Skip to main content

Moskva med Helsingfors - Kreml, Röda Torget, Tretjakovgalleriet

Människor som väntar på en tågstation i moskva | Jörns Resor

En av Moskvas extravaganta metrostationer.

En grupp människor på tretyakovs konstgalleri i moskva | Jörns Resor

Ett av många mästerverk i Tretjakovgalleriet. Foto: Shutterstock

St basil's cathedral klickade under en av resor till ryssland | Jörns Resor

Vasilijkatedralen. Foto: Shutterstock

Den världsberömda röda torget med basilikakatedralen och spasskaya-tornet på en resa till ryssland | Jörns Resor

Det världsarvsklassade Röda Torget med Vasilijkatedralen och Spasskajatornet, Kreml.

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Från ett ödsligt träslott växte Moskva under århundradena till huvudstad i tsarriket och en stormakt som vid en tidpunkt regerade över en sjättedel av jordens yta. Moskva av idag är en mångmiljonstad där praktfulla kyrkor och historiska byggnader delar skyline med moderna skyskrapor och Sovjettidens betongfasader.

Vi utforskar det mytomspunna, muromgärdade maktcentrat Kreml – Moskvas historiska, geografiska och spirituella hjärta, och slås av tsarfamiljernas enorma rikedomar. Röda Torget med Vasililjkatedralen, och Tretjakovgalleriets konstskatter fyller oss med häpnad. Till Moskva reser vi med tåg via Helsingfors, där vi tillbringar en halvdag. Vi flyger hem med klimatkompensation!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Tåg till Stockholm (2:a klass)
 • Buss Centralstation - Viking Lines terminal
 • Båtresa Stockholm - Helsingfors
 • Tågresa (1:a klass) Helsingfors - Moskva
 • Bussresor i Moskva
 • Flygresa Moskva - Skandinavien inkl flygskatt och klimatkompensation
 • Logi i 2-bädds utsideshytt med dusch/wc (Stockholm - Helsingfors)
 • Logi i 2-bädds kupé Helsingfors - Moskva (1:a klass)
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Moskva)
 • 5 frukostar
 • 4 middagar varav 1 inkl öl/vin
 • Stadsrundtur i Helsingfors och Moskva
 • Båttur på Moskva-floden och besök i Moskvas tunnelbana
 • Inträde till Nyjungfruklostret, Rustkammaren i Kreml, Tretjakovgalleriet och Vasilijkatedralen

Tillägg

 • Enkelrum/hytt/kupé 1.700 kr
 • 2-bäddskupé business 2.900:-/p
 • 1-bäddskupé business 3.800:-
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Visum

För resan till Moskva hanterar JÖRNS Resor visumansökan hos ryska visumcentralen för hela gruppen.

Vid resa till Ryssland måste passet vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Du måste ha en reseförsäkring. Cirka 3 månader före avresa skickar vi ut ytterligare information.

Pass, försäkringsintyg, visumblankett och foto behöver vi ha senast 5 veckor innan avresa.

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-(Stockholm)-Helsingfors med tåg

  Under morgonen stiger vi på SJ:s snabbtåg X2000 för en avkopplande resa till Stockholm (biljetter i 2:a klass). På tåget finns det möjlighet att köpa lättare förtäring. Vid halvtvåtiden anländer vi till Stockholms centralstation, varifrån en buss tar oss vidare till Viking Lines färjeterminal. Vi tilldelas så våra hytter på Helsingforsfärjan, som avgår kl 16:30 från Stadsgårdskajen. Ombord låter vi oss väl smaka av en riklig middagsbuffé och därefter lockar kanske ett besök i taxfree-butiken och/eller en tur till dansgolvet?
  Ca 63 mil fr Malmö & 48 mil fr Göteborg.


  Foto Viking Line

  Hemorten-(Stockholm)-Helsingfors med tåg
 • DAG 2: Helsingfors-Moskva med tåg

  Efter en gedigen frukost till havs lägger vi strax innan kl 10 till i Helsingfors, där en buss väntar på oss. Under en guidad stadsrundtur lär vi känna "den vita staden", som grundades av Gustav Vasa 1550. Ingen nordisk stad förbinder öst och väst bättre. På Senatstorget sammanstrålar religion (Domkyrkan) med vetenskap (universitetet) och politik (Senaten). Sibeliusmonumentet, Salutorget och inte minst Tempelplatsens kyrka, som är insprängd i Tempelberget (inträde ingår ej), är bara några av sevärdheterna. Uspenskijkatedralen för våra tankar till österns länder. Efter rundturen får vi tid att äta lunch och utforska Helsingfors en stund på egen hand.

  På eftermiddagen tar oss bussen så till Helsingsfors centralstation för ombordstigning på Russian Railways fina tåg Lev Tolstoj. Vi har 1:a-klassbiljetter, vilket innebär att vi åker i 2-bäddskupéer. Varje tågvagn rymmer åtta kupéer och har två toaletter och en dusch. Strax innan kl 18 rullar vi ut från Helsingfors tågstation och sätter via skidstaden Lahtis kurs mot den ryska gränsen. Vi njuter av en god middag i restaurangvagnen och närmar oss så smått Ryssland och gränsstaden Viborg. Viborg grundades 1293, när svenske stormannen Torgils Knutsson uppförde en borg på platsen, och förblev svenskt fram till 1710 efter att ha utstått flera belägringar av ryssarna. Vi drar oss så tillbaka till våra kupéer och låter tåghjulens mjuka dunkande mot rälsen vagga oss till sömns.


  Domkyrkan Helsingfors

  Helsingfors-Moskva med tåg
 • DAG 3: Moskva rundtur med Nyjungfruklostret

  Under dygnets första timmar passerar vi Peter den stores storslagna Sankt Petersburg. Ombord på tåget dukas det så småningom upp till frukost. När vi strax innan klockan halvtio lokal tid (Sverige + 1 h) ankommer till Leningradskijstationen i Moskva har vi tillryggalagt drygt 100 mil. Här hälsas vi välkomna av en svensktalande lokalguide som under en rundtur ska ge oss en första introduktion till staden.

  Moskva startade sina dagar 1147 som ett obskyrt träfort vid Moskvaflodens strand, ett fort som kom att bli dagens Kreml, och var huvudstad i det ryska tsarriket fram till 1712 då Peter den store flyttade makten över imperiet till Sankt Petersburg. 1918 gjorde så Lenin på nytt Moskva till huvudstad.

  Vi gör ett besök i Nyjungfruklostret, ett världsarv, som grundades 1524 av Vasilij III till minne av erövringen av Smolensk 1514. Det byggdes som en fästning i en av Moskvaflodens krökar och blev en viktig del av stadens södra försvarsbälte. Medelpunkten är katedralen Vår fru av Smolensk, men området rymmer även andra vackra kyrkor och ett praktfullt klocktorn i barockstil. På klostrets kyrkogård vilar flera celebriteter, däribland Anton Tjechov, Nikolaj Gogol och Boris Jeltsin. Vi får tillfälle att äta lunch och checkar därefter in på 4-stjärniga, centralt belägna Mercure Moscow Paveletskaya. Fri eftermiddag, middag på hotellet.


  Ett av många mästerverk i Tretjakovgalleriet. Foto: Shutterstock

  Moskva rundtur med Nyjungfruklostret
 • DAG 4: Moskva med Kreml

  Första halvan av dagen tillägnar vi maktens kärna Kreml, som ruvar på 800 år av historia. Härifrån regerade tsarerna och senare makthavarna i Sovjetunionen. Numera huserar president Putin och hans regering här. Innanför murarna ryms ett flertal historiska byggnader och monumet, och magnifika kyrkor, så som tsarernas kröningskatedral Uspenskijkatedralen med sina fem guldkupoler. Flera av byggnaderna tillkom på 1400-talet under Ivan den store som ville skapa en stad som kunde mäta sig i prakt med Konstantinopel. Stenhuggare och arkitekter från Italien anlitades för att förverkliga drömmarna.

  Vår lokalguide leder oss in genom det imponerande Treenighetstornet och visar oss runt. Vi ser den jättelika Tsarklockan och Tsarkanonen, besöker ett par av katedralerna och häpnar över Rustkammarens ovärderliga skatter. Här visas en del av alla de enorma rikedomar som tsarfamiljerna samlade på sig – från Fabergéägg och extravaganta kläder till vagnar och ovanliga vapen.

  Åsterstoden av dagen disponeras på egen hand. Passa på och besök det palatsliknande varuhuset GUM vid Röda Torget och strosa i Gorkijparken, botanisera i butikerna längs Tverskaja eller spisa konst på något av de förnämliga muséerna. Utbudet är stort - guiden ger tips!


  Det världsarvsklassade Röda Torget med Vasilijkatedralen och Spasskajatornet, Kreml.

  Moskva med Kreml
 • DAG 5: Moskva med Vasilijkatedralen mm

  Efter frukost beger vi oss till det magnifika Röda Torget, som breder ut sig mellan Kreml och det historiska handelsdistriktet Kitaj-gorod. Imponerande byggnader som GUM, Leninmausoleet, Historiska museet, Uppståndelseporten, och stadens "pièce de resistance" – Vasilijkatedralen, fulländad av sina färgglada lökkupoler, ramar in torget. Namnet på torget kommer av ryskans krasnaja, och syftar på ordets gamla betydelse, "vacker".

  Vi besöker den fantastiska Vasilijkatedralen, som Ivan den förskräcklige lät uppföra 1555-1561 för att fira erövringen av Kazan. En skröna gör gällande att arkitekten fick ögonen utstuckna när den stod klar så att han aldrig skulle kunna bygga något så vackert igen åt någon annan. På det förnämliga Tretjakovgalleriet, som rymmer ca 130 000 konstverk, tar vi del av världens främsta samling av rysk konst. Middag.


  Vasilijkatedralen. Foto: Shutterstock

  Moskva med Vasilijkatedralen mm
 • DAG 6: Båttur mm. Flyg hem från Moskva

  Under förmiddagen ska vi uppleva Moskva ur nya perspektiv. Vi börjar med att åka en tur i Moskvas tunnelbana, som är något utöver det vanliga. De extravaganta stationerna har överdådiga interiörer i marmor och granit, smyckade med mosaiker och förgyllningar. Åter ovan jord njuter vi av en båttur på Moskvafloden, där vi ser flera välkända byggnader och monument passera revy.

  Innan vi beger oss ut till flygplatsen hinner vi också besöka den gamla stadsdelen Arbat, känd från Michail Bulgakovs roman Mästaren och Margarita. Under 1800-talet var dessa kvarter hemvist för poeter, konstnärer och intellektuella, numera kantas den för trafik stängda huvudgatan av små butiker och caféer. På kvällen avgår våra flyg.


  En av Moskvas extravaganta metrostationer.

  Båttur mm. Flyg hem från Moskva

Karta

Resekalender

21/9Kullabygden i skördetid med Arilds vingård, 1dfrån 1 165:-
21/9Hamburg med Elbphilharmonie (m Sydsvenskan-HD), 3 dfrån 6 195:-
21/9Kroatien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 995:-
21/9Kroatien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 995:-
21/9Kroatien (fr Göteborg), 8 dfrån 17 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo