Påsk på Fyn, 4 d

Svendborgs idylliska hamn. Foto: VisitDenmark
Vy över Svendborgsund. Foto: Kim Wyon
Tranekær Slot på Langeland. Foto: Claes van Roeden/VisitDenmark

JÖRNS grundare var dansk och Danmark var också vår första destination när reseverksamheten drog igång 1971. Vårt "dejlige" grannland ligger oss därför extra varmt om hjärtat! Till "Danmarks trädgård" Fyn har vi arrangerat många fina resor genom åren. Vi bor på trevliga Hotel Cristiansminde i mysiga Svendborg på öns sydkust. Rundvisning på slott och vingård, vinprovning och nedslag på grannöarna Tåsinge och Langeland med konstbesök förgyller vår påskhelg!

Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss 
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter i Svendborg)
 • 3 frukostar
 • 2 luncher (dag 3 & 4)
 • 3 middagar
 • 1 kaffe & kaka
 • Inträde och guidad visning på Forsorgsmuseet
 • Inträde och guidad visning på Ulriksholm slot
 • Konstnärsbesök under Langelands konstrunda
 • Rundvisning och vinprovning (3 viner) på vingård

Tillägg

 • Enkelrum 850:-
 • Avbeställningsskydd 500:-

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Svendborg
I arla morgonstund lämnar vi Göteborg och sätter kurs mot Skåne. Vi korsar Öresund, Själland och Stora Bält och når slutligen det bördiga Fyn. I trakten av Nyborg ges vi tillfälle att äta lunch. Vår färd går vidare och vi nalkas snart vårt slutmål, den gemytliga hamnstaden Svendborg, som har starka skeppsbyggartraditioner.

Innan vi checkar in på trevliga Hotel Christiansminde ska vi göra ett spännande besök på Forsorgsmuseet, det enda i sitt slag i Europa, inrymt i Nordens bäst bevarade fattighus. En guide visar oss runt och berättar mer om en ofta dold del av Danmarks historia; om de många människor som levde på samhällets skuggsida. En god middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 47 mil fr Göteborg & 20 mil fr Malmö.

Dag 2 Påskafton. Odense & Ulriksholm Slot
Påskafton inleds med en gedigen frukost och därefter väntar en utflykt till Odense, landets tredje största stad och tillika en av de äldsta. Odense är uppkallat efter asaguden Oden och mest känt som H.C. Andersens födelsestad. I närheten av domkyrkan ligger den älskade sagoberättarens barndomshem. Efter en gemensam stadsrundtur ges det tillfälle att äta "frokost" – kanske unnar Du dig något gott på "Den Gamle Kro", en av Danmarks vackraste restauranger?

Vid Kerteminde fjord, en dryg mil österut, ligger vårt nästa besöksmål, renässansslottet Ulriksholm Slot, uppfört på 1520-talet. År 1616 köpte Kristian IV slottet och formade det till dess nuvarande utseende. Slottsherren Niels Grönbech visar oss runt och vi får även tillfälle att sondera utbudet på den lilla påskmarknaden som pågår under helgen. Kaffe och slottstårta kröner vårt besök; på seneftermiddagen är vi tillbaka i Svendborg. Dagen till ära serveras vi en 3-rättersmiddag med smak av påsk. Så här på påskafton ackompanjeras måltiden måhända av en god snaps – i Danmark är som bekant en ”lille en” en stor sak! Ca 11 mil.

Dag 3 Påskdagen. Tåsinge & Langeland
Så här till påsken öppnar konstnärer och konsthantverkare på ön Langeland traditionsenligt upp sina ateljéer – under dagen gör vi ett par trevliga konstbesök. I de gamla häststallarna vid Tranekær Slot serveras vi en läcker lunch.

Vår utflykt inleds dock på grannön Tåsinge, där vi påminns om det berömda kärleksparet Elvira Madigan och Sixten Sparre – på Landet kyrkogård ligger de begravda. Vi stannar även till vid Valdemar Slot, som Kristian IV lät bygga åt favoritsonen Valdemar. En 3-rätters-middag förgyller kvällen. Ca 9 mil.

Dag 4 Svendborg-Hemorten m vinprovning
Efter frukost i lugn och ro lämnar vi Svendborg, men inte upplevelserna; på en lokal vingård väntar ett spännande besök! Vinbondeparet Bente och Carsten guidar oss runt bland vinstockarna och berättar mer om verksamheten. Inne i en omgjord vintunna provsmakar vi tre goda viner och därefter bjuds vi på lunch med smaker från Fyn! Säkert passar Du även på att handla med dig lite vin och andra läckerheter från gårdsbutiken. Vid 17-tiden räknar vi med att var åter i Malmö, runt kl 21 i Göteborg. Ca 20 mil till Malmö & 47 mil till Göteborg.

Kommentarer

2016

Bra hotell och jättegod mat. Guiden Carina var en av anledningarna till att vi valde just den resan. Bussen var bra och chauffören mycket trevlig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Elsa Eriksson

Vi blev mycket positivt bemötta och är så nöjda! Återkommer! Guiden (Carina P) var mycket bra, med stor inlevelse och kunskap lärde hon oss en hel del om Fyn. Dessutom var hon omhändertagande av de äldre på ett fint sätt. Social och glad. FIn buss, sköna säten, trevlig chaufför som körde mjukt och säkert. /Betyg resan 5, guiden 5 /Eva Manner

Mycket, bra. Trevlig guide. /Betyg resan 5, guiden 5 /Elisabeth Johansson

Carina är en pärla. Var rädd om henne. /Betyg resan 5, guiden 5 /Gun Lundberg
 

Karta

Hotell

N/A

Hotel Christiansminde, Fyn

Hotel Christiansminde ligger i Svendborg vid vattnet på Fyns sydkust.
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo