Skip to main content

Sydengland med Cornwall, Devon, Stonehenge, Bath & Brighton

Stonehenge. Foto VisitBritain/Britain on View

Beachy Head. Foto Tom Birkeland

Tintagel. Foto Tom Birkeland

Royal Pavilion i Brighton. foto VisitBritain/Britain on View

Roman Baths i Bath. Foto: Colin Hawkins

Brant kullerstensgata i måleriska Clovelly. Foto: Peter Olséni

Idylliska Polperro. Foto: Peter Olséni

Vy över vackra St Ives. Foto: Peter Olséni

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Kombinationen av lantlig fridfullhet, milt klimat och gyllene stränder har fått folk att vallfärda till, och förälska sig i, Cornwall och Devon — Englands magiska sydvästra hörn. Här möts du av pittoreska byar med kullerstensgränder och vitkalkade hus, prunkande exotiska trädgårdar, idylliska hamnar och havsvikar – scener som hämtade ur en romantisk film.

Längre åt nordost, i Somerset och Wessex, upplever du den tjusiga kurorten Bath med sitt romerska bad, och det mystiska Stonehenge. Slutligen når du äventyrliga Brighton på sydkusten, George IV:s "tummelplats", och konstaterar: Sydengland är fantastiskt!

Guide på resan är Tom Birkeland.

Programmet i korthet

Dag 1: Besök till Stonehenge. Ankomst Salisbury. (M)
Dag 2: Promenad i Exeter. Besök i Exeter Cathedral. Te och scones i Widecombe in the moor. (F,M)
Dag 3: Promenad i St Ives. Besök i fiskebyn Polperro. (F,M)
Dag 4: Besök i Tintagel Castle och till Clovelly med egen tid. Ankomst Bristol. (F,M)
Dag 5: Stadspromenad i Bath. Besök i de romerska baden. Ankomst Brighton. (F,M)
Dag 6: Stadspromenad i Brighton. Besök i palatset Royal Pavilion. (F)
Dag 7: Promenad vid Beachy Heads och Seven Sisters kritklippor. Besök till Sissinghurst Castle. Hemresa. (F,L)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg London t/r inkl flygskatt

 • Bussresor i England

 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt i Salisbury, 2 i Plymouth, 1 i Bristol, 2 i Brighton)

 • 6 frukostar

 • 5 middagar (dag 1-5)

 • 1 lunch (dag 7)

 • Te med scones (dag 2)

 • Utflykt Cornwall med besök i Polperro och St Ives

 • Besök Battle och Beachy Head

 • Stadspromenader i Salisbury, Exeter, Bath och Brighton

 • Inträde till Stonehenge, katedralen i Exeter, Tintagel, Clovelly, Roman baths, Royal Pavilion, Sissinghurst Castle Garden

Tillägg

 • Enkelrum 2.990 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr
 • Opera Glyndebourne (Programmet ännu ej fastställt, pris ca 2.500 kr beroende på biljettkategori). Utgår då det saknas föreställning resans dag 6.

Bra att veta

Valuta: Brittiska pund

Tidsskillnad: - 1 tim

Obs! På den här resan går vi mycket - vid Tintagel och i Clovelly är det bitvis ganska brant.

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till London-Salisbury via Stonehenge

  Under förmiddagen räknar vi med att landa på Gatwick Airport, där en buss väntar på att ta oss vidare västerut. Vi kommer så småningom in i Wessex och närmar oss strax Europas kanske mest berömda förhistoriska monument, Stonehenge, som byggdes i etapper med start för mer än 5000 år sedan. Runt år 2000 f.Kr. restes de tre ton tunga blåstensblocken, troligen hämtade från södra Wales 24 mil bort(!), som bildar den dubbla inre ringen, och senare de jättelika Sarsen-stenarna som formerar den yttre ringen. Tempel för gudadyrkan, astronomiskt observatorium eller helig begravningsplats – Stonehenges syfte är höljt i mystik, teorierna många.

  Vi ges gott om tid att beskåda detta under av ingenjörskonst och fortsätter därefter till medeltidsstaden Salisbury. Efter incheckning på fina The Red Lion Hotel gör vi en kortare stadspromenad och ges även tillfälle att besöka stadens berömda katedral (reservation för öppettider). Här förvaras ett av de fyra kvarvarande originalexemplaren av avtalet Magna Charta, som ses som grunden till Englands parlament.
  Ca 17 mil med buss.


  Stonehenge. Foto VisitBritain/Britain on View

  Flyg till London-Salisbury via Stonehenge
 • DAG 2: Salisbury-Plymouth

  Efter frukost lämnar vi Salisbury och sätter kurs mot grevskapet Devon och dess livliga residensstad Exeter. Den 2000-åriga romerska stadsmuren, som är delvis intakt, och medeltida passager under marken, skvallrar om Exeters spännande historia. Vi tar en promenad och tittar också in i den rikt smyckade katedralen.

  Vår resa går så småningom vidare mot Dartmoor nationalpark, vars vilda hedland var scenen för Sherlock Holmes kusliga upplevelser i Baskervilles hund. Vi fascineras av det storslagna landskapet och stannar till i lilla Widecombe in the moor för att ta in de smått surrealistiska miljöerna. Här njuter vi även av te och scones på devonskt vis!

  Vi tar oss åter ut på lite större vägar och fortsätter söderut längs med heden mot hamnstaden Plymouth. Det var från Plymouth som Drake, Raleigh, Cook, Darwin m fl gav sig ut på sina resor. Vi checkar in på Elfordleigh hotel. Här ska vi bo i två nätter.
  Ca 23 mil.

 • DAG 3: Utflykt i Cornwall

  Denna dag tillägnar vi Cornwall, som med sitt milda klimat, sin spektakulära kustlinje, romantiska byar och exotiska trädgårdar, blivit ett av Storbritanniens mest besökta turistmål. I centrum för mycket av vår uppmärksamhet står den idylliska badorten St Ives, sedan 1920-talet en magnet för konstnärer.

  Här strosar vi längs blomsterprydda kullerstensgränder kantade av vitkalkade stugor och konstgallerier. Kanske besöker du Tate's filial i byn? Säkert lockar även ett dopp i havet – St Ives omges av härliga sandstränder! Passa också på att prova det lokala köket – måhända lockar en cornish pasty och ett glas av grevskapets berömda cider till lunch? På återresan besöker vi den förtjusande fiskebyn Polperro, som ligger inbäddad i en grönskande ravin.
  Ca 28 mil.


  Idylliska Polperro. Foto: Peter Olséni

  Utflykt i Cornwall
 • DAG 4: Plymouth-Tintagel-Clovelly-Bristol

  Efter frukost beger vi oss mot Cornwalls nordkust och Tintagel Castle, som uppfördes omkring 1240 på den mytomspunne kung Arturs förmodade födelseplats. Den dramatiska miljön med slottsruiner på randen av klipporna högt ovan havet ger liv åt sägnerna om trollkarlen Merlin, kung Pendragon och Artur och hans Riddare av runda bordet. Fyllda av intryck fortsätter vi till måleriska Clovelly – en sann klenod!

  Branta, bilfria kullerstensgränder klättrar uppför klippsidan från den lilla hamnen. Vitmålade hus med prunkande trädgårdar i en bred färgskala fullbordar idyllen. Vi ges gott om tid att strosa runt och äta lunch innan vi lämnar den numera privatägda byn och sätter kurs mot Bristol, där vi ska inkvartera oss på Holiday Inn Bristol City Centre, beläget mitt i centrum.

  På vägen in får vi en skymt av Brunels imponerande hängbro Clifton Suspension Bridge. Vi gör även ett stopp i de gamla hamnkvarteren – Bristol blev tidigt den viktigaste brittiska handelshamnen och hade flera skeppsvarv. Middag.
  Ca 31 mil.


  Brant kullerstensgata i måleriska Clovelly. Foto: Peter Olséni

  Plymouth-Tintagel-Clovelly-Bristol
 • DAG 5: Bristol-Brighton via Bath

  Från Bristol har vi inte långt till vackra Bath, Englands första kurort, där vi ska göra ett längre uppehåll. Romarna upptäckte de heta källorna för över 2000 år sedan, byggde bassänger runt dem och uppförde ett tempel. Efter romarnas reträtt runt år 400 e.Kr. började baden förfalla. Under 1700-talet upplevde Bath dock en ny blomstringsperiod då de rika fick upp ögonen för vattnets hälsobringande egenskaper. Staden förskönades med en mängd vackra byggnader ritade av John Wood d.ä. och d.y. i Palladios anda.

  Efter en gemensam stadspromenad besöker vi de romerska baden och därefter får vi tillfälle att strosa på egen hand. Vi beger oss så vidare mot sydkusten och Brighton, där vi ska bo två nätter på centrala Jurys Inn Brighton. Middag på hotellet.
  Ca 27 mil.


  Roman Baths i Bath. Foto: Colin Hawkins

  Bristol-Brighton via Bath
 • DAG 6: Brighton

  Under en stadspromenad bekantar vi oss med Brighton, som på 1700-talet förvandlades till fashionabel badort. 1899 uppfördes den berömda bryggan Palace Pier, en senviktoriansk skapelse full av nöjesinrättningar. Brightons allra främsta attraktion är dock det extravaganta orientaliska palatset Royal Pavilion, som den vidlyftige prinsen av Wales (från 1820 George IV) lät uppföra. Här slog sig prinsen och Mrs. Fitzherbert ner sedan de i hemlighet gift sig. 1815 anställde George John Nash för att ge huset dess nuvarande utseende. Efter ett spännande besök i palatset står resten av dagen till fritt förfogande.


  Royal Pavilion i Brighton. foto VisitBritain/Britain on View

  Brighton
 • DAG 7: Brighton-Battle-London-flyg hem

  Längs med kusten går färden till Beachy Heads och Seven Sisters hisnande kritklippor. Efter en frisk promenad belönas vi med härliga vyer över den vidsträckta klippkusten. I Battle påminns vi om slaget vid Hastings 1066, som i själva verket stod just här.

  Vi serveras en läcker lunch på ett genuint värdshus och fortsätter därefter till Sissinghurst Castle, där vi ska njuta av slottets underbara, världsrenommerade trädgårdar, skapade av poeten och författaren Vita Sackville-West och hennes man, diplomaten Sir Harold Nicholson, från 1930-talet och framåt. Från Sissinghurst tar vi oss så mot Gatwick; under kvällen lyfter våra plan.
  Ca 18 mil med buss.


  Beachy Head. Foto Tom Birkeland

  Brighton-Battle-London-flyg hem

Karta

Hotell

Lobby Hotel The Duke Of Cornwall

The Duke of Cornwall Hotel, Plymouth

The Duke of Cornwall Hotel är en avgörande figur i Plymouths förflutna och dess nutid. Hotellet har överlevt två världskrig. Dess fantastiska viktorianska gotiska arkitektur drog beundran då - och gör...

Andra resenärer har också tittat på

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Resekalender
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Göteborg), 5 dfrån 15 495:-
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Köpenhamn), 5 dfrån 15 495:-
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Oslo), 5 dfrån 15 495:-
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Stockholm), 5 dfrån 15 495:-
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo