Skip to main content

Medelhavsön Sardinien med utflykt till franska Korsika

Den underbara utsikten över det kristallklara vattnet under fritidsresor till sardinien | Jörns Resor

Costa Smeralda. Foto: Shutterstock

En vacker utsikt över alghero i sardinien, italien | Jörns Resor

Alghero. Foto Åse Bjurstam

En byggnad i castelsardo, sardinien under en av resorna | Jörns Resor

Castelsardo. Foto Åse Bjurstam

En gränd i castelsardo under en av resor till sardinien | Jörns Resor

Mysig gränd i Castelsardo. Foto Amanda Bjurstam

Fikon. Foto Åse Bjurstam

Läcker mat. Foto Åse Bjurstam

Mat från havet. Foto Åse Bjurstam

Turister på en fritidsresor båttur på korsika | Jörns Resor

Båttur till Korsika.

Märkliga klippformationer Bonifacio.

Märkliga klippformationer Bonifacio.

En skön paus i skuggan.

En skön paus i skuggan.

Fiskmås

Fiskmås

Foto tagen i en nuraghe på Sardinien.

Foto tagen i en nuraghe på Sardinien.

Hamnen i La Maddalena. Foto:Shutterstock

Hamnen i La Maddalena. Foto: Shutterstock

Härlig utsikt över kusten.

Härlig utsikt över kusten.

Lunch hos fåraherdarna.

Lunch hos fåraherdarna.

Nuraghe Sant'Antine. Foto: Shutterstock

Nuraghe Sant'Antine. Foto: Shutterstock

En ödla värmer sig i solen.

En ödla värmer sig i solen.

Rosmarin växer som

Rosmarin växer som "ogräs".

Trillar inte stenen snart?

Trillar inte stenen snart?

Vi närmar oss med båt Bonifacio på ön Korsika.

Vi närmar oss med båt Bonifacio på ön Korsika.

Omgivet av kristallklart vatten i en "karibisk" färgskala, tronar en Medelhavsö, som tycks oberörd av tidens gång. På Sardinen lever gamla traditioner kvar, färgade av öns brokiga historia. Otillgängliga byar i ett dramatiskt böljande inre landskap täckt av macchia kontrasterar mot kustlandskapets långa sandstränder, grottor och undangömda havsvikar.

Vår resa tar oss till måleriska medeltidsstäder, unika historiska arv och till det bergiga inlandet, där vi möter "det äkta" Sardinien. En dag tillägnar vi spektakulärt belägna Bonifacio på franska Korsika, Napoleons ö, en dag exklusiva Costa Smeralda och Isola Maddalena.

Guide på resan är Bodil Braun.

Programmet i korthet

Dag 1: Buss till Alghero. Besök i kyrkan Santissima Trinita di Saccargia. (M)
Dag 2: Stadsvandring i Alghero. Utflykt till ett vinkollektiv med rundvisning och provsmakning. (F,M)
Dag 3: Utflykt till en av Sardiniens nurager. Promenad i Bosa. Båttur på Temo. (F,L)
Dag 4: Buss till Olbia. Stopp vid Castello dei Doria och Roccia dell´Elefante. (F,M)
Dag 5: Utflykt till Costa Smeralda. Besök i Garibaldi-museet och Porto Cervo. (F,M)
Dag 6: Färja till Bonifacio. Rundvisning av lokalguide. Färja tillbaka till Sardinien. (F,M)
Dag 7: Utflykt till Barbagiaregionen. Lunch med fåraherdar. Besök i museum och Orgosolo. (F,L)
Dag 8: Flyg hem till Skandinavien. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Olbia t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Alghero, 4 Olbia)
 • 7 frukostar
 • 2 luncher (varav en med fåraherdar) inkl vin/vatten
 • 5 middagar
 • Vinprovning (4 viner)
 • Turisttåg i Alghero, Bonifacio & Costa Smeralda
 • Båttur på floden Temo
 • Utflykt med båt till Bonifacio på Korsika
 • Utflykt Costa Smeralda med båtresa till Maddalena Island
 • Besök i Bosa, Castelsardo, Nuoro & Orgosolo
 • Inträde till Nuraghe Sant´Antine, Coddu Vecchiu, Garibaldi-museet & Il Museo della Vita e delle Tradizioni Popolari Sarde

Tillägg

 • Enkelrum 2.050 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Olbia. Olbia-Alghero

  Under dagen landar vi i Olbia på Sardiniens nordöstra kust. Härifrån fortsätter vi med chartrad buss västerut mot medeltidsstaden Algehro, belägen vid Algehrobukten. Strax innan Sassari gör vi en kort avstickare för ett besök i den vackra kyrkan Santissima Trinita di Saccargia, en av öns viktigaste romanska byggnader. Vår resa går vidare och vi närmar oss Algehro, ett Barcelona i miniatyr. Här ska vi inkvartera oss tre nätter på 4-stjärniga Hotel Rina Hotel, beläget ca 100 meter från Medelhavet. Middag. Ca 13 mil med buss.


  Foto Hotel Punta Negra

  Flyg till Olbia. Olbia-Alghero
 • DAG 2: Alghero

  Under förmiddagen bekantar vi oss med Alghero, som grundades på 1100-talet av den genovesiska familjen Doria. Så småningom erövrades staden av aragoneserna och befolkades av bosättare från Barcelona och Valencia, vilket förklarar den påfallande spanska atmosfären. Språket som talas här påminner om katalanska. Vi åker ett litet "tåg" genom gamla stan, vars labyrintartade gränder och kullerstensgator omges av befästa murar och försvarstorn. En del upplever vi till fots. Därefter finns det tillfälle att göra en båtutflykt till den storslagna Grotta di Netuno, en djup naturlig grotta längst ut på Capo Caccia, upptäckt på 1700-talet av fiskare. Innanför mynningen gömmer sig en fantastisk värld av spektakulärt upplysta stalagtiter och stalagmiter.På eftermiddagen samlas vi för en gemensam utflykt till vinkollektivet Cantina Santa Maria La Palma, som startades av några hårt arbetande vinproducenter för drygt 50 år sedan. Druvorna valdes med omsorg; man kombinerade välkända sorter med mer ovanliga druvor. Idag bidrar fler än 300 vinodlare till produktionen. Efter en rundvisning provsmakar vi några av de goda vinerna. Middag.


  Alghero. Foto Åse Bjurstam

  Alghero
 • DAG 3: Utflykt Nuraghe Sant

  På dagens agenda står en spännande utflykt som inledningsvis går inåt landet till Nuraghe Sant'Antine, en av Sardiniens över 7000 s k nurager. Nurager är en slags konformade torn från bronsåldern på Sardinien, förmodligen byggda 1800 till 300 f.Kr. av basaltblock från utslocknade vulkaner. Vår lokalguide berättar mer om de märkliga byggnaderna och dess gåtfulla upphovsmän, nuragerna.
  Vi beger oss så söderut, mot den pittoreska kuststaden Bosa, belägen vid mynningen till Temo, Sardinens enda farbara flod. På en sluttning krönt av borgen Castello di Serravalle, breder den historiska stadsdelen Sa Costa ut sig. Mellan de pastellfärgade husen löper en labyrint av trånga kullerstensgränder, som väl bevarat sin medeltida charm. Nedanför, utmed floden ligger de gamla garverierna, "Sas Conzas", på rad. Efter en trivsam promenad, där vi bl a sett Duomo och den romanska katedralen San Pietro, serveras vi en god lunch på temat fisk. Under en båttur på Temo upplever vi därefter staden och dess idylliska omgivningar ur ett nytt perspektiv. Mellan azurblått hav och höga berg går färden med buss senare åter till Alghero. Ca 17 mil.


  Foto tagen i en nuraghe på Sardinien.

  Utflykt Nuraghe Sant
 • DAG 4: Alghero-Castelsardo-Olbia

  Efter frukost lämnar vi Alghero och ställer färden till pittoreska Castelsardo på öns nordkust. Vi tar oss innanför ringmuren, och upp till den medeltida borgen Castello dei Doria, som höjer sig ovanför stadens pastellfärgade hus. Härifrån har vi ett tjusigt panorama över kustlinjen och, vid klart väder, franska Korsika och "djävulsön" Asinara. Från Castello dei Doria, som även inhyser ett konsthantverksmuseum, leder oss antika, smala gränder till katedralen – ett minne från tiden då staden lydde under aragoniskt styre.
  Vår resa går så vidare och snart uppenbarar sig den förunderliga Roccia dell'Elefante, elefantklippan, som skulpterats av väder och vind. Efter ett fotostopp fortsätter vi österut till "Jättarnas grav" Coddu Vecchio, ett betydande nuragiskt gravmonument daterat till 1800-1600 f.Kr. På nytt slås vi av färdigheterna hos detta i mystik höljda folk. Endast en kortare sträcka återstår nu till 4-stjärniga Hotel Martini, som ligger nära den historiska stadskärnan i Olbia. Här ska vi bo fyra nätter på 4-stjärniga Grand Hotel President. Ca 17 mil.


  Mysig gränd i Castelsardo. Foto Amanda Bjurstam

  Alghero-Castelsardo-Olbia
 • DAG 5: La Maddalena & Costa Smeralda

  Idag ska vi utforska Costa Smerelda, jetsetarnas favoritkust, och vackra Isola Maddalena, som förknippas med tre berömda, stridbara herrar. Admiral Nelson använde Maddalenas undersköna arkipelag som bas i striderna mot Napoleon och den italienske frihetskämpen Giuseppe Garibaldi köpte en av öarna, Isola Caprera, och byggde där sitt hem. Med färja från Palau tar vi oss ut till huvudorten La Maddalena. Via en fantastisk panoramaväg, som bjuder på flera fina fototillfällen, når vi den gamla hamnen. Vi bekantar oss med stan, besöker Garibaldi-museet - hans forna hem på La Caprera, och får även tid för egna strövtåg och lunch.
  Eftermiddagen tillägnar vi natursköna Costa Smeralda, som under 50-talets slut förvandlades till ett av världens mest exklusiva semesterparadis då rika magnater som bl a Aga Khan sökte sig hit. Efter ett besök i centralorten Porto Cervo, som är full av lyxhotell, fina restauranger och boutiquer, vänder vi åter till hotellet. Ca 9 mil.


  Hamnen i La Maddalena. Foto: Shutterstock

  La Maddalena & Costa Smeralda
 • DAG 6: Utflykt Korsika

  Från Santa Teresa di Gallura tar vi på förmiddagen färjan till Bonifacio på rebelliska grannön Korsika, som vållat Frankrike huvudvärk ända sedan Ludvig XV "köpte" ön av Genua 1769. Från sitt spektakulära läge på en kalkstensklippa 100 m över havet bjuder Bonifacio på Medelhavets mest hänförande utsikt. Ett virrvarr av gränder löper genom staden, branta trappor och en vindbro leder upp till den äldsta delen, la haute ville. Här ligger bl a citadellet, som byggdes av genuesarna i slutet av 1100-talet. Fokus för bylivet är den vackra hamnen, som kantas av caféer, restauranger och butiker. En lokalguide visar oss runt. Efter en härlig dag tar vi på eftermiddagen färjan tillbaka till Sardinien. Ca 9 mil med buss.


  Båttur till Korsika.

  Utflykt Korsika
 • DAG 7: Utflykt Nuoro & Orgosolo

  Dagens utflykt är lite längre och går söderut mot Sardiniens mitt, till den bergiga, natursköna Barbagiaregionen, av romarna kallad Barbaria, vars isolerade byar befolkades av fåraherdar. Otillgängligheten gjorde att romarna misslyckades i sina försök att kuva befolkningen. Vi inleder i vackert belägna Nuoro, öns kulturella centrum. På Il Museo della Vita e delle Tradizioni Popolari Sarde lär vi oss mer om Sardinien och dess rika arv.
  Vi fortsätter ett stycke till och nalkas snart byn Orgosolo, känd för sina många väggmålningar, murales, som främst kräver sardisk självständighet. Dagens lunch intas i det fria med fåraherdarna och består av lokala specialiteter såsom ricotta, fårost, grillad griskulting mm! Under eftermiddagen lyssnar vi till herdarnas unika sångstil, "tenore". Efter en dag full av spännande intryck sätter vi åter kurs mot Golfo di Cugnana. Ca 27 mil.


  Lunch hos fåraherdarna.

  Utflykt Nuoro & Orgosolo
 • DAG 8: Olbia-flyg hem

  Under dagen lämnar vi vårt hotell och beger oss mot Olbias flygplats. Det egensinniga, underbara Sardinien lever kvar i våra hjärtan! Ca 1,5 mil med buss.


  Costa Smeralda. Foto: Shutterstock

  Olbia-flyg hem

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Oktober 2021

9/10- se avresetiderGöteborg, LandvetterSardinien med Korsika (fr Göteborg), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 416 995:-BokaSe avresetider
9/10- se avresetiderKöpenhamn, KastrupSardinien med Korsika (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 416 995:-BokaSe avresetider
9/10- se avresetiderStockholm, ArlandaSardinien med Korsika (fr Stockholm), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 416 995:-BokaSe avresetider

Hotell

Grand Hotel President Olbia

Grand Hotel President Olbia

Grand Hotel President Olbia är ett modernt hotell i klassisk Italiensk stil. Hotellet är beläget i närheten av Olbias historiska stadskärna. Grand Hotel President Olbia Via Principe Umberto 39 07026 O...
Pool Rina Hotel Alghero

Rina Hotel, Alghero

Rina Hotel är perfekt beläget endast 100 meter från stranden och strax utanför Algheros centrum. När du kliver in i hotellet möts du av en välkomnande och familjär känsla. Rina Hotel Via delle Baleari...

Andra resenärer har också tittat på

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående l...
Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

London och Paris - två världsmetropoler med en alldeles speciell dragningskraft, platser man kan återvända till om och om igen utan att tröttna! Vi inleder med en heldag i det ständigt trendiga London...
Reseträff 2022 - årets reseinspiration & partymingel!

Reseträff 2022 - årets reseinspiration & partymingel!

Succén började redan 2008 i Lübeck – 2022 års reseträff går av stapeln i... en kustnära stad i norra Tyskland, mer avslöjar vi inte för tillfället! Skratten har varit många, lovorden likaså. Och vi ho...
Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora mal...
Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Kulturstaden Leipzig är den nya innestaden i Tyskland. Hit söker sig de unga och de kreativa. Det var också här som den fredliga revolution tog fart som skulle få muren och kommunismen att falla för 3...
Äventyr i Ätradalen

Äventyr i Ätradalen

Vår dagsutflykt till Halland och Ätradalen inleds i Slöinge med förmiddagsfika på Berte Museum - Livet på landet. Här ska vi även lyssna på ett intressant föredrag om museet, som skildrar landsbygden...
Indien med Delhi, Agra & Taj Mahal, Jaipur, Ranthambore & husbåt i Kerala

Indien med Delhi, Agra & Taj Mahal, Jaipur, Ranthambore & husbåt i Kerala

Världens näst folkrikaste land Indien är ett land med svindlande mångfald och skarpa kontraster. Ett potpurri av intryck. På denna omfattande resa upplever vi den sjudande mångmiljonstaden Delhi, Agra...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo