Vandra i Härliga Härjedalen!

Av Ingrid Johansson, guide på JÖRNS

”Härliga Härjedalen” stod det på en banderoll i bakrutan på min bil i början av 70-talet. Jag kombinerade mina studier i Stockholm med att jobba på ett fjällhotell. Min mor var född och uppvuxen i Härjedalen, mina föräldrar hade köpt en tomt och byggt en fjällstuga där. Sedan dess tillbringar jag både vinter- och sommarveckor i denna härliga del av Sverige.

Deras slogan lever kvar, men någon banderoll har jag inte sett på länge. Härjedalen är ett glest befolkat landskap som består av en enda kommun med 10.000 invånare, mindre än 1 per kvadratkilometer.   
Ortnamnen skvallrar om att det är ett kuperat landskap, Vemdalen, Tänndalen, Ljungdalen och Funäsdalen för att nämna några. I dalgångarna rinner floder, både små och stora. Ljungan och Ljusnan är några av de större som har sitt ursprung här. Namnet Härjedalen kan förresten härledas till betydelsen ”den steniga åns dal”.                                                           
Fyra femtedelar av ytan ligger mer än 500 m över havet, högsta fjället är Helags, nästan 1800 m högt. Trädgränsen ligger på 750 – 800 m höjd och särskilt i västra delen av landskapet finns stora områden med kalfjäll. Vandrare belönas med milsvid utsikt både till Norge, Dalarna och Jämtland.

I landskapsvapnet finns ett städ med en smidesstång och två hammare. Det skapades redan på 1600-talet och syftar på den myrmalm som bröts. Senare kom koppargruvor och skogsbruk att ta över. Idag är turismen den dominerande industrin, vandring på sommaren och skidåkning på vintern. Härjedalen är ett av Sveriges snösäkraste områden och har flera större skidanläggningar som t.ex Vemdalen, Funäsdalen och Lofsdalen. Landskapet har nu satt sitt namn på kartan och är inte längre ”landet som Gud glömde”, som man en gång i tiden sa.
Växtligheten är speciell, här finns allt från urskog till fjällväxter. Dvärgformer av sydligare arter påminner om miniatyrer, björk med 6-7 mm små blad och enbuskar med pyttesmå nålbarr. Hundratals olika blommor får intensiva färger under den relativt korta sommaren. Många är orkidéer, mosippan är landskapsblomma. Lavar och mossor ger sommarland-skapet en mångfald av gröna toner. Skägglav på träden är ett bevis på den rena luften. För vandraren finns milslånga myrmarker försedda med lättgångna spänger av trä att gå på.

Kombinera vandring med kultur!

Många vandringsleder går till gamla fäbodar, en del är idag serveringsstugor. Faktum är att Härjedalen och Jämtland varit landets fäbodtätaste områden och fäboddriften var länge den viktigaste näringsgrenen kompletterad med malmbrytning. Handeln skedde mest västerut till Röros, eftersom landskapet före Freden i Brömsebro 1645 tillhörde Norge. Kultur och språk har påverkats därifrån och har bevarats in i våra dagar pga det isolerade läget. Dock gick från 1100-talet och framåt en pilgrimsled genom Härjedalen till Nidarosdomen i Trondheim.                 

Ett inslag i befolkningen utgör sydsamerna, som i minst tusen år befolkat området. Kulturen lever kvar i kläder och hantverk och självklart det sydsamiska språket. Jon Henrik Fjällgren uppträder ibland i dräkt från Mittådalens sameby, där han vuxit upp. Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen har en fin samisk samling. Att stöta på strörenar både på vandringsleder och allmänna vägar är vanligt, det gäller att ta det lugnt i kurvorna.
Trots att Härjedalen ligger så långt söderut (mitt i Sverige) känns det som att komma till betydligt nordligare breddgrader. Naturen känns nästan exotisk och luften är klar och frisk.    
En sommar – eller vintervecka här får både kropp och själ att må bra.

Lär känna landskapet genom härliga vandringar i Funäsdalen!

Vill du uppleva allt detta har jag för Jörns en resa till Funäsdalen. Vi bor på mysiga Eriksgården och gör dagsturer åt alla håll med vandringar på markerade leder. Någon tur går upp på kalfjället, någon genom trolsk fjällbjörkskog, en annan till gamla hällristningar. En särskild blomstervandring har informationsskyltar om det rika växtlivet.
Dagarna avslutas med god mat på hotellet och trevlig samvaro. Det här är ett tillfälle att få lära känna landskapet genom att både se det, känna på det och höra om det. 

Välkommen till Härliga Härjedalen!

Läs mer om vår resa, vandra i Funäsdalen här!


Ingrid på vandring i Funäsdalen.