Portugals pärlor, 7 d

25 april-bron Lissabon. Foto Peter Olséni
Utsikt över Alfama. Foto Peter Olséni
Torre de Belém. Foto Peter Olséni
Lissabon med torget Rossio. Foto Peter Olséni
Fontän vid Avenida da Liberdade. Foto Peter Olséni
Upptäckarmonumentet. Foto Peter Olséni
Dourodalen
28:ans spårvagn Lissabon. Foto Peter Olséni
Möte i Lissabon. Foto Peter Olséni

Portugal är ett land med gamla traditioner, oändliga landskap och eleganta städer. Under upptäckternas era på 1400-1500-talen upplevde landet sin storhetstid. Handeln med bl a kryddor fick ekonomin att blomstra och Lissabon blev Europas nya handelscentrum. I just Lissabon inleder vi vår resa. Vi söker Lissabons själ, provar vin och gör utflykt till kusten.

Tre nätter bor vi i charmiga Porto. Under en båttur på floden Douro tar vi oss till hjärtat av portvinsdistriktet och upplever den bedövande vackra Dourodalen.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Lissabon och från Porto inkl flygskatt
 • Bussresor i Portugal
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Lissabon, 3 Porto)
 • 6 frukostar
 • 4 luncher (dag 2-5)
 • 2 middagar (dag 1, 6)
 • 1 vinprovning
 • 1 portvinsprovning
 • Inträde till börshuset Palácio da Bolsa o Palácio Nacional de Sintra
 • Rundtur i Lissabon och Porto
 • Utflykt Costa Azul och Sesimbra
 • Utflykt till Sintra 
 • Utflykt Obidos och Nazareth
 • Utflykt Dourodalen med kryssning på floden Douro  

Tillägg

 • Enkelrum 2.700 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Fado-restaurang 460 kr - middag (3 rätter inkl vin/öl) till den smäktande Fadon, Portugals egen version av blues.

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Lissabon
Under dagen anländer vi med flyg till Lissabon, där inhyrd buss väntar för att ta oss till vårt hotell, 25/5 Hotel Florida, 21/9 Holiday Inn Express Lisbon Alfragide. Pastellfärgade hus, marmorbelagda torg och branta kullerstensbelagda gator – Portugals förtjusande huvudstad ligger för våra fötter! Vår guide ger tips om vad vi kan uppleva på egen hand.

Lissabon har byggts på sluttningarna av sju kullar och omges av grönområden och parker. Efter jordbävningen 1755 som ödelade 2/3 av staden tillkom Baixa, en ny central stadsdel med regelbundna, flotta gator. På backarna runt omkring ligger de medeltida Alfamakvarteren med borgen Castelo de São Jorge, samt den trivsamma stadsdelen Bairro Alto. Sevärdheterna är många, affärerna likaså! Åk en tur med spårvagnen längs de branta gatorna, slå dig ner och njut av en bit mat på någon mysig "tasca". Valet är fritt! Kvällens goda middag serveras på en trevlig resturang på stan.

Dag 2 Utflykt Costa Azul & Sesimbra
Efter frukost tar vi plats i bussen och färdas över den imponerande 25 April-bron som ger oss en fantastisk utsikt över floden Tejo och Lissabon. Strax söder om Lissabon ligger Costa Azul. Här ska vi göra ett besök i vinkällaren J. Maria da Fonseca, som producerat vin i nästan 200 år. I den anrika familjeherrgården gör vi en vinprovning som avslutas med husets söta Moscatel ”Setubal”.

Färden går så vidare till den genuina fiskebyn Sesimbra, där vi ska äta en lunch. Under eftermiddagen är vi tillbaka i Lissabon. Om man så önskar finns det möjlighet att inta kvällens middag på en Fadorestaurang (tillägg), ett verkligt kulturarv. Här ackompanjeras måltiden av den smäktande Fadon, Portugals egen version av blues, född i just Lissabon. Ca 10 mil.

Dag 3 Lissabon & Sintra 
Vår dag inleds med en gemensam rundtur i Lissabons historiska och kulturella kvarter. Vi får bl a se Torre de Belém, ett medeltida vakttorn som blivit Lissabons symbol, och det pampiga Upptäckarmonumentet, som byggdes 1960 till 500-års minnet av Henrik Sjöfararens död. I närheten finner vi även Mosteiro dos Jerónimos, ett magnifikt kloster som grundades av kung Manuel, strax efter att Vasco da Gama hade återkommit från sin historiska resa till Indien.

Vi tar oss så en bit utanför Lissabon, till världsarvsstaden Sintra, belägen på det skogiga Sierra de Sintras nordsluttning. Ett virrvarr av slingrande vägar som sträcker sig ut på de omgivande kullarna binder samman staden, som tack vare sitt betagande läge blev en sommarfavorit för Portugals kungar. Högt ovanför, på toppen av berget, tronar Palácio da Pena, ett arkitektoniskt potpurri av stildrag. Mitt i den gamla stadskärnan Sinta Vila ståtar Palácio National de Sintra, som var kungligt residens fram till 1880-talet.

Efter en god lunch besöker vi palatset. Vi väljer vägen om de exklusiva badorterna Cascais och Estoril när vi vänder åter till Lissabon. Ca 8 mil.

Dag 4 Lissabon-Porto via Óbidos 
På morgonen lämnar vi Lissabon och sätter kurs mot Porto – portvinets hemstad. I rosornas och bougainvilleornas stad Óbidos, som ligger uppkrupen på en hög kulle omgiven av en ringmur med tinnar och torn, håller vi förmiddagspaus. Den pittoreska staden var en gång i tiden en bröllopsgåva från kung Dionysius till hans maka Isabella av Aragonien. Vi tar oss så ut till kusten till den lilla fiskebyn Nazaré. Här är det tätt mellan fiskrestaurangerna och på en av dessa serveras vi en utsökt fiskgryta till lunch.

Genom Bairradadistriktet, känt för såväl sina eleganta viner som sin spädgris, går färden vidare mot Porto. Här vi ska bo tre nätter på centralt belägna HF Fénix Porto. Ca 32 mil.

Dag 5 Kryssning i Dourodalen
En fantastisk dag ligger framför oss! Under en båttur på floden Douro tar vi oss till hjärtat av portvinsdistriktet och upplever den bedövande vackra Dourodalen.

Med buss tar vi oss på förmiddagen till Régua i hjärtat av dalen. Vi embarkerar vårt fartyg  och lättar ankar. Ett storslaget natursceneri vecklar ut sig. I sakta mak glider vi fram genom djupa bergsklyftor och orörd natur. Här och var klättrar vinodlingar i terrasser på sluttningarna. Ombord njuter vi av en god lunch. Vi passerar genom en sluss och närmar oss efter två och en halv timme på floden slutligen Pinhão, där en buss väntar på att ta oss tillbaka till Porto. Ca 25 mil med buss.

Dag 6 Porto
Förmiddagen står till fritt förfogande och därefter skall vi göra en sightseeing med buss för att upptäcka det historiska och kulturella Porto. Vi finner många spår av välståndet som präglade Porto från 1400-talet och framåt, då handeln med Portugals nyfunna kolonier och vinhandeln med England skapade stora rikedomar. Vi besöker det gamla börshuset Palácio da Bolsa och Portos världsarvsklassade historiska centrum. 

Den praktfulla tvåvåningsbron Ponte de Dom Luís I, ritad av en av Eiffels medhjälpare, leder över till stadsdelen Vila Nova de Gaia på andra sidan Douro. Här blandas och lagras portvinet som fraktas från Dourodalen. I ett av portvinshusen får vi efter en rundvisning provsmaka ett par sorter. 

Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Missa inte den tjusiga järnvägsstationen São Bento, vars vackra interiör med målade kakelplattor, s k azulejos, är en fröjd för ögat. Kvällen kröns med en middag på en trevlig restaurang som serverar mat från hela regionen.

Dag 7 Flyg hem från Porto
Innan våra flyg avgår får vi tillfälle att njuta av Porto ytterligare några timmar. Med härliga resminnen, och säkert även någon flaska portvin eller Moscatel, kommer vi åter till våra hemorter. Ca 1,5 mil med buss.

Bra att veta

Tidsskillnad: - 1 timma

Valuta: Euro

Kommentarer

2017

Innehållsrik. Bra mix och upplägg. Bättre än Lis Helgesson (guiden) går inte att få. Kunnig, flexibel och alltid ett steg före. Behaglig röst att lyssna till. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kent West

2016

Mycket trevlig resa, mycket intressant att se. Underbar flodtur på Douro. /Betyg resan 5, guiden 5 /Gunilla Hedlund

Den bästa gruppresa jag varit med på. Prisvärd i och med att dryck också ingick. Bra att vi fick en del egentid. Bra att man valde lunch till gemensam måltid i gruppen. Höjdpunkter tyckte jag var att få uppleva FADO-musik, besöka den lilla riddarstaden Obidos samt kryssningen på Douro floden inkl 2 slussningar. Mycket proffsig guide (Lena P) som anpassade besök och info efter gruppens sammansättning och ev. önskemål. Lena kunde verkligen bemöta alla oss resenärer på ett värdigt och bra sätt. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anders Dackenberg

Kanonbra. Trevlig, lugn och kunnig (Lena P). Betyg resan 5, guiden 5 /Christina Bergén Tysk

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
25/5Göteborg, LandvetterPortugals pärlor (fr Göteborg), 7 d
Guide: Lena Persson
214 995:-BokaMer information
25/5Köpenhamn, KastrupPortugals pärlor (fr Köpenhamn), 7 d
Guide: Lena Persson
214 995:-BokaMer information
25/5Stockholm, BrommaPortugals pärlor (fr Stockholm), 7 d
Guide: Lena Persson
Fullbokad, väntelista14 995:-Boka på väntelistaMer information
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/9Göteborg, LandvetterPortugals pärlor (fr Göteborg), 7 d
Guide: Martin Törnebohm
Mer än 815 245:-BokaMer information
21/9Köpenhamn, KastrupPortugals pärlor (fr Köpenhamn), 7 d
Guide: Martin Törnebohm
815 245:-BokaMer information
21/9Stockholm, BrommaPortugals pärlor (fr Stockholm), 7 d
Guide: Martin Törnebohm
815 245:-BokaMer information

Hotell

N/A

Holiday Inn Express Lisbon Alfragide, Lissabon

Holiday Inn Express Lisbon Alfragide i Lissabon.
Hotel Florida, Lissabon

Hotel Florida, Lissabon

Hotel Florida i Lissabon.
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo