Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Svalbard - Nordenskiöldbreen, Pyramiden & hundspann - med Tromsö

Bild: Vacker utsikt Tromsö. Foto Peter Sjunnefeldt
Bild: Isfjorden. Foto Henrik Dieden
Bild: Avståndskylt. Foto Henrik Dieden
Bild: Nordenskjöldbreen. Foto Henrik Dieden
Bild: Arktisk ren. Foto Henrik Dieden
Bild: Varningsskylt på Svalbard. Foto Peter Sjunnefeldt
Bild: Svalbard. Foto Peter Sjunnefeldt
Bild: Hotellets skohylla. Foto Peter Sjunnefeldt
Bild: Barentsburg. Foto Henrik Dieden
Bild: Ta Fjellheisen till toppen. Foto Peter Sjunnefeldt
Pris från:
22 395:-
Dagar:6
Guide, whispers, flyg till Tromsö och från Svalbard samt flyg Tromsö-Svalbard inkl flygskatt, bussresor, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Tromsö, 4 Longyearbyen), 5 frukostar, 1 lunch (dag 5), 3 middagar (dag 1, 2, 5), båttur till Nordenskiöldbreen och Pyramiden på Svalbard, stadsrundtur i Tromsö, lokalguide i Longyearbyen och Pyramiden, utflykten Hundar och hav på Svalbard, inträde till Ishavskatedralen, Svalbard Museum och Galleri Svalbard.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Redan 1194 sägs isländska sjöfarare ha landstigit på ögruppen, men först 1596 då nederländaren Willem Barents anlände, ansågs Svalbard officiellt upptäckt. Belägna i Norra ishavet, ca 1,5 timmar med flyg från Tromsø, bjuder öarna på ett spektakulärt landskap bestående av gnistrande glaciärer, spegelblanka fjordar och branta fjäll. Isbjörnar, valrossar, mm har här funnit ett hem, liksom flera fågelarter.

Den lilla befolkningen livnär sig huvudskligen på gruvnäringen och turismen. Under vår vistelse åker vi båt till Nordenskiöldglaciären, besöker bl a den forna gruvbyn Pyramiden och bekantar oss med öns huvudort Longyearbyen. Vårt nordnorska äventyr tar sin början i Tromsø, varifrån Nansen, Andrée och Amundsen startade sina polarexpeditioner. 


Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Nyhet! Nu med 4 nätter på Svalbard.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Tromsö och från Svalbard inkl flygskatt
 • Flyg Tromsö-Svalbard inkl flygskatt
 • Bussresor i Norge
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Tromsö, 4 Longyearbyen)
 • 5 frukostar
 • 1 lunch (dag 5)
 • 3 middagar (dag 1, 2, 5)
 • Stadsrundtur i Tromsö
 • Båttur till Nordenskiöldbreen och Pyramiden på Svalbard
 • Utflykten "Hundar och hav" på Svalbard
 • Lokalguide i Longyearbyen och Pyramiden
 • Inträde till Ishavskatedralen, Svalbard Museum och Galleri Svalbard

Tillägg 

 • Enkelrum 3.500 kr
 • Midnattskonsert i Ishavskatedralen Tromsö 200 kr (egen transport)
 • Arktisk vildmarksafton 1.250 kr

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Tromsø
Med flyg kommer vi på eftermiddagen till Tromsø, beläget ca 300 km norr om Polcirkeln. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell, Scandic Ishavshotel, och bekantar vi oss därefter med staden. Tromsø ligger till större delen på ön Tromsøya och förbinds med fastlandet via tunnel och broar. Tack vare Golfströmmen har staden, sitt nordliga läge till trots, ganska "behagliga" temperaturer året runt, även om klimatet betraktas som subarktiskt. Så här på sommaren råder det oavbrutet dagsljus.

En självklar attraktion är den iögonfallande Ishavskatedralen, vars karaktäristiska takprofil ska symbolisera den mörka årstiden och norrsken. Under vår rundtur möter vi även stadens historiska trähus och flera andra sevärdheter. Tromsø är för evigt förknippad med hjältemodiga utforskningar av de arktiska markerna – Nansen, Amundsen m fl startade som bekant sina polarexpeditioner härifrån. Efter en gemensam middag kröner vi, om intresse finns, dagen med en midnattskonsert (tillägg 200 kr, transport ingår ej) i Ishavskatedralen.
 
Dag 2 Flyg Tromsø-Svalbard
Mitt på dagen lyfter vårt flyg mot Svalbard, som består av Spetsbergen och fyra andra öar samt ett antal mindre öar. Övernattning under vår vistelse sker på Radisson Blu Polar Hotel i huvudorten Longyearbyen.

I Longyearbyen bor merparten av ögruppens ca 2 600 invånare. De flesta av dem är norrmän men nästan 40 nationaliteter finns representerade. Det var för övrigt först 1925, sedan de s k Spetsbergstraktaten undertecknats i Paris, som ön officiellt togs i besittning av norrmännen. Middag på hotellet.

Dag 3 Guidad tur Longyearbyen
Frukost på hotellet. Ackompanjerade av en lokalguide gör vi en sightseeingtur genom Longyearbyen. Vi besöker även Svalbard Museum, där vi får en bild av öns historia, natur och kultur, och Galleri Svalbard. "Ledig" eftermiddag och middag på egen hand.

För information om fler utflykter som går att boka på Svalbard - se www.spitsbergentravel.no

Dag 4 "Hundar och hav" - hundspann
Idag väntar en härlig tur med hundspann. Väl på startplatsen hjälper vi till med att sätta sele på de ivriga slädhundarna och fästa dem vid vår vagn. Sedan bär det av längs med Ishavskusten och in mot Bjørndalen. Under färden har vi goda chanser att se såväl renar och polarrävar som sälar, och kanske även valrossar och valar, liksom flera fågelarter.

Efter ca en och en halvtimmes körning kommer vi till hundgården, där vi hälsar på valparna och värmer oss med te eller kaffe.

På kvällen finns möjlighet att följa med på arktisk vildmarksafton (tillägg 1.250 kr)

Dag 5 Båtutflykt Nordenskiöldbreen mm
Under en heldagsutflykt med båt ska vi idag uppleva öns spektakulära landskap på nära håll. Vår båttur tar oss bl a till den ryska spökstaden Pyramiden, där en lokalguide visar oss runt.

Vi "möter" också den imponerande Nordenskiöldglaciären - ca 65 % av Svalbard täcks av glaciärer. Förhoppningsvis kommer vi även nära öarnas unika djurliv med valrossar och sälar, fågelklippor och, om vi har tur, "Arktis konung" isbjörnen! Lunch ombord ingår. Middag på hotellet.

Dag 6 Flyg hem från Svalbard
Med minnen för livet lämnar vi Spetsbergen och Svalbard för sydligare breddgrader. Med flyg via Oslo kommer vi åter till våra hemorter.

Bra att veta

Valuta: Norska kronor

Svalbard betyder ”kalla kusten” och omnämndes första gången på 1100-talet i norska texter. Longyearbyen ligger ca 1200 km från den geografiska nordpolen. Det finns fler isbjörnar än människor på Svalbard. Isbjörnshannen går inte i ide på vintern utan det gör endast honan när hon skall få ungar. Svalbard är fullt av växtfossiler och man får plocka och ta med sig hem. Flera hundra fågelarter häckar på och runt Svalbard varje sommar. Svalbard har permafrost (ständig tjäle) 450 meter ner i marken. På sommaren tinar bara det översta lagret, max 1 meter. Svalbard brukar kallas "arktisk öken" då årsnederbörden endast är 200-300 mm. På Svalbard är alla spår efter människor före år 1946 skyddade kulturminnen. Plocka inte blommor. Var rädd om Svalbard.

I Longyearbyen varierer medeltemperaturen från -14 grader på vintern till +6 grader på sommaren. (Lägst uppmätt temperatur -46,3 grader i mars 1986 och högst uppmätt 21,3 grader i juli 1979.) Man har midnattssol under perioden 15 april-26 augusti och midnattssolen står högt på himlen. (Mellan 14 november och 29 januari har man polarnatt, då är det helt mörkt dygnet runt.)

På sommaren rekommenderas att man klär sig som om man skulle på en hösttur i fjällen. Varma vind- och regntäta kläder, vantar och mössa är alltid bra att ha med sig. Det är en tradition på Svalbard att ta av sig skorna när man besöker privata bostäder, övernattningsställen och i en del butiker och kontor. Traditionen kommer från tiden då kolgruvorna låg mitt i byn. För att inte dra in koldamm så tog man av sig skorna. Det kan därför vara bra att ta med sig tofflor eller inneskor.

Du måste ha giltigt pass vid resa till Svalbard. (Svalbard tillhör inte Schengen.)

Vill du handla taxfree i Longyearbyen så måste boardingkortet från flyget sparas och visas upp vid inköp.

Stavningen av ditt namn måste överensstämma med hur det stavas i passet. 1-2 veckor före avresa skickar vi ut information om flygresan samt flygbekräftelse. Vi reserverar oss för ändringar av flygtider, flygskatt och ändringar som kan ske i dagprogrammet.

Under fliken Innan Resan hittar du mer information och våra resevillkor.

Utflykter

Utflykterna nedan går att boka till när du gör din bokning.

Midnattskonsert i Ishavskatedralen Tromsø
Pris 200 SEK. Transport ingår ej.

Arktisk vildmarksafton
Camp Barentz ligger ca 10 km öster om Longyearbyen. Bussen stannar en bit utanför lägret och vi hälsas välkomna av våra värdar, som följer oss sista biten. Värdarna är beväpnade med gevär som skydd mot isbjörn. Inne i värmen serveras vi varm mat, dessert & kaffe. Dagens föredrag handlar om isbjörnen - världens största, landlevande rovdjur. Hur lever Arktis konung?
Pris 1.250 SEK.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/7Göteborg, LandvetterSvalbard med Tromsö (fr Göteborg), 6 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 822 395:-BokaMer information
21/7Köpenhamn, KastrupSvalbard med Tromsö (fr Köpenhamn), 6 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 822 395:-BokaMer information
21/7Stockholm, ArlandaSvalbard med Tromsö (fr Stockholm), 6 d
Guide: Bodil Braun
422 395:-BokaMer information

Hotell

Radisson Blu Polar Hotel, Longyearbyen

Radisson Blu Polar Hotel, Longyearbyen

Radisson Blu Polar Hotel är beläget endast 1200 kilometer ifrån Nordpolen.
Framsida Hotel Scandic Ishavshotell Tromsö

Scandic Ishavshotel, Tromsö

Scandic Ishavshotel i Tromsö. Hotellet ligger vid kajen med utsikt över hamnen, Ishavskatedralen och Tromsdalen...
Spitsbergen Hotel, Longyearbyen

Spitsbergen Hotel, Longyearbyen

Spitsbergen Hotel ligger beläget på en bergssluttning med fantastisk utsikt över Longyearbyen...

Resekalender

1/3Stockholm - musik & teater, 3 dfrån 3 650:-
24/3Sicilien 1 (fr Köpenhamn), 8 dfrån 15 695:-
24/3Sicilien (fr Göteborg), 8 dfrån 15 695:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo