Skip to main content

St Petersburg med Eremitaget & Katarinapalatset, flyg

Utsikt från Isakskatedralen. Foto Ingrid Johansson

Vinterpalatset. Foto Ingrid Johansson

Eremitaget. Foto Ingrid Johansson

Utsikt mot Peter Paul-fästningen, Amiralets spira & Vinterpalatset. Foto Ingrid Johansson

Isakskatedralen. Foto Ingrid Johansson

Isakskatedralen. Foto: Pixabay

Peterhof. Foto: Pixabay

Eremitaget. Foto: Pixabay

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

På ruinerna av en svensk 1600-talsstad vid floden Neva i Finska viken grundade den ryske tsaren Peter den store 1703 en stad. Rysslands ”fönster åt väst” var tanken. Han gav den namnet St. Petersburg efter aposteln Petrus, smyckade den med storslagna byggnader och fyllde den med rikedomar.

Under en innehållsrik resa i österled lär vi känna denna ljusa skönhet och dess många skatter. Isakskatedralen och Eremitaget är två av höjdpunkterna, Katarinapalatset i Pusjkin och Peterhof två andra. Ridån är hissad, Sankt Petersburg ligger för våra fötter!

Guide på resan är Lena Persson och Ingrid Johansson.

Programmet i korthet


Dag 1: Ankomst till St Petersburg. (M)
Dag 2*: Stadsrundtur med besök på storslagna Eremitaget. (F,M)
Dag 3*: Utflykt till Pusjkin avg april och utflykt Peterhof avg sept. Folkloreafton. (F,M)
Dag 4*: Guidad visning i den väldiga Isaakskatedralen.  (F,M)
Dag 5: Besök på Peter-Paulfästningen. Flyg hem. (F)

*= Notera att programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

F=Frukost  M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Skandinavisktalande lokalguide
 • Whispers
 • Flyg St Petersburg t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i St Petersburg
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (4 nätter St Petersburg)
 • 4 frukostar
 • 4 middagar inkl 1 dryck (varav 1 middag på stan)
 • Folkloreafton inkl rysk "champagne" och snittar
 • Guidad rundtur i St Petersburg inkl Isakskatedralen
 • Guidat besök på Eremitaget & Peter-Paulfästningen
 • Guidad utflykt till Katarinapalatset i Pusjkin (17/4)
 • Guidad utflykt till Peterhof (21/9)

Tillägg

 • Enkelrum 1.400 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Hantering av e-visum 250 kr 
 • Föreställning på teater ca 950 kr

Visum

För att resa till Ryssland krävs visum, sk E-visa. I bokningen kan du välja om JÖRNS Resor ska ansöka om visum för dig och läsa mer om E-visa. Om du väljer att själv ansöka om visum, så tänk på att avsaknad av visum är inget giltigt skäl för avbokning. Ytterligare information om visumhantering skickas ut närmare avresa.

Vid resa till Ryssland måste passet vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Du måste ha med dig en giltig reseförsäkring under resan.

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Sankt Petersburg

  Under dagen landar vi i Sankt Petersburg, där buss väntar på att ta oss in till 4-stjärniga Hotel Dostoevsky, perfekt beläget i hjärtat av stadens historiska centrum. En gemensam middag avslutar vår första dag på rysk mark.


  Utsikt mot Peter Paul-fästningen, Amiralets spira & Vinterpalatset. Foto Ingrid Johansson

  Flyg till Sankt Petersburg
 • DAG 2: Stadsrundtur, Eremitaget & teater (tillval)

  Uppförandet av Peter-Paulfästningen, där både Dostojevskij och Gorkij har suttit fängslade, blev starten för St Petersburg, som anlades efter västerländska förebilder och med hjälp av inbjudna arkitekter. 500 broar binder samman St. Petersburg, som ligger på ett 40-tal öar.

  Ackompanjerade av en skandinavisktalande guide får vi under vår vistelse se och veta mer om staden och dess spännande historia. Vår rundtur tar oss bl a längs den tjusiga paradgatan Nevskij Prospekt och utmed floden Neva, förbi pansarkryssaren Aurora, som markerade starten för Oktoberrevolutionen. Vi slås av klasskillnaderna i detta det nya Ryssland och förundras över den storslagna arkitekturen som gjort St Petersburg till en av vår tids vackraste städer. Vackert pastellfärgade 1700-talsfasader, rikt smyckade kyrkor och palats med ovärderliga konstskatter står i skarp kontrast till stadens bakgator.

  Eftermiddagen tillägnar vi ett av världens främsta konstmuseer, Eremitaget, som finns inrymt i Vinterpalatset – det forna ryska tsarresidenset. Vi fängslas av de enorma rikedomar i form av konstverk, statyer, möbler mm som finns samlade här. Michelangelo, van Gogh, Rembrandt, Renoir m fl finns alla representerade!

  Efter en tidig middag på hotellet finns det möjlighet att följa med och se en föreställning på Mariinskij-teatern (eller annan teater beroende på program), hemmascen för den berömda Mariinskijbaletten.


  Eremitaget. Foto: Pixabay

  Stadsrundtur, Eremitaget & teater (tillval)
 • DAG 3: Katarinapalatset i Pusjkin/Peterhof & folklore

  Vi inleder dagen med en utflykt till Pusjkin och det storslagna Katarinapalatset (Sommarpalatset), som Peter den Store lät uppföra till sin maka Katarina I. Slottet var ursprungligen en ganska modest byggnad, varför dottern, kejsarinnan Elisabeth, gav hovarkitekten Rastrelli i uppdrag att riva och bygga om det. Det extravaganta nya palatset, som stod klart 1756, mätte 325 m på längden och nästan en km i omkrets. Över 100 kilo guld användes enbart för att dekorera palatsets blå-vita fasad.

  På resan 21/9 besöker vi istället tsarens sommarresidens Peterhof, ett världsarv, som består av ett större och flera mindre palats och fantastiska trädgårdar, kända för sina otroliga kaskader och fontäner med förgyllda statyer.

  Åter i St Petersburg förgylls kvällen med en festlig folkloreafton på Nikolaevskij-palatset, uppfört i mitten av 1800-talet och ursprungligen kejsar Nikolaj I:s sons residens.

 • DAG 4: Isakskatedralen

  Tillsammans med vår guide besöker vi den väldiga Isakskatedralen med plats för 14000 gudstjänstbesökare. En visning ger oss en uppfattning om katedralens överdådiga interiör och dess väldiga gyllene kupol, som bjuder ett tjusigt panorama över staden.

  Eftermiddagen är fri för att upptäcka på egen hand. Passa på att titta in i Uppståndelsekyrkan eller "Kyrkan på blodet", som den även kallas. Med sin färgprakt och sin lökkupoler lämnar den bestående avtryck. Vår guide tipsar om museer, affärer och andra aktiviteter. Måhända njuter Du av en stillsam båttur på Neva? På kvällen intar vi gemensamt middag på stan.


  Isakskatedralen. Foto: Pixabay

  Isakskatedralen
 • DAG 5: Peter-Paulfästningen. Flyg hem från Sankt Petersburg.

  Efter frukost beger vi oss till St Petersburgs ”vagga”, Peter-Paulfästningen, som tillkom för att skydda den planerade staden mot attacker från svenskarna. Den förväntade svenska offensiven uteblev förvisso, men utbyggnaden av fästningen fortsatte till år 1740. Området rymmer även den praktfulla Peter-Paulkatedralen, där Peter den Store och flera andra ryska tsarer ligger begravda, samt övergivna fängelsehålor och en populär badstrand.

  På eftermiddagen lyfter vår plan.

  OBS! Programmet kan ske i annan ordning.

Karta

Hotell

Fasad Hotel Dostoevsky St Petersburg

Hotel Dostoevsky, St Petersburg

Hotel Dostoevsky ligger nära The Vladimirskaya Church of the Vladimir's Icon of Our Lady och även olika teatrar och museér. Hotellet är en perfekt utgångspunkt för upptäckande i staden. Själva byggnad...
Resekalender
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Göteborg), 5 dfrån 15 495:-
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Köpenhamn), 5 dfrån 15 495:-
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Oslo), 5 dfrån 15 495:-
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Stockholm), 5 dfrån 15 495:-
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo