Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Spreewald i vinterskrud med julmarknader i Dresden!

Bild: Ett vintrigt Spreewald. Foto: www.spreewald.de
Bild: Skyltar Gurkenradweg. Foto: www.spreewald.de
Bild: Båttur i ett vintrigt Spreewald. Foto: www.spreewald.de
Bild: Friluftsmuseet i Lehde. Foto: www.spreewald.de
Status:
Fullt

JÖRNS var tidigt ute med att arrangera resor till det natursköna, världsarvsklassade Spreewald, som genomkorsas av hundratals floder och kanaler. Flera andra researrangörer har sedan dess "låtit sig inspireras" av våra resor dit. Sedan ett par år åker vi till Spreewald även i vintertid! Som alltid bor vi i Lübben i hjärtat av regionen och som sig bör åker vi Kahn, en liten pråm som stakas fram på vattenvägarna. Vi tar del av sorbernas jultraditioner och vardag, och tillbringar en heldag i vackra Dresden, där vi bl a besöker Tysklands äldsta julmarknad!

Avresa från Skåne.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturisbuss
 • Väg-, bro- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter i Lübben)
 • 3 frukostar
 • 3 middagar (varav 1 sorbisk afton med folklore)
 • Kanalfärd m traditionell stakpråm (ca 2 x 45 min)
 • Inträde Friluftsmuseet i Lehde
 • Besök på julmarknaderna i Lübbenau, Rostock och ev Burg
 • Utflykt till Dresden med besök på Striezelmarkt

Tillägg

 • Enkelrum 595 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

Dag 1 Malmö-Lübben
Via Gedser-Rostock tar vi oss under förmiddagen till Tyskland. Efter ett stopp för inköp går färden vidare söderut genom Mecklenburg-Vorpommern och Brandenburg. Vi passerar strax väster om Berlin och närmar oss slutligen det idylliska floddeltat Spreewald, vars kultur är starkt präglad av sorberna, en västslavisk folkgrupp. Här ska vi bo tre nätter på gemytliga Hotel Spreeblick i den lilla staden Lübben. På kvällens meny står gås. Ca 51 mil från Malmö.

Dag 2 Utflykt Dresden med Striezelmarkt
Idag gör vi en utflykt till Dresden, "Tysklands Florens" och en av landets vackraste städer diverse vedermödor till trots. Under en guidad rundtur får vi en känsla för stadens enastående kulturella och historiska arv; Semperoperan, Frauenkirche, palatset Zwinger, för att nämna några!

Vi ges också gott om tid att botanisera på Dresdens många julmarknader, däribland Tysklands äldsta – Striezelmarkt, som hade premiär redan 1434! Runt den spektakulära julpyramiden, den högsta i världen, samsas ett myller av marknadsbodar. Passa på och prova en "Stollen" (Striezel), den berömda fruktkakan som gav namn åt marknaden! På eftermiddagen vänder vi åter mot Lübben, där en middag på temat fisk väntar. Ca 24 mil.

Dag 3 Kahnfahrt & julmarknader Spreewald
Efter frukost åker vi in till huvudorten Lübbenau, där det denna helg anordnas en liten julmarknad. Här ges det tillfälle att provsmaka den berömda Spreewaldgurkan, rökt fisk och andra godsaker. Först ska vi dock under en rofylld tur med regionens speciella transportmedel Kahn njuta av Spreewalds unika naturidyll. I sakta mak glider vi fram genom ett vinterskrudat skogslandskap. Runt omkring oss råder tystnaden. Idyllen är fullständig. Filtar, och kanske även en rykande het Glühwein, håller oss varma. Efter ca 45 minuters båtfärd lägger vi till i Lehde.

På Freihlandmuseum Lehde ser vi en utställning på temat jultraditioner i Spreewald och tar även del av lokalt hantverk. Med Kahn återvänder vi senare till Lübbenau. Om tiden tillåter gör vi även en avstickare till julmarknaden i grannbyn Burg. Kvällens middag intas på en mysig restaurang och består av en buffé med traktens specialiteter ackompanjerad av sorbisk folklore!

Dag 4 Lübben-Malmö via Rostock
Efter frukost lämnar vi Spreewald och sätter kurs mot Rostock. Här får vi tillfälle att äta lunch och tid att sondera utbudet på norra Tysklands största julmarknad. På eftermiddagen kör vi ombord på färjan till Gedser, vid 19:30-tiden är vi åter i Malmö. Ca 51 mil till Malmö.

Kommentarer

Pråmfärden i Spreewald var häftig! Åke en kunnig, vänlig och engagerad person. Alltid hjälpsam och berättar mycket om platserna vi besöker. Den härlige chaffisen Anders Tegheim är en toppen förare. Lugn och säker och trevlig. Tryggt att åka med honom!! Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Genomtrevlig och kunnig man (guiden Åke R)! Betyg resan 4, guiden 5 /Marianne Kronvall

Mycket nöjd. Perfekt med resor där allt ingår från början, ett helt koncept med mat och utflykter. Behöver aldrig tvivla på vad slutnotan blir. Övriga kostnader, upp till en själv vad man vill spendera. Mycket kunnig och hjälpsam reseledare (Åke), gav sig tid att prata och umgås med alla. Betyg resan 5, guiden 5 /Margareta Nilsson

Resekalender

5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Göteborg), 4 dfrån 12 295:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Malmö), 4 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo