Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Skottland - Edinburgh & Tattoo, Mull & Iona, whiskey & slott

Bild: Edinburgh Military Tattoo - ett oförglömligt skådespel.
Bild: Iona Abbey på ön Iona.
Bild: Urquhart Castle vid Loch Ness. Foto Britainonview
Bild: Vallhundsuppvisning. Foto Per Gunnar Ljungquist
Bild: Skotsk whisky
Pris från:
18 245:-
Dagar:7
Guide, whispers, flyg till Edinburgh t/r inkl flygskatt, bussresor i Skottland, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Glasgow, 2 Oban, 1 Inverness, 2 Edinburgh), 6 frukostar, 5 middagar (varav 1 skotsk afton), inträde till Military Tattoo, Inveraray Castle och Iona Abbey, inträde till 2 whiskydestillerier med provsmakning, stadsrundtur Glasgow och Edinburgh, vallhundsuppvisning.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Magiska öar, dimhöljda bergstoppar och spegelblanka sjöar. Vilda ljunghedar och böljande kullar. Skottland är kontrastrikt. Och vackert, mycket vackert. Skottland är också de romantiska slottens, de anrika pubarnas, säckpipornas och whiskyns förlovade land. Ett land där stolthet och långa traditioner lever i harmoni med öppenhet och utveckling. Vår resa bjuder på såväl storslagna naturscenerier som pittoreska byar och spännande städer.

Med start i Glasgow utforskar vi några av landets många pärlor. Öarna Mull och Iona, whiskyprovningar och vallhundar står på programmet. Vi avslutar med två nätter i charmanta Edinburgh och kröner vår resa med att se Edinburg Military Tattoo, ett fantastiskt skådespel!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Edinburgh t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Skottland
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Glasgow, 2 Oban, 1 Inverness, 2 Edinburgh)
 • 6 frukostar
 • 5 middagar (varav en skotsk afton)
 • Inträde till Iona Abbey, Inveraray Castle och Military Tattoo
 • Inträde till två whiskydestillerier med provsmakning
 • Stadsrundtur Glasgow och Edinburgh
 • Vallhundsuppvisning

Tillägg

 • Enkelrum 2.550 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Edinburgh-Glasgow
På Edinburgs flygplats väntar vår buss på att ta oss vidare till Glasgow. Glasgow har likt fågeln Fenix rest sig ur askan efter 70- och 80-talets problemfyllda år och sjuder idag av nytt liv och framåtanda – mycket tack vare stora satsningar på kultur. Den viktorianska arkitekturen har putsats upp och hamnområdet fått en rejäl ansiktslyftning. Glasgows hjärta är torget George Square och några kvarter därifrån finner man en verklig institution, Glasgow School of Art.

Efter en kortare stadsrundtur serveras vi middag på vårt centralt belägna hotell, Hallmark Hotel Glasgow, som är 4-stjärnigt. Ca 7 mil med buss.

Dag 2 Glasgow-Oban
Vi lämnar Glasgow och färdas den vackra vägen längs med Skottlands största sjö Loch Lomond. Scenerierna är storslagna och det är inte svårt att förstå att författare som Sir Walter Scott här fann en sann inspirationskälla.

Vi viker av västerut och kommer in i Skottlands hjärta, det forna kungariket Dal Ríata, numera Argyll. Strax uppenbarar sig 1700-talsslottet Inveraray Castle, klanen Campbells säte.  Här gör vi ett spännande besök och fortsätter därefter till Inveraray för ett kort stopp. Under dagen bjuds vi även på smakprov av ”livets vatten”.

Tidig kväll är vi så framme i Oban – ”Porten till öarna”, där vi ska bo två nätter på Shearings Great Western Hotel, i rum med havsutsikt. Ovanför staden tronar det Colosseumliknande Caig’s Tower. I den myllrande hamnen står butikerna tätt längs kajen. Säkert lockar en skön promenad efter middagen. Ca 16 mil.

Dag 3 Utflykt till öarna Mull och Iona
Denna dag viger vi åt Mull, den näst största ön i de Inre Hebriderna. Efter färjeankomsten till Craignure går färden vidare tvärsöver ön mot Fionnphort. Ett enastående vackert landskap ackompanjerar vår resa - det är inte för intet som flera scener ur välkända film- och TV-produktioner spelats in på Mull!

Från Fionnphort tar vi färjan till Iona, gaelernas eget Mekka, som länge har betraktats som en helig plats och vördas för såväl sin skönhet som sin historia.  Ön, av kelterna kallad "Druidernas ö", kom att bli kristendomens vagga på de Brittiska öarna. Det första kristna klostret grundades av munken Columba år 563. Vikingarna raserade det, men klostret byggdes upp på nytt och blev senare viloplats för flera kungar. Modest till storleken må så vara, men Iona Abbey framkallar fortfarande en speciell stämning. Från sin plats vid havet tycks det kontemplera sitt inflytelserika förflutna.

Dag 4 Oban–Inverness med Loch Ness
Efter frukost besöker vi Oban Distillery för att provsmaka den lokala whiskyn och beger oss därefter inåt landet. Längs natursköna vägar, omgivna av vilda berg, närmar vi oss den dramatiska dalgången Glen Coe. Föga anar man att det storslagna landskapet för dryga 300 år sedan var skådeplats för en hemsk massaker och politisk skandal. Utmed den bedårande havsviken Loch Linnhe kommer vi så till Fort William, belägen vid foten av Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg. Här får vi tid för lunch och inköp.

Genom Great Glen och längs med Caledonian Canal, som förbinder Atlanten med Nordsjön, tar vi oss vidare norrut. Vid sjön Loch Ness, världsberömd genom sin ryktbara ”invånare”, odjuret ”Nessie”, som trots att hon tveklöst har historiens sämsta närvaro, fortsätter att fascinera, gör vi ett stopp. När vi sett oss mätta fortsätter vi mot Högländernas trivsamma huvudstad Inverness för övernattning på centrala Royal Highland Hotel. Middag på hotellet. Ca 23 mil.

Dag 5 Inverness–Pitlochry-Edinburgh
Förbi Cairngormsmassivet går färden till Kincraig, där vi under en vallhundsuppvisning får stifta bekantskap med traktens disciplinerade hundar. Genom Grampian Mountains och via den vackra vägen genom Killiecrankies trädbevuxna ravin kommer vi så mitt på dagen till Pitlochry. Berömmelse nådde Pitlochry sedan drottning Viktoria beskrivit staden som en av Europas bästa semesterorter. Här ligger också landets minsta whiskydestilleri, Edradour. Under ett besök lär vi oss mer om konsten att framställa whisky och provsmakar förstås även destilleriets ”eldvatten”.

De tjusiga omgivningarna följer oss ytterligare en stund. Vi befinner oss i ett kontrastrikt område där Högländerna går över i Lågländerna. Förbi Perth, som en gång i tiden fungerade som Skottlands huvudstad, tar vi oss vidare söderut och korsar så småningom Firth of Forth. Vi har nu inte långt kvar till vår slutdestination, Edinburgh, som betraktas som en av Europas vackraste huvudstäder. Edinburgh är inte bara vackert utan även en kulturstad av stora mått – stadens kulturfestivaler, inte minst Edinburgh Festival Fringe med tiotusentals framträdanden, har världsrenommé. ”Lokala” författare som Sir Walter Scott, R.L. Stevenson, Sir Arthur Conan Doyle och J.K. Rowling fängslar miljontals läsare världen över.

Efter incheckning på Mercure Princes Edinburgh City Princes Street, beläget mitt i centrum, förgyller vi kvällen med  en skotsk afton – middag med traditionell musikunderhållning. Ca 26 mil.

Dag 6 Edinburgh. Stadsrundtur och Tattoo.
På en slocknad vulkan ståtar Edinburgh Castle, där kronjuvelerna och ”ödesstenen”, som användes vid kröningen av skotska kungar, förvaras. Härifrån leder Royal Mile bort till Holyroodhouse, Drottningens officiella bostad i Skottland. Här spenderade även drottning Mary Stuart - Queen of Scots stora delar av sitt turbulenta liv. Från Royal Mile löper de historiska gränderna, ”clones”, med en mångfald av historiska byggnader, butiker och pubar.

Under en rundtur bekantar vi oss närmre med staden och vi får även tillfälle att på egen hand strosa runt, botanisera i de många affärerna eller besöka något museum.

På kvällen väntar oss framför ett upplyst Edinburgh Castle ett fantastiskt skådespel; Edinburgh Military Tattoo, som pågår under tre augustiveckor varje år. Säckpipor och marscherande musikkårer gör kvällen oförglömlig.

Dag 7 Flyg hem från Edinburgh
Om våra flygtider tillåter får vi tid att njuta av Edinburgh en stund även denna dag. Ca 1,5 mil med buss.

Kommentarer

2017

Välplanerad resa med trevliga utflyktsmål. Guiden Tom - Trevlig och kunnig bra på att anpassa resan efter gruppen. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Skottland en fantastisk upplevelse, alla vackra vyer och miljöer! Skönt att få detta utan bekymmer för trafik eller övernattningar. Vänlig, trevlig, omtänksam (Tom) och med mycket bra och intressant info, inte minst under bussresorna. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Bra upplagd med mycket intressanta aktiviteter och upplevelser. Valde att resa på detta vis mest för att uppleva Skottland och inte för att umgås socialt då jag har behov av meditation och möter många människor i ett ganska krävande arbete. Har länge velat resa till Skottland - och jag kommer att göra det igen, Så tack från mig för en oförglömlig resa. Stort tack till Tom Birkeland som var en klippa, kunnig, varm och rolig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Bättre guide (Tom) finns inte på denna planet ! /Betyg resan 5, guiden 5 /Folke Jungstedt

Detta är ju en kompakt resa, men visst utrymme för egna aktiviteter fanns. Mycket kunnig och engagerad guide, Bente Ekfeldt, som verkligen hade total kontroll. Skönt för oss resenärer. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Vi fick uppleva det vi ville se. Vi bestämmer resmålet men det är reseledaren som gör resan. Kunnig, rolig (Bente), många upptåg och många goda skratt. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Allt har fungerat mycket väl (resan). /Betyg resan 4, guiden 5 /Olsson Ingemar

Bente var suverän, kunnig. Skalan 1 - 5 är för liten bör dubbleras. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kjell Jonsson

Har rest med Bente en gång förut och hon är jättebra! Rolig och personlig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket nöjd, fick se och uppleva mycket samt en hel del fritid att utforska själv. Guiden Tom B - Mycket sakkunnig i historiken om Skottland. /Betyg resan 5, guiden 5 /Stefan Johansson

Supernöjd med min drömresa till Skottland. Kunde inte blivit bättre. Glad, rolig, kunnig, engagerad (Tom). Toppen!!! /Betyg resan 5, guiden 5 /Sonja Sjöström

Guiden Tom - Utomordentligt bra. Kunnig och trevlig. 5+ /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

2016

Väldigt bra upplägg, man fick se alla guldkornen i Skottland, både i stad och landsbygd. Fick ju också se mycket, mycket mer. Kunde inte så mycket om Skottland innan, men känner oss nu ganska uppdaterade! Whispers fungerade väldigt bra och var mycket bra att ha, man kunde alltid höra vad guiden sade. Tom Birkeland gav oss en skön blandning av fakta och anektoder under guidningarna. Han har en en behaglig berättarröst och bjuder även på sig själv. Vänlig och hjälpsam, en skön typ ! /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Detta var vår fjärde resa med Jörns inom två år. Alla resorna har varit väl upplagda och utmärkt ledda av vår kunnige och trevlige guide Tom Birkeland. Tidigare har vi rest på egen hand, men detta har varit ett bekvämt och trevligt sätt att resa. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kerstin & Lennart Bartholdson

En välplanerad och mycket upplevelserik resa, som med Tom Birkeland som guide gjorde den helt fantastisk. Hans stora breda kunskaper om "allt" fr historia, religion, whisky-tillverkning bl a berättades med stor inlevelse. Hänsyn, omsorg och stort tålamod ingick också i hans egenskaper. Edinburgh på egen hand och ett fantastiskt Tattoo var resans höjdpunkt. En resa jag skulle vilja rekommendera många! /Betyg resan 5, guiden 5 /Anita Öljemark 

Vi fick uppleva det vi förväntat oss. Tack vare guiden (Tom B) blev resan extra innehållsrik. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Bra upplägg. Guiden (Tom B) kunnig och saklig, Trevlig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Bernt Eriksson

Guiden Tom B. Den bästa vi mött efter alla våra resor !! Påläst, saklig, alltid närvarande för alla, mycket intressant saklig information, inget löst inställsamt svammel.Du gör ett toppenjobb!! Tack Tom!!! /Betyg resan 5, guiden 5 /Lars Åke Göransson

Han (guiden Tom) var hur bra som helst, han var kunnig och hjälpsam. /Betyg resan 5, guiden 5 /Maylis Viktorin

Vår guide gjorde hela vår resa! Lugn, otroligt kunnig och "påläst". Alltid tillgänglig och en "fixare" av stora mått. Ordning och reda; en riktig "vallhund", en "förmåga att samla hela flocken" på ett fantastiskt sätt. Med engelska mått bra hotell, med något undantag, och bra mat genomgående. Kort sagt: en fantastiskt trevlig resa! Åker gärna med Jörns igen när det är dags för nästa utlandsvistelse. /Betyg resan 5, guiden 5 /Lena Jakobsson

2015

Många fantastiska upplevelser och en underbar natur samt ett väl genomtänkt program. Guiden (Tom B) trevlig, påläst och ett lätt och trevligt sätt att förmedla sina kunskaper på. Alltid tillmötesgående! Betyg resan 5, guiden 5 /Karin Kängström

Detta var den 4:e resan med Jörns och säkert inte sista. Tom är outstanding! Bussens kvalitet på resan var mycket bra. Dessutom en mycket trevlig och hjälpsam chaufför. Betyg resan 5, guiden 5 /Ulla Alfredsson

En av mina allra bästa guidade resor! Allt fungerade enligt programmet. Guiden (Tom B) lyhörd för deltagarnas önskemål och behov och fanns alltid till hands för oss. Chauffören var toppen. Fantastisk förare, mycket hjälpsam och alltid glad. Betyg resan 5, guiden 5 /Ann Wilson

Mycket trevlig och kunnig. Dessutom omtänksam. En riktig toppenguide (Tom B). Betyg resan 5, guiden 5 /Kicki Ersson

Vi tyckte om den historiska bakgrunden vi fick i alla sammanhang. Bra berättat. Guiden (Tom B) höll ihop gruppen mycket bra. Betyg resan 5, guiden 5 /Kjell Olsson

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/8Göteborg, LandvetterSkottland (fr Göteborg), 7 d
Guide: Tom Birkeland
218 245:-BokaMer information
1/8Köpenhamn, KastrupSkottland (fr Köpenhamn), 7 d
Guide: Tom Birkeland
218 245:-BokaMer information
1/8Stockholm, ArlandaSkottland (fr Stockholm), 7 d
Guide: Tom Birkeland
218 245:-BokaMer information
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
15/8Göteborg, LandvetterSkottland (fr Göteborg), 7 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 818 245:-BokaMer information
15/8Köpenhamn, KastrupSkottland (fr Köpenhamn), 7 d
Guide: Bente Ekfeldt
818 245:-BokaMer information
15/8Stockholm, ArlandaSkottland (fr Stockholm), 7 d
Guide: Bente Ekfeldt
118 245:-BokaMer information

Hotell

Bay Great Western Hotel, Oban

Bay Great Western Hotel, Oban

Bay Great Western Hotel i Oban...
Utsida Hotel Hallmark Glasgow

Hallmark Hotel, Glasgow

Hallmark Hotel i Glasgow.
Entré The Royal Highland Hotel

Royal Highland Hotel, Inverness

Royal Highland Hotel i Inverness.

Resekalender

5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Göteborg), 4 dfrån 12 295:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Malmö), 4 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo