Skip to main content

Sankt Petersburg med Eremitaget & Katarinapalatset, buss

Utsikt mot Peter Paul-fästningen, Amiralets spira & Vinterpalatset. Foto Ingrid Johansson

Vinterpalatset. Foto Ingrid Johansson

Eremitaget. Foto Ingrid Johansson

Utsikt från Isakskatedralen. Foto Ingrid Johansson

Isakskatedralen. Foto Ingrid Johansson

Isakskatedralen. Foto: Pixabay

Katarinapalatset i Pusjkin.

Peterhof. Foto: Pixabay

Uppståndelsekyrkan. Foto: Pixabay

Den vackra Uppståndelsekyrkan i bakgrunden.

Tallinn. Foto: Pixabay

Eremitaget. Foto: Pixabay

På ruinerna av en svensk 1600-talsstad vid floden Neva i Finska viken grundade den ryske tsaren Peter den store 1703 en stad. Rysslands ”fönster åt väst” var tanken. Han gav den namnet S:t Petersburg efter aposteln Petrus, smyckade den med storslagna byggnader och fyllde den med rikedomar.

Under en innehållsrik vecka i österled lär vi känna denna ljusa skönhet och dess många skatter. Isakskatedralen och Vinterpalatset med Erimitaget är två av höjdpunkterna, Katarinapalatset i Pusjkin en annan. Ridån är uppe, St. Petersburg ligger för våra fötter!

Guide på resan är Madeleine Persson.

Avresa från Skåne och Västkusten. OBS! Även påstigning vid färjeterminalen, Tallink Silja Line.

Programmet i korthet

Dag 1: Buss till Stockholm där vi kliver ombord färjan. (M)
Dag 2: Angör Tallinn. Buss till St. Petersburg. (F,M)
Dag 3*: Besök på det världsberömda konstmuseet Eremitaget. (F,M)
Dag 4*: Stadsrundtur med besök på Isakskatedralen och Peter-Paulfästningen. (F,M)
Dag 5*: Utflykt till Katarinapalatset i Pusjkin. Folkloreafton. (F,M)
Dag 6: Vi tar bussen till Tallinn. Ombord på Tallink Silja som har kurs mot Stockholm. (F,M)
Dag 7: Buss till hemorten. (F)

*= Notera att programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro-, tunnel- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bädds utsideshytt med dusch/wc t/r (Stockholm-Tallinn t/r)
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (4 nätter St Petersburg)
 • 6 frukostar
 • 6 middagar (inkl 1 dryck)
 • Folkloreafton inkl rysk "champagne" och snittar
 • Guidad rundtur i St Petersburg inkl Isakskatedralen
 • Guidat besök på Eremitaget
 • Guidat besök på Peter-Paulfästningen
 • Guidad utflykt till Pusjkin
 • Skandinavisktalande lokalguide

Tillägg

 • Enkelrum/hytt 1.850 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Hantering av e-visum 650 kr

Visum

För att resa till Ryssland krävs visum, sk E-visa. I bokningen kan du välja om JÖRNS Resor ska ansöka om visum för dig och läsa mer om E-visa. Om du väljer att själv ansöka om visum, så tänk på att avsaknad av visum är inget giltigt skäl för avbokning. Ytterligare information om visumhantering skickas ut närmare avresa.

Vid resa till Ryssland måste passet vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Du måste ha med dig en giltig reseförsäkring under resan.

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Stockholm

  Förväntansfulla inför kommande ”äventyr” i öst lämnar vi på morgonen våra påstigningsorter och sätter kurs mot den kungliga huvudstaden. På eftermiddagen avgår Tallink Silja Lines färja från Stockholm till Tallinn, men innan dess har vi på lämpliga platser fått tillfälle att pausa och äta lunch.

  Ackompanjerade av Stockholms bedårande skärgård avnjuter vi en välsmakande buffé ombord. Kanske lockar shopping eller en ”sängfösare” innan vi stilla vaggas till sömns? Ca 61 mil fr Malmö & 49 mil fr Göteborg.

 • DAG 2: Tallinn-St. Petersburg

  Efter en god sjöfrukost lägger vi vid tiotiden till i Tallinn och följer därefter finska viken österut. Strax innan gränsen passerar vi den lilla staden Narva som för den historiskt bevandrade säkert är väl bekant. Det var här som den svenska armén under Karl XII:s personliga befäl 20 november 1700 vann en av sina mest remarkabla segrar genom tiderna.

  Under kvällen kommer vi så till Sankt Petersburg. Här ska vi bo fyra nätter på 4-stjärniga Hotel Dostoevsky, beläget i närheten av den tjusiga paradgatan Nevskij Prospekt. En middag avslutar vår första dag på rysk mark. Ca 36 mil.


  Tallinn. Foto: Pixabay

  Tallinn-St. Petersburg
 • DAG 3: Eremitaget

  Under förmiddagen ska vi besöka det världsberömda konstmuseet Eremitaget, som finns inrymt i Vinterpalatset – det forna ryska tsarresidenset. Vi fängslas av de enorma rikedomar i form av konstverk, statyer, möbler mm som finns samlade här. Michelangelo, van Gogh, Rembrandt, Renoir m fl finns alla representerade!

  Eftermiddagen står till egen dispoition. Vår guide tipsar om museer, affärer och andra aktiviteter. Måhända njuter du av en stillsam båttur på Neva? En gemensam middag, som intas på en restaurang på stan, förgyller kvällen.


  Eremitaget. Foto: Pixabay

  Eremitaget
 • DAG 4: Stadsrundtur, Isakskatedralen & Peter-Paulfästningen

  Uppförandet av Peter-Paulfästningen, där både Dostojevskij och Gorkij har suttit fängslade, blev starten för St. Petersburg som anlades efter västerländska förebilder och med hjälp av inbjudna arkitekter. 500 broar binder samman St. Petersburg, som ligger på ett 40-tal öar. Ackompanjerade av en svensktalande guide får vi under vår dagen se och veta mer om staden och dess spännande historia. Vår rundtur tar oss bl a längs Nevskij Prospekt och utmed floden Neva, förbi pansarkryssaren Aurora, som markerade starten för Oktoberrevolutionen.

  Vi slås av klasskillnaderna i detta det nya Ryssland och förundras över den storslagna arkitekturen som gjort St. Petersburg till en av vår tids vackraste städer. Vackert pastellfärgade 1700-talsfasader, rikt smyckade kyrkor och palats med ovärderliga konstskatter står i skarp kontrast till stadens bakgator. Vi ser Uppståndelsekyrkan med sina lökkupoler och besöker den väldiga Isakskatedralen med plats för 14.000 gudstjänstbesökare.

  Eftermiddagen viger vi åt St. Petersburgs ”vagga”, Peter-Paulfästningen, som tillkom för att skydda den planerade staden mot attacker från svenskarna. Den förväntade svenska offensiven uteblev förvisso, men utbyggnaden av fästningen fortsatte till år 1740. Området rymmer även den praktfulla Peter-Paulkatedralen, där Peter den Store och flera andra ryska tsarer ligger begravda, samt övergivna fängelsehålor och en populär badstrand. Vår lokalguide visar oss runt.


  Isakskatedralen. Foto: Pixabay

  Stadsrundtur, Isakskatedralen & Peter-Paulfästningen
 • DAG 5: Utflykt till Katarinapalatset i Pusjkin

  Idag ställer vi färden till Pusjkin och det storslagna Katarinapalatset (Sommarpalatset), som Peter den Store lät uppföra till sin maka Katarina I. Slottet var ursprungligen en ganska modest byggnad – alltför modest tyckte dottern, kejsarinnan Elisabeth, som därför gav hovarkitekten Rastrelli i uppdrag att riva och bygga om det. 1756 stod det nya slottet klart. Det extravaganta nya palatset mätte 325 m på längden och nästan en km i omkrets! Över 100 kilo guld användes enbart för att dekorera palatsets blå-vita fasad.

  Det mesta av den magnifika interiören; däribland det berömda Bärnstensrummet, en gåva från den preussiska kungen till Peter den Store, demonterades och plundrades av tyska styrkor under andra världskriget. Lyckligtvis hade ryska antikvarier före kriget dokumenterat stora delar av innehållet, varför varsam restaurering och återuppbyggnad kunnat ske.

  Åter i Sankt Petersburg samlas vi för en gemensam middag och därefter bär det av till en rysk folkloreshow. Kosackdans, rysk "champagne" och kanapéer garanterar god stämning! Ca 5 mil.


  Katarinapalatset i Pusjkin.

  Utflykt till Katarinapalatset i Pusjkin
 • DAG 6: St. Petersburg-Tallinn

  Efter en tidig frukost lämnar vi St. Petersburg och sätter åter kurs mot Tallinn.

  Vi följer finska viken västerut och kommer på kvällen fram till Tallinn, där Tallink Siljas fartyg med destination Stockholm ligger för ankar. Ombord njuter vi av kvällens middagsbuffé och fartygets affärs- och nöjesutbud. Ca 36 mil.

 • DAG 7: Stockholm-Hemorten

  Frukost med sjöutsikt avslutar vår fartygsvistelse. Vid tiotiden angör vi Stockholm och tar oss därefter via Norrköping och Linköping söderut. Med vidgade vyer och fina resminnen återkommer vi efter ett kortare stopp i Jönköping på kvällen till Skåne respektive västkusten. En rys(s)ligt trevlig resa i österled ligger bakom oss. Ca 61 mil till Malmö & ca 49 mil till Göteborg.

  © JÖRNS RESOR AB

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

September 2021

15/9- se avresetiderBussSt Petersburg, buss 7 d
Guide: Madeleine Persson
Mer än 411 495:-BokaSe avresetider

Hotell

Fasad Hotel Dostoevsky St Petersburg

Hotel Dostoevsky, St Petersburg

Hotel Dostoevsky ligger nära The Vladimirskaya Church of the Vladimir's Icon of Our Lady och även olika teatrar och museér. Hotellet är en perfekt utgångspunkt för upptäckande i staden. Själva byggnad...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo