Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Stockholm

  Förväntansfulla inför kommande ”äventyr” i öst lämnar vi på morgonen våra påstigningsorter och sätter kurs mot den kungliga huvudstaden. På eftermiddagen avgår Tallink Silja Lines färja från Stockholm till Tallinn, men innan dess har vi på lämpliga platser fått tillfälle att pausa och äta lunch.

  Ackompanjerade av Stockholms bedårande skärgård avnjuter vi en välsmakande buffé ombord. Kanske lockar shopping eller en ”sängfösare” innan vi stilla vaggas till sömns? Ca 61 mil fr Malmö & 49 mil fr Göteborg.

 • DAG 2: Tallinn-St. Petersburg

  Efter en god sjöfrukost lägger vi vid tiotiden till i Tallinn och följer därefter finska viken österut. Strax innan gränsen passerar vi den lilla staden Narva som för den historiskt bevandrade säkert är väl bekant. Det var här som den svenska armén under Karl XII:s personliga befäl 20 november 1700 vann en av sina mest remarkabla segrar genom tiderna.

  Under kvällen kommer vi så till Sankt Petersburg. Här ska vi bo fyra nätter på 4-stjärniga Hotel Dostoevsky, beläget i närheten av den tjusiga paradgatan Nevskij Prospekt. En middag avslutar vår första dag på rysk mark. Ca 36 mil.


  Tallinn. Foto: Pixabay

  Tallinn-St. Petersburg
 • DAG 3: Eremitaget

  Under förmiddagen ska vi besöka det världsberömda konstmuseet Eremitaget, som finns inrymt i Vinterpalatset – det forna ryska tsarresidenset. Vi fängslas av de enorma rikedomar i form av konstverk, statyer, möbler mm som finns samlade här. Michelangelo, van Gogh, Rembrandt, Renoir m fl finns alla representerade!

  Eftermiddagen står till egen dispoition. Vår guide tipsar om museer, affärer och andra aktiviteter. Måhända njuter du av en stillsam båttur på Neva? En gemensam middag, som intas på en restaurang på stan, förgyller kvällen.


  Eremitaget. Foto: Pixabay

  Eremitaget
 • DAG 4: Stadsrundtur, Isakskatedralen & Peter-Paulfästningen

  Uppförandet av Peter-Paulfästningen, där både Dostojevskij och Gorkij har suttit fängslade, blev starten för St. Petersburg som anlades efter västerländska förebilder och med hjälp av inbjudna arkitekter. 500 broar binder samman St. Petersburg, som ligger på ett 40-tal öar. Ackompanjerade av en svensktalande guide får vi under vår dagen se och veta mer om staden och dess spännande historia. Vår rundtur tar oss bl a längs Nevskij Prospekt och utmed floden Neva, förbi pansarkryssaren Aurora, som markerade starten för Oktoberrevolutionen.

  Vi slås av klasskillnaderna i detta det nya Ryssland och förundras över den storslagna arkitekturen som gjort St. Petersburg till en av vår tids vackraste städer. Vackert pastellfärgade 1700-talsfasader, rikt smyckade kyrkor och palats med ovärderliga konstskatter står i skarp kontrast till stadens bakgator. Vi ser Uppståndelsekyrkan med sina lökkupoler och besöker den väldiga Isakskatedralen med plats för 14.000 gudstjänstbesökare.

  Eftermiddagen viger vi åt St. Petersburgs ”vagga”, Peter-Paulfästningen, som tillkom för att skydda den planerade staden mot attacker från svenskarna. Den förväntade svenska offensiven uteblev förvisso, men utbyggnaden av fästningen fortsatte till år 1740. Området rymmer även den praktfulla Peter-Paulkatedralen, där Peter den Store och flera andra ryska tsarer ligger begravda, samt övergivna fängelsehålor och en populär badstrand. Vår lokalguide visar oss runt.


  Isakskatedralen. Foto: Pixabay

  Stadsrundtur, Isakskatedralen & Peter-Paulfästningen
 • DAG 5: Utflykt till Katarinapalatset i Pusjkin

  Idag ställer vi färden till Pusjkin och det storslagna Katarinapalatset (Sommarpalatset), som Peter den Store lät uppföra till sin maka Katarina I. Slottet var ursprungligen en ganska modest byggnad – alltför modest tyckte dottern, kejsarinnan Elisabeth, som därför gav hovarkitekten Rastrelli i uppdrag att riva och bygga om det. 1756 stod det nya slottet klart. Det extravaganta nya palatset mätte 325 m på längden och nästan en km i omkrets! Över 100 kilo guld användes enbart för att dekorera palatsets blå-vita fasad.

  Det mesta av den magnifika interiören; däribland det berömda Bärnstensrummet, en gåva från den preussiska kungen till Peter den Store, demonterades och plundrades av tyska styrkor under andra världskriget. Lyckligtvis hade ryska antikvarier före kriget dokumenterat stora delar av innehållet, varför varsam restaurering och återuppbyggnad kunnat ske.

  Åter i Sankt Petersburg samlas vi för en gemensam middag och därefter bär det av till en rysk folkloreshow. Kosackdans, rysk "champagne" och kanapéer garanterar god stämning! Ca 5 mil.


  Katarinapalatset i Pusjkin.

  Utflykt till Katarinapalatset i Pusjkin
 • DAG 6: St. Petersburg-Tallinn

  Efter en tidig frukost lämnar vi St. Petersburg och sätter åter kurs mot Tallinn.

  Vi följer finska viken västerut och kommer på kvällen fram till Tallinn, där Tallink Siljas fartyg med destination Stockholm ligger för ankar. Ombord njuter vi av kvällens middagsbuffé och fartygets affärs- och nöjesutbud. Ca 36 mil.

 • DAG 7: Stockholm-Hemorten

  Frukost med sjöutsikt avslutar vår fartygsvistelse. Vid tiotiden angör vi Stockholm och tar oss därefter via Norrköping och Linköping söderut. Med vidgade vyer och fina resminnen återkommer vi efter ett kortare stopp i Jönköping på kvällen till Skåne respektive västkusten. En rys(s)ligt trevlig resa i österled ligger bakom oss. Ca 61 mil till Malmö & ca 49 mil till Göteborg.

  © JÖRNS RESOR AB