Skip to main content

Sicilien - mångfaldens ö & Medelhavets smältdegel

Grekisk-romerska arenan i Taormina.

Grekisk-romerska arenan i Taormina. Foto: Shutterstock

Concordiatemplet i Agrigento. Foto: Shutterstock

Concordiatemplet i Agrigento. Foto: Shutterstock

Vulkanen Etna i bakgrunden.

Vulkanen Etna i bakgrunden. Foto: Enit

Sportande flickor i romersk villa.

Sportande flickor i romersk villa. Foto: Shutterstock

Katedralen i Monreale. Foto Fototeca Enit

Cefalù. Foto: Shutterstock

Cefalù. Foto: Shutterstock

Dianafontänen i Siracusa. Foto: Shutterstock

Dianafontänen i Siracusa. Foto: Shutterstock

Elefanbukten, Sicilien.

Elefantbukten. Foto: Enit

Fisk på marknad. Foto: Henrik Edström

Fisk på marknad. Foto: Henrik Edström

Gågata på Sicilien.
Kaktusblomma.

Kaktusblomma

Marsala vin

Marsala vin

Palermo. Foto:Shutterstock

Palermo. Foto:Shutterstock

Solnedgång med Etna i bakgrunden. Foto: Enit

Solnedgång med Etna i bakgrunden. Foto: Enit

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Sicilien präglas av ett rikt och mångskiftande kulturellt arv. Men så har ju också greker, kartager, romare och barbarer i omgångar “härjat” på ön. Detta har resulterat i en sällsam blandning av allt från språk, sedvänjor och kokkonst till konst och arkitektur. Sicilien är också synonymt med fantastiska naturupplevelser och ett härligt klimat.

Under en behaglig vecka utforskar vi denna ”Medelhavets smältdegel”. Vi provar det sicilianska köket och dess viner, besöker gamla städer och antika ruiner och fördjupar oss i öns fascinerande historia!

Guide på resan är Tom Birkeland.

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Catania. Buss till Acireale. (M)
Dag 2: Utflykt till Etna, vidare till Taormina med besök i grekisk-romerska teatern. (F,M)
Dag 3: Utflykt till Siracusa med besök i Arkeologiska parken. (F,M)
Dag 4: Buss till Agrigento. Besök Romerska Villan i Piazza Armerina och Tempeldalen. (F,M)
Dag 5: Buss till Palermo. Vinprovning i Marsala. Besök i Erice. (F,L,M)
Dag 6: Rundtur i Palermo med besök i Palatine-kyrkan. Besök i Monreale. (F,M)
Dag 7: Buss till Acireale. Besök i Cefalú. Tillfälle till bad. (F,M)
Dag 8: Buss till Catania. Flyg hem. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Catania t/r inkl flygskatt
 • Bussresor på Sicilien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3+1 nätter i Acireale, 1 Agrigento, 2 Palermo)
 • 7 frukostar
 • 1 lunch (dag 5)
 • 7 middagar
 • 1 vinprovning i Marsala
 • Inträde till Arkeologiska parken i Siracusa, Romerska Villan i Piazza Armerina, Tempeldalen i Agrigento, Palatinekyrkan i Palermo, klostret i Monreale samt grekiska teatern i Taormina.
 • Guidning i Siracusa, Romerska Villan, Tempeldalen, Palermo, Monreale, Etna och Taormina.

Tillägg

 • Enkelrum 1.925 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Bra att veta

Recept
Från vår guide Tom har vi fått länkar till efterfrågade recept på mat, som serveras på vår resa till Sicilien. Smaklig måltid hemma i Sverige.

Caponata
Spaghetti från Trapani
Pasta alla Norma
Cannoli
Arancini Siciliani (fyllda risbollar)

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Catania. Catania-Acireale

  Efter ankomst till Catania på Siciliens östkust väntar vår inhyrda buss på att ta oss norrut till Acireale. På kvällen avnjuter vi gemensamt en middag. Ca 2 mil med buss.


  Vulkanen Etna i bakgrunden. Foto: Enit

  Flyg till Catania. Catania-Acireale
 • DAG 2: Etna och Taormina

  En spännande dag ligger framför oss! Utsövda och stärkta av frukosten lämnar vi för en stund kusten och beger oss mot Etna, Europas största aktiva vulkan. Romarna trodde att detta var Vulcans (eldens Gud) smedja. Vi tar oss upp till 2000 meters höjd och ser på nära håll några av de ”avsomnade” kratrarna, som påminner oss om naturens väldiga krafter. Det av lavaströmmar formade, ömsom grönskande, ömsom karga landskapet, fascinerar och förbryllar.

  Vår färd går vidare och vi tar sikte på Taormina, som tronar på en klippudde ovanför Joniska havet. Frodiga trädgårdar och blommande citron- och apelsinträd förgyller denna vackra stad, som sedan sekelskiftet varit det italienska jetsetfolkets ”betesmark”. Vi flanerar längs paradgatan Corso Umberto I och besöker den berömda grekisk-romerska teatern. När det begav sig rymdes det här upp till 5000 åskådare. Utsikten vi bjuds över Etna och Naxosbukten är fabulös! En god middag på hotellet fullbordar dagen. Ca 15 mil.


  Grekisk-romerska arenan i Taormina. Foto: Shutterstock

  Etna och Taormina
 • DAG 3: Siracusa

  Vi låter oss väl smaka av frukosten och ställer därefter färden söderut till Siracusa, som var en av Magna Graecias mest betydelsefulla städer, Aten inräknat. Inte bara Archimedes fann här vad han sökte! Byggnader och gator skvallrar om en lång historia, från de förhistoriska bosättningarna, över korinthierna till barockens era. Vi gör ett besök i Parco Archeologico, som bl a rymmer såväl en grekisk som en romersk teater, och utforskar stadens kärna, ön Ortygia, där de första grekerna landsteg. På eftermiddagen vänder vi så åter till vårt hotell och ytterligare en middag. Ca 17 mil.


  Dianafontänen i Siracusa. Foto: Shutterstock

  Siracusa
 • DAG 4: Acireale–Piazza Armerina–Agrigento

  Efter frukost lämnar vi östkusten för nya mål. Vi färdas nu genom Siciliens inland. Naturen växlar mellan mjukt kuperade jordbrukslandskap och otillgängliga berg. Förbi öns steniga hjärta, där man i sekler har utvunnit svavel och sten, närmar vi oss Piazza Armerina. Här ska vi ta del av ett av öns mest fascinerande monument, den berömda romerska villan Villa del Casale. Villans magnifika mosaiker, bevarade för eftervärlden tack vare en översvämning som begravde dem i lera på 1100-talet, ger oss en utmärkt bild av senromerskt vardagsliv.

  Vår färd går vidare och vi tar oss ut mot sydkusten och Agrigento och Hotel Mosé, där vi ska inkvartera oss för natten. Innan dess har vi dock förundrats över den fantastiska Tempeldalen – Valle dei Templi, en av världens mest betydelsefulla arkeologiska platser. Tempel tillägnade olympiern Zeus, Herakles, Concordia och Hera – däribland det bäst bevarade doriska templet i världen, Concordiatemplet – beseglar dalens unikitet. Middag på hotellet. Ca 22 mil.


  Sportande flickor i romersk villa. Foto: Shutterstock

  Acireale–Piazza Armerina–Agrigento
 • DAG 5: Agrigento-Marsala-Erice-Palermo

  Vi checkar ut från vårt hotell och beger oss utmed kusten i riktning Marsala. I trakten av denna, ”dessertvinernas stad” provar vi några av öns allt mer rosade viner. Faktum är att Sicilien numera är Italiens största vindistrikt, både vad gäller areal och produktion. Ackompanjerade av vidsträckta saltslätter, där man förr använde sig av väderkvarnar för att utvinna salt ur havsvattnet, skymtar vi snart den gamla staden Erice vilandes på toppen av Monte San Giuliano.

  Historiens vingslag gör sig påminda när vi strosar längs vackert stenlagda gränder med medeltida bebyggelse som dekor. Här och var visar sig små torg och pittoreska innergårdar, vars bagerier lockar med den för staden så typiska mandelkakan. Under dagen har vi avnjutit en läcker siciliansk lunch. En upplevelserik dag går mot sitt slut och vi sätter kurs mot storstaden Palermo, där vi ska bo två nätter på Hotel San Paolo Palace. En gemensam middag avrundar dagen. Ca 31 mil.


  Marsala vin

  Agrigento-Marsala-Erice-Palermo
 • DAG 6: Palermo och Monreale

  Palermo ligger för våra fötter! Staden, som är placerad i en naturlig amfiteater på Monte Pellegrinos sluttning, är en blandning av orientaliska och europeiska influenser och har en arkitektur som saknar motstycke på ön. En guidad stadsrundtur tar oss till de främsta sevärdheterna. Vi besöker bl a den med mosaiker smyckade basilikan Cappella Palatina och vi ser exteriören (som har inslag av alla Siciliens arkitektoniska epoker) av katedralen, där de normandiska kungarna ligger begravda. Förföriska dofter lockar oss till stadens färgrika matmarknader, de gamla arabiska kvarteren med sin labyrint av smala gator och gränder inbjuder till strövtåg.

  Under dagen bekantar vi oss också med den lilla staden Monreale. I dalen nedanför växer och frodas apelsin-, oliv- och mandelträd. Monrealekatedralen med sina bysantinska mosaiker lämnar oss mållösa, men inte utan mål – på eftermiddagen vänder vi åter till Palermo. Middag på hotellet. Ca 3 mil.


  Palermo. Foto:Shutterstock

  Palermo och Monreale
 • DAG 7: Palermo–Cefalù–Aci Acireale

  Frukosten avrundar vår vistelse i Palermo och vi följer kusten österut till pittoreska Cefalù. Cefalù domineras av en väldig klippa, La Rocca, och en ståtlig normandisk katedral, som var tänkt att bli det viktigaste religiösa sätet på Sicilien. Efter ett besök i katedralen upptäcker vi staden till fots. Den medeltida karaktären är på sina håll påtaglig. Vi charmas av Fiskarkvarteren med sina gamla hus längs med hamnen där de små fiskebåtarna ligger för ankar. Ni som sett den prisbelönta filmen “Cinema Paradiso” känner kanske igen er?

  Innan vi lämnar Cefalù för östkusten ges det också tillfälle till bad – staden omges av långa stränder med fin sand. I Acireale, där resan tog sin början, sluter vi cirkeln på vår “Sicilienexpedition”. Efter incheckning serveras vi så småningom


  Cefalù. Foto: Shutterstock

  Palermo–Cefalù–Aci Acireale
 • DAG 8: Acireale-Catania-flyg hem

  En härlig Siciliensejour går mot sitt slut – under dagen lyfter vårt flyg från Catania. Och säkerligen är vi beredda att instämma i den gode Göthes ord: “Italien utan Sicilien ger alls ingen bild i själen; först här finns nyckeln till allt”! Ca 2 mil med buss.


  Solnedgång med Etna i bakgrunden. Foto: Enit

  Acireale-Catania-flyg hem

Karta

Hotell

Entré Grand Hotel Mosé

Grand Hotel Mosé, Agrigento

Grand Hotel Mosé är beläget i stadens förortsdistrikt ca 6km från centrum och en promenad på ungefär 30 minuter från en utav Siciliens kändaste historiska platser "Valley of the temples". Hotellets re...
Orizzonte Acireale Hotel, Acireale

Orizzonte Acireale Hotel, Acireale

Orizzonte Acireale Hotel är beläget i ett lugnt och grönt område några få kilometer utanför Catania. Deras restaurang har en stor uteservering och serverar typiska medelhavsrätter som man kan njuta av...
San Paolo Palace Hotel, Palermo

San Paolo Palace Hotel, Palermo

San Paolo Palace Hotel ligger ett kort avstånd från den historiska stadskärnan och har ett utmärkt läge när det kommer till stadens viktigaste sevärdheter. Det är ett modernt och funktionellt hotell s...

Andra resenärer har också tittat på

Måleriska Colmar i Alsace. Fransk idyll.

Alsace, Bourgogne & Chablis

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan ock...
Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående l...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Julmarknad i Zagreb

Julmarknad i Zagreb

Kroatiens huvudstad Zagreb är en spännande smältdegel av forna och nutida Europa, Medelhavet och Balkan - en mötesplats för det östeuropeiska och det västeuropeiska. Den gamla Övre staden med små torg...
Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

"De som söker himmelen på jorden måste komma till Dubrovnik". Det menade den nobelprisbelönte irländske författaren George Bernard Shaw. Och just Dubrovnik och Trogir, en annan av Adriatiska havets pä...
Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda

Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda

Luta dig tillbaka och njut av en underbar kryssning på Medelhavet med Costa Smeralda, Costa Cruises nya flaggskepp, som invigs i december 2019! Det lyxiga fartyget som har 20 våningar och 2641 hytter...
Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda (okt)

Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda (okt)

Luta dig tillbaka och njut av en underbar kryssning på Medelhavet med Costa Smeralda, Costa Cruises nya flaggskepp, som invigs i december 2019! Det lyxiga fartyget som har 20 våningar och 2641 hytter...
Resekalender
26/11Schleswig-Holstein i julfägring, 4 dfrån 5 395:-
27/11Advent på Schloss Wedendorf, 3 dfrån 3 750:-
29/11Prag i julskrud (fr Göteborg), 5 dfrån 8 695:-
29/11Prag i julskrud (fr Köpenhamn), 5 dfrån 8 695:-
29/11Prag i julskrud (fr Stockholm), 5 dfrån 8 695:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo