Skip to main content

Sydafrika – praktisk information innan avresa

Pass och Visum
Det krävs inget visum till Sydafrika för vistelser under 90 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt sex månader efter hemresan samt att det finns två tomma sidor i passet.

Vaccination och Hälsa
Inga vaccinationer krävs vid inresa från Europa. Kruger Nationalpark är definierat som malariaområde och malariatabletter rekommenderas.
Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.
Kontrollera gärna med ditt försäkringsbolag att du har en reseförsäkring som gäller under resan.

Väder och Klimat
I området runt Kapstaden råder medelhavsklimat med mycket sol. Längre norrut, runt bergsområdena, faller det snö under vintern. I övrigt har landet ett subtropiskt klimat. Årstiderna i Sydafrika skiljer sig åt jämfört med Sverige. När vi har höst här har Sydafrika vår och tvärt om. Under våren ligger temperaturen på ca 20-22 grader och på hösten något varmare med ca 22-24 grader.
Det kan dock vara riktigt svalt i gryningen och skymningen, så tänk på att ta med en jacka eller tröja. Atmosfären i Sydafrika är avspänd och vi rekommenderar bekväma fritidskläder. På restaurang och vingårdsbesök gäller också avslappnad klädsel. Ta gärna med bekväma skor såsom promenadskor, träningsskor, vandringskängor etc. Glöm inte att lägga ner badkläder för eventuella badtillfällen!

Valuta, växling och kreditkort
Valutan i Sydafrika är rand (ZAR).
Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Sydafrika. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater på plats. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. På de flesta ställen går det också bra att betala med ditt betalkort, undantag kan förekomma i mindre butiker eller orter.

Transport och kommunikationer
Sydafrika är det land i Afrika som har det mest utvecklade kommunikationsnätet. Sydafrika har bra buss- och tågförbindelser både i stadsnät och mellan olika orter. Vägarna håller bra standard men tänk på att det är vänstertrafik som gäller. Ett annat vanligt transportmedel är taxi. Det finns gott om taxibilar och dessa måste ringas och beställas i förväg.  

Telefon och internet
Den internationella landskoden till Sydafrika är +27.
Svenska mobiltelefoner kopplade till GSM-nätet fungerar nästan överallt i Sydafrika. Dock är mottagningen något sämre ute i "bushen". Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa.
De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

Shopping
Shoppingen i Sydafrika är väldigt bra och här finns någonting för alla. Här kan du hitta allt från sydafrikanskt hantverk till dyra kända märkesbutiker. Det går att välja mellan att besöka små marknader i byar eller stora shoppingcentrum inne i de lite större städerna. I Kapstaden finns det bra shoppingmöjligheter. Här finns många stora och populära shoppingcentrum, två av dem är Waterfront och Canal Walk.
Passa på att införskaffa dig något av det sydafrikanska hantverket, till exempel afrikansk konst och vackra tyger. Ett annat tips på inköp är vin. Här finns många olika både kända och okända viner med hög kvalitet att köpa med sig hem till väldigt bra priser.

Elektricitet
Det är 220 volt överallt precis som i Sverige. Sydafrika har dock en egen typ av eluttag som påminner om Storbritanniens men har tre runda kontakter. Alla våra hotell har ett uttag per rum där våra europeiska kontakter passar. Vill du ha tillgång till fler uttag måste du köpa en speciell adapter för Sydafrika.

Tidsskillnad
När Sverige har sommartid så har vi samma tid som i Sydafrika. När vi har vintertid ligger Sydafrika en timma före oss.

Allmänt och blandat
Dricks: Många löner i Sydafrika är baserade på att man får dricks. Normalt är att ge cirka 10 % i dricks till bland annat hotellpersonal, servitriser och taxichaufförer.
Språk: Sydafrika har 11 officiella språk. Engelska talas dock i stort sett av alla där turister vistas.
Dricksvatten: Du bör inte dricka kranvattnet, utan köpa dricksvatten på flaska. Det sägs att kranvattnet är riskfritt att dricka i de flest städer, men vi rekommenderar ändå dricksvatten på flaska.

 

Sök resa
Resekalender
23/7Äventyr i Ätradalen, 1dfrån 1 175:-
9/8Birgit Nilsson Festkonsert, 1dfrån 1 345:-
17/8Bornholm, 1dfrån 1 095:-
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • Regnskogfondet logo
  • SRF logo