarknad i Zagreb

Kroatiens huvudstad Zagreb är en spännande smältdegel av forna och nutida Europa, Medelhavet och Balkan - en mötesplats för det östeuropeiska och det västeuropeiska. Den gamla Övre staden med små torg...
Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

"De som söker himmelen på jorden måste komma till Dubrovnik". Det menade den nobelprisbelönte irländske författaren George Bernard Shaw. Och just Dubrovnik och Trogir, en annan av Adriatiska havets pä...
Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda

Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda

Luta dig tillbaka och njut av en underbar kryssning på Medelhavet med Costa Smeralda, Costa Cruises nya flaggskepp, som invigs i december 2019! Det lyxiga fartyget som har 20 våningar och 2641 hytter...
Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda (okt)

Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda (okt)

Luta dig tillbaka och njut av en underbar kryssning på Medelhavet med Costa Smeralda, Costa Cruises nya flaggskepp, som invigs i december 2019! Det lyxiga fartyget som har 20 våningar och 2641 hytter...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo