Skip to main content

Tropiska ön Sri Lanka med världsarv, elefanter, sol och bad

Kandy - det sista singalesiska kungariket. Foto: Sri Lanka Tourism

Världsarvet Polonnaruwa. Foto. Sri Lanka Tourism

Elefant på Millenium Elephant Foundation.

Elefant på Millenium Elephant Foundation.

Buddhastaty vid templet Gal Vihara i Polonnaruwa. Foto: Sri Lanka Tourism

Liggande Buddha, templet Gal Vihara i Polonnaruwa. Foto: Sri Lanka Tourism

Srilankesiska kvinnor i arbete på teplantage.

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

På Sri Lanka (tidigare Ceylon) har kulturer mixats genom årtusenden. Den tropiska öns rika buddhistiska arv kompletteras av hinduiska inslag och arvet efter de europeiska kolonisatörerna. Naturen är nära, landskapet storslaget – regnskog blandas med teplantager, högplatåer och palmkantade sandstränder.

Vår resa tar oss till världsarvet Polonnaruwa, Kandy - det sista singalesiska kungariket och bergsstaden Nuwara Eliya. Vi åker tåg genom det praktfulla höglandet, "umgås" med elefanter och tar del av gamla srilankesiska traditioner. Sol och bad vid en paradisstrand fullbordar vårt äventyr.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Colombo t/r inkl flygskatter

 • Bussresor på Sri Lanka

 • Engelsktalande lokalguide

 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (2 nätter Negombo, 3 Dambulla, 3 Kandy, 1 Nuwara Eliya, 3 Bentota)

 • 12 frukostar

 • 5 luncher (dag 3-5, 7, 10)

 • 12 middagar

 • 5 välkomstdrinkar

 • Prova på att laga mat från Sri Lanka

 • Provsmaka örtte med sötsaker från Sri Lanka

 • Besök fiskmarknad i Negombo

 • Båttur med Oruwa-båt

 • Besök på te-fabrik

 • Rundtur i Negombo och Nuwara Eliya

 • Tågresa Kandy – Nanu Oya

 • Besök på Millennium Elephant Foundation

 • Traditionellt dansuppträdande i Kandy

 • Inträde till Polonnaruwa-ruinerna, botaniska trädgården och Heliga Tandens tempel i Kandy

 • Besök i byn Hiriwaduna

 • Kryddtur inkl örtmassage (5 min)

 • Massage huvud/axlar (15 min) i Negombo

Tillägg

 • Enkelrum 6.425 kr
 • Avbeställningsförsäkring via Europeiska ERV. Kontakta oss för info och bokning.

Dagsprogram

Dag 1-2 Flyg till Negombo
Under lördagen lyfter våra plan mot sydligare breddgrader. Efter en mellanlandning anländer vi dagen efter (Sverige +4,5 h) till Bandaranaike International Airport på Sri Lankas västkust, belägen vid Negombo, strax norr om öns största stad Colombo. På flygplatsen väntar en transferbuss på att ta oss vidare till vårt tjusiga resorthotell, 5-stjärniga Jetwing Lagoon, som ligger på en landremsa mellan Indiska Oceanen och Negombo-lagunen. Här ska vi bo två nätter. Dagen är fri för avkoppling – hotellet är utrustat med spa, en 100 meter lång utomhuspool, och tre restauranger, och har direkt tillträde till en strand med pool. Middag. Ca 2 mil med buss.

Dag 3 Negombo
Idag stiger vi upp i ottan för att uppleva Negombos populära fiskmarknad. Är vi tidiga får vi se fiskebåtarna återvända med sin fångst, som rensas, styckas och bjudes ut till hugade spekulanter. Här säljs fisk i alla storlekar, liksom hummer, krabba och räkor från lagunen. Åter på hotellet äter vi frukost.

Under dagen görs även en guidad stadsrundtur. Negombo grundades 1505 av kolonisatörer från Portugal, erövrades två gånger av holländarna – som efterlämnade ett nätverk av kanaler, innan staden slutligen föll i brittiska händer 1796. Under den holländska eran var Negombo en viktig källa för kanel. Koppla av med sol och bad, njut av en båttur på lagunen, som har ett rikt fågelliv, och/eller strosa en stund i stan – valet är fritt! En skön huvud- och axelmassage på hotellet ingår! Middag.

Dag 4 Negombo-Dambulla
Efter frukost lämnar vi Negombo och beger oss inåt landet. Vi närmar oss så småningom Millenium Elephant Foundation, som startades för att förbättra livet för öns elefanter och ta hand om de som "pensionerats". Vi är med och badar en elefant och lär oss mer om dessa förtjusande jättar. Vårt minnesvärda besök inkluderar även lunch. Resan går så vidare norrut mot Dambulla, där vi ska bo tre nätter på tjusiga Amaya Lake Kandalama, beläget i den frodiga grönskan vid Kandalamasjön. Koppla av och njut av ett dopp i poolen innan middag. Ca 16 mil.

Dag 5 Polonnaruwa-ruinerna
Efter en "ledig" förmiddag och lunch på en lokal restaurang gör vi en utflykt till den gamla staden Polonnaruwas ruiner, ett världsarv som ligger vid den jättelika vattenreservoaren Parakrama Samudra, omgiven av tropiska växter. Från slutet av 1000-talet och ca 200 år framåt var Polonnaruwa öns huvudstad. Stadens guldålder sammanföll med Parakramabahu I:s styre, då handel och jordbruk blomstrade. Det var också då som reservoaren, en källa för bevattning än idag, anlades. Praktfulla byggnadsverk och stenarbeten i form av tempel, kloster, buddhastatyer, mm – inbäddade i skir grönska, fyller oss med förundran och tar oss tillbaka till det singalesiska kungadömets glansdagar. Vid återkomsten till hotellet vankas det middag. Ca 14 mil.

Dag 6 Utflykt Hiriwaduna
Dagens utflykt inleds med en båttur med en s k Oruwa, en traditionell srilankesisk båt, och därefter ska vi besöka Hiriwaduna, en genuin by. Vi välkomnas med öppen famn och introduceras i bybornas kultur och vardag. Det bjuds på örtte med typiska sötsaker och en delikat lunchbuffé. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Kanske besöker du Dambullas berömda grottempel från det första århundradet f.Kr. då kung Valagambahu tog sin tillflykt till grottorna? Middag på hotellet. Ca 4,5 mil.

Dag 7 Dambulla-Matale-Kandy
På morgonen går vår resa vidare söderut mot det forna kungadömet Kandy, öns kulturella huvudstad. Efter ca 1,5 timmars färd närmar vi oss Matale, ett jordbruksområde som domineras av kryddodlingar. Här odlas kanel, kardemumma och örter av olika slag. Ljuvliga dofter möter oss i kryddträdgårdarna, där vi under rundvisning får lära oss mer om srilankesiska kryddor och örter och den urgamla läkekonsten Ayurveda. Efter en behaglig örtmassage och lunch fortsätter vi till Kandy och 5-stjärniga Mahaweli Reach Hotel, beläget vid floden Mahaweli. En fri eftermiddag följs av middag. Ca 8 mil.

Dag 8 Kandy - Heliga Tandens tempel, matlagning & dansuppvisning
Efter frukost beger vi oss till  Heliga Tandens tempel, Sri Lankas heligaste buddhistiska helgedom, som inhyser en ovärderlig relik – en tand från Buddha. Här närvarar vi vid en andaktsfull ceremoni. I ett lokalt walauwa-hus – en kolonial herrgård, intar vi en läcker lunch bestående av traditionella srilankesiska rätter. Vi är själva med och tillreder maten, under ledning av husmor! Efter en guidad stadsrundtur beger vi oss åter till hotellet. En dansuppvisning med rötter i flera århundraden gamla ritualer och ceremonier förgyller kvällen. Middag.

Dag 9 Kandy - botaniska trädgården
Vi inleder dagen med ett besök i den vackra, 60 hektar stora botaniska trädgården, som har sitt ursprung i en kunglig trädgård från 1371. I denna oas, som är känd för sina orkidéer, ryms 4000 växtarter, däribland flera olika palmträd och ett jättelikt fikonträd. Under eftermiddagen finns det tid att strosa i Kandy på egen hand.

Dag 10 Kandy-Nuwara Eliya med tåg
Idag ska vi njuta av en scenisk tågresa (ca 4,5 h) från Kandy till Nanu Oya, en rutt som bjuder på förtrollande vyer! Vi färdas genom Sri Lankas gröna, böljande högland, genom trolsk molnskog och klipptunnlar. Vid ändstationen väntar en buss på att ta oss den korta sträckan till Nuwara Eliya, öns högst belägna stad, som ramas in av berg, dalar och vattenfall. På de bördiga sluttningarna breder vidsträckta teplantager ut sig. Temperaturerna är behagligt svala, växt- och djurlivet rikt. Här ska vi bo en natt på trivsamma The Blackpool Hotel.

Nuwara Eliya, "Lilla England" kallat, grundades av britterna på 1800-talet med en engelsk landsortsstad som förebild. Gregoriansk stil och imiterad Tudor dominerar arkitekturen. Under en stadsrundtur ser vi några av de koloniala landmärkena, såsom det gamla postkontoret,  Grand Hotel, kapplöpningsbanan och Victoria Park. Vi besöker därefter en tefabrik. Det var den brittiske teodlaren James Taylor som 1867 introducerade teet på ön – numera är landet världens näst största teexportör. Återstoden av eftermiddagen är fri att upptäcka de vackra omgivningarna på egen hand. Ca 8 mil med tåg.

Dag 11 Nuwara Eliya-Bentota
Efter frukost lämnar vi Nuwara Eliya och följer en av landets naturskönaste vägar västerut. Vi passerar de imponerande vattenfallen St Clair's Falls och Devon Falls och fortsätter mot byn Kitulgala, mest känd som inspelningsplatsen för den Oscarsbelönade filmen Bron över floden Kwai från 1957. Den som sett filmen känner säkert igen landskapet och brofundamentet. Vi äter lunch och fortsätter så vår färd genom det praktfulla landskapet. På eftermiddagen nalkas vi slutligen badorten Bentota i det sydvästra hörnet av ön. Här ska vi övernatta på 5-stjärniga Avani Bentota Resort, beläget intill den palmkantade, gyllene sandstranden. Ca 22 mil.

Dag 12-13 Bentota - sol & bad, utflykter
Passa på och njut av sol och härliga bad i Indiska Oceanen! Det görs även en utflykt till världsarvet Galle och till ett center för sköldpaddor (ca 80 kr). Vårt hotell har spa och utomhuspool. Frukostar och middagar intar vi på hotellet.

Dag 14-15 Bentota-Negombo-flyg hem
Vår underbara Sri Lanka-vistelse går mot sitt slut. Under dagen tar vi oss med buss till flygplatsen. Vår flygrutt inkluderar en mellanlandning – när vi anländer till Skandinavien är det en ny dag. Ca 11 mil med buss.

Dagsprogram

 • DAG 1-2: Flyg till Negombo

  Under lördagen lyfter våra plan mot sydligare breddgrader. Efter en mellanlandning anländer vi dagen efter (Sverige +4,5 h) till Bandaranaike International Airport på Sri Lankas västkust, belägen vid Negombo, strax norr om öns största stad Colombo. På flygplatsen väntar en transferbuss på att ta oss vidare till vårt tjusiga resorthotell, 5-stjärniga Jetwing Lagoon, som ligger på en landremsa mellan Indiska Oceanen och Negombo-lagunen. Här ska vi bo två nätter. Dagen är fri för avkoppling – hotellet är utrustat med spa, en 100 meter lång utomhuspool, och tre restauranger, och har direkt tillträde till en strand med pool. Middag.
  Ca 2 mil med buss.


 • DAG 3: Negombo

  Idag stiger vi upp i ottan för att uppleva Negombos populära fiskmarknad. Är vi tidiga får vi se fiskebåtarna återvända med sin fångst, som rensas, styckas och bjudes ut till hugade spekulanter. Här säljs fisk i alla storlekar, liksom hummer, krabba och räkor från lagunen. Åter på hotellet äter vi frukost.

  Under dagen görs även en guidad stadsrundtur. Negombo grundades 1505 av kolonisatörer från Portugal, erövrades två gånger av holländarna – som efterlämnade ett nätverk av kanaler, innan staden slutligen föll i brittiska händer 1796. Under den holländska eran var Negombo en viktig källa för kanel. Koppla av med sol och bad, njut av en båttur på lagunen, som har ett rikt fågelliv, och/eller strosa en stund i stan – valet är fritt! En skön huvud- och axelmassage på hotellet ingår! Middag.


 • DAG 4: Negombo-Dambulla

  Efter frukost lämnar vi Negombo och beger oss inåt landet. Vi närmar oss så småningom Millenium Elephant Foundation, som startades för att förbättra livet för öns elefanter och ta hand om de som "pensionerats". Vi är med och badar en elefant och lär oss mer om dessa förtjusande jättar. Vårt minnesvärda besök inkluderar även lunch. Resan går så vidare norrut mot Dambulla, där vi ska bo tre nätter på tjusiga Amaya Lake Kandalama, beläget i den frodiga grönskan vid Kandalamasjön. Koppla av och njut av ett dopp i poolen innan middag.
  Ca 16 mil.


  Elefant på Millenium Elephant Foundation.

  Negombo-Dambulla
 • DAG 5: Polonnaruwa-ruinerna

  Efter en "ledig" förmiddag och lunch på en lokal restaurang gör vi en utflykt till den gamla staden Polonnaruwas ruiner, ett världsarv som ligger vid den jättelika vattenreservoaren Parakrama Samudra, omgiven av tropiska växter. Från slutet av 1000-talet och ca 200 år framåt var Polonnaruwa öns huvudstad. Stadens guldålder sammanföll med Parakramabahu I:s styre, då handel och jordbruk blomstrade. Det var också då som reservoaren, en källa för bevattning än idag, anlades. Praktfulla byggnadsverk och stenarbeten i form av tempel, kloster, buddhastatyer, mm – inbäddade i skir grönska, fyller oss med förundran och tar oss tillbaka till det singalesiska kungadömets glansdagar. Vid återkomsten till hotellet vankas det middag.
  Ca 14 mil.


  Buddhastaty vid templet Gal Vihara i Polonnaruwa. Foto: Sri Lanka Tourism

  Polonnaruwa-ruinerna
 • DAG 6: Utflykt Hiriwaduna

  Dagens utflykt inleds med en båttur med en s k Oruwa, en traditionell srilankesisk båt, och därefter ska vi besöka Hiriwaduna, en genuin by. Vi välkomnas med öppen famn och introduceras i bybornas kultur och vardag. Det bjuds på örtte med typiska sötsaker och en delikat lunchbuffé. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Kanske besöker du Dambullas berömda grottempel från det första århundradet f.Kr. då kung Valagambahu tog sin tillflykt till grottorna? Middag på hotellet.
  Ca 4,5 mil.


 • DAG 7: Dambulla-Matale-Kandy

  På morgonen går vår resa vidare söderut mot det forna kungadömet Kandy, öns kulturella huvudstad. Efter ca 1,5 timmars färd närmar vi oss Matale, ett jordbruksområde som domineras av kryddodlingar. Här odlas kanel, kardemumma och örter av olika slag. Ljuvliga dofter möter oss i kryddträdgårdarna, där vi under rundvisning får lära oss mer om srilankesiska kryddor och örter och den urgamla läkekonsten Ayurveda. Efter en behaglig örtmassage och lunch fortsätter vi till Kandy och 5-stjärniga Mahaweli Reach Hotel, beläget vid floden Mahaweli. En fri eftermiddag följs av middag.
  Ca 8 mil.


  Kandy - det sista singalesiska kungariket. Foto: Sri Lanka Tourism

  Dambulla-Matale-Kandy
 • DAG 8: Kandy - Heliga Tandens tempel, matlagning & dansuppvisning

  Efter frukost beger vi oss till Heliga Tandens tempel, Sri Lankas heligaste buddhistiska helgedom, som inhyser en ovärderlig relik – en tand från Buddha. Här närvarar vi vid en andaktsfull ceremoni. I ett lokalt walauwa-hus – en kolonial herrgård, intar vi en läcker lunch bestående av traditionella srilankesiska rätter. Vi är själva med och tillreder maten, under ledning av husmor! Efter en guidad stadsrundtur beger vi oss åter till hotellet. En dansuppvisning med rötter i flera århundraden gamla ritualer och ceremonier förgyller kvällen. Middag.


 • DAG 9: Kandy - botaniska trädgården

  Vi inleder dagen med ett besök i den vackra, 60 hektar stora botaniska trädgården, som har sitt ursprung i en kunglig trädgård från 1371. I denna oas, som är känd för sina orkidéer, ryms 4000 växtarter, däribland flera olika palmträd och ett jättelikt fikonträd. Under eftermiddagen finns det tid att strosa i Kandy på egen hand.


 • DAG 10: Kandy-Nuwara Eliya med tåg

  Idag ska vi njuta av en scenisk tågresa (ca 4,5 h) från Kandy till Nanu Oya, en rutt som bjuder på förtrollande vyer! Vi färdas genom Sri Lankas gröna, böljande högland, genom trolsk molnskog och klipptunnlar. Vid ändstationen väntar en buss på att ta oss den korta sträckan till Nuwara Eliya, öns högst belägna stad, som ramas in av berg, dalar och vattenfall. På de bördiga sluttningarna breder vidsträckta teplantager ut sig. Temperaturerna är behagligt svala, växt- och djurlivet rikt. Här ska vi bo en natt på trivsamma The Blackpool Hotel.

  Nuwara Eliya, "Lilla England" kallat, grundades av britterna på 1800-talet med en engelsk landsortsstad som förebild. Gregoriansk stil och imiterad Tudor dominerar arkitekturen. Under en stadsrundtur ser vi några av de koloniala landmärkena, såsom det gamla postkontoret, Grand Hotel, kapplöpningsbanan och Victoria Park. Vi besöker därefter en tefabrik. Det var den brittiske teodlaren James Taylor som 1867 introducerade teet på ön – numera är landet världens näst största teexportör. Återstoden av eftermiddagen är fri att upptäcka de vackra omgivningarna på egen hand.
  Ca 8 mil med tåg.


  Srilankesiska kvinnor i arbete på teplantage.

  Kandy-Nuwara Eliya med tåg
 • DAG 11: Nuwara Eliya-Bentota

  Efter frukost lämnar vi Nuwara Eliya och följer en av landets naturskönaste vägar västerut. Vi passerar de imponerande vattenfallen St Clair's Falls och Devon Falls och fortsätter mot byn Kitulgala, mest känd som inspelningsplatsen för den Oscarsbelönade filmen Bron över floden Kwai från 1957. Den som sett filmen känner säkert igen landskapet och brofundamentet. Vi äter lunch och fortsätter så vår färd genom det praktfulla landskapet. På eftermiddagen nalkas vi slutligen badorten Bentota i det sydvästra hörnet av ön. Här ska vi övernatta på 5-stjärniga Avani Bentota Resort, beläget intill den palmkantade, gyllene sandstranden.
  Ca 22 mil.


  Foto Avani Bentota

  Nuwara Eliya-Bentota
 • DAG 12-13: Bentota - sol & bad, utflykter

  Passa på och njut av sol och härliga bad i Indiska Oceanen! Det görs även en utflykt till världsarvet Galle och till ett center för sköldpaddor (ca 80 kr). Vårt hotell har spa och utomhuspool. Frukostar och middagar intar vi på hotellet.


 • DAG 14-15: Bentota-Negombo-flyg hem

  Vår underbara Sri Lanka-vistelse går mot sitt slut. Under dagen tar vi oss med buss till flygplatsen. Vår flygrutt inkluderar en mellanlandning – när vi anländer till Skandinavien är det en ny dag.
  Ca 11 mil med buss.


Karta

Hotell

Amaya Lake, Dambulla

Amaya Lake välkomnar dig till en härlig oas av lugn vid Amayasjön.
Avani Bentota Resort, Bentota

Avani Bentota Resort, Bentota

Avani Bentota är vackert beläget alldeles vid stranden.

Jetwing Lagoon, Negombo

Jetwing Lagoon är beläget alldeles vid havet.
Mahaweli Reach, Kandy

Mahaweli Reach, Kandy

Mahaweli Reach kombinerar lyx med gammaldags charm.

The Black Pool, Nuwara Eliya

The Black Pool är beläget i hjärtat av Nuwara Eliya. Hotellet har ett naturskönt läge.

Andra resenärer har också tittat på

Alaska - 'den sista vildmarken' Anchorage, Denali, Kenaihalvön

Alaska - 'den sista vildmarken' Anchorage, Denali, Kenaihalvön

I Nordamerikas sista utpost Alaska regerar den vilda, vackra naturen. På en yta sju gånger så stor som Sverige bor endast drygt 700 000 människor. Få platser framkallar sådan äventyrslystnad – under e...
Perus pärlor med Machu Picchu, Cusco och Lima

Perus pärlor med Machu Picchu, Cusco och Lima

Med sin enorma kulturrikedom, levande historia och spektakulära natur är Peru ett fantastiskt resmål. Under en välplanerad "expedition" med start i koloniala Lima upplever vi det bästa! Resan går över...

Resekalender

21/9Kullabygden i skördetid med Arilds vingård, 1dfrån 1 165:-
21/9Hamburg med Elbphilharmonie (m Sydsvenskan-HD), 3 dfrån 6 195:-
21/9Kroatien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 995:-
21/9Kroatien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 995:-
21/9Kroatien (fr Göteborg), 8 dfrån 17 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo