Skip to main content

Vandring i Kantabrien & Rioja

Vid Biscayabukten, mellan Asturien och Baskien, breder det vackra Kantabrien ut sig. Litet till ytan, men stort till innehållet - Kantabrien är fyllt av idylliska småstäder och natursköna platser, från kuststräckan med dramatiska klippor och några av Spaniens bästa stränder, till de Kantabriska bergens mäktiga toppar och grönskande dalar. Här njuter vi av härliga vandringar i varierande terräng. Vi vandrar i "Paradiset på jorden" - Picos de Europa, runt den kungliga semesterstaden Santander, på Pilgrimsleden och längs den unika "Trasiga kusten". Vår resa avrundas med två dagar i den berömda vinregionen Rioja, där vi strövar mellan vinfälten och längs med floden Ebro. Självklart provsmakar vi också de goda vinerna!

Våra mat- och vinkunniga guider - svensk-spanske Hans, spanska Eva, svenska Victoria, och spanske bergsguiden Sergio, är sedan flera år bosatta i Kantabrien och är väl förtrogna med såväl regionerna vi besöker som den spanska kulturen i stort.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst Bilbao. Via staden Bilbao/Guggenheim-museet till Comillas. (M)
Dag 2: Vandring Santander. Gourmet picknick vid havet och möjlighet till dopp. (F, L, M)
Dag 3: Vandring i Dunas de Liencres/Costa Quebrada. En expert berättar om "Den trasiga kusten". (F, L)
Dag 4: Linbana/vandring Picos de Europa. "Slow food" lunch. Medeltida Potes. Vinprovning. (F, L)
Dag 5: Ledig dag alt. utflykt till Santillana del Mar och vandring på Jakobsleden. (F, M)
Dag 6: Vandring Rioja med besök på vinbodega. Incheckning historiskt hotell i Haro. (F, L)
Dag 7: Vandring längs Ebro floden till Briñas och Labastida. Pintxos-lunch. "Farväl-middag". (F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

 • Jättespindeln Maman vid Guggenheim-museet i Bilbao.
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Bilbao t/r

 • Bussresor i Spanien

 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (5 nätter Comillas, 2 Haro)
 • 7 frukostar
 • 5 luncher inkl vin & vatten
 • 4 middagar inkl vin, vatten och kaffe
 • Vandringar enl program (även extra utflykt dag 4)
 • 2 vingårdsbesök med provsmakning
 • Linbana (Picos de Europa)
 • Besök i Bilbao
 • Tillägg

 • Enkelrum 2.545 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr
 • Vingårdsbesök "dag 7" 175 kr

Att vandra med JÖRNS

Våra vandringsresor passar de flesta. I vår gradering lätt, medel och utmanande har vi tagit hänsyn till längd, höjdskillnad och hur lättgången terrängen är.

Alla vandringsdagar erbjuder vi lätt och/eller medel vandring. Vissa dagar kan man välja utmanande vandring.

Lätt vandring

 • Upp till 5 km.
 • Höjdskillnad ca 200 meter.
 • Lätt vandring är för dig som vill ta det lite lugnare. Vi går i ett lugnt tempo och terrängen är inte så kuperad. Normal kondition.

Medel vandring

 • Ca 5-12 km.
 • Höjdskillnad 200-400 meter.
 • Här är tempot lagom! Sträckorna är något längre, terrängen mer varierad och underlaget kan vara ojämnt. Normal kondition.

Utmanande vandring

 • Ca 10-20 km.
 • Höjdskillnad 200-400 meter.
 • Tempot är utmanande och du bör kunna ta dig fram på ett mer krävande underlag. Det kan förekomma branta partier och dagsetapperna blir längre. God kondition krävs.

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Bilbao - Comillas

  Tidig eftermiddag beräknas vi landa på Bilbaos flygplats, där en skandinavisktalande guide möter upp och tar oss med in till Bilbao för egna strövtåg. En lämplig startpunkt för att upptäcka staden är den medeltida kärnan, Casco Viejo med katedralen Santiago och Mercado de la Ribera - Spaniens största saluhall. Kanske slår du dig ner och njuter av lite pintxos, den baskiska varianten av tapas? En promenad längs med floden Nervión leder dig bort till det spektakulära Guggenheim-museet, som när det invigdes 1997 blev starten för Bilbaos pånyttfödelse med satsningar på ny spännande arkitektur. Den avantgardistiska byggnaden, vars fasad är täckt av titan, är ritad av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och ska leda tankarna till en blomma eller ett skepp. Utanför "vaktar" Jeff Koons jättelika hundvalp med en päls av blommor. Den konstintresserade passar säkert på att besöka museet.

  Vi lämnar så Bilbao och snart även Baskien till förmån för Kantabrien. Under vägen får vi en introduktion till detta gröna hörn av Spanien och vi får även höra mer om veckans program. Vi följer den dramatiska kusten ett stycke och tar oss därefter söder om Santander mot den gemytliga semesterorten Comillas. Här ska vi bo fem nätter på 4-stjärniga Hotel Comillas, beläget en kort promenad från centrum och 1 km från straden. Vårt trivsamma hotell omges av vackra trädgårdar och har utomhuspool. En gemensam middag avrundar dagen. Ca 16 mil med buss.

  Jättespindeln Maman vid Guggenheim-museet i Bilbao.
 • DAG 2: Vandring Faro de Cabo Mayor-Santander

  Efter frukost beger vi oss med buss mot Santander, Kantabriens huvudort och en av Spaniens första turistorter, belägen vid en vacker bukt. Vi tar oss ut till fyren Cabo Mayor, som med sina signaler, som når hela 21 mil bort, guidat skepp i säkerhet sedan 1839. Numera hyser tornet även konstutställningar och en permanent samling av objekt som har med havet att göra. Mitt emot fyren står ett stort stenkors, ett monument över alla de som stupade i spanska inbördeskriget. Republikanerna sägs ha slängt Franco-anhängare från klipporna här, något som senare har dementerats och tillskrivits politisk propaganda.

  Vid fyren startar dagens behagliga vandring som går in mot centrala Santander (ca 10 km - ett kortare alternativ finns). Vår rutt passerar tjusiga sekelskiftshus, den vackra Sardinero-stranden och går också ut på udden Peninsula de la Magdalena. Här står Palacio de Magdalena, ett sommarpalats byggt 1912 åt Alfonso XIII, då Santander fram till 30-talet var den spanska kungafamiljens sommarfavorit. På udden finner vi även den Kungliga Tennisklubben, museet "Människan och havet" och ett mini-zoo med fritt inträde. På lämplig plats vid havet låter vi oss väl smaka av en picknick-lunch bestående av lokala gourmetspecialiteter. Och säkert lockar även ett dopp från någon av stränderna vi passerar - Sardinero, Kamelstranden eller Bikinistranden!

  Efter avslutad vandring får vi fri tid att upptäcka El Centro Botín, ett nytt centrum för modern konst, ritat av Renzo Piano. Därefter tar oss bussen åter till Comillas, där vi ska äta middag på en trevlig restaurang på stan. Ca 12 mil med buss.

  Lätt vandring
  Längd: ca 6 km på stigar, landsväg och promenadväg
  Höjdskillnad: ca 10 m
  Tidsåtgång: ca 2,5 h

  Medel vandring
  Längd: ca 10 km
  Höjdskillnad: ca 10 m
  Tidsåtgång: ca 3,5-4 h

 • DAG 3: Vandring i naturreservatet Dunas de Liencres och La Costa Quebrada

  Idag ska vi vandra längs den dramatiska kusten La Costa Quebrada, "den trasiga kusten", och in i det vackra naturreservatet Dunas de Liencres, som karakteriseras av sitt system av dyner, tallskog, stränder och vikar.

  Den 11 km långa kuststräckan Costa Quebrada, som löper mellan Santander och Cuchía, är klassad som geologisk park och bjuder på ett storslaget sceneri med magnifika klippor, vikar och gyllene sandstränder. Men framförallt ger de säregna kustformationerna en unik inblick i landets ursprung och dess utveckling sedan istiden. Vid en närmre studie avslöjas resterna av gamla tropiska rev, enorma stränder och skogar, marina ekosystem frusna i tiden och händelserna som förintade dem - efter vår vandring kommer en geolog att visa oss och berätta mer om detta.

  Vår vandringsrutt, som är ca 8 km lång, går västerut från stranden Playa de Arnía, förbi nedre delen av byn Liencres och slutar nedanför tallskogen vid stränderna Playa Canallave och Playa de Valdearenas. Längs med vägen gör vi intressanta geologiska stopp och stannar för en god picknick-lunch. Ca 9 mil med buss.

  Lätt vandring
  Längd: ca 6 km på stig och landsväg
  Höjdskillnad: ca 30 m
  Tidsåtgång: ca 3 h

  Medel vandring
  Längd: ca 10 km
  Höjdskillnad: ca 30 m
  Tidsåtgång: ca 4 h

 • DAG 4: Ledig dag eller utflykt till Santillana del Mar

  Denna dag är fri att upptäcka Comillas och njuta av stranden. Comillas är känt för några ovanliga hus skapade av de katalanska modernista-arkitekterna Antoni Gaudí och Joan Martorell. Stadens mest kända monument är Gaudís El Capricho, en mudéjarinspirerad fantasiskapelse med ett minaretliknande torn klätt med gröna och gula kakel. Detta spektakulära hus tillkom under Gaudís orientaliska period (1883-1888) och är ett av få hus som han designade utanför Katalonien. Gaudí bidrog också med möblerna till den enorma nygotiska byggnaden Palacio Sobrellano som Martorell ritade åt den förste markisen av Comillas.

  Det finns även möjlighet att följa med på en utflykt till den förtjusande staden Santillana del Mar, som med sina kullerstensgränder kantade av hus i gyllene sten från 1500- till 1700-talen anses vara en av Spaniens vackraste städer. Santillana del Mar, som namnet till trots (mar=hav) ligger en bit in i landet, växte upp kring klostret La Colegiata, en viktig vallfartsort. Senare på dagen ska vi vandra en bit på Jakobsleden, ett världsarv och en av sträckningarna på den berömda Pilgrimsleden som leder till Santiago de Compostela. Vår vandring går från byn Cóbreces till Comillas (ca 10 km).

  Medel vandring
  Längd: ca 10 km på landsväg, inga kraftiga stigningar
  Höjdskillnad: ca 75 m
  Tidsåtgång: ca 3 h

 • DAG 5: Vandring i nationalparken Picos de Europa - "Paradiset på jorden"

  I centrum för dagens vandring står den spektakulära bergskedjan Picos de Europa, som numera är Europas största nationalpark. Sjöfararna kallade bergskedjan "Europas topp" eftersom den var det första de såg när de återvände från havet, lokalborna refererar till den som "Paradiset på jorden". Från Fuente Dé, där floden Deva har sin källa, tar vi kabinbanan upp till toppen på 1.834 m.ö.h., en stigning på 900 meter. Här njuter vi av ett storslaget panorama över Picos toppar och dalar och påbörjar så smått vår vandring, som går kraftigt utför. Snart har vi Kantabriens högsta topp, Peña Vieja, i blickfånget. Vi passer också El Chalet Real, en villa som byggdes åt den spanska kungen i början av 1900-talet för hans jakt- och fiskesemestrar i området, och den porlande källan Fuente Resalao.

  Efter ytterligare en knapp kilometer kommer vi till ett hotell, där det ges tillfälle att ta en fika. Vår vandring går så vidare nedför och vi skymtar efter en stund kapellet Nuestra Señora de la Salud. Vi följer senare skyltarna mot byn Espinama och nalkas så småningom Invernales de Igüedri, en grupp med gamla stenhus som används som lador åt boskapen på vintern. Här har vi också fin utsikt mot Valdecorotoppen. Efter totalt ca 11 kilometers vandring når vi så vårt slutmål Espinama, beläget 877 m.ö.h., där vi belönas med en välförtjänt, typisk "slow food-lunch", tillagad med omsorg.

  På återresan stannar vi till i den lilla, forntida staden Potes i dalen Valle de Liébana, vars bördiga jord producerar rika skördar av valnötter, körsbär och vindruvor. Här tillverkas en stark spritsort kallad orujo. Vid stora torget står försvarstornet Torre del Infantado från 1400-talet. Vi besöker också en vinbodega för att provsmaka några av regionens viner. Middag på egen hand i Comillas. Ca 16 mil med buss.

  Lätt/Medel vandring
  Längd: ca 6 km på grusväg (linbana t/r)
  Höjdskillnad: ca 100 m
  Tidsåtgång: ca 2 h

  Utmanande vandring
  Längd: ca 11 km, kraftig lutning på slutet, men inga stup. Grusväg. Linbana enkel väg.
  Höjdskillnad: ca 1000 m
  Tidsåtgång: ca 4 h

 • DAG 6: Comillas - Rioja med vandring i vinområdet

  Efter frukost tar vi farväl av Comillas och beger oss söderut mot provinsen La Rioja - den lilla regionen med det stora namnet. Här ska vi bo två nätter på 4-stjärniga Hotel Los Agustinos i den förtjusande staden Haro vid floden Ebro. Rioja må vara vida berömt för sina viner, men det är också ett område fyllt av historia och vackra vyer, där 60 000 ha med vinrankor delar utrymme med Ebro och resliga berg. Vinodlingen i Rioja, som bokstavligen vimlar av vinproducenter, har anor från 1100-talet, och regionen delas in i tre distrikt som skiljs åt av Ebro; Rioja Alavesa, Rioja Alta och Rioja Baja. Haro är centrum för Rioja Alta, som ligger högre och svalare än Rioja Baja.

  Under förmiddagen gör vi en kortare, cirkulär vandring (ca 5 km), som utgår från och kommer tillbaka till byn Labastida. Vi betraktar bl a bodegan Remelluris marker och bjuds också en härlig vy över Toloñobergen. En lokal konstnär har gömt konstverk i naturen som vi spejar efter! Avslutningsvis besöker vi en vingård, där vi i samband med en läcker lunch provsmakar några goda viner.

  På eftermiddagen checkar vi in på vårt fina, historiska hotell, som ursprungligen var ett gammalt kloster vid namn San Agustín. Resten av dagen disponeras fritt - passa på och strosa i gamla stans mysiga gränder som ramas in av vintavernor och herreskapshus och kröns av den gotiska kyrkan Iglesia de Santo Tomás ovanför. Ca 24 mil med buss.

  Lätt vandring
  Längd: ca 5 km, brant stigning först, sedan lätt vandring
  Höjdskillnad: 100 m
  Tidsåtgång: 2 h

 • DAG 7: Vandring längs Río Ebro

  Vi påbörjar dagens vandringsetapp i Haro och korsar efter knappt två kilometer Ebro via Briñas-bron, en stenbro i gotisk stil från 1200-talets slut. I forna dagar var den en betydelsefull länk för utbytet av varor mellan kungariket Navarra och Castilla. Därefter följer vi floden ett stycke norrut mot den pittoreska medeltidsbyn Briñas och vidare österut till Labastida. Vi rör oss i gränslandet mellan Rioja Alavesa och Rioja Alta, landskapet är kuperat och kantas av vinrankor och sandsten. De hurtiga har möjlighet att fortsätta ytterligare ett stycke på vandrigsleden, till San Vicente de la Sonsierra.

  Åter i Haro hägrar en klassisk pintxos-lunch med diverse godsaker. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg, innan vi på kvällen samlas för en trevlig avskedsmiddag.

  Lätt vandring
  Längd: ca 5 km, lite kuperat
  Höjdskillnad: 50 m
  Tidsåtgång: ca 2,5 h

  Medel vandring
  Längd: ca 10 km
  Höjdskillnad: 50 m
  Tidsåtgång: ca 2,5 h

  Utmanande vandring
  Längd: ca 14 km
  Höjdskillnad: 50 m
  Tidsåtgång: ca 4 h


 • DAG 8: Haro - Bilbao - flyg hem

  Vi låter oss väl smaka av frukosten och lämnar så på förmiddagen Haro och Rioja och sätter kurs mot Bilbaos flygplats. Tidig eftermiddag lyfter våra flyg, efter en mellanlandning kommer vi på kvällen åter till Skandinavien. Ca 12 mil med buss.

  © JÖRNS RESOR 2019-20.

Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 8this is a picture of the number 4this is a picture of the number 2this is a picture of the number 1