Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Florens

  Under eftermiddagen landar vi på Florens flygplats, där en buss väntar på att ta oss vidare in till trevliga Hotel de Lanzi, beläget i hjärtat av staden, ett stenkast från stadens berömda domkyrka. Här ska vi bo tre nätter. En gemensam middag på en närbelägen restaurang avrundar dagen. Ca 1 mil med buss.


  Statyer i Florens. Foto: Peter Olséni

  Flyg till Florens
 • Dag 2: Florens med Uffizierna

  Under den enormt förmögna bankfamiljen Medici, som styrde från 1434 och tre hundra år framåt, blomstrade Florens och blev Europas kulturella och intellektuella hjärta. Målare, skulptörer och arkitekter samlades i staden och fyllde dess gator, kyrkor och palats med renässansverk av sällan skådad prakt. Botticelli, Michelangelo m fl gjorde för alltid Florens till konstens huvudstad, författare som Dante och Machiavelli bidrog till dess rika litterära arv.

  Under en guidad stadspromenad ser vi några av godbitarna i denna fantastiska stad, där domen Santa Maria del Fiore - den fjärde största domkyrkan i världen, och den bebyggda bron Ponte Vecchio från 1345, är självklara riktmärken. Vår promenad tar oss också bl a till Medici-familjens församlingskyrka San Lorenzo, där flera inflytelserika medicéer ligger begravda.

  På eftermiddagen besöker vi Uffizierna - Italiens främsta konstgalleri, som byggdes 1560-1574 för att hysa kontor (uffici) för hertig Cosimo I. Grunden för museet är släkten Medicis samlingar, som skänktes till storhertigdömet Toscana då den siste storhertigen av släkten dog. Här får vi beskåda Botticellis "Venus födelse" och en mängd andra ovärderliga målningar och skulpturer!


  Ponte Vecchio i Florens.

  Florens med Uffizierna
 • Dag 3: Florens med Museo del Duomo, Palazzo Pitti & Boboliträdgårdarna

  Efter frukost beger vi oss till Piazza del Duomo och Il Grand Museo del Duomo. Detta museum omfattar storslagna Santa Maria dei Fiori, påbörjad av Arnolfo di Cambio 1296, och dess imponerande tegelklädda kupol av Brunelleschi, från vilken vi bjuds en hänförande utsikt över Florens, liksom den 85 meter höga Kampanilen, ritad av Giotto 1334. I museets regi inbegrips också Dopkapellet med sina berömda bronsdörrar - en av stadens äldsta byggnader, Kryptan, där Florens alla biskopar ligger begravda, och Museo dell'Opera, vars 25 rum rymmer magnifika skulpturer i främst marmor, brons och silver av erans främsta konstnärer/skulptörer.

  En kortare promenad bort ligger vårt nästa besöksmål, den gotiska kyrkan Santa Croce, där berömda florentinare som Michelangelo, Galileo och Machiavelli vilar. Vi avnjuter en gemensam lunch och korsar därefter floden Arno, som stillsamt flyter genom staden, och kommer till Palazzo Pitti, ursprungligen uppfört åt bankiren Pitti. Med sitt överdåd av prakt och maktsymboler var den väldiga byggnaden tänkt att överglänsa familjen Medici, men kom 1550 ironiskt nog att bli Medicis huvudresidens, sedan byggkostnaderna hade ruinerat Pittis arvingar. Därefter kom stadens alla härskare att bo i palatset. Numera rymmer de rikt utsmyckade rummen mängder av skatter ur familjen Medicis samlingar.

  Vi tar även en promenad i de intilliggande Boboliträdgårdarna, där lundar med järnekar och cypresser samsas med grottor, stora fontäner och statyer från både antiken och renässansen. 1766 öppnades parken för allmänheten. Vi avrundar dagens aktiviteter med att se Capella Brancaccis fresker, som skildrar Petrus liv. Målningarna påbörjades av Masolino, men flera av scenerna är utförda av hans elev Masaccio, som bl a genom sitt sätt att använda perspektivet kom att bli en av de banbrytande renässansmålarna.


  Lejon stuckatur på Palazzo Pitti. Foto: Pixabay

  Florens med Museo del Duomo, Palazzo Pitti & Boboliträdgårdarna
 • Dag 4: Florens-Pisa-Lucca med klassisk konsert

  Från Florens går vår resa efter frukost vidare västerut genom Toscanas böljande landskap till en annan välkänd stad, Pisa. Gynnsamma handelsförbindelser på 1100-talet gjorde Pisa till en rik stad och ledde till en vetenskaplig och kulturell revolution som fortfarande återspeglas i magnifika byggnader. På Campo dei Miracoli reser sig den vackra Duomo, påbörjad 1064 av Buscheto, och det lutande tornet, som började luta redan innan den tredje våningen var klar. Från tornets krön utförde Galileo sina berömda experiment med fallande föremåls hastighet.

  Vi fortsätter så ett stycke norrut och kommer snart till Lucca, den store kompositören Puccinis födelsestad och en av regionens mest charmerande städer med såväl ett rikt romerskt som musikaliskt arv. Efter en god lunch checkar vi in på 4-stjärniga Hotel Napoléon (5/10 Hotel Guinigi). Ackompanjerade av en svensktalande lokalguide ska vi därefter bekanta oss med staden. Massiva försvarsmurar från 1500- och 1600-talen bidrar till att utestänga trafik från de smala gatorna som vindlar sig fram mellan medeltida byggnader, kyrkor och små piazzor. Spåren av stadens långa historia – Lucca grundades av etruskerna och blev en romersk koloni år 180 f.Kr., är många. Under vår promenad besöker vi även en marknad.

  En klassisk konsert i kyrkan Santi Giovanni e Reparata med verk av Puccini och Verdi fulländar dagen. Ca 11 mil med buss.


  Lutande tornet i Pisa.

  Florens-Pisa-Lucca med klassisk konsert
 • Dag 5: Lucca & vingård

  Förmiddagen är fri för egna strövtåg i Lucca. Kanske lockar ett besök i Puccinis födelsehus, som numera är en del av ett museikomplex tillägnat stadens store son. På eftermiddagen gör vi en utflykt till en välrenommerad vingård för rundvisning och därefter bjuds vi på en välkomponerad middag med matchande viner (6 viner från gården) och musikunderhållning. Ca 4 mil.

 • Dag 6: Lucca-Florens-flyg hem

  Frukosten avslutar vår vistelse i Lucca och vi beger oss åter mot Florens flygplats. En härlig resa i Toscana går mot sitt slut - mitt på dagen lyfter våra flyg mot Skandinavien. Ca 7 mil med buss.