Skip to main content

Passionsspelen i Oberammergau 2022 med Gardasjön (flyg)

Utsikt över Gardasjön och Malcesine från Monte Baldo. Foto: Funivia Malcesine Monte Baldo

Den gamla romerska kurorten Sirmione med Castello Scaligero. Foto: Fototeca ENIT

Vy från Canal Grande i Venedig med Santa Maria della Salute i bakgrunden.

Veronas antika Arena, fullbordad 30 e.Kr. Foto: De Agostini

Vart 10:e år, ända sedan 1634 har man i den bayerska alpbyn Oberammergau uppfört Passionsspelen - ett spel till minne av Jesu lidande. Detta som tack för att byn skonades från pesten. 2020 är det åter dags! Människor från jordens alla hörn kommer för att se detta märkliga skådespel, som egentligen är ett passionerat drama i glädje och smärta. Rollerna spelas av byborna själva och folk från bygden. Flera år innan varje spelår repeterar de och låter hår och skägg växa. Det är en gripande upplevelse att vara med! Missa inte denna chans – det är 10 år till nästa spel!

Vår resa bjuder även på en härlig vistelse vid Gardasjön med båttur, vinprovning och besök i operans förlovade stad Verona samt en guidad stadsrundtur i romantiska Venedig!

Guide på resan är  Ulla Dieden.

Avresa från Kastrup, Landvetter och Arlanda.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst Landsberg. (M)
Dag 2: Ankomst Oberammergau. Passionsspelen. (F,M)
Dag 3: Färd vidare till Gardasjöns södra strand. (F,M)
Dag 4: Båttur till Malcesine. Stopp i Garda och Sirmione. Besök till Castello Scaligero. (F,M)
Dag 5: Fri dag alt. Utflykt till Monte Baldo (tillägg). (F,M)
Dag 6: Stadspromenad i Verona. Besök till Casa di Giulietta. Besök på vingård med provsmakning. (F,L,M)
Dag 7: Guidad stadsrundtur i Venedig. Båt till Tronchetto-stationen. Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till München och hem från Venedig
 • Bussresor i Tyskland och Italien
 • Logi i 2-bäddrum m dusch/wc (1 natt Landsberg, 1 Oberammergau, 4 Gardasjön)
 • 6 frukostar
 • 1 lunch (lätt)
 • 6 middagar
 • Biljett (kat 1) till Passionsspelen
 • Båttur på Gardasjön
 • Inträde till Castello Scaligero i Sirmione och Casa di Giulietta (Julias hus)
 • Vinprovning (5 viner)
 • Guidad rundtur i Venedig
 • Båt till Venedig t/r

Tillägg

 • Enkelrum 2.745 kr
 • Operan i Verona ”Nabucco” (inkl transfer):
  Numrerad sittplats med stol: 2.245:-
  Onumrerad sittplats stentrappan: 500:-

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till München-Landsberg am Lech

  Under dagen ankommer vi med flyg till München, där en buss väntar på att ta oss vidare sydvästerut genom Bayern, till Landsberg am Lech, en historisk stad vid Romantischer Straße - Romantiska vägen. Här ska vi övernatta och äta middag på 4-stjärniga Vienna House Easy Landsberg. Ca 9 mil med buss.

 • Dag 2: Landsberg am Lech-Oberammergau med Passionsspelen

  Vi lämnar efter frukost Landsberg am Lech och sätter kurs mot Oberammergau, där vi senare under dagen skall få vara med om något alldeles unikt - Passionsspelen! P g a det enorma intresset för spelen bor vi inte alla på samma ställe, utan får som alla andra finna oss i att dela på oss - en del av gruppen bor på hotell, andra på ett 4-stjärnigt pensionat, båda av god standard.

  2020 års upplaga av Passionsspelen är den 42:a i ordningen. Upprinnelsen till spelen finner man i Det 30-åriga kriget och pesten 1632, som tog livet av nästan hela byns befolkning. De överlevande lovade att om de räddades från utplåning, så skulle de för evigt sätta upp mysteriespel under passionsveckan. Inga fler dog och än i dag håller byborna alltså detta löfte!

  Månader av repetitioner och minutiösa förberedelser ligger till grund för spelen, som pågår från den 16:e maj till den 4:e oktober. Kl 14:30 intar vi våra platser. Under fem timmar, uppdelat på två ”akter”, trollbinds vi av detta fascinerande drama om Jesu lidande. Mellan akterna hålls en paus på tre timmar, då vi serveras en läcker middag. Nästan hälften av innevånarna i Oberammergau, eller över 2000 personer, bidrar i någon from till skådespelet! Efter föreställningen, ca kl 22:30, tar oss bussen åter till våra respektive inkvarteringar. Ca 7 mil.


  Foto Passion Play Oberammergau 2020

  Landsberg am Lech-Oberammergau med Passionsspelen
 • Dag 3: Oberammergau-Desenzano del Garda. Avr. 23/7 Opera i Verona (tillägg)

  Med fina minnen från gårdagens episka skådespel tar vi farväl av Oberammergau och beger oss förbi den välkända skidorten Garmisch-Partenkirschen, värd för de olympiska vinterspelen 1936 och en av arrangörerna för tysk-österrikiska backhopparveckan, mot den österrikiska gränsen. Omgivna av de majestätiska alperna fortsätter vi vår resa söderut genom Tyrolen. Vi passerar dubbla OS-staden Innsbruck, förbundslandets eleganta huvudstad, och gör på lämplig plats uppehåll för lunch. Via Brennerpasset kommer vi in i Italien.

  Vi färdas nu strax väster om Dolomiterna, sedan 2009 upptagna på UNESCOs världsarvslista, och tar oss förbi Bolzano, skärningspunkten mellan den italienskspråkiga Trentino-provinsen och den tyskspråkiga Alto Adige, och vackra Trento mot Gardasjön. På Hotel Bonotto i Desenzano del Garda vid Gardasjöns södra strand, ska vi inkvartera oss fyra nätter (Avr. 11/9 Hotel Poiano i Garda San Viglio). Middagarna under vår vistelse intar vi på en närbelägen restaurang. Ca 35 mil.

  Efter en tidig middag finns det på avgången 23 juli möjlighet att följa med till Verona och se Verdis opera Nabucco på Arenan, stadens främsta monument (tillägg inkl transfer - numrerad sittplats med stol: 2.245:-, onumrerad sittplats stentrappan: 500:-). Denna världens tredje största romerska amfiteater fullbordades år 30 e.Kr! Sedan drygt 100 år framförs här under sommaren operaföreställningar av yppersta klass. Efter midnatt beger vi oss åter till hotellet. Ca 9 mil.


  Veronas antika Arena, fullbordad 30 e.Kr. Foto: De Agostini

  Oberammergau-Desenzano del Garda. Avr. 23/7 Opera i Verona (tillägg)
 • Dag 4: Gardasjön runt med båt och buss

  I centrum för vår uppmärksamhet i dag står den bedårande Gardasjön, Italiens största sjö. Vi beger oss till sjöns vänstra strand och idylliska Gardone Riviera, känd för sin botaniska trädgård och för den excentriske poeten Gabriele d'Annunzios art deco-hus. Härifrån ska vi njuta av en båttur till Malcesine på ostsidan. Från vattnet har vi en fantastisk utsikt över de omkringliggande bergen som här och var pryds av prunkande trädgårdar och ståtliga villor. Konturerna av borgen Castello Scaligero, som höjer sig över Malcesines medeltida gränder, skvallrar om att vi närmar oss vårt mål.

  Med buss går färden så småningom vidare söderut längs med vattnet. I den gamla staden Garda, som givit sjön dess namn, får vi tillfälle att äta lunch. Vi fortsätter därefter ner till sydsidan och den grönskande Sirmionehalvön med kurorten Sirmione. Här strosar vi längs medeltida gränder under översyn av Castello Scaligero, som står som en sköld för staden. Castello Scaligero byggdes på 1200-talet och är liksom borgen i Malcesine namngiven efter adelsfamiljen della Scala från Verona som härskade i regionen på 1200- och 1300-talen. Via en vindbrygga tar vi oss in till slottet, som är ett av de bäst bevarade i Italien. Under innergården, som ramas in av fyra höga murar och tre hörntorn, ryms dess fängelsehålor. Från toppen av de krenelerade murarna bjuds vi ett tjusigt panorama över Gardasjön.

  Vi ges även tid att strosa en stund på egen hand. En vacker stig leder dig ut till Grotte di Catullo, ruinerna av en romersk villa, "insvept" i olivlundar – en ljuvlig plats väl värd ett besök! Senare under eftermiddagen är vi tillbaka i Desenzano del Garda.


  Den gamla romerska kurorten Sirmione med Castello Scaligero. Foto: Fototeca ENIT

  Gardasjön runt med båt och buss
 • Dag 5: Ledig dag eller utflykt Monte Baldo

  Dagen är fi att njuta på egen hand vid Gardasjön. Kanske föredrar du att istället åka med på en utflykt till Monte Baldo för en härlig vandring på toppen av berget (tillägg 40 €) ?

  Med buss kommer vi till Malcesine, varifrån vi tar kabinbanan upp till toppen av Monte Baldo. Den sista sträckan sker med en kabin som roterar 360º, vilket ger oss en formidabel utsikt över Gardasjön.

  Vi befinner oss nu på 2000 meters höjd. Panoramat över den glittrande sjön, böljande kullar och snötäcka toppar är enastående! Tiotals kilometer leder av olika svårighetsgrad inbjuder till vandring – vi väljer lämplig rutt (ca 4,5 km) och njuter av det grönskande landskapet, som är berikat med fridlysta orkidéer, stengetter och murmeldjur. Innan vi tar kabinbanan ner till Malcesine finns det möjlighet att äta lunch. På eftermiddagen kommer vi åter till hotellet. Ca 14 mil med buss.


  Utsikt över Gardasjön och Malcesine från Monte Baldo. Foto: Funivia Malcesine Monte Baldo

  Ledig dag eller utflykt Monte Baldo
 • Dag 6: Verona & vinprovning

  Dagens utflykt inleds i operans förlovade stad Verona. Till fots utforskar vi den historiska stadskärnan med dess trånga gränder och vackra torg. Här ryms en mängd magnifika romerska ruiner liksom flera ståtliga palats byggda men den lokala rosa kalkstenen rosso di Verona. Hjärtat är det livliga, 2000-åriga torget Piazza delle Erbe, ursprungligen platsen för ett romerskt forum. Vid Casa di Giulietta påminns vi om Shakespeares tragiska kärlekshistoria om Romeo och Julia, som utspelade sig i här i Verona. Vi ser den berömda balkongen och besöker även huset.

  Från Verona går vår färd vidare mot Valpolicella, en av Italiens absolut främsta vinregioner. På en vingård ska vi prova ett antal utsökta viner. Till dessa serveras vi en harmonierande, lättare lunch. Ca 11 mil.

 • Dag 7: Desenzano del Garda-Venedig-flyg hem

  Efter en tidig frukost lämnar vi Gardasjön och sätter kurs mot ytterligare en höjdpunkt - Venedig! Och liksom Marco Polo anländer vi sjövägen. På de små sandholmarna som på 400-talet varit en tillfällig tillflyktsort undan Attilas hunner växte staden fram. Eleganta palats influerade av österländsk arkitektur och kyrkor fyllda med konstskatter – Venedig innebär överdåd! På de många kanalerna regerar gondoljärerna.

  Med utgångspunkt från den pampiga Markusplatsen visar oss en svensktalande lokalguide höjdpunkterna. Skyddade av arkader ståtar här den storslagna Markuskyrkan och Dogepalatset; där dogen, den högste ämbetsmannen, residerade fram tills Napoleons invasion 1797 då ämbetet avskaffades. Suckarnas bro förbinder palatset med fängelset, varifrån kvinnotjusaren Casanova lyckades fly.

  Vi får också tillfälle att äta en bit mat och tar därefter båten åter till Tronchetto-stationen, där vår buss väntar på att ta oss ut till Venedigs flygplats Marco Polo. Under kvällen lyfter våra flyg med destination Sverige/Köpenhamn. Ca 17 mil med buss.


  Vy från Canal Grande i Venedig med Santa Maria della Salute i bakgrunden.

  Desenzano del Garda-Venedig-flyg hem

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

September 2022

9/9- se avresetiderGöteborg, LandvetterPassionsspelen Oberammergau m Gardasjön (fr Göteborg), 7 d
Guide: Ulla Dieden
Mer än 421 795:-BokaSe avresetider
9/9- se avresetiderKöpenhamn, KastrupPassionsspelen Oberammergau m Gardasjön (fr Köpenhamn), 7 d
Guide: Ulla Dieden
Mer än 421 795:-BokaSe avresetider
9/9- se avresetiderStockholm, ArlandaPassionsspelen Oberammergau m Gardasjön (fr Stockholm), 7 d
Guide: Ulla Dieden
Mer än 421 795:-BokaSe avresetider
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo