Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Spanska sydkusten - soliga Costa Tropical

Bild: Almuñécar. Foto Gunilla Hedin
Bild: Hotel Helios. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Peñones de San Cristobal. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Saluhallen Almuñécar. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Almuñécar. Foto Gunilla Hedin
Bild: Gamla stan. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Hjärtat i Málaga. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: På Alcazabas murar. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Vågor i Nerja. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: På väg till Frigiliana. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Keramik. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Poserande apor i Gibraltar. Foto: Gunilla Hedin
Pris från:
17 650:-
Dagar:22
Guide, whispers, flyg till Málaga t/r inkl flygskatt, busstransfers i Andalusien, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (21 nätter i Almuñécar), 21 frukostar, 21 middagar, utflykt Málaga med guidad stadsrundtur, guidad stadsrundtur i Almuñécar, promenader i omgivningarna med vår guide, 1 vinprovning med tilltugg, guidad rundvisning Kitty Harri's skulpturträdgård inkl 1 glas vin.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

I mer än 15 år har vi arrangerat denna populära resa till den spanska sydkusten och Hotel Helios i pittoreska Almuñécar. Vi flyger till Málaga och använder oss av inhyrd buss i samband med våra utflykter. I år ingår bl a en utfärd till Málaga med guidad stadspromenad, en vinprovning, samt en visning av en skulpturträdgård (6/2) eller grottstaden Guadix (16/10).

Varmt välkomna till ännu en säsong på Hotel Helios! Som alltid finns förstås någon av våra kunniga guider med på hela resan.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Malaga t/r inkl flygskatt
 • Busstransfers i Andalusien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc & havsutsikt (21 nätter i Almuñecar)
 • 21 frukostar
 • 21 middagar
 • Utflykt Málaga med stadspromenad
 • 1 vinprovning med tapas
 • Guidad visning skulpturträdgård inkl 1 glas vin (avg 6/2)
 • Utflykt till Guadix m besök i grottmuseum & grottbostäder (16/10)
 • Stadsrundtur i Almuñécar
 • Promenader i omgivningarna med vår guide

Tillägg

 • Enkelrum: 5.795 kr
 • Avbeställningsförsäkring via Europeiska ERV. Kontakta oss för info och bokning.

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Málaga. Málaga-Almuñécar
Med flyget anländer vi till Málaga, där vår chartrade buss väntar på att ta oss de ca 10 milen till Almuñécar och vårt populära hotell, Helios, beläget precis vid strandpromenaden. Frukostar och middagar intar vi på hotellet. Ca 10 mil med buss.

Dag 2-21 Härliga dagar i Almuñécar
Costa Tropical kan inte jämföras med den ”vanliga” turistiska spanska solkusten, utan här dominerar det genuint spanska. I pittoreska Almuñécar, grundat av fenicierna och senare erövrat av romarna, smälter turisterna väl in i spanjorernas vardag. Sierra Nevada skyddar staden från de kalla nordanvindarna och skapar ett mikroklimat, ett speciellt varmt och behagligt klimat, som gör att man här kan odla exotiska frukter som chirimoja, mango mm, vilket är unikt i Europa. Medeltemperaturen varierar mellan 18ºC vintertid och 32ºC sommartid.

Under vår vistelse gör vi stärkande promenader i omgivningarna, besöker marknaden och kopplar av med sol och bad. I resan ingår som vanligt spännande utflykter till några av Andalusiens främsta sevärdheter.

Málaga (ingår)
En dag tillägnar vi storstaden Málaga, som tack vare sin hamn blomstrade under såväl fenicisk tid, som under romarna och senare morerna. På 1800-talet inbringade det söta vinet Málaga Dulce, som då var en av Europas populäraste drycker, stora summor pengar till staden – fram tills vinlusen 1876 ödelade vingårdarna. Morerna efterlämnade arv i form av fästningarna Alcazaba och Gibralfaro, romarna en amfiteater. Till stadens konstnärliga arv bidrog i allra högsta grad den store konstnären Pablo Picasso, som föddes här i Málaga. Passa på och besök Picasso-museet, som rymmer flera av hans verk! Ca 16 mil t/r.

Vinprovning med tilltugg (ingår)
Idag ska vi prova fyra goda viner på en trevlig bodega i Almuñécar. Till vinet serveras vi tapas.

Skulpturträdgård (ingår 6/2)
Idag ska vi besöka en spännande skulpturträdgård, som byggts upp av svenska författaren och skulptören Kitty Harri och hennes man Nick, ingenjör och musiker. Mer än 160 verk samsas i den tropiska trädgården med plantor, buskar och träd från hela världen. Vi får en guidad rundvisning och bjuds även på ett glas vin. Ca 3 mil t/r.

Guadix (ingår 16/10)
Utflykt till staden Guadix med besök i grottmuseum och grottbostäder.

Det finns dessutom möjlighet att följa med på utflykter till bl a (OBS! minimum 20 deltagare):

Nerja med kalkstensgrottor & Frigiliana (ca 35 €)
Grannstaden Nerja bjuder på såväl härliga sandstränder som berg och tjusiga vyer. Från ”Europabalkongen”, en utskjutande klippudde, har vi milslång utsikt över Medelhavet – vid klara dagar kan Du till och med skymta Afrikas kust. Mest känd är staden för sina 5 miljoner år gamla kalkstensgrottor - stora som katedraler - som upptäcktes först 1959. Grottornas väggmålningar tros vara 20 000 år gamla! Denna fantastiska värld av underjordiska salar med stalaktiter och stalagmiter lämnar tveklöst ett bestående avtryck!

Vi besöker även den pittoreska vita byn Frigiliana, som tronar på en bergssluttning strax norr om Nerja. En labyrint av smala, branta kullerstensgränder kantade av vitmålade hus genomsyrar stadens historiska centrum. Det moriska arvet är påtagligt. Här och var ”gömmer” sig små butiker, barer och restauranger. Det är inte för intet som Frigiliana vunnit utmärkelser som Spaniens vackraste by! Ca 6 mil t/r.

Ronda (ca 45 €)
Spektakulärt belägna Ronda delas i två delar av den bråddjupa klyftan El Tajo och sammanbinds av bron Puente Nuevo. Utsikten är fabulös! På den södra sidan breder den gamla delen, “La Ciudad”, ut sig – en klassisk morisk “pueblo blanco” med kullerstensgränder och vitkalkade hus. I centrum av den modernare delen, på andra sidan ravinen, ståtar Spaniens äldsta tjurfäktningsarena. Här hade Ernest Hemingway en egen loge! Ca 36 mil t/r.

Granada med Alhambra (ca 50 €)
Granada blev först genom morernas erövring på 700-talet en betydande stad. Storhetstiden inföll dock under nasriderna, den sista islamiska dynastin i Spanien, 1238-1492, då bl a Alhambra uppfördes och filosofer, vetenskapsmän m fl sökte sig till staden. 1492 intogs Granada så av de katolska regenterna, Ferdinand och Isabella, som även lade grunden till kungariket Spanien. Höjdpunkten på utflykten är Alhambra, och Generalife, nasridernas sommarpalats. Kaliferna ville med Alhambra förverkliga sin föreställning av paradiset på jorden. Ca 17 mil t/r.

Gibraltar (ca 55 €)
Kronkolonin Gibraltar tillföll vid fördraget i Utrecht 1713 engelsmännen. Klippuddens strategiska läge vid infarten till Medelhavet har gjort den mycket omstridd. Enligt legenden ska Gibraltar emeller- tid förbli brittiskt så länge aporna – de enda vilda i Europa, finns kvar på klippan. Med hjälp av minibussar guidas vi runt och får också tillfälle att “bekanta oss”med några av våra förfäder. Ca 43 mil t/r.

Skinkbyn Trevélez (ca 35 €)
Trevélez, som ligger i Sierra Nevadas nationalpark, är Spaniens näst högst belägna by och känd för sina lufttorkade skinkor. Vi besöker en producent och ser då bl a en film som visar hur tillverkningen går till och säkert passar du även på att provsmaka. Lunch ingår. Ca 17 mil t/r.

Mijas Pueblo & buddistisk stupa (ca 30 €)
I den idylliska vita byn Mijas Pueblo, som breder ut sig på Sierra de Mijas sluttning, strosar vi längs smala, vindlande gränder kantade av vitkalkade hus. Vid bra väder ser vi en eldig Flamenco-uppvisning. Kaffe i Svenska kyrkan i Fuengirola och besök i den buddistiska stupan Stupa de Illuminación de Benalmádena, Europas största. Ca 23 mil t/r.

Córdoba (ca 55 €)
Den vackra gamla studentstaden Córdoba var under moriskt  styre  på  900-1000-talen  en  av  de  främsta städerna i världen och det var också då den magnifika moskén Mezquita, Europas största, uppfördes. Sedan Córdoba 1236 återerövrats av de kristna kom Mezquita att fungera som kyrka, vilket kulminerade med byggandet av en katedral mitt i moskén! Ca 46 mil t/r.

Dag 22 Almuñécar-Málaga. Flyg hem
Efter tre härliga veckor tar vi så farväl av soliga Almuñécar och beger oss åter till Málagas flygplats för vidare hemfärd till Sverige. Ca 10 mil med buss.

Bra att veta

Valuta: Euro

Golf
För de golfintresserade finns goda möjligheter till att spela golf. Det finns flera banor i området, den närmsta en 9-hålsbana som ligger ca 15 km från hotellet. Meddela JÖRNs om golfbag medtages.

Biluthyrning
Att hyra bil kostar ca 1300:-/vecka.

Kommentarer

2018

Ett härligt resmål som var helt okänt för mig. Trevlig stad att upptäcka och bra bussförbindelser till andra orter, både stora och små. Bra och engagerad guide (Margaretha) som tog stort ansvar för alla och såg alla. Toppenbra! /Betyg resan 5, guiden 5 /Birgitta Nygren

Helnöjd! Bra arrangemang, bra hotell, fantastisk service på hotellet! Guiden Margaretha - Energigivande, positiv, kunnig och omtänksam! /Betyg resan 5, guiden 5/ Håkan Welin

2016

På utflykten till Trevelez satt jag på bussen och skrev ner: Elisabeth är bra. Ja, hon är faktiskt bäst. Med henne blir semestern till en rolig fest. Och på den vägen fortsatte det hela tiden. Mer Elisabeth, tack! /Betyg resan 5, guiden 5 /Miriam Hansson

Margareta är en mycket vänlig och trevlig guide som alltid gör sitt bästa för varje resenär. Vi bokade ännu en gång med er till Helios för att Margareta skulle vara med under våra veckor. Betyg resan 4, guiden 5 /Eva Hooper

Utmärkt hotell, allt var mycket bra - reseledarna + utflykterna...allt, allt.. Guiderna (Margaretha och Elisabeth) mycket kunniga, trevliga... Nikola (lokalguide) var verkligen med karisma. /Betyg resan 5, guiden 5 /Katia Svedmyr

Toppenresa. Guiderna (Margaretha och Elisabeth) underbara trevliga kunniga de bästa guider jag träffat på under alla mina resor. /Betyg resan 5, guiden 5 /Gun Johansson

Guiden Elisabeth var en otroligt kunnig, vänlig, omtänksam guide, högsta betyg. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anna Härneman

Extra plus för frågetävlingar och avslutning med lotterivinster till alla. Fina vandringar och promenader med whispers. 2 mycket proffsiga guider. De tog sig tid att under middagen gå runt och tala med gästerna vid varje bord. Det gav familjär stämning. /Betyg resan 5, guiden 5 /Harriet Haeger

2015

Bra hotell, fin service, spännande utflykter. Nöjd. Trevliga och bra guider, även en mycket trevlig lokal guide. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Resan är perfekt för oss, som redan sett och upplevt en massa genom åren. Samma hotell, ett bra sådant, inga måsten. Du bestämmer själv mellan avkoppling och intressanta utflykter och aktiviteter. Guiden perfekt som vanligt. /Betyg resan 5, guiden 5 /Leif Persson

Allt fungerar så smidigt. Det finns verkligen ingenting att klaga på. Vår guide Elisabeth helt fantastisk. Alltid tillgänglig och tar också själv kontakt med oss och undrar hur vi har det. Omtänksam hela tiden. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket program. Fanns någonting att göra varje dag. Elisabeth M (guiden) var fantastisk. Picasso-muséet blev extra bra med den kunniga guiden på plats. /Betyg resan 5, guiden 5 /Sirpa-Irmeli Modén

Väldigt kunnig och engagerad guide med lång erfarenhet, tack Margareta Körner! /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Otroligt engagerad i vår trivsel. Ta vara på hennes otroliga kompetens. Margareta måste vara ett föredöme i branschen. /Betyg resan 5, guiden 5 /Bo Melin

Vädret är som alltid mycket avgörande. Trevliga medresenärer. Bra program. Tur med rummet. Margareta sköter allt utmärkt!! /Betyg resan 5, guiden 5 /Marita Pahlman

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
6/2Göteborg, LandvetterCosta Tropical flyg (fr Göteborg), 22 d
Guide: Tord Larsson
617 650:-BokaMer information
6/2Köpenhamn, KastrupCosta Tropical flyg (fr Köpenhamn), 22 d
Guide: Tord Larsson
117 650:-BokaMer information
6/2Oslo, GardemoenCosta Tropical flyg (fr Oslo), 22 d
Guide: Tord Larsson
Fullbokad, väntelista17 650:-Boka på väntelistaMer information
6/2Stockholm, ArlandaCosta Tropical flyg (fr Stockholm), 22 d
Guide: Tord Larsson
117 650:-BokaMer information

Resekalender

5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Göteborg), 4 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo