Toscana med Umbrien, 7 d

Ponte Vecchio i Florens.
Katedralen i Siena. Foto: Fototeca ENIT, Vito Arcomano

Pittoreska byar och medeltidsstäder pryder kullarna och blickar ner över ändlösa vinodlingar, grönskande cypresser och lummiga olivlundar. Magnifika palats influerade av renässansen, kyrkor smyckade av tidens stora konstnärer och museer fyllda med konstskatter - i Toscana möter vi konst och kultur, skönhet och inspiration!

Vi utforskar renässansens förlovade stad Florens och vackra Siena, provar viner och äter läckra måltider. Fyra nätter bor vi på en genuin "fattoria"! Tre dagar dedikerar vi till Umbrien, "Italiens gröna hjärta" med pärlor som pilgrimsstaden Assisi, Norcia och Orvieto.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Florens och hem från Rom inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (4 nätter Reggello, 2 i Spoleto)
 • 6 frukostar
 • 2 luncher inkl vin/vatten
 • 6 middagar inkl vin/vatten
 • Vinprovning med tilltugg Enoteca Italiana (2 viner)
 • Vinsmakning med tilltugg i San Gimignano (3 viner)
 • Besök på ricotta-farm och olivoljefarm
 • Rundtur med lokalguide i Assisi, Florens och Siena
 • Inträde och guidning Uffizierna
 • Inträde Bianconi Sporting Centre med pool, trädgård, gym mm på Hotel Salicone
 • Besök i San Gimignano, Norcia och Orvieto

Tillägg

 • Enkelrum 1.575 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Matlagningskurs 60 €, betalas på plats
 • Tryffeljakt 20 €, betalas på plats

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Florens. Florens-Reggello
Mitt på dagen landar vi i Florens, där en buss väntar på att ta oss vidare till 4-stjärniga Fattoria degli Usignoli, några mil sydost om staden. Vårt tjusiga hotell, ursprungligen en lantegendom uppförd på 1400-talet, ligger vackert på 400 meters höjd, omgiven av böljande olivlundar. Här ska vi bo fyra nätter och inta såväl frukost som middagar. Eftermiddagen är fri att njuta av egendomens faciliteter, som bl a innefattar tre swimmingpooler, trädgård och tennisbana. Kanske lockar en skön promenad innan vi samlas för en välkomstdrink? Ca 6 mil med buss.

Dag 2-4 Utflykter i Toscana
Med Fattoria degli Usignoli som bas ska vi under de kommande dagarna göra utflykter i de spännande omgivningarna.

Florens
Denna dag tillägnar vi Florens. Under den enormt förmögna bankfamiljen Medici, som styrde från 1434 och tre hundra år framåt, blomstrade Florens och blev Europas kulturella och intellektuella hjärta. Målare, skulptörer och arkitekter samlades i staden och fyllde dess gator, kyrkor och palats med renässansverk av sällan skådad prakt. Botticelli, Michelangelo m fl gjorde för alltid Florens till konstens huvudstad, författare som Dante och Machiavelli bidrog till dess rika litterära arv.

Under en guidad stadspromenad ser vi några av godbitarna i denna fantastiska stad, där domen Santa Maria del Fiore - den fjärde största domkyrkan i världen, och den bebyggda bron Ponte Vecchio från 1345, är självklara riktmärken.

På eftermiddagen besöker vi Uffizierna - Italiens främsta konstgalleri, som byggdes 1560-1574 för att hysa kontor (uffici) för hertig Cosimo I. Grunden för museet är släkten Medicis samlingar, som skänktes till storhertigdömet Toscana då den siste storhertigen av släkten dog. Här får vi beskåda Botticellis "Venus födelse" och en mängd andra ovärderliga målningar och skulpturer! Ca 8 mil.

San Gimignano & Siena
En majestätisk siluett bestående av tretton torn förkunnar att vi närmar oss den pittoreska medeltidsstaden San Gimignano, belägen på en kulle ovanför ett lapptäcke av vingårdar. Det strategiska läget utmed pilgrimsleden från norra Europa till Rom inbringade på 1100- och 1200-talen stora rikedomar till staden. Historiens vingslag är påtagliga när vi strosar i de välbevarade medeltida gatumiljöerna. Vi fortsätter så ner till Fattoria San Donato, där vi ska prova några av traktens goda viner, serverade med harmonierande tilltugg.

Mätta och belåtna fortsätter vi mot Siena, endast överträffad av Florens i konstnärlig rikedom! Staden, som är byggd på tre kullar och omgiven av en ringmur, anses vara Italiens vackraste medeltidsstad. En lokalguide visar oss runt. Hjärtat i Siena är det sluttande torget Piazza del Campo, som omges av ett nätverk av smala gränder, och palats i stadens karakteristiska röda färg, däribland Palazzo Pubblico med sitt berömda klocktorn. Här ska vi göra ett besök på Enoteca Italiana, en institution som syftar till att lyfta fram landets bästa viner och vinproducenter. Tillsammans med en sommelier provar vi två väl utvalda viner och dessutom toskansk salami och getost. På kvällen kommer vi åter till Fattoria degli Usignoli. Ca 23 mil.

Dag 4 "Ledig" dag & matlagningskurs (60 €)
Idag ges det tillfälle att besöka Florens på egen hand, alternativt koppla av med bad mm på hotellet. På eftermiddagen finns det möjlighet att delta i en matlagningskurs (60 €, begränsat antal platser!) – med handledning av en kock bekantar vi oss med det toskanska köket och dess stolta matlagningstraditioner. Lokala råvaror används och vi deltar själv aktivt i matlagningen! Slutligen avnjuter vi resultatet - en sällsynt läcker middag inklusive viner!

Dag 5 Reggello-Assisi-Spoleto
Efter frukost beger vi oss söderut genom Toscanas böljande landskap. Målet är Umbrien. Längs med sjön Lago Trasimeno och förbi Perugia kommer vi mitt på dagen till högt belägna Assisi, ett arv efter den helige Franciskus, som ligger begravd i Basilica di San Francesco. Ackompanjanerade av en lokalguide utforskar vi staden. Basilikan påbörjades 1228, två år efter helgonets död, och under de följande hundra åren utsmyckades dess övre och nedre kyrkor av den tidens främsta konstnärer, däribland Giotto. Stora skaror pilgrimer söker sig årligen till basilikan, som är en av de främsta kristna helgedomarna.

Efter egen tid för lunch lämnar vi Assisis pelargonsmyckade gator, fontänprydda piazzor och vackra kyrkor bakom oss och fortsätter vår resa mot Spoleto, den vackraste av Umbriens bergsstäder. Staden rymmer flera monument, däribland den magnifika 1300-talsakvedukten Ponte delle Torri. Här ska vi bo två nätter och även inta kvällens middag. Ca 22 mil.

Dag 6 Ricotta-farm, olivoljefarm & Norcia
Vi inleder dagen på en ricotta-farm i bergsbyn Castelluccio, belägen ovanför den storslagna högslätten Piano Grande i Sibillini-bergen. Här får vi en guidad rundvisning. Vår utflykt går så vidare västerut, till en azienda agricola – en lantgård, specialiserad på olivolja och vin. Vi får en visning av såväl kvarnen där olivoljan pressas som vineriet. I samband med vårt besök avnjuter vi en även läcker lunch med matchande viner.

Vi fortsätter så till bergsstaden Norcia, en av Italiens främsta kulinariska städer och tillika S:t Benedictus födelseplats. Staden är berömd för sin svarta tryffel, tartufo, som letas upp med specialtränade hundar, och för några av landets bästa skink-, korv- och salamisorter. Vi får tid att strosa en stund och ges även möjlighet att delta i en tryffeljakt (ca 20 €, begränsat antal platser).

Kvällens middag är extra påkostad och serveras i Palazzo Seneca, vars restaurang har belönats med en Michelin-stjärna! Efter middagen vänder vi åter till Spoleto. Ca 28 mil.

Dag 7 Spoleto-Orvieto-Rom-flyg hem
Alla vägar bär till Rom, så även vår. Efter frukost tar vi farväl av Norcia och beger oss på natursköna vägar västerut. I horisonten skymtar vi på förmiddagen konturerna av Orvieto, magnifikt belägen på en vulkanisk klipplatå. Väl uppe i den lilla staden belönas vi med en storslagen utsikt över de omkringliggande vinslätterna och vajande solrosfälten. Orvieto är berömt för sin vackra katedral, men också för sitt utsökta vita vin. Efter en inledande stadspromenad provar vi vinet. Till detta serveras läckert tilltugg med italiensk prägel.

Innan vi fortsätter mot Roms flygplats, gör vi även ett kort besök i stadens grottor, som ursprungligen grävdes ut av etruskerna, men senare vidgades på order av påven Clemens VII; detta för att förse staden med vatten. Vid 18-tiden lyfter vi så från Fiumicino. Ca 30 mil med buss.

Bra att veta

Valuta: Euro

På den här resan går vi mycket - ta med bekväma skor!

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
15/9Stockholm, ArlandaToscana med Umbrien 1 (fr Stockholm), 7 d
Guide: Bodil Braun
Fullbokad, väntelista15 995:-Boka på väntelistaMer information
15/9Göteborg, LandvetterToscana med Umbrien (fr Göteborg), 7 d
Guide: Bodil Braun
Fullbokad, väntelista15 995:-Boka på väntelistaMer information
15/9Köpenhamn, KastrupToscana med Umbrien (fr Köpenhamn), 7 d
Guide: Bodil Braun
Fullbokad, väntelista15 995:-Boka på väntelistaMer information
15/9Stockholm, ArlandaToscana med Umbrien (fr Stockholm), 7 d
Guide: Bodil Braun
Fullbokad, väntelista15 995:-Boka på väntelistaMer information

Hotell

Fattoria degli Usignoli, Reggello

Fattoria degli Usignoli, Reggello

Fattoria degli Usignoli Country residence relais, Reggello.
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo