Skip to main content

Rom - den eviga staden, med boende hos Birgittasystrarna

Spanska Trappan i Rom.

Spanska Trappan

Forum Romanum i Rom.

Forum Romanum

Casa di Santa Brigida

Colosseum - ett av världens sju nya underverk. Foto Peter Olséni

Det antika templet Pantheon i Rom.

Arenan Colosseum i Rom

Colosseum

Fontana di Trevi i Rom.

Fontana di Trevi. Foto: Åse Bjurstam

Det antika templet Pantheon i Rom.

Det antika templet Pantheon i Rom.

Peterskyrkan i Rom.

Peterskyrkan

Tibern flyter genom Rom.

Tibern flyter genom Rom.

Enligt legenden grundades Rom på kullen Palatinen på 700-talet f Kr, efter en blodig dispyt mellan bröderna Romulus och Remulus. Ledsagade av Tom Birkeland lär vi känna "den eviga staden" på djupet och tar del av dess rika arv till civilisationen.

Vi utforskar antikens Rom med Capitolium, Colosseum och Forum Romanum, centro storico med templet Pantheon, och "möter" mästare som Michelangelo, Bernini, Caravaggio m fl. På Petersplatsen lyssnar vi på påven Franciskus tal till folket. Inkvartering i Birgittahuset, där den Heliga Birgitta bodde, på Piazza Farnese i hjärtat av Rom!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Rom. Besök Ostia Antica.

  Mitt på dagen anländer vi till Roms flygplats Fiumicino, där en buss väntar på att ta oss vidare till Ostia Antica, som var det antika Roms hamnstad. Ostia tros ha grundats någon gång mellan 400 och 600 år f.Kr. och var från antiken till tidig medeltid ett livligt handelscentrum. Idag ligger staden, vars byggnader bevarats under lager av slam, ca 4 km inåt land. Ruinerna av tempel, en teater, rikt smyckade offentliga byggnader, butiker mm, ger en bild av vardagen under antiken. Vår guide visar oss runt.

  Vi beger oss så in till hjärtat av Rom, där vi ska inkvartera oss fyra nätter på Casa di Santa Brigida, Birgittasystrarnas gästhem. Middag. Ca 4 mil med buss.


  Forum Romanum

  Flyg till Rom. Besök Ostia Antica.
 • Dag 2: Antikens Rom

  Denna dag tillägnar vi det antika Rom. Vi inleder vid Forum Romanum, som breder ut sig nedanför Capitolium och Palatinen. Detta var det politiska, sociala, juridiska och kommersiella livets centrum. Här bland tempelruiner och triumfbågar, på mark som beträtts av kejsare känns Romarriket levande. Vi får även en guidad visning av Colosseum, som kejsar Vespasianus lät bygga år 70 e.Kr. I denna väldiga amfiteater, listad som ett av världens sju nya underverk, med plats för 55.000 åskådare arrangerades Gladiatorspel på liv och död.

  På eftermiddagen besöker vi de Kapitolinska museerna, som hyser utsökta samlingar av skulpturer och målningar. Middag.


  Colosseum - ett av världens sju nya underverk. Foto Peter Olséni

  Antikens Rom
 • Dag 3: Rom & Vatikanen - "audiens hos påven", centro storico mm

  Vi inleder dagen i Vatikanen, som med sina 43 ha är världens minsta stat. I påvepalatsen som rymmer det Sixtinska kapellet, residerar påven - Europas ende absolute monark. På Petersplatsen lyssnar vi med vördnad till påven Franciskus (med reservation för att han är på resa), som varje onsdag har audiens här eller i audienssalen - en stor händelse för pilgrimer världen över. Avslutningsvis besöker vi den mäktiga Peterskyrkan.

  Vi promenerar därefter via Piazza di Spagna och Spanska trappan till Fontana di Trevi, odödliggjord genom Fellinis film "La dolce vita". Den teatraliska fontänen projekterades av Bernini och fullbordades av Nicola Salvi 1762. Vår promenad fortsätter så in i centro storico, där vi bl a ser det magnifika templet Pantheon, Roms bäst bevarade antika byggnad, uppförd av kejsar Hadrianius år 118 e.Kr. Vi besöker också det vackra barocktorget Piazza Navona, stadens främsta samlingspunkt, innan vi återvänder till hotellet. Kvällens middag serveras på stan.


  Det antika templet Pantheon i Rom.

  Rom & Vatikanen -
 • Dag 4: Utflykt Tivoli (tillval) / fri dag i Rom

  Idag finns det möjlighet att följa med på en utflykt till bergsstaden Tivoli (875 kr), som redan under antiken var ett populärt utflyktsmål för romarna. Vi inleder med ett besök på det överdådiga lantstället Villa d'Este, som skapades på 1500-talet åt kardinal Ippolito d'Este. Mest fascinerande är palatsets praktfulla, terrasserade trädgårdsanläggningar, som pryds av en mängd spektakulära fontäner.

  Efter egen tid för lunch besöker vi ruinerna av Hadrianus villa. På den jättelika egendomen, som rymde ett 30-tal byggnader, ville kejsaren återskapa några av de under han sett världen över.

  Kanske föredrar du att tillbringa dagen på egen hand i Rom? Säkert lockar såväl Vatikanmuseerna, Galleria Borghese och flera andra av stadens berömda attraktioner, liksom Roms digra utbud av butiker. Valet är fritt!

 • Dag 5: Rom-flyg hem

  Efter frukost beger vi oss ut till Rom-Fiumicino flygplats; vid lunchtid lyfter våra plan till Sverige/Köpenhamn. Ca 3 mil med buss.


  Spanska Trappan

  Rom-flyg hem

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
4/5- se avresetiderGöteborg, LandvetterRom (fr Göteborg), 5 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 413 395:-BokaMer information
4/5- se avresetiderKöpenhamn, KastrupRom (fr Köpenhamn), 5 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 413 395:-BokaMer information
4/5- se avresetiderOslo, GardermoenRom (fr Oslo), 5 d
Guide: Tom Birkeland
413 395:-Fåtal platser kvarMer information
4/5- se avresetiderStockholm, ArlandaRom (fr Stockholm), 5 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 413 395:-BokaMer information

Hotell

Casa di Santa Brigida, Rom

Casa di Santa Brigida, Rom

Casa di Santa Brigida - den heliga Birgittas hus ligger i Roms äldsta stadskärna, nära Campo de´Fiori (Blomstertorget). Till fots når man enkelt historiska och sevärda minnesmärken som Panteon,...

Resekalender

24/10Arken & Louisiana, 1dfrån 1 325:-
29/10Sydafrika (fr Göteborg), 13 dfrån 37 495:-
29/10Sydafrika (fr Köpenhamn), 13 dfrån 37 495:-
29/10Sydafrika (fr Stockholm), 13 dfrån 37 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo