Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Slott, vin & storheter i Tysklands mitt, 6 d

Bild: Den imponerande fästningen Wartburg. Foto: Wartburg Stiftung Eisenach
Bild: Dom St. Marien och St. Severi-Kirche i Erfurt, vackert upplysta. Foto: Peter Olséni
Bild: Romantiska Krämerbrücke i Erfurt. Foto: Toma Babovic/Thüringer Tourismus GmbH
Bild: Vingård i Saale-Unstrut-regionen. Foto: Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH/Boris Breuer
Bild: Vinfält i Saale-Unstrut. Foto: Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH/Boris Breuer. Goethe och Schiller poserar framför Hoftheater i Weimar. Foto: Peter Olséni
Bild: Minnesskylt för Martin Luther i Weimar. Foto: Peter Olséni
Bild: Rådhuset i Weimar. Foto: Peter Olséni
Bild: Goethe och Schiller spanar mot Bauhaus Museum i Weimar. Foto: Peter Olséni
Status:
Fullt

I fjol firades 500-årsjubileet av reformationen, vilket satte strålkastarljuset på Thüringen i hjärtat av Tyskland. Inte bara Martin Luther, utan även flera andra för historien betydelsefulla personer vistades och verkade i dessa vackra trakter – Bach, Goethe, Schiller; listan kan göras långt längre! Med utgångspunkt från tjusiga Erfurt tar vi del av regionens klenoder - Erfurt, Weimar, Wartburg, m fl. Ett besök i Luthers Wittenberg fullbordar resan.

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt i Hannover, 3 i Erfurt, 1 i Dessau)
 • 5 frukostar
 • 1 lunch (24/5 på temat vit sparris)
 • 4 middagar
 • Stadspromenad i Erfurt, Weimar, Eisenach och Wittenberg
 • Guidad visning av Bachhaus inkl minikonsert
 • Guidad visning Wartburg
 • Rundvisning på sparrisgård (24/5)
 • Inträde till Schloss Belvedere i Weimar (27/7)
 • Vinprovning och rundvisning på vingård i Saale-Unstrut

Tillägg

 • Enkelrum 1.250 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Hannover
I rask takt går färden från västkusten och Skåne till Själland och vidare ner mot Lolland. Med färjan från Rödby kommer vi vid halvtvåtiden till Tyskland; ombord har vi fått tillfälle att äta en bit mat. Vi stannar till för inköp och fortsätter därefter söderut genom Schleswig-Holstein och Niedersachsen. På kvällen är vi framme vid vårt mål, 4-stjärniga H+ Hotel Hannover, beläget  i utkanten av Hannover. En god middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 78 mil fr Göteborg & 51 mil fr Malmö.

Dag 2 Hannover-Erfurt
Vår resa går efter frukost söderut förbi Hildesheim och vidare strax väster om det bergiga Harz. Niedersachsen övergår i Thüringen och vi nalkas så småningom Herbsleben, där vi ska få en guidad rundvisning på en sparrisgård (24/5). En läcker lunch med färsk vit sparris som huvudnummer serveras på en närbelägen restaurang (24/5). Endast en kortare sträcka återstår nu till vårt slutmål Erfurt, beläget vid floden Gera. Här ska vi bo tre nätter på 4-stjärniga Mercure Hotel Erfurt Altstadt, beläget mitt i Gamla stan. Under en guidad stadsrundtur får vi en känsla för staden och dess mysiga gränder och vackra hus.

Erfurt uppstod redan på 700-talet och skaffade sig på 1300-talet stora rikedomar genom en mycket sällsynt växt, vars blad användes för att framställa ett blått färgämne. Ett stort antal kyrkor och kloster byggdes, varav ett 50-tal finns kvar än idag! Mästerverket är den väldiga domen St. Marien. I Augustinerklostret bodde Martin Luther under fem år, på stadens anrika universitet tog han en magisterexamen. Inte långt från klostret ligger den magnifika stenbron Krämerbrücke, uppförd omkring 1325 och helt täckt av fina korsvirkeshus. Ca 25 mil.

Dag 3 Weimar
Första halvan av dagen tillägnar vi grannstaden Weimar, som gav namn åt Weimarrepubliken; det tyska riket som varade från första världskriget till 1933. Vi befinner oss i centrum av Tyskland, såväl geografiskt som kulturellt. Goethe, Schiller, Liszt, Strauss och Nietzsche är bara några av de många stora kulturpersonligheter som bodde i staden. I Weimar grundades också den berömda konstskolan Bauhaus. Vi gör en stadsrundtur och får även tillfälle att strosa på egen hand och besöka några av stadens sevärdheter,
t ex slottet, Goethe-, eller Bauhaus-museet.

På resan den 27/7 avnjuter vi även en gemensam lunch och gör dessutom ett besök i hertigarnas sommarresidens Schloss Belvedere och dess vackra park, beläget på en höjd strax utanför Weimar. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna strövtåg i Erfurt. Passa på och njut av en promenad i de romantiska kvarteren kring Krämerbrücke och Fischmarkt och missa heller inte domen i vacker kvällsbelysning! Ca 10 mil.

Dag 4 Bachs Eisenach & Wartburg
På dagens agenda står en utflykt till staden Eisenach med den mytomspunna fästningen Wartburg, ett världsarv. Vi inleder med en kortare stadspromenad och tar oss därefter upp till Wartburg, som sägs ha grundats av Ludvig hopparen i slutet av 1000-talet. Från borgen, som tronar högt ovanför staden, har vi en storslagen utsikt över det omgivande landskapet. Här fann Luther sin tillflykt under 10 månader sedan han förklarats fredlös av riksdagen i Worms. Under denna vistelse översatte han Nya Testamentet till tyska. Det var också här handlingen till Wagners berömda opera Tannhäuser utspelades. En lokalguide visar oss runt och berättar mer.

Eisenach är även känd som tonsättaren Johan Sebastian Bachs födelseort. Efter lunch på egen hand besöker vi Bachhaus. Här får vi veta mer om hans liv och beskåda en samling musikinstrument från tiden då han verkade. Avslutningsvis bjuds vi på en annorlunda musikupplevelse. Verken är Bachs, instrumenten antika! Kvällens middag serveras på en genuin restaurang i Erfurt och bjuder på smaker från Thüringen. Ca 14 mil.

Dag 5 Erfurt-Wittenberg-Dessau med vinprovning i Saale-Unstrut
Vi når på förmiddagen vinregionen Saale-Unstrut, vars druvor växer på sluttningarna utmed floderna Saale och Unstrut. I detta Tysklands minsta och nordligaste kvalitetsvinditrikt har man producerat vin i mer än 1000 år. Det natursköna området kännetecknas av ett svalt, soligt klimat och vinerna, som i huvudsak är vita, är ofta torra och syrliga med en antydan av mineraler. Under en guidad rundvisning på en av regionens ca 40 privata vingårdar provsmakar vi några av de goda vinerna. I den pittoreska gamla vinstaden Naumburg, känd för sin ståtliga katedral, får vi tillfälle att äta lunch och vi sätter därefter kurs mot Lutherstadt Wittenberg.

Vi passerar strax väster om musikstaden Leipzig och världsarvet Dessau-Görlitz' trädgårdsrike och närmar oss så vårt mål. Det var i Wittenberg, på slottskyrkans port, som Luther den 31 oktober 1517 spikade upp sina 95 teser som starkt kritiserade kyrkans avlatshandel. Detta blev i praktiken startskottet för reformationen. Under en guidad stadspromenad får vi veta mer och vi ser också  Marienkirche, där Luther gifte sig med Katharina von Bora, och även predikade. Middag och övernattning på 4-stjärniga Radisson Blu Fürst Leopold Hotel i Dessau. Ca 25 mil.

Dag 6 Dessau-Hemorten
Innan vi lämnar Dessau stannar vi till vid Bauhaus-skolan, som flyttade hit från Weimar, och vid de s k Meisterhäuser, där konstskolans professorer bodde. Färden går så med paus för lunch norrut genom Sachsen-Anhalt och Brandenburg. Med färjan från Rostock lämnar vi vid 15-tiden Tyskland för Gedser. Vid 19:30-tiden räknar vi med att vara åter i Malmö, strax innan midnatt i Göteborg. Ca 53 mil till Malmö & 80 mil till Göteborg.   

Kommentarer

2016

Detta var 4 resan med Jörns. Vi är helt nöjda med varje resa. Vi har åkt med flera olika resebolag,men Jörns är absolut ett av dom bästa. Martin var helt fantastisk som guide. Även Anders som chaufför var toppenbra. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kerstin Dagner

Karta

Hotell

H+ Hotel, Hannover

H+ Hotel i Hannover.

Resekalender

5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Göteborg), 4 dfrån 12 295:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Malmö), 4 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo