Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Alaska - 'den sista vildmarken', 10 d

Bild: Grizzlybjörn på strövtåg i nationalparken.
Bild: Tjusigt panorama från Denali nationalpark. Foto Michael De Young/State of Alaska
Status:
Fullt

I Nordamerikas sista utpost Alaska regerar den vilda, vackra naturen. På en yta sju gånger så stor som Sverige bor endast drygt 700 000 människor. Få platser framkallar sådan äventyrslystnad – under en minnesvärd vecka upplever vi det storslagna landskapet och det rika djurlivet!

Vi kryssar i Kenai Fjords nationalpark och spanar efter valar, sjölejon mm, ser en kalvande glaciär, och gör en oförglömlig vildmarkssafari bland grizzlybjörnar, älgar och snöfår i Denali nationalpark. En naturskön tågresa med Alaska Rail står också på programmet, liksom Anchorage. Välkommen till Alaska – ett äventyr få får chansen att uppleva!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Anchorage t/r inkl flygskatt (OBS! måltider ingår ej på Iceland Air, men går att köpa ombord)

 • Bussresor i USA

 • Dricks till lokalguide & chaufför

 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (2+1 natt i Anchorage, 2 Seward, 1 Talkeetna, 2 Denali National Park) 

 • 8 frukostar

 • 3 luncher (dag 3, 5-6)

 • 3 middagar (dag 1, 7-8)

 • Stadsrundtur i Anchorage

 • Inträde till Anchorage Museum och Alaska Wildlife Conservation Center

 • Kryssning i Resurrection Bay och Kenai Fjords National Park (6 h)

 • Tågresa Alaska Railroad i panoramavagn (4 h)

 • Vildmarkssafari i Denali National Park (ca 7-8 h)

Tillägg

 • Enkelrum 11.795 kr
 • Hundspann, ca 1,5 tim, ca 695 kr
 • Guidad kajaktur, ca 3 tim, ca 670 kr           
 • Vandring Talkeetna, ca 1,5 tim, ca 560 kr 
 • Flygtur m bushflyg, ca 1,5 tim, ca 2.025 kr  
 • Vildmarkstur m jetbåt, ca 3 tim, ca 660 kr   
 • Hundkennel, ca 2,5 tim, ca 625 kr                  
 • Flodtur m raftingbåt, ca 3 tim, ca 845 kr   

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Anchorage
Under dagen lokal tid (Sverige -10 h) landar vi i Anchorage, som med sina ca 300 000 invånare är Alaskas största stad. På flygplatsen väntar en buss på att ta oss in till vårt hotell, Hilton Anchorage, beläget mitt i centrum. En välkomstmiddag avrundar dagen. Ca 1 mil med buss.

Dag 2 Anchorage
Under en guidad stadsrundtur bekantar vi oss med Anchorage. Staden, som breder ut sig mellan havsviken Cook Inlet och Chugachbergen, grundades 1914 och växte fram ur en tältstad vid floden Ship Creek. Kapten James Cook seglade förbi platsen redan 1779 under sökandet efter Nordvästpassagen.

Vi ser bl a Downtown, de lekande laxarna vid Ship Creek, och Lake Hood - världens mest trafikerade bas för amfibieplan. Vid Earthquake Park påminns vi om den kraftiga jordbävningen som drabbade staden 1964, det s k Långfredagsskalvet med epicentrum i Prins William-sundet strax sydost om Anchorage.  På förnämliga Anchorage Museum lär vi oss mer om Alaskas historia, ursprungsbefolkning, traditioner mm. Återstoden av dagen är "ledig" för egna aktiviteter.

Dag 3 Anchorage-Seward
Efter frukost beger vi oss längs med Turnagain Arms tjusiga kustlinje mot den lilla kuststaden Seward på Kenaihalvön. På vägen gör vi ett spännande besök på Alaska Wildlife Conservation Center, som tar hand om skadade och sjuka djur som inte kan överleva i det vilda. Här kommer vi nära älgar, björnar, skogsbison, myskoxar mm, liksom grizzlybjörnen Hugo.
 
Genom Chugach National Forest, går vår resa vidare söderut till Seward, vackert beläget vid Resurrection Bay, inramat av vatten, skog och berg. Här ska vi bo två nätter på Seward Harbor 360 Hotel. Ca 21 mil.

Under vår vistelse har vi tid att upptäcka Seward och det finns även möjlighet att boka på någon av följande extrautflykter:

Hundspann i vildmarken (ca 1,5 h)
Med en erfaren hundförare bakom tyglarna åker du en drygt 3 kilometer lång runda med hundspann genom vildmarken. Din värd förklarar hur hundträningen går till, hur man styr mm. Du får också träffa berömda slädhundar och förtjusande valpar. 695 SEK

Guidad kajaktur (ca 3 h)
Anförda av en kunnig guide paddlar man längs med Resurrection Bays vackra kustremsa i stabila kajaker med plats för två personer (ca 2,5 h paddling). Under paddlingen ser du bl a havsuttrar och om tidvattnet möjliggör det så når turen även Tonsina Creek, där du får se hundratals laxar leka. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Instruktioner och utrustning ingår, transfer tillkommer. 670 SEK

Dag 4 Båt i Kenai Fjords National Park
Idag väntar en verklig höjdpunkt i form av en 6-timmarskryssning med katamaran genom Resurrection Bay och Kenai Fjords nationalpark. Vi njuter av det praktfulla landskapet och det rika marina djurlivet. Från däck ser vi "solande" sjölejon och sälar, havsuttrar och otaliga fågelarter, däribland den vithövdade havsörnen – den amerikanska nationalsymbolen. Vi spanar efter späckhuggare och knölvalar och kommer också nära en aktivt kalvande tidvattenglaciär – ett spektakulärt skådespel. En god lunch serveras ombord.

Dag 5 Seward-Talkeetna
Efter frukost går färden norrut förbi Anchorage mot bohemiska Talkeetna, beläget vid floden Susitna, i skuggan av de mäktiga Alaskabergen. Den lilla orten är en populär bas för klättrare som vill bestiga Denali (Mt. McKinley), Nordamerikas högsta berg. Vi checkar in på trivsamma Talkeetna Alaskan Lodge, som breder ut sig på en bergsrand strax ovanför samhället, och njuter därefter av en avkopplande eftermiddag. Från hotellet har vi en magnifik vy över Denali och Alaskabergen. Ca 39 mil.

Vi gör en promenad i byn och tar in panoramat från Talkeetna Riverfront Park, där vi ser de tre glaciärfloderna Talkeetna, Susitna och Chulitna flyta samman och bilda "Stora Susitna". Kanske besöker du också det lilla historiska museet, som bl a ger en bild av guldutvinningen? Du har dessutom möjlighet att boka på någon av nedanstående utflykter:

Vandring med naturguide i Talkeetna Lakes Park (ca 2,5-3 h)
Följ med på en naturskön vandring (ca 5 km) i lugnt tempo. Med Denali i horisonten vandrar vi ackompanjerade av en välinitierad naturguide genom djup skog och förbi glimmande sjöar. Vi spanar efter björn och älg, och kungsfiskare och andra fåglar. Den frodiga urskogen är full av fågelsång, vildblommor, bär och svamp. Hemmalagad snack ingår. 560 SEK
 
Flightseeing - flygtur med bushflyg (ca 1,5 h)
Ett bushflygplan tar dig in över Denalis nationalpark, där en värld av höga berg och glaciärfyllda dalar presenterar sig. Du flyger nära Denalis topp, ca 6.200 m.ö.h., och ser bl a världens djupaste ravin och den vackra Ruth-glaciären. Piloten berättar om landskapet. 2.025 SEK

Vildmarkstur med jetbåt (ca 2 h)
På denna sceniska tur med jetbåten "Talkeetna Queen" är chansen stor att se såväl älg och bäver som vithövdad havsörn. Du besöker ett vildmarksläger, en autentisk pälsjägarstuga, lär dig mer om ursprungsbefolkningens kultur och ser hur de levde. 660 SEK

Dag 6 Talkeetna-Denali National Park med tåg
Efter en "ledig" förmiddag tar vi plats på ikoniska Alaska Railroad för en minnesvärd tågresa till Denali National Park. Vi har platser i "kupolförsedda" vagnar för bästa vy över det fantastiska landskapet som passerar revy. Lunch ingår.

De inledande milen färdas vi utmed Susitnafloden och senare längs Denali State Parks östra gräns. Vi passerar Summit Lake, järnvägens högsta punkt, och närmar oss ut med nationalparken och Nenanafloden vår slutstation. Efter incheckning på Denali Park Village, där vi ska bo två nätter är eftermiddagen fri.

Kanske besöker du kenneln Husky Homestead, som drivs av Jeff King, fyrfaldig vinnare av den prestigefyllda hundslädetävlingen Iditarod? Här träffar du huskyvalpar och ser slädhundar i träning (2,5 h - 625 SEK). Alternativt kan du följa med på en spännande tur med raftingbåt påNenana-floden, där det finns chans att se bl a björn och älg (3 h - ca 845 SEK). Ca 25 mil med tåg.

Dag 7 Heldagsutflykt i Denali National Park
Idag  väntar oss en oförglömlig heldagsutflykt i vildmarken! Vi lämnar hotellet tidig morgon och färdas genom ett storslaget landskap som rymmer väldiga slätter och glaciärdalar, höga bergstoppar, floder mm. I hjärtat av den 24.500 km²(!) stora nationalparken reser sig "Den höge" - Denali. Med jämna mellanrum görs stopp för att ta in de magnifika vyerna. Håll utkik efter grizzlybjörn, snöfår, älg, karibu, mm, och se till att kameran är laddad! Lunchbox ingår. Under eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet, där en gemensam middag senare serveras. Ca 20 mil.

Dag 8 Denali National Park-Anchorage
På förmiddagen lämnar vi Denali National Park och tar oss via natursköna George Park's Highway åter mot Anchorage. Efter incheckning på Hilton Anchorage är eftermiddagen fri för egna strövtåg, shopping och museibesök. På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag på en trevlig restaurang. Ca 37 mil.

Dag 9-10 Anchorage-flyg hem
Om våra flygtider tillåter det får vi tid att njuta av Anchorage en stund även denna dag. Efter en mellanlandning kommer vi med oförglömliga resminnen åter till Sverige dagen därpå.

Bra att veta

Valuta: USD

Tidsskillnad: - 10 timmar

Inresetillstånd - ESTA minst 72 timmar före avresa

Denna information gäller endast resenärer från länder som ej har visumkrav för inresa till USA. Sverige, övriga nordiska länder och flertalet europeiska länder åtnjuter visumfrihet (undantag finns). Resenär med nationalitet som kräver visum har själv att kontrollera nödvändiga formaliteter.

Varje resenär måste själv lämna uppgifter via ESTA absolut senast 72 timmar före avresa. ESTA gäller sedan för obegränsat antal inresor under två år. Vid passbyte måste ny ESTA-ansökan göras. Godkänd ESTA-ansökan ska skrivas ut och visas upp vid incheckning samt vid ankomst till USA.

Gå till https://esta.cbp.dhs.gov – klicka på "Svenska" för att fylla i blanketten.

Viktigt! Fr.o.m. 8 september 2010 utgår en kostnad om 14 USD (ca 100:-). Det är de amerikanska myndigheterna som tar ut denna kostnad. Betalas med kreditkort direkt på ansökningssidan (se ovan). Var noga med att gå in på www-adressen som vi angett ovan. Det finns många andra sidor som erbjuder tjänsten men som tar mycket mer betalt.

Tänk på att ditt namn skall stavas som det står i passet. När det gäller å, ä och ö så skall Å skrivas som AA, Ä blir AE och Ö blir OE. I den maskinläsbara delen av ditt pass (längst ned på ID-sidan i passet mellan << >>) ser du hur å, ä och ö har omvandlats. Ange alltid första förnamnet som står i passet i ansökan, även om det ej är tilltalsnamnet.

Vid en ej godkänd ESTA-ansökan behöver istället en visumansökan göras.

Denna anmälan skall framöver ersätta immigrationsblanketten som delas ut på flyget (fortfarande kan dock blanketten delas ut ombord och i så fall skall den fyllas i). Blankett för tullen erhålles ombord och skall fortsättningsvis också fyllas i inför varje inresa.

Mer information gällande ESTA samt visum finns på adresserna:
www.travel.state.gov
www.resebyraforeningen.se
http://stockholm.usembassy.gov

Resekalender

20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Göteborg), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Köpenhamn), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Stockholm), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande (fr Göteborg), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande (fr Köpenhamn), 8 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo