Skip to main content

Stillsam kryssning på Rhen - Strasbourg - Amsterdam

Ponts couverts i Strasbourg. Foto: CroisiEurope

Idylliska Petite France i Strasbourg. Foto: Philippe De Rexel

Måleriska Colmar. Foto: Emmanuel Fromm/Tourisme Colmar

Den romantiska Rhendalen. Foto: CroisiEurope

Burg Stahlberg, Bacharach, med Rhen nedanför. Foto: Andrew Cowin/DZT

Deutsches Eck, Koblenz. Foto: Horst Goebel, DZT

Par med Kölner Dom i bakgrunden. Foto: Dirk Topel/DZT

Båtar på Amsterdams kanaler. Foto: NBTC Marketing

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Stillsamt ringlar sig den buteljgröna floden fram genom grönskande dalgångar. Idylliska vinbyar med vackra korsvirkeshus pryder flodbankerna. På sluttningarna växer vinrankorna som blir till de välrenommerade vinerna, på klippkrönen tronar medeltida borgar med fängslande historier att förmäla. Ombord på MS Victor Hugo njuter vi av utmärkt service och läckra måltider.

Vår kryssning på Rhen går genom tre länder med start i Strasbourg och avslutning i Amsterdam, två pärlor med en labyrint av kanaler. Vi gör en heldagsutflykt längs vinvägen i Alsace, strandhugg i Rüdesheim och Köln och provar flera utsökta viner.

Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Hannover, 1 Strasbourg, 1 Bremen)
 • Logi i 2-bäddshytt med dusch/wc (5 nätter på CroisiEurope MS Victor Hugo)
 • 8 frukostar
 • 4 luncher inkl dryck
 • 7 middagar (varav 5 inkl dryck)
 • 1 välkomstdrink
 • Båttur på kanalerna i Strasbourg och Amsterdam
 • Utflykt i Alsace med besök i Riquewihr
 • 2 vinprovningar (Alsace och Rüdesheim)
 • Stadspromenad i Rüdesheim
 • Kortare stadsrundtur i Köln
 • Besök i Kölner Dom
 • Besök i Volendam och ostproducent

Tillägg

 • Enkelrum/hytt 4.150 kr
 • Tillägg övre däck: 1.160 kr/person
 • Avbeställningsskydd via Europeiska ERV

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Hannover

  I arla morgonstund lämnar vi Kungälv och sätter kurs mot Skåne. Via Öresundsbron och med färjan från Rödby kommer vi till Tyskland. Under eftermiddagen går färden i rask takt vidare söderut mot Hannover och fina H4 Hotel Hannover Messe, där vi ska övernatta och äta middag.
  Ca 78 mil fr Göteborg & 51 mil fr Malmö.

 • DAG 2: Hannover-Strasbourg

  Vi lämnar efter frukost Hannover och senare även Niedersachsen och fortsätter ner genom Hessen, förbi finansstaden Frankfurt. På lämplig plats pausar vi för lunch. Parallellt med Rhen, som senare även bildar gräns till Frankrike, går färden vidare i utkanten av det natursköna Schwarzwald. Vi passerar den exklusiva kurorten Baden-Baden och följer gränsen ytterligare ett stycke innan vi slutligen korsar den och når Strasbourg, huvudstad i Alsace och säte för bl a Europaparlamentet. Här ska vi inkvartera oss på 4-stjärniga Best Western Hôtel de France, centralt beläget i den gamla stadskärnan - ett världsarv, som ryms på en ö i floden Ill. Här ståtar också den berömda gotiska katedralen Notre Dame, ett mästerverk i stenarbete.


  Efter en promenad till katedralen upplever vi staden på bästa sätt – med båt på Ill-kanalerna. Vackra korsvirkeshus, medeltida arkitektur och historiska monument kantar vår väg. Vi passerar ärkebiskoparnas palats, Palais Rohan, som numera rymmer tre museer, och flera Ponts-Couverts, täckta broar i förbindelse med medeltida vakttorn. Vår båttur tar oss också in i idylliska Petite France, som förr var garvarnas distrikt. Här intar du med fördel även din middag – kanske en gåsleverpastej, stadens specialitet, på en mysig winstub?
  Ca 55 mil.


  Idylliska Petite France i Strasbourg. Foto: Philippe De Rexel

  Hannover-Strasbourg
 • DAG 3: Utflykt Alsace

  En heldagsutflykt i Alsace – "Frankrikes trädgård", ligger framför oss! De tyska influenserna är tydliga, men så har ju också Alsace vandrat fram och tillbaka mellan Tyskland och Frankrike genom hela sin historia. Under dagen gör vi nedslag längs "Route du Vin", som är själva livsnerven i bygden. Här i gränslandet mellan Vorgesernas bördiga sluttningar och Rhen ligger de måleriska vinbyarna sida vid sida. Vi besöker bl a Riquewihr, där trånga, vinglande kullerstensgränder, och vackra korsvirkeshus med pelargonieprydda balkonger ger en förtjusande inramning. Hos en anrik vinproducent provsmakar vi några av de goda vinerna.


  På kvällen checkar vi så in på Croisi-Europes fartyg MS Victor Hugo, som ligger för ankar i Strasbourg. Vi har hytter på nedre däck och övre däck (tillägg) – alla utrustade med dusch, WC och TV. Fartyget har ett stort soldäck. Frukost, lunch och middag inkl dryck (vatten/vin/öl/juice/kaffe) ingår, liksom vissa drycker från baren. Vi hälsas välkomna med en cocktail och därefter sätter vi oss till bords. Vid midnatt kastar vi loss.
  Ca 16 mil med buss.


  Måleriska Colmar. Foto: Emmanuel Fromm/Tourisme Colmar

  Utflykt Alsace
 • DAG 4: Båt Strasbourg-Rüdesheim

  Under småtimmarna har vi passerat den tyska gränsen. Vi låter oss väl smaka av frukosten ombord och ser Speyer – känd för sin väldiga domkyrka, Mannheim och Worms, i vars riksdag Luther bannlystes 1521, passera revy. Bakom ett par mjuka krökar uppenbarar sig Rieslingstaden Nierstein och lite längre fram Mainz, centrum för handeln med Rhenvinerna. Det var här som Johann Gutenberg på 1450-talet introducerade boktryckarkonsten.


  Vi nalkas nu Rüdesheim, hjärtat i vindistriktet Rheingau, där vi ska lägga till och tillbringa resten av dagen, med undantag för middagen, som serveras ombord. Under en promenad bekantar vi oss med den pittoreska staden. Längs det berömda huvudstråket Drosselgasse är det tätt mellan vinstugorna och stämningen står högt i tak. På kvällen tittar vi in. Innan dess har vi under en vinprovning provat några av distriktets goda viner. Självklart ges det även tid för egna strövtåg; ta stolliften uppför vinberget till Niederwaldmonumentet och/eller besök Siegfrieds mekaniska musikkabinett – valet är fritt!


  Ponts couverts i Strasbourg. Foto: CroisiEurope

  Båt Strasbourg-Rüdesheim
 • DAG 5: Båt Rüdesheim-Köln-Düsseldorf

  På morgonen lättar vi åter ankar. Vi färdas nu på den vackraste delen av Rhen och de välrenommerade vingårdarna avlöser varandra. På klippkrönen ståtar riddarborgarna majestätiskt. Vi passerar den berömda Loreleyklippan, där en vacker siren enligt sägen lockade båtarna i djupet med sin sång. De pittoreska vinbyarna ligger som på ett pärlband; Bingen, S:t Goarshausen, Bacharach, Boppard...! Att denna del av Rhendalen – Mittelrheintal, är klassad som världsarv är inte svårt att förstå!


  Via Koblenz, där Rhen förenar sig med Mosel, och den forna huvudstaden Bonn kommer vi på eftermiddagen till Köln, som grundades redan 50 e.Kr. av kejsar Claudius. Här spenderar vi några timmar iland. Vi tar en promenad och besöker förstås den magnifika gotiska katedralen Kölner Dom, som det tog över 600 år att färdigställa. Åter ombord väntar oss en festlig galakväll med middag och underhållning! På kvällen angör vi Düsseldorf.


  Koblenz

  Båt Rüdesheim-Köln-Düsseldorf
 • DAG 6: Båt Düsseldorf-Amsterdam

  Under natten har vi lämnat Düsseldorf och vi närmar oss nu i stilla mak den holländska gränsen. Vi stävar vidare genom provinsen Gelderlands idylliska landskap, och därefter strax väster om universitetsstaden Utrecht.
  På eftermiddagen nalkas vi så vår sluthamn, Hollands förtjusande huvudstad Amsterdam, där vi ligger för ankar två nätter. Trädkantade gator med praktfulla byggnader och vackra gavelhus omger stadskärnans imponerande nätverk av kanaler och broar. Sedan 2011 finns det historiska kanaldistriktet med på UNESCOs världsarvslista. Under en båttur på kanalerna upplever vi staden från första parkett. Middag.


  Den romantiska Rhendalen. Foto: CroisiEurope

  Båt Düsseldorf-Amsterdam
 • DAG 7: Amsterdam

  Amsterdam ligger för våra fötter! Efter en orienterande promenad är dagen fri att upptäcka på egen hand. Bloemenmarkt - den flytande blomstermarknaden, torget Dam och det syndiga Red Light District är bara några av stadens välkända platser! Se mästerverken på förnämliga Rijksmuseum och Van Gogh Museum, besök Anne Franks hus, shoppa på Kalverstraat eller slå dig ner på något mysigt kanalcafé och ta del av folklivet – utbudet är stort! Middag ombord.


  Båtar på Amsterdams kanaler. Foto: NBTC Marketing

  Amsterdam
 • DAG 8: Amsterdam-Volendam-Bremen

  Efter frukost mönstrar vi av MS Victor Hugo och beger oss med buss till den måleriska fiskebyn Volendam, känd för sina vackra folkdräkter, träskor och ost. Här har flera konstnärer funnit inspiration, däribland mästare som Picasso och Renoir. Efter en promenad längs de pittoreska gränderna besöker vi en lokal osttillverkare. Över den 32 km långa, konstruerade vallen Afsluitdijk, som avskiljer havsviken Zuidersee från havet, går vår resa vidare norrut. Vi fortsätter genom Friesland mot Tyskland och Bremen, där vi ska övernatta på 4-stjärniga Atlanic Hotel Galopprennbahn, beläget vid stadens galoppbana. Middag.
  Ca 38 mil.

 • DAG 9: Bremen-Hemorten

  Om våra körtider tillåter det tar vi en promenad i den gamla stadskärnan innan vi lämnar Bremen. På Marktplatz står rådhuset, domkyrkan, Rolandsstatyn och stadens berömda stadsmusikanter. Efter stopp för lunch och inköp kör vi ombord på färjan i Puttgarden. Vid 19-tiden är vi åter i Malmö, runt midnatt i Göteborg.
  Ca 47 mil till Malmö & 74 mil till Göteborg.

Karta

Hotell

Utsida Hotel Atlantic Galopprenbahn Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn, Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn i Bremen.
H4 Hotel Hannover Messe, Hannover

H4 Hotel Hannover Messe, Hannover

H4 Hotel Hannover Messe , beläget söder om Hannover.

Resekalender

21/9Kullabygden i skördetid med Arilds vingård, 1dfrån 1 165:-
21/9Hamburg med Elbphilharmonie (m Sydsvenskan-HD), 3 dfrån 6 195:-
27/9Stockholm med 'Så som i himmelen'/'Häxorna i Eastwick', 3 dfrån 3 745:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 495:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo