Sardinien med Korsika, 8 d

Vy från Alghero. Foto Åse Bjurstam
Den idylliska staden Bosa.
Fiskmås spanar. Foto Åse Bjurstam
Lunch med fåraherdarna.
Mysig gränd i Castelsardo. Foto Amanda Bjurstam
Castelsardo. Foto Åse Bjurstam
Fikon. Foto Åse Bjurstam
Läcker mat. Foto Åse Bjurstam
Mat från havet. Foto Åse Bjurstam

Omgivet av kristallklart vatten i en "karibisk" färgskala, tronar en Medelhavsö, som tycks oberörd av tidens gång. På Sardinen lever gamla traditioner kvar, färgade av öns brokiga historia. Otillgängliga byar i ett dramatiskt böljande inre landskap täckt av macchia kontrasterar mot kustlandskapets långa sandstränder, grottor och undangömda havsvikar.

Vår resa tar oss till måleriska medeltidsstäder, unika historiska arv och till det bergiga inlandet, där vi möter "det äkta" Sardinien. En dag tillägnar vi spektakulärt belägna Bonifacio på franska Korsika, Napoleons ö, en dag exklusiva Costa Smeralda och Isola Maddalena.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Olbia t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Alghero, 4 Golfo di Cugnana)
 • 7 frukostar
 • 2 luncher (varav en med fåraherdar) inkl vin/vatten
 • 5 middagar
 • Vinprovning (4 viner)
 • Turisttåg i Alghero & Bonifacio
 • Båttur på floden Temo
 • Utflykt med båt till Bonifacio på Korsika
 • Utflykt Costa Smeralda med båtresa till Maddalena Island
 • Besök i Bosa, Castelsardo, Nuoro & Orgosolo
 • Inträde till Nuraghe Sant´Antine, Coddu Vecchiu, Garibaldi-museet & Il Museo della Vita e delle Tradizioni Popolari Sarde

Tillägg

 • Enkelrum 1.850 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Olbia. Olbia-Alghero
Under eftermiddagen landar vi i Olbia på Sardiniens nordöstra kust. Härifrån fortsätter vi med chartrad buss västerut mot medeltidsstaden Algehro, belägen vid Algehrobukten. Strax innan Sassari gör vi en kort avstickare för ett besök i den vackra kyrkan Santissima Trinita di Saccargia, en av öns viktigaste romanska byggnader. Vår resa går vidare och vi närmar oss Algehro, ett Barcelona i miniatyr. Här ska vi inkvartera oss tre nätter på 4-stjärniga Rina Hotel, beläget 100 meter från stranden, en bit utanför den historiska stadskärnan. Middag. Ca 13 mil med buss.

Dag 2 Alghero
Under förmiddagen bekantar vi oss med Alghero, som grundades på 1100-talet av den genovesiska familjen Doria. Så småningom erövrades staden av aragoneserna och befolkades av bosättare från Barcelona och Valencia, vilket förklarar den påfallande spanska atmosfären. Språket som talas här påminner om katalanska. Vi åker ett litet "tåg" genom gamla stan, vars labyrintartade gränder och kullerstensgator omges av befästa murar och försvarstorn. En del upplever vi till fots. Därefter finns det tillfälle att göra en båtutflykt till den storslagna Grotta di Netuno, en djup naturlig grotta längst ut på Capo Caccia, upptäckt på 1700-talet av fiskare. Innanför mynningen gömmer sig en fantastisk värld av spektakulärt upplysta stalagtiter och stalagmiter.

På eftermiddagen samlas vi för en gemensam utflykt till vinkollektivet Cantina Santa Maria La Palma, som startades av några hårt arbetande vinproducenter för drygt 50 år sedan. Druvorna valdes med omsorg; man kombinerade välkända sorter med mer ovanliga druvor. Idag bidrar fler än 300 vinodlare till produktionen. Efter en rundvisning provsmakar vi några av de goda vinerna. Middag.

Dag 3 Utflykt Nuraghe Sant'Antine & Bosa med båttur
På dagens agenda står en spännande utflykt som inledningsvis går inåt landet till Nuraghe Sant'Antine, en av Sardiniens över 7000 s k nurager. Nurager är en slags konformade torn från bronsåldern på Sardinien, förmodligen byggda 1800 till 300 f.Kr. av basaltblock från utslocknade vulkaner. Vår lokalguide berättar mer om de märkliga byggnaderna och dess gåtfulla upphovsmän, nuragerna.

Vi beger oss så söderut, mot den pittoreska kuststaden Bosa, belägen vid mynningen till Temo, Sardinens enda farbara flod. På en sluttning krönt av borgen Castello di Serravalle, breder den historiska stadsdelen Sa Costa ut sig. Mellan de pastellfärgade husen löper en labyrint av trånga kullerstensgränder, som väl bevarat sin medeltida charm. Nedanför, utmed floden ligger de gamla garverierna, "Sas Conzas", på rad. Efter en trivsam promenad, där vi bl a sett Duomo och den romanska katedralen San Pietro, serveras vi en god lunch på temat fisk. Under en båttur på Temo upplever vi därefter staden och dess idylliska omgivningar ur ett nytt perspektiv. Mellan azurblått hav och höga berg går färden med buss senare åter till Alghero. Ca 17 mil.

Dag 4 Alghero-Castelsardo-Cugnanabukten
Efter frukost lämnar vi Alghero och ställer färden till pittoreska Castelsardo på öns nordkust. Vi tar oss innanför ringmuren, och upp till den medeltida borgen Castello dei Doria, som höjer sig ovanför stadens pastellfärgade hus. Härifrån har vi ett tjusigt panorama över kustlinjen och, vid klart väder, franska Korsika och "djävulsön" Asinara. Från Castello dei Doria, som även inhyser ett konsthantverksmuseum, leder oss antika, smala gränder till katedralen – ett minne från tiden då staden lydde under aragoniskt styre.

Vår resa går så vidare och snart uppenbarar sig den förunderliga Roccia dell'Elefante, elefantklippan, som skulpterats av väder och vind. Efter ett fotostopp fortsätter vi österut till "Jättarnas grav" Coddu Vecchio, ett betydande nuragiskt gravmonument daterat till 1800-1600 f.Kr. På nytt slås vi av färdigheterna hos detta i mystik höljda folk. Endast en kortare sträcka återstår nu till 4-stjärniga Hotel Colonna du Golf, vackert beläget vid havet i Cugnanabukten. Här ska vi bo fyra nätter och även inta tre middagar. Vårt fina hotell omges av en park och har utomhuspool och en liten strand. Ca 17 mil.

Dag 5 La Maddalena & Costa Smeralda
Idag ska vi utforska Costa Smerelda, jetsetarnas favoritkust, och vackra Isola Maddalena, som förknippas med tre berömda, stridbara herrar. Admiral Nelson använde Maddalenas undersköna arkipelag som bas i striderna mot Napoleon och den italienske frihetskämpen Giuseppe Garibaldi köpte en av öarna, Isola Caprera, och byggde där sitt hem. Med färja från Palau tar vi oss ut till huvudorten La Maddalena, där en lokalguide ska visa oss runt. Via en fantastisk panoramaväg, som bjuder på flera fina fototillfällen, når vi den gamla hamnen. Vi bekantar oss med stan, besöker Garibaldi-museet - hans forna hem på La Caprera, och får även tid för egna strövtåg och lunch.

Eftermiddagen tillägnar vi natursköna Costa Smeralda, som under 50-talets slut förvandlades till ett av världens mest exklusiva semesterparadis då rika magnater som bl a Aga Khan sökte sig hit. Efter ett besök i centralorten Porto Cervo, som är full av lyxhotell, fina restauranger och boutiquer, vänder vi åter till hotellet. Ca 9 mil.

Dag 6 Utflykt Korsika
Från Santa Teresa di Gallura tar vi på förmiddagen färjan till Bonifacio på rebelliska grannön Korsika, som vållat Frankrike huvudvärk ända sedan Ludvig XV "köpte" ön av Genua 1769. Från sitt spektakulära läge på en kalkstensklippa 100 m över havet bjuder Bonifacio på Medelhavets mest hänförande utsikt. Ett virrvarr av gränder löper genom staden, branta trappor och en vindbro leder upp till den äldsta delen, la haute ville. Här ligger bl a citadellet, som byggdes av genuesarna i slutet av 1100-talet. Fokus för bylivet är den vackra hamnen, som kantas av caféer, restauranger och butiker. En lokalguide visar oss runt. Efter en härlig dag tar vi på eftermiddagen färjan tillbaka till Sardinien. Ca 9 mil med buss.

Dag 7 Utflykt Nuoro & Orgosolo
Dagens utflykt är lite längre och går söderut mot Sardiniens mitt, till den bergiga, natursköna Barbagiaregionen, av romarna kallad Barbaria, vars isolerade byar befolkades av fåraherdar. Otillgängligheten gjorde att romarna misslyckades i sina försök att kuva befolkningen. Vi inleder i vackert belägna Nuoro, öns kulturella centrum. På Il Museo della Vita e delle Tradizioni Popolari Sarde lär vi oss mer om Sardinien och dess rika arv.

Vi fortsätter ett stycke till och nalkas snart byn Orgosolo, känd för sina många väggmålningar, murales, som främst kräver sardisk självständighet. Dagens lunch intas i det fria med fåraherdarna och består av lokala specialiteter såsom ricotta, fårost, grillad griskulting mm! Under eftermiddagen lyssnar vi till herdarnas unika sångstil, "tenore". Efter en dag full av spännande intryck sätter vi åter kurs mot Golfo di Cugnana. Ca 27 mil.

Dag 8 Cugnanabukten-Olbia-flyg hem
Frukosten avrundar vår trivsamma vistelse på Hotel Collona du Golf och vi beger oss mot Olbias flygplats. På kvällen beräknas vi landa i Sverige/Köpenhamn. Det egensinniga, underbara Sardinien lever kvar i våra hjärtan! Ca 1,5 mil med buss.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
6/10Göteborg, LandvetterSardinien med Korsika (fr Göteborg), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 815 795:-BokaMer information
6/10Köpenhamn, KastrupSardinien med Korsika (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 815 795:-BokaMer information
6/10Stockholm, ArlandaSardinien med Korsika (fr Stockholm), 8 d
Guide: Bodil Braun
615 795:-BokaMer information
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo