Skip to main content

Salzburg & München i jultid med Herrenchiemsee

Panorama över ett vintrigt München. Foto: S Müller

Nattligt panorama över ett vintrigt Salzburg. Foto: Tourismus Salzburg/Günter Breitegger

Julstämning vid slottet Hellbrunn i Salzburg. Foto: Schloss Hellbrunn

Borgen Hohensalzburg i adventtid. Foto: Tourismus Salzburg/Günter Breitegger

Christkindlmarkt på Domplatz i Salzburg med borgen Hohensalzburg ovanför. Foto: Tourismus Salzburg/Günter Breitegger

Adventssång med Hirtenkinder i Salzburg. Foto:www.neumayr.cc

Vy över ett julbelyst Salzburg. Foto: Tourismus Salzburg

Vi går på julmarknad på ön Fraueninsel i Chiemsee.

Christkindlmarkt vid Marienplatz i München. Foto: Fritz Witzig

Julmarknaden vid Chinesischen Turm i München. Foto: B Römmelt

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

I den vackra musikstaden Salzburg föddes såväl Wolfgang Amadeus Mozart som "Stilla Natt". Och Mozartkugeln. Staden är nog som allra mest romantisk i jultid, då dess snötäckta kupoler och torn glimmar i skenet av smakfulla julljus, från gamla stan till Hohensalzburg ovanför. Salzburgs stämningsfulla julmarknader och berömda adventssångare och adventsframträdanden är en julupplevelse som saknar motstycke. Som extra krydda äter vi middag på Europas äldsta restaurang. Vår resa bjuder även på en heldag i den bayerska världsmetropolen München och fulländas av en tur till öarna Herreninsel och Fraueninsel, där vi besöker Ludvig II av Bayerns storslagna slott Herrenchiemsee och en unik julmarknad.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg München t/r inkl flygskatter
 • Bussresor i Tyskland & Österrike
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (3 nätter i Salzburg, 1 i München)
 • 4 frukostar
 • 2 middagar (varav 1 på Europas äldsta restaurang)
 • Guidade stadsrundturer i München & Salzburg
 • Besök på julmarknaderna i Salzburg och München och på Fraueninsel
 • Båt Prien-Herreninsel, Herreninsel-Fraueninsel & Fraueninsel-Gstadt
 • Guidad visning på Neues Schloss Herrenchiemsee
 • Inträde till König Ludwig II.-Museum

Tillägg

 • Enkelrum 1.350 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till München. München-Salzburg

  Under förmiddagen landar vi på Münchens flygplats, där vår buss väntar på att ta oss in till centrum. På vår väg passerar vi den spektakulära Allianz Arena, som skiftar färg beroende på vilket av Münchens två fotbollslag som har hemmamatch!

  I München flödar inte enbart ölet, eller för den delen floden Isar, utan även livsglädjen, konsten och musiken. Få städer har ett så stort urval av teatrar, operor och museer i världsklass som München. Konsten som skapades här under barock- och rokokoperioden kunde mäta sig med de italienska och franska motsvarigheterna. Under en guidad stadsrundtur får vi en känsla för denna fantastiska stad och dess rika utbud. En naturlig utgångspunkt för en promenad är stadens hjärta, det vackra torget Marienplatz med sitt nygotiska rådhus. Frauenkirche, Viktualienmarkt med sin färgrika torghandel och den traditionsrika ölhallen Hofbräuhaus är bara några av sevärdheterna, de många museerna en annan.

  Efter lite egen tid för lunch lämnar vi så småningom München och sätter kurs mot Österrike. Tidig kväll närmar vi oss vårt slutmål, den vackra barock- och musikstaden Salzburg, som breder ut sig vid floden Salzachs strandbanker på norra sidan av Alperna. Här ska vi bo tre nätter på centrala, 4-stjärniga Wyndham Grand Salzburg Conference Centre Hotel. Vi hälsas välkomna med en drink och sätter oss därefter till bords för att avnjuta en god middag. Ca 18 mil.


  Nattligt panorama över ett vintrigt Salzburg. Foto: Tourismus Salzburg/Günter Breitegger

  Flyg till München. München-Salzburg
 • Dag 2-3: Salzburg - julmarknader och världens äldsta restaurang

  Salzburg ligger för våra fötter - ackompanjerade av en kunnig lokalguide bekantar vi oss med staden. Salzach flyter stillsamt genom Salzburg, högt ovanför tronar den välbevarade gamla fästningen Hohensalzburg – en av världens största, majestätiskt. Här emellan ligger stadens äldre bebyggelse, Altstadt, som domineras av tjusiga barocktorn och den ståtliga katedralen från 1600-talet. 1996 upptogs stadsdelen på UNESCOs världsarvslista. Från Rathausmarkt löper den trånga gågatan Getreidegasse som kantas av vackra hus och eleganta butiker. Här ligger också Wolfgang Amadeus Mozarts födelsehus. Runt om i staden ser vi flera monument tillägnade den store kompositören. Vi påminns också om att flera scener ur ”Sound of Music” spelades in i staden och dess omnejd – den som sett filmen känner sannolikt igen miljöerna.

  Under vår vistelse får vi förstås också gott om tid att upptäcka Salzburg på egen hand och botanisera på stadens många stämningsfulla julmarknader, som lockar med godsaker, lokala produkter från Land Salzburg och mycket annat. Finner du inte det du söker på Salzburg Christkindlmarkt, en av världens äldsta julmarknader, gör du det säkert på t ex adventsmarknaden vid barockslottet Mirabell eller på Hellbrunner Adventzauber, där slottet Hellbrunns fasad och dess 24 fönster i jultider förvandlas till en jättelik adventskalender! Kanske lyckas du även få biljett till någon fin adventskonsert?

  Vi kröner vår Salzburgvistelse med en gemensam, påkostad middag bestående av en läcker 3-rätters julmeny på anrika St:Peter, Europas äldsta restaurang! Här har man serverat mat sedan 803. St Peter är känt inte bara för sin goda mat utan även för sina fantastiska juldekorationer som ger en mysig inramning.


  Julstämning vid slottet Hellbrunn i Salzburg. Foto: Schloss Hellbrunn

  Salzburg - julmarknader och världens äldsta restaurang
 • Dag 4: Salzburg-München via Herrenchiemsee

  Frukosten avslutar vår sejour i Salzburg och vi tar oss på snabba vägar västerut mot Bayerns största sjö Chiemsee, som ramas in av ett praktfullt alplandskap. Med en liten båt tar vi oss ut till ön Herreninsel, där vi ska få en spännande rundvisning på den excentriske bayerske kungen Ludvig II:s storslagna slott Herrenchiemsee, som var tänkt att bli en kopia av Versailles. Slottet, som påbörjades 1878, blev aldrig färdigställt då allt arbete inställdes vid Ludvigs mystiska död. Mittsektionen blev dock uppförd och vi får därför tillfälle att vandra genom den fantastiska spegelsalen, som t o m överträffar originalet i Versailles. Taket är smyckat med levande målningar föreställande Ludvigs store förebild, solkungen Louis XIV.

  Efter detta spännande besök tar vi oss via en kort färjetur över till grannön Fraueninsel, där det denna adventshelg anordnas en romantisk julmarknad – Tysklands ända på en ö! Hela ön är smakfullt smyckad med juldekorationer och glimmande ljus. Ett 90-tal utställare lockar med hantverk, kulinariska läckerheter och mycket annat. Säkert smakar det bra med en Glühwein här.

  Med färja kommer vi över till Gstadt am Chiemsee på fastlandet, varifrån vi fortsätter med buss till München. Här ska vi inkvartera oss på 4-stjärniga arcona Living München. På kvällen finns det möjlighet att strosa på stadens julmarknader, som kvällstid brukar bjuda på adventssånger, och följa med guiden till klassiska Hofbräuhaus för en middag med hög stämning och ompa-ompa-musik. Ca 17 mil.


  Vi går på julmarknad på ön Fraueninsel i Chiemsee.

  Salzburg-München via Herrenchiemsee
 • Dag 5: Flyg hem från München

  Bättre orienterade efter ankomstdagens stadsrundtur har vi idag gott om tid att njuta av München på egen hand. Först på kvällen lyfter våra flyg. Den konstintresserade beger sig med fördel till t ex Alte Pinakothek, som kan mäta sig med både Prado och Louvren. Shopping av det exklusivare slaget finner Du på tjusiga Maximilianstrasse. Alldeles i närheten ligger de bayerska kungarnas forna residens, som sedan 1920 är ett museum. Mitt emot, i Feldherrnhalle, utspelades i november 1923 Hitlers misslyckade ”ölkällarkupp”. Insup julstämningen och lyssna till julsångerna som framförs på rådhusets balkong, fin fina julklappar och låt dig väl smaka av ett kanderat äpple eller någon annan julig godsak på de välfyllda julmarknaderna! Möjligheterna är många, valet är fritt! Ca 4 mil med buss.


  Christkindlmarkt vid Marienplatz i München. Foto: Fritz Witzig

  Flyg hem från München
Resekalender
2/9Med tåg till Baltikum - Estland, Lettland & Litauen, 8 dfrån 11 595:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo