Skip to main content

Stadsvandring i Göteborg

Rosenkaféet. Foto Ingrid Johansson

Göteborgs hamn. Foto: Anders Wester

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Nästa år fyller Göteborg 400 år. För hundra år sedan, när man fyllde 300, sköts firandet upp två år, då på grund av ekonomin. Samma sak händer nu, firandet skjuts upp till 2023, nu på grund av pandemin.

För att vara förberedda erbjuder vi redan nu en guidad stadsvandring i centrala Göteborg, inom vallgraven. Då får vi veta när, var och hur staden uppstod. Varför ser den ut som den gör, varför har vi kanaler, när byggdes husen och vem bodde i dem? Vi samlas på Gustav Adolfs Torg och får där höra berättas om både Fürstenberg och Ascheberg och förstås om Gustav Adolf själv. Vi vandrar vidare längs stora hamnkanalen och stöter på både Ostindiska kompaniet och Chalmers innan vi svänger in på Västra Hamngatan. Där håller Moder Svea ett vakande öga på oss innan vi beundrar Domkyrkan och lär oss om 1700-talets vattenförsörjning. Sociala huset var föregångare till Sahlgrenska sjukhuset och byggdes på en av de gamla bastionsplatserna. Vi följer den gamla vallgraven till Kungsportsplatsen, där en av stadens tre stadsportar en gång stod. På Stora Nygatan passerar vi både kontoristföreningen och synagogan innan vi så småningom kommer fram till Drottningtorget, med gamla fattighuset, järnvägsstationen och slussen.

Efter ca två timmar slutar vi där vår vandring. Alldeles i närheten ligger Rosenkaféet i hörnet av Trädgårdsföreningen. Den som vill går med dit och tar en utomhusfika, eller kanske en hel lunch, på egen bekostnad. Det blir ett tillfälle att träffas och kanske prata om gjorda och kommande resor…

Vi använder whispers under vandringen, alla hör bra och det är lätt att hålla avstånd. Det här är ett trevligt tillfälle att lära känna sin egen stad lite närmare.

Vår guide Ingrid Johansson är också auktoriserad Göteborgsguide och kommer att hålla i vandringen. Finns intresse kan vi utöka vandringarna till andra delar av vår stad.

Välkomna till en resa på hemmaplan!

Mötesplats
Gustav Adolfs Torg kl. 09:30
Sök resa
Resekalender
26/11Schleswig-Holstein i julfägring, 4 dfrån 5 395:-
27/11Advent på Schloss Wedendorf, 3 dfrån 3 750:-
29/11Prag i julskrud (fr Göteborg), 5 dfrån 8 695:-
29/11Prag i julskrud (fr Köpenhamn), 5 dfrån 8 695:-
29/11Prag i julskrud (fr Stockholm), 5 dfrån 8 695:-
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • Regnskogfondet logo
  • SRF logo