Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Rhen & Mosel, 6 d

Bild: Vy över Burg Rheinstein. Foto: Andrew Cowin/DZT
Bild: Deutsches Eck i Koblenz, platsen där Mosel förenar sig med Rhen. Foto: Horst Goebel Photo & Design/DZT
Bild: Romantiska Bernkastel-Kues. Foto: DZT
Bild: Mosel-loopen, Zeller Hamm. Foto Daniel Geiger/DZT
Bild: Druvor från Rhendalen. Foto: Central Hotel Rüdesheim
Bild: Drosselgasse i Rüdesheim. Foto: Central Hotel Rüdesheim
Status:
Fullt

Med vinprovningar, båttur & "Dine around" i Rüdesheim!


I de vackra floddalarna längs Rhen och Mosel upplever vi Tyskland från dess mest romantiska sida. På de buteljgröna floderna som slingrar sig fram genom dalgångarna kryssar fartyg i sakta mak. Ståtliga riddarborgar på bergskrönen harmonierar med medeltida städer och vinrankor som klänger sig fast på de grönskande sluttningarna.

Med de pittoreska vinorterna Rüdesheim och Bernkastel-Kues som bas provar vi de utsökta vinerna och njuter av en stilla båttur på Rhen. Vår resa är dessutom kryddad med en exklusiv ”dine around-middag” i Rüdesheim!

Avresa Skåne, Halland och Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Hannover, 2 Rüdesheim, 1 Bernkastel-Kues, 1 Bremen)
 • 5 frukostar
 • 5 middagar (varav en "dine around" i Rüdeheim med viner)
 • Båttur på Rhen
 • Vinprovning i Bernkastel-Kues
 • Vinprovning i Rüdesheim
 • Besök med provsmakning Asbach Uralt (Weinbrand)
 • Stadspromenader och utfärder

Tillägg

 • Enkelrum 1.100 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Hannover
Färjan över Fehmarnbelt tar oss på förmiddagen till Puttgarden och vi fortsätter därefter förbi Lübeck och Hamburg. Längs med vår färdväg görs stopp för lunch. På kvällen ankommer vi så till H4 Hotel Hannover Messe, som är 4-stjärnigt superior och beläget strax söder om Hannovers centrum. Kanske lockar ett dopp i poolen innan middagen serveras? Ca 78 mil fr Göteborg & 51 mil fr Malmö.

Dag 2 Hannover-Rüdesheim med Niederwaldmonumentet
Efter frukost går vår resa vidare söderut genom Niedersachsen och Nordrhein-Westfalen mot Hessen och idylliska vinstaden Rüdesheim, hjärtat i vindistriktet Rheingau. Här ska vi bo två nätter på 4-stjärniga hoteltraube Rüdesheim.

Innan vi checkar in tar vi oss upp till Niederwaldmonumentet, varifrån vi har en magnifik utsikt över Rüdesheim, de vidsträckta vinodlingarna och Rhen som ringlar sig fram långt nedanför. Invigningen av monumentet bevittnades av kejsar Wilhelm I och hans tronföljare och hade sånär kostat Tyskland dess monarki. Regn gjorde dock att den icke vattenhärdiga stubin som en grupp anarkister hade införskaffat för att spränga monumentet i luften, slocknade!

Efter en välanrättad middag får vi under en vinprovning tillfälle att smaka på några av de utsökta vinerna. Ca 39 mil.

Dag 3 Rüdesheim med ”Dine around”
Förmiddagen bjuder på provsmakning och filmvisning hos Asbach Uralt, som framställer Weinbrand, en tysk variant av konjak. Säkert passar man även på att  köpa med sig lite godsaker hem. Efter en gemensam stadspromenad är eftermiddagen fri för egna strövtåg i Rüdesheim.  Ett lite annorlunda och sevärt museum är Sigfried's Mechanischem Musikkabinett, som rymmer ca 350 självspelande instrument från tre århundraden.

Kvällens trerättersmiddag är extra påkostad och serveras enligt konceptet ”Dine around through the whole town”. Detta innebär att vi äter förrätten på en restaurang, huvudrätten på en annan och efterrätten på en tredje! 3 rätter, 3 viner, 3 restauranger - många erfarenheter! Festligt och mycket gott! Som sig bör avrundar vi kvällen på stadens berömda huvudgata, Drosselgasse, där det är tätt mellan vinstugorna och stämningen står högt i tak. Vi lovar, det blir en kväll att minnas! Ca 6 mil.

Dag 4 Rüdesheim-Cochem-Bernkastel-Kues
Vi lämnar Rüdesheim vattenvägen. Nere vid kajen ligger vårt kryssningsfartyg förtöjt. I sakta mak glider vi ut från hamnen och ser Rüdesheim försvinna runt kröken. Vi färdas på den mäktiga Rhen och fascineras av de storslagna scenerierna som möter oss. Vinklädda kullar samsas med medeltida städer och riddarborgar som blickar ner över floden. Vi passerar den mytomspunna Loreleiklippan, där en vacker sjöjungfru enligt sägen lockade skeppen i djupet, och närmar oss Sankt Goarshausen.

Här möter vår buss upp. Vi följer flodens mjuka krökar i riktning Koblenz, där Mosel förenar sig med Rhen, och fortsätter sedan in i Moseldalen. I idylliska Cochem, som genomsyras av smala gränder med korsvirkeshus och gamla stadsportar, ges vi tillfälle att äta lunch. Högt ovanför på en brant klippa omgiven av vinodlingar kastar borgen Reichsburg ett vakande öga.

Längs med Mosel går vår färd vidare söderut. Stillheten härskar. På sluttningarna växer rader av vinrankor med regionens fina gröna druvor. Det var romarna som en gång planterade de första vinstockarna här. Nedanför ligger de idylliska vinbyarna på rad.

Ackompanjerade av de vackra vyerna närmar vi oss "Mosels pärla", Bernkastel-Kues. Innan vi inkvarterar oss på trevliga Hotel Doctor Weinstube ska vi besöka en lokal vinproducent för att prova några av de goda vinerna som produceras i dalen. Vi hinner också bekanta oss lite med staden. Bernkastel-Kues, som egentligen är två städer som slogs samman då man byggde en bro över Mosel, är en charmerande korsvirkesstad, fulländad av sin borgruin Landshut och sluttningar täckta av vinrankor. Att svenskarna härjade i dessa trakter är för den historiskt bevandrade väl känt. En god middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 14 mil med buss.

Dag 5 Bernkastel-Kues-Bremen
Att vakna upp i hjärtat av Moseldalen är få förunnat – förmiddagen är fri att njuta av Bernkastel-Kues! Vi sätter därefter kurs mot Bremen. Med paus för lunch och fika tar vi oss i rask takt förbi Köln och Ruhrområdet och nalkas på kvällen slutligen 4-stjärniga Atlantic Hotel Universum. Här ska vi övernatta och äta middag. Ca 46 mil.

Dag 6 Bremen-Hemorten
Från Bremen har vi knappa 27 mil till Puttgarden. På något trevligt ställe utmed vår färdväg ges vi tillfälle att äta lunch. Vi stannar även till för att proviantera innan vi kör ombord på färjan till Rödby. En lustfylld och smakrik resa går mot sitt slut. Strax efter sju beräknas vi vara åter i Malmö, i Göteborg ca fem timmar senare. Ca 47 mil till Malmö & 74 mil till Göteborg.

Kommentarer

2016

Jättetrevligt. Bra sammanhållning. Mycket skämtande. Kul att vinna ett presentkort. Spontan Glad Kunnig Engagerad (guiden Bente E). /Betyg resan 5, guiden 5 /Bo Hansson

Vi var ett trevligt sammansvetsat gäng. Bra utfykter och super service. Bente är en otroligt duktig guide. Hon vänder ur och in på sig själv för att alla skall ha det bra. Fantastisk människa med full koll på allt. /Betyg resan 5, guiden 5 /Linda Sternros

Resan var mycket prisvärd. Guiden (Bente) var toppen. /Betyg resan 5, guiden 5 /Bernt  Jönsson

Det var en bra resa, ungefär som jag hade hoppats Vi var en mycket bra grupp som nästan omgående lärde känna varandra och vi hade kul ihop. Bente var kunnig rolig och tog bra hand om de få incidenter vi hade på ett bra sätt Det var också mycket hennes förtjänst att gruppen blev så pass sammansvetsad och hade så roligt tillsammans. Inte bara bussen var bra det var också Stefan, chauffören som körde tryggt och bra. Inte en häftig inbromsning eller tillstymmelse till stress hos honom. /Betyg resan 4, guiden 5 /Anonym

2015

Fantastisk, kunnig och påläst guide (Bente E). Såg oss alla, mycket proffsig. Vår chaufför mycket lugn, vi kände oss trygga. Betyg resan 5, guiden 5 /Britt Hedberg

Fantastiskt bra, lättsam, social och humoristisk och mycket påläst (guiden Bente E). Betyg resan 5, guiden 5 /Iris Jonsson

Kunnig, trevlig, rolig och med ordning och reda och improvisationsförmåga v b (guiden Bente E). Betyg resan 5, guiden 5 /Lennart Stigendal

Karta

Hotell

Atlantic Hotel Universum, Bremen

Atlantic Hotel Universum i Bremen.
H4 Hotel Hannover Messe, Hannover

H4 Hotel Hannover Messe, Hannover

H4 Hotel Hannover Messe , beläget söder om Hannover.

Hotel Doctor Weinstube, Bernkastel-Kuel

Hotel Doctor Weinstube i Bernkastel-Kues.

Hoteltraube Rüdesheim

Hoteltraube Rüdesheim

Resekalender

26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Göteborg), 5 dfrån 8 245:-
26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Köpenhamn), 5 dfrån 8 245:-
26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Stockholm), 5 dfrån 8 245:-
29/11Stockholm - 'Peter Jöback - Med hjärtat som insats', 3 dfrån 4 695:-
29/11Stockholm - 'Så som i himmelen', 3 dfrån 4 695:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo