Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Sydengland med Cornwall, Devon, Stonehenge, Bath & Brighton

Bild: Stonehenge. Foto VisitBritain/Britain on View
Bild: Beachy Head. Foto Tom Birkeland
Bild: St Ives. Foto Tom Birkeland
Bild: Polperro. Foto Tom Birkeland
Bild: Tintagel. Foto Tom Birkeland
Bild: Royal Pavilion i Brighton. foto VisitBritain/Britain on View
Pris från:
15 795:-
Dagar:7
Guide, whispers, flyg London t/r inkl flygskatt, bussresor i England, logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt i Salisbury, 2 Plymouth, 1 Bristol, 2 Brighton), 6 frukostar, 5 middagar (dag 1-5), 1 lunch (dag 7), te med scones (dag 2), utflykt Cornwall med besök i Polperro och St Ives, besök Battle och Beachy Head, stadspromenader i Salisbury, Exeter, Bath och Brighton, inträde till Stonehenge, katedralen i Exeter, Tintagel, Clovelly, Roman baths, Royal Pavilion & Sissinghurst Castle Garden.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Kombinationen av lantlig fridfullhet, milt klimat och gyllene stränder har fått folk att vallfärda till, och förälska sig i, Cornwall och Devon — Englands magiska sydvästra hörn. Här möts du av pittoreska byar med kullerstensgränder och vitkalkade hus, prunkande exotiska trädgårdar, idylliska hamnar och havsvikar – scener som hämtade ur en romantisk film.

Längre åt nordost, i Somerset och Wessex, upplever du den tjusiga kurorten Bath med sitt romerska bad, och det mystiska Stonehenge. Slutligen når du äventyrliga Brighton på sydkusten, George IV:s "tummelplats", och konstaterar: Sydengland är fantastiskt!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg London t/r inkl flygskatt

 • Bussresor i England

 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt i Salisbury, 2 i Plymouth, 1 i Bristol, 2 i Brighton)

 • 6 frukostar

 • 5 middagar (dag 1-5)

 • 1 lunch (dag 7)

 • Te med scones (dag 2)

 • Utflykt Cornwall med besök i Polperro och St Ives

 • Besök Battle och Beachy Head

 • Stadspromenader i Salisbury, Exeter, Bath och Brighton

 • Inträde till Stonehenge, katedralen i Exeter, Tintagel, Clovelly, Roman baths, Royal Pavilion, Sissinghurst Castle Garden

Tillägg

 • Enkelrum 2.990 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr
 • Opera Glyndebourne (Programmet ännu ej fastställt, pris ca 2.500 kr beroende på biljettkategori)

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till London-Salisbury via Stonehenge
Under förmiddagen räknar vi med att landa på Gatwick Airport, där en buss väntar på att ta oss vidare västerut. Vi kommer så småningom in i Wessex och närmar oss strax Europas kanske mest berömda förhistoriska monument, Stonehenge, som byggdes i etapper med start för mer än 5000 år sedan. Runt år 2000 f.Kr. restes de tre ton tunga blåstensblocken, troligen hämtade från södra Wales 24 mil bort(!), som bildar den dubbla inre ringen, och senare de jättelika Sarsen-stenarna som formerar den yttre ringen. Tempel för gudadyrkan, astronomiskt observatorium eller helig begravningsplats – Stonehenges syfte är höljt i mystik, teorierna många.

Vi ges gott om tid att beskåda detta under av ingenjörskonst och fortsätter därefter till medeltidsstaden Salisbury. Efter incheckning på fina The Red Lion Hotel gör vi en kortare stadspromenad och ges även tillfälle att besöka stadens berömda katedral (reservation för öppettider). Här förvaras ett av de fyra kvarvarande originalexemplaren av avtalet Magna Charta, som ses som grunden till Englands parlament. Ca 17 mil med buss.

Dag 2 Salisbury-Plymouth
Efter frukost lämnar vi Salisbury och sätter kurs mot grevskapet Devon och dess livliga residensstad Exeter. Den 2000-åriga romerska stadsmuren, som är delvis intakt, och medeltida passager under marken, skvallrar om Exeters spännande historia. Vi tar en promenad och tittar också in i den rikt smyckade katedralen.

Vår resa går så småningom vidare mot Dartmoor nationalpark, vars vilda hedland var scenen för Sherlock Holmes kusliga upplevelser i Baskervilles hund. Vi fascineras av det storslagna landskapet och stannar till i lilla Widecombe in the moor för att ta in de smått surrealistiska miljöerna. Här njuter vi även av te och scones på devonskt vis!

Vi tar oss åter ut på lite större vägar och fortsätter söderut längs med heden mot hamnstaden Plymouth, där vi ska bo två nätter på The Duke of Cornwall. Det var från Plymouth som Drake, Raleigh, Cook, Darwin m fl gav sig ut på sina resor. Innan vi checkar in på hotellet stannar vi till i hamnen varifrån Mayflower avseglade med de första emigranterna till den Nya världen. Ca 23 mil.

Dag 3 Utflykt i Cornwall
Denna dag tillägnar vi Cornwall, som med sitt milda klimat, sin spektakulära kustlinje, romantiska byar och exotiska trädgårdar, blivit ett av Storbritanniens mest besökta turistmål. I centrum för mycket av vår uppmärksamhet står den idylliska badorten St Ives, sedan 1920-talet en magnet för konstnärer.

Här strosar vi längs blomsterprydda kullerstensgränder kantade av vitkalkade stugor och konstgallerier. Kanske besöker du Tate's filial i byn? Säkert lockar även ett dopp i havet – St Ives omges av härliga sandstränder! Passa också på att prova det lokala köket – måhända lockar en cornish pasty och ett glas av grevskapets berömda cider till lunch? På återresan besöker vi den förtjusande fiskebyn Polperro, som ligger inbäddad i en grönskande ravin. Ca 28 mil.    

Dag 4 Plymouth-Tintagel-Clovelly-Bristol
Efter frukost beger vi oss mot Cornwalls nordkust och Tintagel Castle, som uppfördes omkring 1240 på den mytomspunne kung Arturs förmodade födelseplats. Den dramatiska miljön med slottsruiner på randen av klipporna högt ovan havet ger liv åt sägnerna om trollkarlen Merlin, kung Pendragon och Artur och hans Riddare av runda bordet. Fyllda av intryck fortsätter vi till måleriska Clovelly – en sann klenod!

Branta, bilfria kullerstensgränder klättrar uppför klippsidan från den lilla hamnen. Vitmålade hus med prunkande trädgårdar i en bred färgskala fullbordar idyllen. Vi ges gott om tid att strosa runt och äta lunch innan vi lämnar den numera privatägda byn och sätter kurs mot Bristol, där vi ska inkvartera oss på Holiday Inn Bristol City Centre, beläget mitt i centrum. 

På vägen in får vi en skymt av Brunels imponerande hängbro Clifton Suspension Bridge. Vi gör även ett stopp i de gamla hamnkvarteren – Bristol blev tidigt den viktigaste brittiska handelshamnen och hade flera skeppsvarv. Middag. Ca 31 mil.

Dag 5 Bristol-Brighton via Bath
Från Bristol har vi inte långt till vackra Bath, Englands första kurort, där vi ska göra ett längre uppehåll. Romarna upptäckte de heta källorna för över 2000 år sedan, byggde bassänger runt dem och uppförde ett tempel. Efter romarnas reträtt runt år 400 e.Kr. började baden förfalla. Under 1700-talet upplevde Bath dock en ny blomstringsperiod då de rika fick upp ögonen för vattnets hälsobringande egenskaper. Staden förskönades med en mängd vackra byggnader ritade av John Wood d.ä. och d.y. i Palladios anda.

Efter en gemensam stadspromenad besöker vi de romerska baden och därefter får vi tillfälle att strosa på egen hand. Vi beger oss så vidare mot sydkusten och Brighton, där vi ska bo två nätter på centrala Jurys Inn Brighton. Middag på hotellet. Ca 27 mil.

Dag 6 Brighton & opera i Glyndebourne (tillägg)
Under en stadspromenad bekantar vi oss med Brighton, som på 1700-talet förvandlades till fashionabel badort. 1899 uppfördes den berömda bryggan Palace Pier, en senviktoriansk skapelse full av nöjesinrättningar. Brightons allra främsta attraktion är dock det extravaganta orientaliska palatset Royal Pavilion, som den vidlyftige prinsen av Wales (från 1820 George IV) lät uppföra. Här slog sig prinsen och Mrs. Fitzherbert ner sedan de i hemlighet gift sig. 1815 anställde George John Nash för att ge huset dess nuvarande utseende. Efter ett spännande besök i palatset står resten av dagen till fritt förfogande.

På kvällen finns det möjlighet att se en opera på Glyndebournes världsberömda operafestival, som anordnas sedan 1934. Program ej klart (pris ca 1.500-2.500 kr). Ca 4 mil t/r.

Dag 7 Brighton-Battle-London-flyg hem
Längs med kusten går färden till Beachy Heads och Seven Sisters hisnande kritklippor. Efter en frisk promenad belönas vi med härliga vyer över den vidsträckta klippkusten. I Battle påminns vi om slaget vid Hastings 1066, som i själva verket stod just här.

Vi serveras en läcker lunch på ett genuint värdshus och fortsätter därefter till Sissinghurst Castle, där vi ska njuta av slottets underbara, världsrenommerade trädgårdar, skapade av poeten och författaren Vita Sackville-West och hennes man, diplomaten Sir Harold Nicholson, från 1930-talet och framåt. Från Sissinghurst tar vi oss så mot Gatwick; under kvällen lyfter våra plan. Ca 18 mil med buss.

Kommentarer

2017

Fick se otroligt mycket fint och intressant. Guiden Tom B - Mycket kunnig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Monica Svärd

Väl upplagd resa med omväxlande program. Man får veta mycket när man åker med Tom! /Betyg resan 5, guiden 5 /Ragnar Hult

2016

Guiden (Tom B) fantastiskt engagerad och trevlig. Toppen med alla berättelser när vi bussade. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Guiden (Tom) väldigt kunnig och påläst i alla resmål. Tog väl vara på oss och hjälpte oss lite äldre på många sätt. Heder åt en så duktig reseledare. /Betyg resan 4, guiden 5 /Anonym

Kunnig, initiativrik, social, tålmodig (Tom). /Betyg resan 5, guiden 5 /Ingrid Ehnström

Förutom en stor kunnighet om landet och olika resmål kunde guiden (Tom) förmedla detta på ett mycket trevligt sätt. Dessutom var han hjälpsam och tillmötesgående. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Dagarna var välplanerade och det fanns tid vid alla sevärdheter. Guiden (Martin T) var bra. Uppmärksammade alla resenärer lika mkt. /Betyg resan 5, guiden 5 /Ann Larsson

Gediget program, ingenting överflödigt, men massor av glada överraskningar! Guiden (Martin T) proffsig på alla sätt, vinnande personlighet. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Motsvarade förväntningarna. Guiden (Martin T) engagerande och kunnig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Sture Bergström
 

2015

Trevlig, påläst (Ulla D), Gjort jättejobb med att ge oss dokumentation. Kanon att höra henne berätta om Englands historia och legenden om riddarna kring runda bordet. Hon skapade trivsel. Betyg resan 5, guiden 5 /Göran Nord 

Oerhört kunnig och påläst (Ulla D). Trevlig och tillmötesgående. Pratade i berättande form i ett lagom tempo och inte för mycket. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Ulla var toppen- vi blev matade med mycket info i tal o bild - mycket historik- intressant. Hon var pigg o glad med glimten i ögat. Betyg resan 5, guiden 5  /Hans Karlsson

Ulla är en pärla att vara rädd om! En tillgång för era resor. Jag var såå förtjust i hennes alla föredrag, särskilt den historiska översikten. Hon var organiserad och hade en behaglig röst och tempo. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Bra att veta

Valuta: Brittiska pund

Tidsskillnad: - 1 tim

Obs! På den här resan går vi mycket - vid Tintagel och i Clovelly är det bitvis ganska brant.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
24/7Göteborg LandvetterSydenglands skatter (fr Göteborg), 7 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 815 795:-BokaMer information
24/7Köpenhamn KastrupSydenglands skatter (fr Köpenhamn), 7 d
Guide: Tom Birkeland
815 795:-BokaMer information
24/7Stockholm ArlandaSydenglands skatter (fr Stockholm), 7 d
Guide: Tom Birkeland
315 795:-BokaMer information

Hotell

Lobby Hotel The Duke Of Cornwall

Best Western Duke of Cornwall Hotel, Plymouth

Best Western The Duke of Cornwall Hotel in Plymouth
Ingång Hotel The Red Lion

Best Western Red Lion Hotel, Salisbury

Best Western Red Lion Hotel i Salisbury
Holiday Inn Bristol City Centre, Bristol

Holiday Inn Bristol City Centre, Bristol

Holiday Inn Bristol City Centre är ett centralt beläget hotell i Bristol...
Utsida Hotel Jurys Inn Brighton

Jurys Inn Brighton, Brighton

Jurys Inn Brighton i Brighton.

Resekalender

5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 dfrån 11 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo