Sorrento - långresa, 22 d

Vesuvius. Foto Kristina Jacobson
Sorrento. Foto Kristina Jacobson
Pompeji. Foto Peter Olséni
Positano. Foto Kristina Jacobson
Amalfikusten. Foto Kristina Jacobson
Amalfi. Foto Kristina Jacobson
Katedralen i Amalfi. Foto Kristina Jacobson
Villa Rufolo. Foto Kristina Jacobson
Mozzarella-framställning. Foto Peter Olséni
Vesuvius & Sorrentohalvön. Foto Kristina Jacobson
Capris hamn. Foto Kristina Jacobson
Egyptisk sfinx Villa San Michele. Foto Kristina Jacobson
Capri. Foto Kristina Jacobson

Sorrento har med sitt härliga klimat och spektakulära läge på en terrass 50 m ö h i Neapelbukten lockat besökare sedan tidernas begynnelse. Byron, Keats och Goethe är bara några av de storheter som sökte sig hit. På sydsidan av Sorrento-halvön löper den bedårande Amalfikusten, där "vykortsbyar" klänger sig fast på de branta sluttningarna. I fjärran reser sig vulkanen Vesuvius, i havet utanför tronar den romantiska sagoön Capri.

Med Sorrento och Hotel Ascot som bas njuter vi under tre avkopplande veckor av de vackra omgivningarna, av behagliga temperaturer, god mat och fantastiska utflyktsmål.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Neapel t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc & balkong (21 nätter i Sorrento)
 • 21 frukostar
 • 21 middagar 
 • Provsmakning limoncello
 • Stadspromenad i Sorrento
 • Utflykt till Capri
 • Stadsrundtur Neapel
 • Inträde till Villa San Michele och Museo Archeologico Nationale

Tillägg

 • Enkelrum (ej balkong) 4.400 kr
 • Avbeställningsskydd: 600 kr
 • Utflykter, se under fliken "Utflykter"

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Neapel. Neapel-Sorrento.
Under eftermiddagen landar vi i Neapel, där inhyrd buss väntar. Längs med den omsjungna Neapelbukten tar vi oss vidare söderut till Sorrento och 4-stjärniga Hotel Ascot, vårt hem under de kommande tre veckorna. En god middag avrundar dagen. Ca 6 mil med buss.

Dag 2-21 Sorrento med Capri mm
Vårt trivsamma hotell ligger mitt i centrum, en kortare promenad från stadens hjärta, Piazza Tasso, som kantas av mysiga caféer. Hotellet har swimmingpool (reservation för öppethållande), trädgård och solterass med utsikt över havet. Alla rum har AC och fri Wi-Fi, de flesta även balkong. Frukostar och middagar intar vi på hotellet.

Under vår vistelse gör vi en gemensam promenad i Sorrento, som pryds av blomstersmyckade piazzor och smala gränder med små butiker och caféer. medeltemperaturen dagtid ligger i oktober-november på ca 18-23 grader.

Vi provar regionens "flytande guld", den berömda citronlikören Limoncello och tar färjan ut till Marina Piccola på paradisön Capri. Tillsammans med en svensktalande lokalguide besöker vi här bl a Axel Munthes Villa San Michele.

En dag tillägnar vi den kaotiska metropolen Neapel, grundat av de gamla grekerna och förskönat av romarna. Här samsas ståtliga palatas och kyrkor med museer fyllda med konstskatter. På Museo Archeologico Nationale, ett av världens viktigaste arkeologiska museer, ser vi bl a en mängd skulpturer och föremål från antiken.

Det finns dessutom möjlighet att anmäla sig till spännande utflykter och aktiviteter.  Läs mer under fliken "Utflykter".

Dag 22 Sorrento-Neapel-flyg hem
Efter en härlig långsemester lämnar vi Sorrento och sätter åter kurs mot Neapel. Mitt på dagen lyfter våra plan. Ca 6 mil med buss.

Utflykter

En stadspromenad och två utflykter ingår i resan - läs mer under Dagsprogram. 

Stadspromenad i Sorrento med vår guide 
Stadsrundtur i Neapel
Utflykt till Capri

Utflykterna nedan går att boka till när du gör din bokning. Betalas på plats.

Amalfikusten (heldag, ca €50)
Amalfikusten – ”den gudomliga kusten”. Slingrande, natursköna vägar leder ner till pittoreska pastellfärgade byar som Positano, Praiano och Amalfi. Vi njuter av en båttur och besöker Villa Rufalo i Ravello. Tillfälle till bad i havet.

Buffelfarm & Paestum (heldag, ca €60)
Vi besöker en buffelfarm där vi lär oss allt som är värt att veta om mozzarella och dess framställning. Guidad rundvisning och provsmakning! Vår utflykt går därefter vidare till Paestum, "Poseidons stad", som var ett centralt resmål redan för Goethe. Stadens tre imponerande, välbevarade doriska tempel - Heratemplet, Neptunustemplet och Cerestemplet, påminner oss om att södra Italien varit en central del av antikens Grekland. Vi får tillfälle att titta närmre på templen och besöka museet som rymmer en mängd antika föremål från stadens utgrävningar.

Citron-, apelsin- och vinproducent med måltid (ca €50)
Utflykt till en lokal gårdsproducent med fokus på vin, citroner och apelsiner. Vi träffar familjen, utforskar gården och strosar i citron- och apelsinlundar. En typisk italiensk måltid baserad på de lokala delikatesserna avrundar vårt besök. På återresan stannar vi till i gamla stan i Sorrento.

Herculaneum (halvdag, ca €30)
Den antika staden Herculaneum, som låg på ett näs vid kusten en mil söder om Neapel, begravdes liksom Pompeji efter Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Staden låg därefter gömd i över 1600 år tills den återupptäcktes av en slump 1709. 1738 inledes utgrävningar, då man genom gruvgångar utplundrade teatern och senare den s.k. Villa dei papiri, som möjligen tillhört Caesars svärfar.

Herculaneums forum liksom hela norra delen av den antika staden ligger ännu otillgängligt under det moderna Ercolano, men till skillnad från Pompeji har även organiskt material såsom trä, textilier, papyrus och livsmedel konserverats i en unik omfattning. En välinitiertad lokalguide berättar mer och visar oss runt.

Palazzo Reale i Caserta (ca €55)
Detta Italiens största kungapalats byggdes för den extravagante bourbonkungen Karl III och rymmer över 1000 rum. Den ljuvliga slottsparken är en sevärdhet i sig.

Pastafabrik i Gragnano (ca €40)
Vi besöker en av de äldsta pastafabrikerna i Gragnano som tillverkat pasta sedan 1848. Här producerar Giuseppe pasta på samma sätt som han lärde sig som barn av sin farfar. Lokalt källvatten och bästa italienska durumvete används. Vi får också smaka på bruschetta, 2 sorters pasta och en dessert.

Pompeji (halvdag, ca €40)
Ledsagade av en kunnig lokalguide bekantar vi oss med Pompeji, som grundades på 600-talet f.Kr. och är en av de bäst bevarade och utforskade städerna från antiken. År 79 drabbades Pompeji av Vesuvius vrede och begravdes under 6 m pimpsten och aska. Staden upptäcktes på 1500-talet, men först 1748 inleddes seriösa utgrävningar. Inget ont som inte har något gott med sig - under askan frilades en stad som frusits i tiden. Här finns välbevarade byggnader med målningar och skulpturer, tempel, teatrar, bad och mycket annat som ger oss en bild av folkets ”liv och lustar” för 2000 år sedan!

Vinprovning vid Vesuvius (ca €35)
Vi besöker en vingård vars druvor skördas på vulkanen! Den vulkaniska jorden har uppskattats sedan urminnes tider och man gör sagolikt goda viner i Lacryma Christi del Vesuvio området. Vinprovning!

Bra att veta

Valuta: Euro

Gatorna i Pompeji och Herculaneum är ju mycket gamla och ej lämpade för rullatorer.

Kommentarer

2016

Överträffade mina förväntningar med råge. Ulla Dieden var otroligt bra!! All heder åt henne. Betyg resan 5, guiden 5 /Rolf Tengbratt

Mycket engagerad och kunnig reseledare (Ulla D) gjorde resan extra värdefull. Betyg resan 5, guiden 5 /Antal Gergely

Den bästa resa vi någonsin gjort. Och vi har rest mycket! Vår guide Ulla Dieden var helt lysande: kunnig, energisk, charmig, En riktig fixare! Ulla servade oss också med mycket och bra eget informationsmaterial. En guide som Ulla finns det inte många av - nuförtiden... Ett perfekt hotell mitt i centrala Sorrento. Välskött i alla avseenden. Gjorde inget att rummen var små, eftersom de var väldigt välplanerade. 4 stjärnor om inte mer! Fräsch frukost - alltid något för alla. Och vilka goda middagar i form av både förrättsbuffé och sittande huvudrätts- och efterrättsservering. /Betyg resan 5, guiden 5 /Drago Bosnjak

Ulla är kompetent, engagerad och trevlig guide som gav oss så mycket mera än vad man kunde begära. Tack för Ulla, fick uppleva både bergsbyarna och stränderna utanför programmet och mycket mera. Helt enkelt hon gjorde vår resa så rik! /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Ulla Dieden är en suverän guide som gör betydligt mer av sitt uppdrag än vad man är van vid! Hon ägnade alla sina fria dagar till att hitta på roliga och intressanta saker att göra, och hon har en outsinlig bank av erfarenheter och kunskap! Toppen!! /Betyg resan 4, guiden 5 /Kerstin Mattsson

Fantastisk guide ULLA! Intressanta utflykter,supertrevlig. Hotell med god mat. Astoria kan bara rekommenderas! Ulla är inte från denna värld!!!!!!! Jag skulle tänka mig att åka någonstans med Jörns bara för att delta i hennes otroliga värme. /Betyg resan 5, guiden 5 /Pentti Celaschi

Den trevligaste resan någonsin. Den innehöll allt!! Bättre guide än Ulla finns inte!! Har prövat en del- /Betyg resan 5, guiden 5 /Eira Wold

2015

Bra utflykter med mycket god information om respektive utflyktsmål. Bra information om landet som helhet. Lokalguiderna var också mycket bra. Jag är mycket nöjd. /Betyg resan 5, guiden 5 /Barbro Pettersson

Välordnad, rik på upplevelser, förstklassig guide (Ulla D). Ulla är klok, kunnig, omtänksam, hänsynsfull. Hennes ledning gjorde resan så lärorik och minnesvärd. /Betyg resan 5, guiden 5 /Erland Strömbäck

Ulla var mycket trevlig och hjälpsam. Påläst och kunnig. Många olika program att göra mest varje dag. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Karta

Hotell

Hotel Ascot, Sorrento

Hotel Ascot, Sorrento

Hotel Ascot i Sorrento.
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo