Skip to main content

Portugals pärlor med Lissabon, Porto & Duorodalen

25 april-bron Lissabon. Foto Peter Olséni

Utsikt över Alfama. Foto Peter Olséni

Torre de Belém. Foto Peter Olséni

Lissabon med torget Rossio. Foto Peter Olséni

Upptäckarmonumentet. Foto Peter Olséni

Dourodalen

Vi kryssar genom den frodiga Dourodalen.

Den praktfulla bron Ponte de Dom Luís I i Porto.

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Portugal är ett land med gamla traditioner, oändliga landskap och eleganta städer. Under upptäckternas era på 1400-1500-talen upplevde landet sin storhetstid. Handeln med bl a kryddor fick ekonomin att blomstra och Lissabon blev Europas nya handelscentrum. I just Lissabon inleder vi vår resa. Vi söker Lissabons själ, provar vin och gör utflykt till kusten.

Tre nätter bor vi i charmiga Porto. Under en båttur på floden Douro tar vi oss till hjärtat av portvinsdistriktet och upplever den bedövande vackra Dourodalen.

Guide på resan är Ewa Basilewsky.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Lissabon. (M)
Dag 2: Stadsrundtur i Lissabon. Utflykt till Sintra. (F,L)
Dag 3: Utflykt till Costa Azul. Vi besöker en vinkällare med provsmakning, lunch i Sesimbra. (F,L)
Dag 4: Resa till Porto med stopp i Óbidos och Nazaré, där vi serveras lunch. (F,L)
Dag 5: Kryssning i Dourodalen från Régua till Pinhão. (F,L)
Dag 6: Stadsrundtur i Porto med besök på Palácio da Bolsa och portvinshus med provsmakning. (F,M)
Dag 7: Hemresa. (F)

F=Frukost L=Lunch M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Lissabon och från Porto inkl flygskatt
 • Bussresor i Portugal
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Lissabon, 3 Porto)
 • 6 frukostar
 • 4 luncher (dag 2-5)
 • 2 middagar (dag 1, 6)
 • 1 vinprovning
 • 1 portvinsprovning
 • Inträde till börshuset Palácio da Bolsa o Palácio Nacional de Sintra
 • Rundtur i Lissabon och Porto
 • Utflykt Costa Azul och Sesimbra
 • Utflykt till Sintra 
 • Utflykt Obidos och Nazareth
 • Utflykt Dourodalen med kryssning på floden Douro  

Tillägg

 • Enkelrum 3.395 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr
 • Fado-restaurang 500 kr - middag (3 rätter inkl vin/öl) till den smäktande Fadon, Portugals egen version av blues.

Bra att veta

Tidsskillnad: - 1 timma

Valuta: Euro

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Lissabon

  Under dagen anländer vi med flyg till Lissabon, där inhyrd buss väntar för att ta oss till vårt hotell Zenit Lisboa, beläget i centrum. Pastellfärgade hus, marmorbelagda torg och branta kullerstensbelagda gator – Portugals förtjusande huvudstad ligger för våra fötter! Vår guide ger tips om vad vi kan uppleva på egen hand.

  Lissabon har byggts på sluttningarna av sju kullar och omges av grönområden och parker. Efter jordbävningen 1755 som ödelade 2/3 av staden tillkom Baixa, en ny central stadsdel med regelbundna, flotta gator. På backarna runt omkring ligger de medeltida Alfamakvarteren med borgen Castelo de São Jorge, samt den trivsamma stadsdelen Bairro Alto. Sevärdheterna är många, affärerna likaså! Åk en tur med spårvagnen längs de branta gatorna, slå dig ner och njut av en bit mat på någon mysig "tasca". Valet är fritt! Kvällens goda middag serveras på en trevlig resturang på stan.


  Lissabon med torget Rossio. Foto Peter Olséni

  Flyg till Lissabon
 • DAG 2: Lissabon & Sintra

  Vår dag inleds med en gemensam rundtur i Lissabons historiska och kulturella kvarter. Vi får bl a se Torre de Belém, ett medeltida vakttorn som blivit Lissabons symbol, och det pampiga Upptäckarmonumentet, som byggdes 1960 till 500-års minnet av Henrik Sjöfararens död. I närheten finner vi även Mosteiro dos Jerónimos, ett magnifikt kloster som grundades av kung Manuel, strax efter att Vasco da Gama hade återkommit från sin historiska resa till Indien.

  Vi tar oss så en bit utanför Lissabon, till världsarvsstaden Sintra, belägen på det skogiga Sierra de Sintras nordsluttning. Ett virrvarr av slingrande vägar som sträcker sig ut på de omgivande kullarna binder samman staden, som tack vare sitt betagande läge blev en sommarfavorit för Portugals kungar. Högt ovanför, på toppen av berget, tronar Palácio da Pena, ett arkitektoniskt potpurri av stildrag. Mitt i den gamla stadskärnan Sinta Vila ståtar Palácio National de Sintra, som var kungligt residens fram till 1880-talet. Efter en god lunch besöker vi palatset.

  Vi väljer vägen om de exklusiva badorterna Cascais och Estoril när vi vänder åter till Lissabon.
  Ca 8 mil.


  Torre de Belém. Foto Peter Olséni

  Lissabon & Sintra
 • DAG 3: Utflykt Costa Azul & Sesimbra

  Efter frukost tar vi plats i bussen och färdas över den imponerande 25 April-bron som ger oss en fantastisk utsikt över floden Tejo och Lissabon. Strax söder om Lissabon ligger Costa Azul. Här ska vi göra ett besök i vinkällaren J. Maria da Fonseca, som producerat vin i nästan 200 år. I den anrika familjeherrgården gör vi en vinprovning som avslutas med husets söta Moscatel ”Setubal”.

  Färden går så vidare till den genuina fiskebyn Sesimbra, där vi ska äta en lunch. Under eftermiddagen är vi tillbaka i Lissabon. Om man så önskar finns det möjlighet att inta kvällens middag på en Fadorestaurang (tillägg), ett verkligt kulturarv. Här ackompanjeras måltiden av den smäktande Fadon, Portugals egen version av blues, född i just Lissabon.
  Ca 10 mil.


  25 april-bron Lissabon. Foto Peter Olséni

  Utflykt Costa Azul & Sesimbra
 • DAG 4: Lissabon-Porto via Óbidos

  På morgonen lämnar vi Lissabon och sätter kurs mot Porto – portvinets hemstad. I rosornas och bougainvilleornas stad Óbidos, som ligger uppkrupen på en hög kulle omgiven av en ringmur med tinnar och torn, håller vi förmiddagspaus. Den pittoreska staden var en gång i tiden en bröllopsgåva från kung Dionysius till hans maka Isabella av Aragonien. Vi tar oss så ut till kusten till den lilla fiskebyn Nazaré. Här är det tätt mellan fiskrestaurangerna och på en av dessa serveras vi en utsökt fiskgryta till lunch.

  Genom Bairradadistriktet, känt för såväl sina eleganta viner som sin spädgris, går färden vidare mot Porto. Här vi ska bo tre nätter på Novotel Porto Gaia (14/5) och Holiday Inn Express Porto City Centre (17/9).
  Ca 32 mil.

 • DAG 5: Kryssning i Dourodalen

  En fantastisk dag ligger framför oss! Under en båttur på floden Douro tar vi oss till hjärtat av portvinsdistriktet och upplever den bedövande vackra Dourodalen.

  Med buss tar vi oss på förmiddagen till Régua i hjärtat av dalen. Vi embarkerar vårt fartyg och lättar ankar. Ett storslaget natursceneri vecklar ut sig. I sakta mak glider vi fram genom djupa bergsklyftor och orörd natur. Här och var klättrar vinodlingar i terrasser på sluttningarna. Ombord serveras lunch. Vi passerar genom en sluss och närmar oss efter två och en halv timme på floden slutligen Pinhão, där en buss väntar på att ta oss tillbaka till Porto.
  Ca 25 mil med buss.


  Dourodalen

  Kryssning i Dourodalen
 • DAG 6: Porto

  Idag skall vi göra en sightseeing med buss för att upptäcka det historiska och kulturella Porto. Vi finner många spår av välståndet som präglade Porto från 1400-talet och framåt, då handeln med Portugals nyfunna kolonier och vinhandeln med England skapade stora rikedomar. Vi besöker det gamla börshuset Palácio da Bolsa och Portos världsarvsklassade historiska centrum.

  Vi besöker stadsdelen Vila Nova de Gaia på södra sidan Douro. Här blandas och lagras portvinet som fraktas från Dourodalen. I ett av portvinshusen får vi efter en rundvisning provsmaka ett par sorter.

  Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Missa inte den tjusiga järnvägsstationen São Bento, vars vackra interiör med målade kakelplattor, s k azulejos, är en fröjd för ögat. Kvällen kröns med en middag på en trevlig restaurang som serverar mat från hela regionen.


  Den praktfulla bron Ponte de Dom Luís I i Porto.

  Porto
 • DAG 7: Flyg hem från Porto

  Om flygtiderna tillåter det, får vi lite egen tid i Porto. Med härliga resminnen, och säkert även någon flaska portvin eller Moscatel, kommer vi åter till våra hemorter.
  Ca 1,5 mil med buss.

Karta

Hotell

Holiday Inn Express Porto City Centre

Holiday Inn Express Porto City Centre

Holiday Inn Express Porto City Centre är ett modernt hotell som ligger i centrum av staden, nära till sevärdheterna som staden erbjuder. Hotellet ligger bara några minuter från bland annat Bolh...
Zenit Lisboa

Zenit Lisboa

Zenit Lisboa är ett hotell med 86 rum som ligger mitt i Lissabon. För att komma till de flesta populära sevärdheterna krävs inte mycket ansträngning, endast korta promenader. Hotellet har en restauran...

Andra resenärer har också tittat på

Måleriska Colmar i Alsace. Fransk idyll.

Alsace, Bourgogne & Chablis

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan ock...
Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående l...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Julmarknad i Zagreb

Julmarknad i Zagreb

Kroatiens huvudstad Zagreb är en spännande smältdegel av forna och nutida Europa, Medelhavet och Balkan - en mötesplats för det östeuropeiska och det västeuropeiska. Den gamla Övre staden med små torg...
Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

"De som söker himmelen på jorden måste komma till Dubrovnik". Det menade den nobelprisbelönte irländske författaren George Bernard Shaw. Och just Dubrovnik och Trogir, en annan av Adriatiska havets pä...
Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda

Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda

Luta dig tillbaka och njut av en underbar kryssning på Medelhavet med Costa Smeralda, Costa Cruises nya flaggskepp, som invigs i december 2019! Det lyxiga fartyget som har 20 våningar och 2641 hytter...
Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda (okt)

Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda (okt)

Luta dig tillbaka och njut av en underbar kryssning på Medelhavet med Costa Smeralda, Costa Cruises nya flaggskepp, som invigs i december 2019! Det lyxiga fartyget som har 20 våningar och 2641 hytter...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo