Vandra i Funäsdalen

en perfekt kombination av träning och semester

Det är något speciellt med att vandra i fjällvärlden. Här råder tystnaden och stillheten. Och här infinner sig en känsla av frihet. De magiska vyerna med bergstoppar som tornar upp sig och grönskande dalgångar med kristallklart vatten som går utmärkt att dricka, den rena fjälluften – plötsligt känns vardagens stress som ett minne blott. Detta är förutsättningarna för vår härliga vistelse i Funäsdalen, en semester med fjällvandring, träning och avkoppling! Med oss på resan har vi inte bara vår guide, utan även vår fysioterapeut Gudrun, som kommer att hålla i gympapass, prata om hälsa och träning och ge tips – allt för att ge dig bästa upplevelsen! Vi bor på trevliga Eriksgårdens Fjällhotell.

Programmet i korthet

Dag 1:    Tåg till Hallsberg och vidare med buss till Funäsdalen. (M)
Dag 2-5: Under dessa dagar ingår morgonpass med Gudrun samt diverse vandringar. (F,M)
Vandringar som ingår*:
- Vandringen "Mittåkläppen". (L)
- Vandringen "Hällmålningsrundan". (L)
- Vandringen "Malmagsvålen". (L)
- Vandringen "Stora Bergsturen".
Dag 6:    Hemresa efter frukost. (F)
* Vandringar kan ändras efter väder och förutsättningar!
 
F= Frukost    L=Lunch    M=Middag
 

Utresa & hemresa med tåg till Hallsberg från nästan hela Sverige!

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,05 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

  • Magiska vyer och bergstoppar
  • Grönskande dalgångar med kristallklart vatten
  • Gympapass med sjukgymnast Gudrun
  • Jacuzzin på hotellet efter en vandring
  • Den sköna känslan med träning & semester
  • Fler bilder
  • Mycket bra att sjukgymnast var med på resan. Gudrun var fantastisk. Chauffören Karin var också mycket skicklig.
  • Mycket god mat och personalen var måna om, att vi skulle trivas.
  • Första gången jag reste själv. Mkt bättre än väntat. Uppskattar att vi hade sjukgymnast kändes tryggt. träningen två ggr om dagen uppskattas. 
  • Sällan man får så god och vällagad mat på en gruppresa. 
  • Välorganiserad resa!
  • Bra med sjukgymnasten som tränade oss och bra reseledare!
  • Mina höga förväntningar besannades med råge!
  • Mycket social o omtänksam. Mycket värdefullt med sjukgymnasten som gav många bra tips. Ett stort + för hennes energi!

Mer om fysioterapeut Gudrun

Gudrun är fysioterapeut med över 25 års erfarenhet i yrket. I vanliga fall arbetar hon på Existera Medmera i Billdal, söder om Göteborg. Där jobbar hon med att främja hälsa, förebygga sjukdom och skada samt att återfå funktion och behålla bästa möjliga rörelseförmåga. Gudrun tycker om att inspirera andra till att träna på sin nivå och framförallt ha roligt när man tränar. Alla ska kunna vara med!

Gudrun är med på hela resan och hon kommer att prata på tema hälsa och träning, t ex hur man håller kroppen och hjärnan i god form, mindfullness, hur man får bättre balans och vi kommer att göra sköna övningar. På hotellet kommer hon att hålla i morgon- och eftermiddagspass (soft gympa, stretchning, andning, styrka mm) . För den som har något fysiskt problem kan Gudrun komma med råd till lämpliga övningar och ev ge behandling.

Att vandra med JÖRNS

Att vandra med JÖRNS

Våra vandringsresor passar de flesta. I vår gradering lätt, medel och utmanande har vi tagit hänsyn till längd, höjdskillnad och hur lättgången terrängen är.

Alla vandringsdagar erbjuder vi lätt och/eller medel vandring. På några resor, vissa dagar kan man välja utmanande vandring (men ej på denna resa).

Lätt vandring

  • Upp till 5 km.
  • Höjdskillnad ca 200 meter
  • Lätt vandring är för dig som vill ta det lite lugnare. Vi går i ett lugnt tempo och terrängen är inte så kuperad. Normal kondition.

Medel vandring

  • Ca 5-12 km.
  • Höjdskillnad 200-400 meter.
  • Här är tempot lagom! Sträckorna är något längre, terrängen mer varierad och underlaget kan vara ojämnt. Normal kondition.

Utmanande vandring

  • Ca 10-20 km.
  • Höjdskillnad 200-400 meter.
  • Tempot är utmanande och du bör kunna ta dig fram på ett mer krävande underlag. Det kan förekomma branta partier och dagsetapperna blir längre. God kondition krävs.

Ingår & tillägg

Tillägg

  • Enkelrum 1 645:-
  • Avbeställningsskydd 600:-

Dagsprogram

  • Dag 1: Hemorten-tåg till Hallsberg-buss till Funäsdalen

    Med tåg tar vi oss snabbt och smidigt till järnvägsknuten Hallsberg i Närke, där vår buss möter upp. Genom Värmland och Dalarna går färden, med uppehåll för lunch och bensträckare, vidare norrut. Vi nalkas på kvällen slutligen Funäsdalen, beläget i Härjedalen, nära den norska gränsen. Här ska vi bo fem nätter på gemytliga Eriksgårdens Fjällhotell, som är utrustat med såväl pool och jacuzzi som bastu och ångbad. En god middag avrundar en lång dag på resande fot.

    På den här resan kommer vi att få lära om hur man får kropp och hjärna att må bra samt vad som händer i kroppen när man tränar på olika sätt.

    Hemorten-tåg till Hallsberg-buss till FunäsdalenMorgonträning i soluppgång. Foto: Ingrid Johansson
  • Dag 2-5: Vandringar i Funäsdalen

    Under våra dagar i Funäsdalen tar vår guide och fysioterapeut Gudrun hand om oss på bästa sätt. Gudrun börjar varje morgon med ett morgonpass då vi tränar rörlighet och styrka. Efter vandringarna håller Gudrun enkla rörelse- och avspänningspass. Passen sker utanför hotellet. Ta med yoga-matta!

    Vi intar frukost och middag på hotellet. Tre av vandringsdagarna ingår matsäck ("gör själv"). Ta med termos hemifrån så fyller hotellet på med kaffe/te.

    Vandringarna som beskrivs nedan är exempel på vandringar. Vår guide tar hänsyn till väderförhållandena och bestämmer först dagen innan vart vi kommer att gå nästa dag. 

    Vandringar i FunäsdalenFoto: Destination Funäsdalen
  • Vandring Mittåkläppen

    Högfjällsupplevelser på blomsterfjäll med underbara vyer 1.212 meter över havet!

    Längd: 5 km
    Höjdskillnad: 340 m
    Svårighetsgrad: Medel
    Tidsåtgång: 3,5 tim

    Om vandringen:
    Vi tar vägen mot Mittåkläppen, väl skyltat med uppfart vid Gruvarbetarstatyn i Bruksvallarna. Vägen är i sig en utflykt med mycket vackra vyer.
    Toppbestigningen av Mittåkläppen är en relativt enkel vandring och utsikten från toppen är verkligen fantastisk. Vandringen är skyltad från Djupdalsvallen där vi börjar utanför gärdsgården och sedan svänger stigen tvärt till höger uppför sluttningen. Halvvägs uppför toppen delar sig stigen, en lätt och en svår. Ta inte den svåra om du har lätt för att få svindel, annars är den kul att gå. Oftast passerar man då en stor snölega som ofta ligger kvar till augusti.
    När vädret är klart syns toppar i Norge som ligger nästan 20 mil bort, Sylarna, Predikstolen, Helags, Hovärken vid Lofsdalen, Anåfjället, Vigelfjällen och många fler. Mittåns gröna delta fascinerar också. Tillbaka ner till Djupdalsvallen ska den lätta stigen väljas. Har du inte fått din våffla än så är det dags nu!
     

    Vandring MittåkläppenFoto: Ingrid Johansson
  • Vandring Hällmålningsrundan

    En omväxlande och fascinerande vandring i skog och kalfjäll med två djupa kanions. Fiskhålssgraven och Evagraven, samt flera tusenåriga hällmålningar på en klippvägg.

    Längd: 6-8 km
    Höjdskillnad: 180 m
    Svårighetsgrad: Medel
    Tidsåtgång: 4 tim

    Om vandringen:
    Börja vandringen medsols till Fiskhålsgraven dit vi kommer efter knappt 2 km. Det är en mycket fascinerande kanjon. Den uppdämda issjön i Ljungans dalgång bräddade över mot söder under issmältningens mest dramatiska skede och bildade den stora Mittå-issjön som täckte hela Flatruet.
    När strandvallarna brast för cirka 10 000 år sedan spolades så stora jord- och stenmassor bort att två kanjons bildades som fått namnen Fiskhålsgraven och Evagraven. Det var förstås mycket varmt under en lång period för att få den enorma inlandsisen att smälta. Redan efter 2 000 år var det skogbeväxt långt högre upp än vad det är idag. Nära Fiskhålsgraven hittades en stubbe på 1950-talet som kom från en tall som var 8 000 år gammal och visar att det då fanns högväxt skog på Flatruet. En skiva av stammen finns idag på Fjällmuseet i Funäsdalen. Fiskhålsgraven är så smal att snöstormarna oftast blåser över öppningen, så här kan vi njuta av blommor, rönnar, fjällbjörkar och en porlande liten bäck uppe från kanten av ”graven”, som dessa kanjons kallas på härjedalska.
    Men var varsam, det är en mycket brant kant ner till botten. Gör gärna en avstickare ner till vänster där kanjonen mynnar ut i en liten tjärn. Där har en liten rödingstam, den unika, fridlysta dvärgrödingen med sparsam föda och inavel överlevt i årtusenden. Den kom troligen hit under avsmältningen från Östersjön då dess havsyta låg 250 meter över nuvarande nivå.
    Gå tillbaka till stigen som efter 2 km tar oss till Evagraven. Den är 800 meter lång, 25 meter bred och 15 meter djup. Fångstmän nyttjade gravarna för att störta bytesdjur till döds över de skarpa kanterna. Här kan vi välja att korta av turen genom att gå längs kanten på gravens norra sida tillbaka till Ruvallen, c:a 2 km. Totalt blir då turen 6 km.
    Vandringen går vidare drygt 1 km till Hällmålningarna som är 3 000 och 4 000 år gamla. Ett 20-tal välbevarade djurfigurer, älg, ren, björn och även människofigurer målade med rödockra på en bergskant, strax till vänster om stigen om ni kommer från Evagraven. Det är lätt att fascineras av historiens vingslag och av att de handmålade konstverken på sten har hållit så fint genom årtusendena. Härifrån är det 3 km tillbaka till Ruvallens sätervall och parkeringen.
     

    Vandring HällmålningsrundanFoto: Destination Funäsdalen
  • Vandring Malmagsvålen

    Lättvandrad tur med vida vyer. Ger känslan av att vara på "världens tak".

    Längd: 8 km
    Höjdskillnad: 180 m
    Svårighetsgrad: Lätt/medel
    Tidsåtgång: ca 3,5 tim

    Om vandringen:
    Börja vandringen uppför den kombinerade vägen/skidspår ca 1 km. Därefter viker vi av till vänster genom björkskogen. När skogen glesar ut ser vi en höjd framför oss, Malmagsvålen, där det finns en raststuga och toppangivelser. Njut av den vackra utsikten. Känslan av att finna sig på världens tak är härlig, trots att toppen inte är stor och bestigningen inte är svår.
    Efter 300 meter västerut tar vi till vänster. På nedvägen passerar vi en öppen plats med stengrunder efter Röstvallen, som är en gammal övergiven sätervall. Idag är den utgångsplats för flera av vinterns skidspår. Stigen fortsätter neråt genom den skira björkskogen och går sedan ihop med den stig vi kom på.

    Vandring MalmagsvålenFoto: Ingrid Johansson
  • Vandring Stora Bergsturen

    Så nära, så kort - men ger ändå en riktig högfjällskänsla uppe på bergskammen. Utsiktsplats där hela panoramat över vilka toppar man ser.

    Längd: 9 km
    Höjdskillnad 250 m
    Svårighetsgrad: Medel
    Tidsåtgång: 5 tim

    Om vandringen:
    Från gondolbanans avstigning följer vi stigen som startar uppför en backe bredvid 6-stolslinbanan. Där stigen följer den högsta bergskammen norrut, ser vi mäktiga fjäll i alla riktningar och storslagna vyer ner i dalgångarna. Uppe på toppen finns en utkiksplats med höjdangivelser på fjällen som vi ser i alla väderstreck. Turen fortsätter ner till en sänka i berget där du passerar en fin liten tjärn och en samisk park, Lopme Laante, dit vi bör göra en avstickare för att få information och kanske någonting i magen.
    Gå norrut igen på stigen som fortsätter på berget innan det bär iväg nerför genom tät skog till en bilväg. Vi följer den förbi Eriksgårdens Fjällhotell och sedan tar vi vägen till vänster genom Fornminnesparken tillbaka till muséet/turistbyrån.

     

    Vandring Stora BergsturenVår guide Ingrid Johansson på vandring
  • Dag 6: Buss till Hallsberg-tåg till Hallsberg-Hemorten

    Denna fantastiska vandringsresa når mot sitt slut. Efter en god frukost beger sig bussen till Hallsberg, sedan tar tåget oss vidare mot respektive hemort.

    Buss till Hallsberg-tåg till Hallsberg-HemortenVälförtjänt vilopaus, på väg upp på Mittåkläppen. Foto: Ingrid Johansson

Väder

Funäsdalen

jan feb mar apr maj jun
Dag-10-6-621012
Natt-12-7-43810
jul aug sep okt nov dec
Dag141281-4-8
Natt1073-5-7-11

Avreseorter & tider

Klimatsmart resa!
På den här resan reser vi med tåg till Hallsberg. Det innebär att resenärer från stora delar av Sverige kan följa med oss och vandra i Funäsdalen! I Hallsberg väntar vår bekväma buss, som vi har under hela resan. Avresa från Hallsberg är kl 10:25. Har man svårt att hinna till 10:25 kan vi hjälpa till med övernattning i Örebro, så hämtar bussen upp där. Bor du efter färdvägen Hallsberg - Funäsdalen går det bra att kliva på bussen vid större orter. 

Klicka på länken nedan för att se alla på- & avstigningsorter, tider samt priser. 

Se alla orter och tider

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

Augusti 2024

25/8
Se avresetider
Buss och tågVandring i Funäsdalen, 6 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 411 245:-BokaSe avresetider

Information

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
Vi erbjuder subventionerat anslutningshotell i Göteborg, före eller efter resan - eller både och! Börja resan utan stress och promenera utvilad till påstigningsplatsen. Sen är det "bar å åk"!

first hotel g Göteborg

Har du svårt att hinna till Hallsberg till kl 10:45? Vi kan hjälpa till med övernattning i Örebro, så hämtar bussen upp där. Bor du norr om Hallsberg? Då kan du kliva på bussen efter färdvägen, t ex i Örebro eller Borlänge. 

 

Karta

Hotell

Eriksgårdens Fjällhotell, Funäsdalen
Eriksgårdens Fjällhotell ligger i skidorten Funäsdalen, hotellets restaurang har en vacker panoramautsikt över Funäsdalssjön. Under 2018 och 2019 byggdes det en helt ny spa avdelning på 250kvm med 3 o...