Skip to main content

Moskva med Helsingfors - Kreml, Röda Torget, Tretjakovgalleriet

Domkyrkan i Helsingfors. Foto: Pixabay

Människor som väntar på en tågstation i moskva | Jörns Resor

En av Moskvas extravaganta metrostationer.

En grupp människor på tretyakovs konstgalleri i moskva | Jörns Resor

Ett av många mästerverk i Tretjakovgalleriet. Foto: Shutterstock

St basil's cathedral klickade under en av resor till ryssland | Jörns Resor

Vasilijkatedralen. Foto: Shutterstock

Den världsberömda röda torget med basilikakatedralen och spasskaya-tornet på en resa till ryssland | Jörns Resor

Det världsarvsklassade Röda Torget med Vasilijkatedralen och Spasskajatornet, Kreml.

Från ett ödsligt träslott växte Moskva under århundradena till huvudstad i tsarriket och en stormakt som vid en tidpunkt regerade över en sjättedel av jordens yta. Moskva av idag är en mångmiljonstad där praktfulla kyrkor och historiska byggnader delar skyline med moderna skyskrapor och Sovjettidens betongfasader.

Vi utforskar det mytomspunna, muromgärdade maktcentrat Kreml – Moskvas historiska, geografiska och spirituella hjärta, och slås av tsarfamiljernas enorma rikedomar. Röda Torget med Vasililjkatedralen, och Tretjakovgalleriets konstskatter fyller oss med häpnad. Till Moskva reser vi med tåg via Helsingfors, där vi tillbringar en halvdag. Vi flyger sedan hem!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Programmet i korthet

Dag 1: Avfärd från hemort. Från Stockholm med Viking Lines färja. (M)
Dag 2: Angör Helsingfors. Stadsrundtur. Russian Railways till Moskva. (F,M)
Dag 3: Ankomst till Moskva. Stadsrundtur med Gorkijparken. En tur i Moskvas tunnelbana. (F,M)
Dag 4: Stadsvandring i Kreml med katedraler och Rustkammaren. Båttur på Moskvafloden. (F)
Dag 5: Utflykt till Röda Torget. Besök i Vasilijkatedralen och Tretjakovgalleriet. (F,M)
Dag 6: Besök i Arbat. Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Tåg till Stockholm (2:a klass)
 • Buss Centralstation - Viking Lines terminal
 • Båtresa Stockholm - Helsingfors
 • Tågresa (1:a klass) Helsingfors - Moskva
 • Bussresor i Moskva
 • Flygresa Moskva - Skandinavien inkl flygskatt
 • Logi i 2-bädds utsideshytt med dusch/wc (Stockholm - Helsingfors)
 • Logi i 2-bädds kupé Helsingfors - Moskva (1:a klass)
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Moskva)
 • 5 frukostar
 • 4 middagar varav 1 inkl öl/vin
 • Stadsrundtur i Helsingfors och Moskva
 • Båttur på Moskva-floden och besök i Moskvas tunnelbana
 • Inträde till Gorkijparken, Kristus Frälsares Katedral, Rustkammaren i Kreml, Tretjakovgalleriet och Vasilijkatedralen

Tillägg

 • Enkelrum/hytt/kupé 2.200 kr
 • 2-bäddskupé business 1.650 kr/pp
 • 1-bäddskupé business 2.750 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Hantering av visum 1.250 kr

Visum

För att resa till Ryssland krävs visum. I bokningen kan du välja om JÖRNS Resor ska ansöka om visum för dig och läsa mer om hanteringen. Om JÖRNS Resor ska ansöka om visum för dig måste du skicka in pass, försäkringsintyg, visumblankett och foto senast 5 veckor före avresa. Om du väljer att själv ansöka om visum, så tänk på att avsaknad av visum är inget giltigt skäl för avbokning. Ytterligare information om visumhantering skickas ut närmare avresa. Vid resa till Ryssland måste passet vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.
 

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-(Stockholm)-Helsingfors med tåg

  Under morgonen stiger vi på SJ:s snabbtåg X2000 för en avkopplande resa till Stockholm (biljetter i 2:a klass). På tåget finns det möjlighet att köpa lättare förtäring. Vid halvtvåtiden anländer vi till Stockholms centralstation, varifrån en buss tar oss vidare till Viking Lines färjeterminal. Vi tilldelas så våra hytter på Helsingforsfärjan, som avgår kl 16:30 från Stadsgårdskajen. Ombord låter vi oss väl smaka av en riklig middagsbuffé och därefter lockar kanske ett besök i taxfree-butiken och/eller en tur till dansgolvet?
  Ca 63 mil fr Malmö & 48 mil fr Göteborg.


  Foto Viking Line

  Hemorten-(Stockholm)-Helsingfors med tåg
 • DAG 2: Helsingfors-Moskva med tåg

  Efter en gedigen frukost till havs lägger vi vid 10-tiden till i Helsingfors, där en buss väntar på oss. Under en guidad stadsrundtur lär vi känna "den vita staden", som grundades av Gustav Vasa 1550. Ingen nordisk stad förbinder öst och väst bättre. På Senatstorget sammanstrålar religion (Domkyrkan) med vetenskap (universitetet) och politik (Senaten). Sibeliusmonumentet, Salutorget och inte minst Tempelplatsens kyrka, som är insprängd i Tempelberget (inträde ingår ej), är bara några av sevärdheterna. Uspenskijkatedralen för våra tankar till österns länder. Efter rundturen får vi tid att äta lunch och utforska Helsingfors en stund på egen hand.

  På eftermiddagen tar vi oss så till Helsingsfors centralstation för ombordstigning på Russian Railways fina tåg Lev Tolstoj. Vi har 1:a-klassbiljetter, vilket innebär att vi åker i 2-bäddskupéer. Varje tågvagn rymmer åtta kupéer och har två toaletter och en dusch. Vid 18-tiden rullar vi ut från Helsingfors tågstation och sätter via skidstaden Lahtis kurs mot den ryska gränsen. Vi serveras en lite enklare middag och närmar oss så smått Ryssland och gränsstaden Viborg. Viborg grundades 1293, när svenske stormannen Torgils Knutsson uppförde en borg på platsen, och förblev svenskt fram till 1710 efter att ha utstått flera belägringar av ryssarna. Vi drar oss så tillbaka till våra kupéer och låter tåghjulens mjuka dunkande mot rälsen vagga oss till sömns.


  Domkyrkan Helsingfors

  Helsingfors-Moskva med tåg
 • DAG 3: Moskva rundtur med Gorkijparken & Kristus Frälsares Katedral

  Under dygnets första timmar passerar vi Peter den stores storslagna Sankt Petersburg. När vi strax innan klockan halv tio lokal tid (Sverige + 1 h) ankommer till Leningradskijstationen i Moskva har vi tillryggalagt drygt 100 mil. Här hälsas vi välkomna av en svensktalande lokalguide som under en rundtur ska ge oss en första introduktion till staden. Vi besöker bla. Gorkijparken & Kristus Frälsares Katedral.

  Moskva startade sina dagar 1147 som ett obskyrt träfort vid Moskvaflodens strand, ett fort som kom att bli dagens Kreml, och var huvudstad i det ryska tsarriket fram till 1712 då Peter den store flyttade makten över imperiet till Sankt Petersburg. 1918 gjorde så Lenin på nytt Moskva till huvudstad.

  Vi får tillfälle att äta lunch och checkar därefter in på 4-stjärniga Courtyard by Mariott Paveletskaya.

  Därefter ska vi åka en tur i Moskvas tunnelbana, som är något utöver det vanliga. De extravaganta stationerna har överdådiga interiörer i marmor och granit, smyckade med mosaiker och förgyllningar. Åter ovan jord njuter vi sen av en middag på hotellet.


  Ett av många mästerverk i Tretjakovgalleriet. Foto: Shutterstock

  Moskva rundtur med Gorkijparken & Kristus Frälsares Katedral
 • DAG 4: Moskva med Kreml samt båttur

  Första halvan av dagen tillägnar vi maktens kärna Kreml, som ruvar på 800 år av historia. Härifrån regerade tsarerna och senare makthavarna i Sovjetunionen. Numera huserar president Putin och hans regering här. Innanför murarna ryms ett flertal historiska byggnader och monumet, och magnifika kyrkor, så som tsarernas kröningskatedral Uspenskijkatedralen med sina fem guldkupoler. Flera av byggnaderna tillkom på 1400-talet under Ivan den store som ville skapa en stad som kunde mäta sig i prakt med Konstantinopel. Stenhuggare och arkitekter från Italien anlitades för att förverkliga drömmarna.

  Vår lokalguide leder oss in genom det imponerande Treenighetstornet och visar oss runt. Vi ser den jättelika Tsarklockan och Tsarkanonen, besöker ett par av katedralerna och häpnar över Rustkammarens ovärderliga skatter. Här visas en del av alla de enorma rikedomar som tsarfamiljerna samlade på sig – från Fabergéägg och extravaganta kläder till vagnar och ovanliga vapen.

  Sen får vi uppleva Moskva ur nya perspektiv genom en båttur på Moskvafloden, där vi ser flera välkända byggnader och monument passera revy.

  Åsterstoden av dagen disponeras på egen hand. Passa på och besök det palatsliknande varuhuset GUM vid Röda Torget, botanisera i butikerna längs Tverskaja eller spisa konst på något av de förnämliga muséerna. Utbudet är stort - guiden ger tips!


  Det världsarvsklassade Röda Torget med Vasilijkatedralen och Spasskajatornet, Kreml.

  Moskva med Kreml samt båttur
 • DAG 5: Moskva med Vasilijkatedralen mm

  Efter frukost beger vi oss till det magnifika Röda Torget, som breder ut sig mellan Kreml och det historiska handelsdistriktet Kitaj-gorod. Imponerande byggnader som GUM, Leninmausoleet, Historiska museet, Uppståndelseporten, och stadens "pièce de resistance" – Vasilijkatedralen, fulländad av sina färgglada lökkupoler, ramar in torget. Namnet på torget kommer av ryskans krasnaja, och syftar på ordets gamla betydelse, "vacker".

  Vi besöker den fantastiska Vasilijkatedralen, som Ivan den förskräcklige lät uppföra 1555-1561 för att fira erövringen av Kazan. En skröna gör gällande att arkitekten fick ögonen utstuckna när den stod klar så att han aldrig skulle kunna bygga något så vackert igen åt någon annan. På det förnämliga Tretjakovgalleriet, som rymmer ca 130 000 konstverk, tar vi del av världens främsta samling av rysk konst. Middag.


  Vasilijkatedralen. Foto: Shutterstock

  Moskva med Vasilijkatedralen mm
 • DAG 6: Arbat. Flyg hem från Moskva

  Efter vi har checkat ut från vårt hotell ska vi besöka den gamla stadsdelen Arbat, känd från Michail Bulgakovs roman Mästaren och Margarita. Under 1800-talet var dessa kvarter hemvist för poeter, konstnärer och intellektuella, numera kantas den för trafik stängda huvudgatan av små butiker och caféer.

  På eftermiddagen/kvällen avgår våra flyg.


  En av Moskvas extravaganta metrostationer.

  Arbat. Flyg hem från Moskva

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Augusti 2021

11/8- se avresetiderFlygMoskva med tåg flyg hem till Göteborg , 6 d
Guide: Martin Törnebohm
Mer än 412 995:-BokaSe avresetider
11/8- se avresetiderFlygMoskva med tåg flyg hem till Köpenhamn, 6 d
Guide: Martin Törnebohm
Mer än 412 995:-BokaSe avresetider
11/8- se avresetiderFlygMoskva med tåg flyg hem till Stockholm, 6 d
Guide: Martin Törnebohm
Mer än 412 995:-BokaSe avresetider

Hotell

Courtyard by Marriott Paveletskaya, Moskva

Courtyard by Marriott Paveletskaya, Moskva

Courtyard by Marriott Paveletskaya erbjuder 171 rum med mordern interiör. Lobbyn är ljus och välkomnande, receptionen är öppen dygnet runt. Hotellet erbjuder gratis WiFi i samtliga rum och gemensamma...

Andra resenärer har också tittat på

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående l...
Äventyr i Ätradalen

Äventyr i Ätradalen

Vår dagsutflykt till Halland och Ätradalen inleds i Slöinge med förmiddagsfika på Berte Museum - Livet på landet. Här ska vi även lyssna på ett intressant föredrag om museet, som skildrar landsbygden...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

2020 var det 250 år sedan den store tyske kompositören Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas med en rad olika arrangemang under 2021. JÖRNS uppmärksammar händelsen med en specialkomponerad...
Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Historia. Kultur. Mångfald. Det finns tusen skäl att åka till Berlin! Denna fängslande metropol sjuder av liv och rörelse, av kreativitet och nyskapande. Att ge en kortfattad bild av staden är inte en...
Bornholm - den ljuvliga ön med rundtur, smörrebröd & ölprovning

Bornholm - den ljuvliga ön med rundtur, smörrebröd & ölprovning

Med katamaranfärjan från Ystad tar vi oss snabbt och smidigt till Rønne på Bornholm. Utgrävningar och inskriptioner visar att ön var bebodd redan omkring 3.000 f.Kr. Vi följer kusten mot öns södra del...
Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Under morgonen går färden mot Simrishamn, där vi ska besöka Nordic Sea Winery, en av norra Europas modernaste vinanläggningar. I vineriet, som startade sin verksamhet 2008, produceras några av Systemb...
Indien med Delhi, Agra & Taj Mahal, Jaipur, Ranthambore & husbåt i Kerala

Indien med Delhi, Agra & Taj Mahal, Jaipur, Ranthambore & husbåt i Kerala

Världens näst folkrikaste land Indien är ett land med svindlande mångfald och skarpa kontraster. Ett potpurri av intryck. På denna omfattande resa upplever vi den sjudande mångmiljonstaden Delhi, Agra...
Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora mal...
Resekalender
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
16/4Holland med blomstertåget, 6 dfrån 9 295:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Göteborg), 8 dfrån 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Köpenhamn), 8 d från 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Stockholm), 8 d från 18 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo