Skip to main content

Shetland & Orkney med Edinburgh & Balmoral

Sumburgh Lighthouse. Foto: VisitScotland

Sumburgh Lighthouse. Foto: VisitScotland

En stilla kväll i Lerwick. Foto: VisitScotland

En stilla kväll i Lerwick. Foto: VisitScotland

Biskopspalatset i Kirkwall på Orkney. Foto: VisitScotland / Kenny Lam

Italian Chapel, Orkney. Foto: Kenny Lam

Sankt Magnuskatedralen i Kirkwall på Orkney. Foto: VisitScotland / Kenny Lam

Shetlandsponny på blomstrande äng. Foto: VisitScotland

Shetlandsponny på blomstrande äng. Foto: VisitScotland

Vy över Lerwick, huvudort på Shetland. Foto: Visit Scotland / Stuart Brunton

Vy från ön Yell, Shetland. Foto: VisitScotland / Paul Tomkins

Scalloway med Scalloway Castle, där den hårdföre Earlen av Shetland & Orkney, "Black Patie", residerade. Foto: VisitScotland / Paul Tomkins

Idylliska Voe på Mainland, Shetland. Foto: VisitScotland / Paul Tomkins

Vackra vyer väntar oss. Foto: VisitScotland

Vackra vyer väntar oss. Foto: VisitScotland

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Skottland möter Skandinavien – så  har de beskrivits, de vilda, vackra ögrupperna Shetland och Orkney. Lämningar efter tidiga bosättningar, och namn och ord minner om öarnas nordiska förflutna. Tre dagar tillägnar vi det avlägsna Shetland, vars svepande vidder exponerats flitigt i en populär TV-deckare baserad på Ann Cleeves kriminalromaner, och tre dagar Orkney, likt Shetland rikt på förhistoriska skatter och en historisk brittisk marinbas.

Vi har dessutom kryddat resan med besök i Edinburgh och Deeside med det kungliga slottet Balmoral!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Edinburgh t/r inkl flygskatt
 • Inrikesflyg Aberdeen-Sumburgh inkl flygskatt
 • Bussresor i Storbritannien
 • Färja Lerwick - Kirkwall & Stromness - Scrabster
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Edinburgh, 1 Aberdeen 2 Lerwick, 3 Stromness, 1 Strathpeffer (15/8 Nethy Bridge))
 • Chartrad båt till Mousa Broch t/r
 • Inträde till Balmoral Castle, Jarlshof, Shetland Museum, The Old Haa, Shetland Jewellery, Fort Charlotte, Scalloway Castle, Maes Howe, Skara Brae, St Magnus Cathedral, Italian Chapel
 • Besök på Highland Park Destilleri med provsmakning
 • Stadspromenad i Edinburgh

   

Tillägg

 • Enkelrum 2.925 kr
 • Avbeställningsskydd via ERV

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Edinburgh

  Med flyg anländer vi under dagen till Skottlands vackra huvudstad Edinburgh, där en buss väntar på att ta oss in till centrum och Mercure Edinburgh City - Princes Street Hotel (15/8 Crowne Plaza Edinburgh).

  Under en stadspromenad bekantar vi oss med Edinburgh, som är en kulturstad av stora mått. Stadens kulturfestivaler har världsrenommé, och "lokala" författare som Sir Walter Scott, R.L. Stevenson, Sir Arthur Conan Doyle och J.K. Rowling m fl, fortsätter att fängsla miljontals läsare världen över. På en slocknad vulkan ståtar Edinburgh Castle, där kronjuvelerna och ”ödesstenen”, som användes vid kröningen av skotska kungar, förvaras. Härifrån leder Royal Mile bort till Holyroodhouse, Drottningens officiella bostad i Skottland. Här spenderade även drottning Mary Stuart - Queen of Scots stora delar av sitt turbulenta liv. Från Royal Mile löper de historiska gränderna, clones, med en mångfald av historiska byggnader, butiker och pubar. Middag.
  Ca 2,5 mil m buss.


  Skotsk whisky

  Flyg till Edinburgh
 • DAG 2: Edinburgh-Aberdeen

  Efter frukost korsar vi Firth of Forth och sätter kurs mot Högländerna. Vi passerar Perth, som under medeltiden fungerade som huvudstad i kungadömet Skottland, och nalkas snart Grampian Mountains vilda, vackra landskap med berg, hedar och skog. I Braemar får vi tillfälle att äta lunch. Strax öster om byn ligger vårt nästa besöksmål, Balmoral Castle, drottning Elisabeth II:s privata residens. Prins Albert köpte slottet åt Drottning Victoria 1852 och lät bygga om det i kunglig skotsk stil. Våra biljetter ger oss tillträde till slottets största rum – balsalen, utställningar och trädgårdar.

  Genom praktfulla Deeside, som varit kungliga jaktmarker ända sedan Robert I Bruce, går vår färd vidare österut. Vi följer den forna laxfloden Dee och passerar bl a slotten Crathes Castle och Drum Castle på vår väg mot Aberdeen. Här i Skottlands tredje största stad och tillika Europas oljehuvudstad ska vi inkvartera oss och äta middag. Aberdeen, som är en sammanslagning av två medeltidsstäder, breder ut sig mellan floderna Don och Dee och genomsyras av byggnader och monument i lokal granit, vilket givit staden smeknamnet Granite City.
  Ca 25 mil.


  Skotska dalgångar

  Edinburgh-Aberdeen
 • DAG 3: Flyg Aberdeen-Sumburgh-Lerwick med Jarlshof & Mousa Broch

  På morgonen tar vi inrikesflyget (1 h) till Sumburgh på södra Shetland. Shetlandsöarna är Storbritanniens nordligaste punkt och tillhörde tillsammans med Orkney-öarna fram till 1469 kungariket Norge.

  Under en rundtur lär vi känna den klippiga huvudön Mainland. Efter att ha spanat efter sjöfåglar vid Sumburgh Head beger vi oss till Jarlshof, där vi tas tillbaka till den yngre stenåldern. På denna plats ryms mer än 4000 år av mänsklig bosättning! Vi ser arv från flera tidsepoker, däribland lämningar efter ett fornnordiskt samhälle. En kort båttur från Sandwick, två mil norrut, tar oss ut till den lilla ön Mousa, där det 13 meter höga Mousa Broch, ett slags rundhus från Järnåldern, rest ca 300 f.Kr., står. Dessa rundhus, broches, är unika för Skottland.

  Vi beger oss så till huvudstaden Lerwick och Shetland Hotel, där vi ska bo två nätter och även äta våra middagar. Under vår vistelse utforskar vi Lerwick, som har ca 7500 invånare och grundades som en marknadsplats för att ta hand om 1600-talets holländska sillbåtar. Den som sett Jimmy Perez och hans kollegor lösa mordfall i TV-serien Shetland, känner säkert igen miljöerna.
  Ca 5 mil med buss.


  Sumburgh Lighthouse. Foto: VisitScotland

  Flyg Aberdeen-Sumburgh-Lerwick med Jarlshof & Mousa Broch
 • DAG 4: Shetland med Shetland Museum mm

  Vi inleder dagen vid Fort Charlotte, som uppfördes 1665 för att avvärja holländska attacker. Även om bastionen inte blev färdigställd och endast var utrustad med ett blygsamt artilleri så fyllde den sitt syfte, då ryktet som nådde den holländska flottan förmedlade en annan bild. På Shetland Museum tar vi del av utställningar som ger oss en nära nog komplett bild av öarna.

  Vi fortsätter så till västsidan av ön och tornhuset Scalloway Castle från 1599, där den hårdföre Earlen av Shetland & Orkney, Patrik "Black Patie" Stewart, residerade. Earlen avrättades 1617 efter anklagelser om landsförräderi. Åter i Lerwick får vi tid att strosa på egen hand. Kanske avrundar vi dagen på någon mysig pub?
  Ca 2 mil.


  Vy över Lerwick, huvudort på Shetland. Foto: Visit Scotland / Stuart Brunton

  Shetland med Shetland Museum mm
 • DAG 5: Lerwick-Kirkwall-Stromness (Orkney)

  Efter frukost sätter vi kurs mot den nordliga ön Yell. Grönskande kullar och vidsträckta hedar med vildblommor, och vindpinade klippor som reser sig ur havet, fyller vårt blickfång. Här och var fulländas idyllen av betande får och Shetlandsponnyer. På vägen besöker vi Shetland Jewellery, vars smyckesdesign är inspirerad av bl a nordisk mytologi och det lokala djurlivet. Väl på Yell, som vi når med färja, ska vi besöka Old Haa Museum, där vi tar del av lokalt hantverk och föremål förknippade med Yells historia. Innan vi återvänder till Mainland har vi tid att äta lunch.
  Med kvällsfärjan från Lerwick lämnar vi Shetland för Orkney. Ombord serveras vi middag. Klockan 23 lägger vi till i huvudstaden Kirkwall och fortsätter med buss till Stromness, där vi ska bo tre nätter på Stromness Hotel.
  Ca 18 mil med buss.


  Vy från ön Yell, Shetland. Foto: VisitScotland / Paul Tomkins

  Lerwick-Kirkwall-Stromness (Orkney)
 • DAG 6: Orkney - förhistoriska världsarv

  Dagens utflykt går i världsarvet Heart of Neolithic Orkneys tecken. Vi inleder vid Maeshowe, nordvästra Europas främsta kammargrav, daterad till ca 3000 f.Kr. och anlagd med vintersolståndet medtaget i beräkningarna. På 1150-talet bröt sig vikingar in i graven och efterlämnade graffiti i form av runskrifter. Vid Bay of Skraill möter vi nästa arkeologiska guldgruva – den välbevarade stenåldersbyn Skara Brae, begravd under sand tills en storm frigjorde den 1850. Husen här är äldre än både Stonehenge och de egyptiska pyramiderna! På vägen passerar vi de mystiska, med riter förknippade stenformationerna Standing Stones of Stenness och Ring of Bodgar.

  Vi beger oss så söderut, förbi Kirkwall och längs med fjärden Scapa Flow, där Storbritannien hade en av sina viktigaste flottbaser under första och andra världskrigen. Via den första länken av Churchill Barriers, barriärer som byggdes på order av Churchill för att skydda inloppet till flottbasen, kommer vi till ön Lambholm. Här ska vi besöka det vackra italienska kapellet som uppfördes av italienska krigsfångar som hölls på ön 1942-45. Åter i Stromness får vi tid att njuta av den måleriska småstaden och dess vindlande gränder, stenhus, hantverksbutiker och historiska hamn, innan vår middag serveras.
  Ca 10 mil.


  Italian Chapel, Orkney. Foto: Kenny Lam

  Orkney - förhistoriska världsarv
 • DAG 7: Orkney - Kirkwall & whiskydestilleri

  Efter frukost ställer vi färden till Kirkwall, som bevarat sin vikingasjäl. I centrum reser sig Sankt Magnuskatedralen, en imponerande skapelse i sandsten, uppförd på 1130-talet på uppdrag av vikingajarlen Rognvald. I närheten står resterna av biskopspalatset. Efter ett besök i katedralen och egna strövtåg får vi en guidad rundvisning med provsmakning på det anrika whiskydestilleriet Highland Park, grundat 1798. Under eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet. Middag.
  Ca 3 mil.


  Sankt Magnuskatedralen i Kirkwall på Orkney. Foto: VisitScotland / Kenny Lam

  Orkney - Kirkwall & whiskydestilleri
 • DAG 8: Stromness-Scrabster-Strathpeffer (15/8 Nethy Bridge)

  Med färja från Stromness lämnar vi på förmiddagen Orkney för Scrabster på fastlandet. Längs med kusten går färden därefter vidare till kurorten Strathpeffer och Ben Wyvis Hotel, en viktoriansk herrgård, för middag och övernattning (15/8 bor vi på Nethybridge Hotel i Nethy Bridge).
  Ca 17 /23 mil med buss.


 • DAG 9: Strathpeffer (15/8 Nethy Bridge)-Edinburgh-flyg hem

  Förbi Inverness och genom de västra delarna av nationalparken Cairn Gorms tar vi oss söderut. Högländerna övergår i Lågländerna och vi nalkas slutligen Edinburghs flygplats. På eftermiddagen/kvällen lyfter våra flyg.
  Ca 28/22 mil med buss.


  Shetlandsponny på blomstrande äng. Foto: VisitScotland

  Strathpeffer (15/8 Nethy Bridge)-Edinburgh-flyg hem

Karta

Hotell

Shetland Hotel, Lerwick

Shetland Hotel i Lerwick.

Resekalender

21/9Kullabygden i skördetid med Arilds vingård, 1dfrån 1 165:-
21/9Hamburg med Elbphilharmonie (m Sydsvenskan-HD), 3 dfrån 6 195:-
21/9Kroatien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 995:-
21/9Kroatien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 995:-
21/9Kroatien (fr Göteborg), 8 dfrån 17 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo