Vandring i Geilo, 7 d

Cykling vid den vackra Flåmsbanan. Foto: Morten Rakke
Flåmsbanan - världens vackraste tågresa? Foto: Morten Rakke
Den natursköna Flåmsbanan. Foto: Morten Rakke
Prestholtskarvet i Hallingskarvets nationalpark. Foto: Emile Holba
Cykling på Rallarvegen. Foto: Paul Arthur Lockhart
Cykling på fjället. Foto: Emile Holba
Vackra vyer vid Strandavatn. Foto: Pål Fostervold
Vilopaus. Foto: Morten Knudsen
Vidsträckta vyer. Foto: Emile Holba
På vandring. Foto: Emile Holba
Vid Prestholt, förberedelser för nästa etapp. Foto: Emile Holba
Vandring Hallingskarvet. Foto: Emile Holba
Vandring Hallingskarvet. Foto: Emile Holba

Som en ljuv symfoni, ett stycke vacker poesi, ett välbalanserat vin – den norska naturen etsar sig fast och förmedlar bestående stunder av njutning. Balsam för själen. På denna resa kommer vi naturen nära; de storslagna fjällvidderna och de mäktiga topparna, spegelblanka vattendrag och grönskande sluttningar.

Det är en aktiv resa – med Geilo och utmärkta Vestlia Resort som bas gör vi vandringar, och en cykeltur, i den omgivande fjällvärlden. Tempot är behagligt. Aktiviteter varvas med avkoppling. Som extra krydda erbjuder vi möjligheten att åka med Flåmsbanan, en av världens vackraste tåglinjer! 

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Kartan visar läge för Vestlia Resort i Geilo.

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (6 nätter i Geilo)

 • 6 frukostar

 • 6 lunchpaket

 • 6 middagar

 • Inträde till pool

 • Guidade vandringar/cykeltur

Tillägg

 • Enkelrum 2.495 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr
 • Inträde spa 100 NOK
 • Utflykt Flåmsbanan 595 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Geilo
På morgonen lämnar vi Skåne för Halland, där vi gör uppehåll för förmiddagsfika. Via Göteborg går vår resa vidare mot den norska gränsen; längs med vägen får vi sällskap av fler medresenärer och vi pausar för lunch. I trakten av Oslo viker vi av och fortsätter nordvästerut genom  Buskerud fylke.

På kvällen nalkas vi så slutligen vårt mål Geilo, beläget 800 m.ö.h., nedanför national-parkerna Hardangerviddas och Hallingskarvets mäktiga fjäll. Vårt 4-stjärniga hotell, Vestlia Resort, är försett med såväl spa och inomhuspool, som gym och bowlingbanor. Här ska vi bo under hela vår Norgevistelse. Efter en lång dag på resande fot belönas vi med en god middag. Ca 79 mil fr Malmö & 52 mil fr Göteborg.

Dag 2-6 Utflykter & vandringar
Under de kommande dagarna ska vi njuta av såväl vandringar som en naturskön cykeltur i Geilos vackra fjällvärld.  Frukost och middag intar vi på hotellet. På vandringarna har vi med oss matpaket som vi själva förbereder från frukosten.

Vandringarna kommer att anpassas efter de förutsättningar som gäller från dag till dag. Vädret skiftar snabbt och vi kommer därför att välja vilken tur vi går efter att ha studerat väderrapporterna.

-Vandring Prestholtstien
Den imponerande, stenbelagda Prestholtstien, byggd av sherpas enligt nepalesisk hantverkstradition, leder oss upp till toppen av Hallingskarvet. Vid Skarvsenden, på 1.700 meters höjd, tar vi oss över en liten glaciär. Vi befinner oss nu på Prestholtskarvets platå och följer stigen västerut till landmärket som förkunnar att vi nått en höjd av 1.859 m.ö.h.

Här kan du posta ett kort eller skriva i en bok som bevisar att du "gått i mål". Tag gärna med en kikare och njut av utsikten! I blickfånget har du Hardangerjøkulen - Norges sjätte största glaciär, Hardangervidda och riksväg 7, som ringlar sig fram långt västerut! Totalt ca 6,5 km och 4 tim.

-Vandring Hivjufossen-Budalen
I centum för dagens vandring står det magiska vattenfallet Hivjufossen. En bussfärd på ca 40 minuter tar oss till vår startpunkt 700 m.ö.h. Vandringen är inledningsvis ganska brant; med jämna mellanrum håller vi paus och tar in det tjusiga landskapet. På toppen blickar vi inåt mot Nordfjella, Hemsedal och Jotunheimen medan Hivjufossen kastar sig utför bergssidan.

Från Hivjudalen till Budalen varierar turen mellan lättvandrade stigar över moränryggar och mer kuperad terräng och vi korsar även några bäckar. Hela turen inkl transport t/r tar ca 6-7 tim.

-Utflykt till Flåm (tillval) el. ledig dag
Idag finns det möjlighet att följa med på en utflykt till den lilla byn Flåm, tjusigt belägen längst in i Aurlandsfjorden. Här ska vi göra en oförglömlig resa med Flåmsbanan, en av världens vackraste tåglinjer och även en av de brantaste, på vanlig räls! Blir du kvar i Geilo lockar säkert såväl en promenad som dopp i hotellets pool.

Turen går genom storslagen natur, förbi cykelrutten Rallarvegen, stupbranta fjällväggar, skummande vattenfall och genom 20 tunnlar. På en timme tar oss tåget upp från havsnivå vid fjorden till högfjällstationen Myrdal på Hardangervidda, 865 m.ö.h! Vid Kjofossen gör vi ett kort "fotostopp". Efter en kortare paus på toppen, vänder tåget åter genom den frodiga Flåmsdalen. Tillbaka i Flåm får vi tid att äta lunch och upptäcka på egen hand. Utflykt Flåmsbanan t/r, ca 595 kr (förbokas)

-Rallarvegen (cykel)
Idag ska vi prova på en annan populär norsk fjällaktivitet – cykling. Vi ska cykla en bit av den populära rutten Rallarvegen, som löper mellan Haugastøl och Myrdal. Årligen gör ca 20.000 cyklister turen genom Skarvheimens storslagna fjällvärld, i övergången mellan Østlandet och Vestlandet. Rallarvegen byggdes för hand under 1800-talet, för att kunna transportera utrustning och proviant till byggandet av Bergenbanan, järnvägslinjen till Vestlandet och Bergen.

Med tåg tar vi oss till Finse fjällstation, 1.222 m.ö.h., där våra hyrcyklar väntar. Härifrån ska vi cykla till Haugastøl, beläget vid Sløddfjorden 1.000 m.ö.h., en sträcka på 27 km. Vår tur bjuder på fantastisk högfjällsnatur och rikligt med kulturminnen från Bergenbanans tillkomst. I norr reser sig det mäktiga Hallingskarvet med sina 1.900 meter och i söder breder glaciären Hardangerjøkulen ut sig.

-Vandring runt Store Krækkjavannet
45 minuters bussresa tar oss till Fagerheim fjellstugu, som ligger ca 1.200 m.ö.h. mellan sjöarna Storkrækkja och Veslekrækkja. Med Hallingskarvet i blickfånget påbörjar vi dagens etapp, som är ganska flack och går runt Storkrækkja. Vi befinner oss i ett öppet och ljust landskap. Fjällvidderna är imponerande.

Efter halva sträckan kommer vi till Krækkja, den norska turistföreningens första hytte på Hardangervidda – den äldsta byggnaden är från 1838. Här får vi tillfälle att fika. I området har det bott människor i tusentals år och alldeles runt husknuten finns det spår av bosättningar. Vandring ca 11 km.

Dag 7 Geilo-Hemorten
Efter frukost tar vi farväl av Geilo, men de vackra fjällvyerna följer oss ytterligare en stund. Genom Hallingdal, vars branta bergssidor så småningom även lämnar plats för bördiga jordbruksbygder, går färden i riktning Oslo. Med paus för lunch och bensträckare tar vi oss vidare mot den svenska gränsen.

Via Svinesundsbron kommer vi åter till Sverige och vi kan snart se tillbaka på en härlig, aktiv vecka som givit oss såväl minnen för livet som ny energi. Vid 17.30-tiden räknar vi med att vara åter i Göteborg, sen kväll i Malmö. Ca 29 mil till Göteborg & 56 mil till Malmö.

Kommentarer

2016

Bra arrangerad resa med påläst guide (Karin E). Mycket frisk luft och fantastiska vyer. Skönt med bad och relax efter dagsturerna och en god middag. /Betyg resan 4, guiden 5 /Jan Bengtsson

 

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo