Skip to main content

Schleswig-Holstein i julfägring

Med tjusiga Hotel Waldschlösschen vid den forna vikingastaden Schleswig som hemvist njuter vi av julatmosfären som råder i Schleswig-Holstein så här i adventstider. Vi besöker fyra av regionens charmiga städer och dess julmarknader – Kiel, Schleswig, Husum och Flensburg, och dessutom en alldeles speciell julmarknad på anrika Schloss Glücksburg, där det bl a bjuds på julig konsert i slottskapellet! Vår hemresa, som går via Jylland och Fyn, kröns av ett besök på H.C. Andersen julemarkedet i Odense!

 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Resa med helturistbuss
 • Whispers
 • Bro-, färje- och vägavgifter

 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/WC (3 nätter i Schleswig)

 • 3 frukostar

 • 2 middagar

 • Kortare stadspromenader med besök på julmarknaderna i Kiel, Schleswig, Husum och Flensburg

 • Inträde till julmarknaden på Schloss Glücksburg

 • Besök på H.C. Andersen julemarkedet i Odense

Tillägg

 • Enkelrum 895:-
 • Avbeställningsskydd 500:-

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Schleswig via Kiel

  Via Rödby-Puttgarden kommer vi på eftermiddagen till Schleswig-Holsteins huvudstad Kiel, som förknippas med kappsegling och handboll. Kiel är en av Tysklands viktigaste hamnstäder och var medlem av Hansan fram till 1518, då staden uteslöts efter anklagelser om sjöröveri. Så här i adventstider har Kiel rustat med inte mindre än fem julmarknader - från den traditionsrika marknaden på Holstenplatz till Rådshusplatsen, komplett med flygande tomte! Efter en kortare stadspromenad får vi tid att botanisera bland marknadsstånden. Kanske tar du också en tur med det stora pariserhjulet med utsikt över Kielfjorden?

  Vår färd går så småningom vidare västerut och vi nalkas snart flotta Hotel Waldschlösschen, beläget i utkanten av den forna vikingastaden Schleswig. Här ska vi bo tre nätter och även inta kvällens middag. Vårt hotell, som är 4-stjärnigt superior, har en 2500m² stor spa-avdelning med pool, bubbelpool, bastulandskap mm! Ca 62 mil fr Göteborg & 35 mil fr Malmö.

 • Dag 2: Husum & Schleswig

  Under dagen gör vi en utflykt till den pittoreska kuststaden Husum, vars utveckling påverkades starkt av de stormfloder som drabbade staden 1362 och 1634. En annan "storm" som satt sin prägel på Husum är författaren Theodor Storm, som föddes här. Efter en orienterande promenad besöker vi julmarknaden som breder ut sig på Marktplatz.

  Åter i Schleswig bekantar vi oss med ”vår” charmiga värdstad, som har sitt ursprung i vikingabyn Hedeby (Haithabu) och domineras av slottet Gottorf, beläget på en ö i fjorden Schlei. Slottet är numera säte för "Landsmuseet för konst och kulturhistoria" och hyser denna adventshelg för 40:e gången en julmarknad med en mängd konsthantverk (inträde 2 €). Vi sonderar utbudet på julmarknaden på Capitolplatz, som lockar med rykande het Glühwein och diverse andra godsaker och får också tid att njuta av hotellets fina wellness-avdelning. Kanske hinner du även med ett besök på Wikinger Museum Haithabu, ett av de viktigaste arkeologiska museerna i Tyskland? Middag på egen hand. Ca 8 mil t/r.

 • Dag 3: Flensburg & Schloss Glücksburg

  Dagens utflykt inleds i den gemytliga gränsstaden Flensburg, som tillhörde Danmark i över 400 år. Vackra historiska byggnader präglade av både tysk och dansk byggkultur ramar in stadens äldre delar. På den norra stadsporten Nordertor, Flensburgs symbol, syns både stadens och den danske kungens vapen. Under 1750-talet gjorde sig Flensburg en förmögenhet på rom som kom med skeppen från Danska Västindien; på rommuseet och hos stadens två kvarvarande romproducenter kan man provsmaka. Efter en gemensam stadspromenad besöker vi Flensburger Weihnachtsmarkt, en julmarknad med skandinavisk flair.

  Lite förmånlig gränshandel hinner vi också med innan vi längs med Flensburgfjorden beger oss till det inför julen vackert belysta och smyckade vattenslottet Glücksburg, som har kopplingar till såväl det danska kungahuset som den sista tyska kejsarinnan. Här växte ”Europas svärfar” – kung Kristian IX av Danmark upp. Vi har biljetter till den unika julmarknaden som arrangeras på slottet och i dess orangeri och trädgård under adventshelgerna - en alldels speciell inramning! I slottskapellet tar vi del av en julig konsert. Middag på hotellet. Ca 10 mil t/r.

 • Dag 4: Schleswig-Hemorten via Odense

  Efter frukost tar vi farväl av Schleswig och påbörjar vår hemresa, som går genom Jylland och Fyn. Även denna dag bjuder på ett juligt inslag - i form av ett besök på H.C. Andersen julemarkedet i Odense, Danmarks "hyggeliste" julmarknad! Här får vi även tillfälle att äta lunch. Via Stora Bältbron, Själland och Öresundsbron kommer vi fyllda med julstämning vid 17-tiden åter till Malmö. Några timmar senare nalkas vi Göteborg. Ca 39 mil till Malmö & 66 mil till Göteborg.

  © JÖRNS RESOR

Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 1