Skip to main content

Vandring & cykling i Katalonien, 8 d

Bild: Vyer från Camí de Ronda. Foto: Peter Olséni
Bild: Scener från Camí de Ronda. Foto: Peter Olséni
Bild: Vandring längs Camí de Ronda. Foto: Peter Olséni
Bild: Cykling genom ravin i Garrotxa. Foto: Peter Olséni
Bild: Vyer från cykeltur i Garrotxa. Foto: Peter Olséni
Bild: Vyer från Garrotxa. Foto: Peter Olséni
Bild: Mindre vattenfall i Garrotxa. Foto: Peter Olséni
Bild: Vackra Girona. Foto: Peter Olséni
Bild: Girona - katedralen och gränd i El Call. Foto: Peter Olséni
Bild: Girona speglar sig i floden Riu Onyar. Foto: Peter Olséni
Bild: Teatre-Museu Dalí och läckerheter från Cal Sastre. Foto: Peter Olséni
Bild: Teatre-Museu Dalí. Foto: Peter Olséni
Bild: Idylliska Peratallada. Foto: Peter Olséni
Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Katalonien i Spaniens nordöstra hörn är inte bara landets ekonomiska motor utan även ett eldorado för såväl vin- och matentusiaster, som för den som söker en aktiv semester. På denna resa varvar vi vandringar runt Costa Bravas dramatiska kust med härliga cykelturer bland medeltida byar, vinfält och vulkaner! Vi bor på förstklassiga hotell, kopplar av med bad i hav och pool, och njuter av det välrenommerade katalanska köket. Vinprovning, Dalí-museet i Figueres och klenoder som Girona, Cadaqués och Barcelona står också på programmet!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Barcelona t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Spanien
 • Logi i 2-bäddrum m dusch/wc (3 nätter Pals, 3 Roses, 1 Barcelona)
 • 7 frukostar
 • 4 luncher (varav 2 picnic)
 • 5 middagar
 • 3 vandringar med guide
 • Hyra multiväxlad cykel inkl service och cykelhjälm
 • 2 cykelturer
 • Guidad stadspromenad i Girona
 • Inträde och guidning Dalí-museet
 • Besök i Figueres, Cadaqués och Barcelona
 • 1 vinprovning

Tillägg

 • Enkelrum 2.495 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Barcelona. Barcelona-Pals
Under dagen ankommer vi till Barcelonas flygplats El Prat, där en transferbuss väntar på att ta oss vidare norrut genom Katalonien. Målet är det lyxiga hotellet Mas Salvi, naturskönt beläget strax utanför Pals, omgivet av skog och medelhavsängar. Här ska vi bo tre nätter. Vårt tjusiga hotell, ursprungligen en lantgård uppförd på 1700-talet, har såväl inomhus- som utomhuspool, jacuzzi, bar och stor trädgård. Dagen är fri att njuta av hotellets faciliteter. På kvällen samlas vi för en välanrättad middag. Ca 15 mil med buss.

Dag 2-3 Cykling & vandring
Under vår vistelse på Mas Salvi varvar vi avkoppling med cykling och vandring i de natursköna trakterna runt Pals. Frukost och middag intar vi på hotellet.

Cykling medeltidsbyar & vinbodega
Idag ska vi på cykel njuta av regionen Baix Empordàs vackra, flacka landskap och några av dess pittoreska medeltidsbyar. Vi cyklar i lugn takt på små landsvägar och stigar med få eller inga bilar. Idylliska medeltida byar med vindlande kullerstensgränder, blomsterprydda stenhus och smäckra valv kantar vår väg. Pärlor som Pals, Peratallada och Palau-Sator fascinerar och förför - här tycks tiden ha stått stilla. Med jämna mellanrum håller vi paus och tar in de förtjusande miljöerna, strosar en stund och kanske tittar in i någon butik.

Vår cykeltur leder oss också till en historisk vinbodega i D.O. Empordà. Det var grekerna som runt 600 f. Kr. introducerade vinet i regionen. Vi serveras en lättare tapas-lunch och får därefter en guidad rundvisning. Avslutningsvis provsmakar vi några av de goda vinerna. Cykling ca 30 km, lätt.

Vandring på Camí de Ronda
Dagens utflykt består av en vandring längs med Camí de Ronda, en gammal stig som löper längs med Costa Bravas kust. Denna historiska led tillkom någon gång under 1800-talet och användes flitigt av polis och Guardia Civil för att kontrollera den utbredda smugglingen som pågick. Vi vandrar huvudsakligen på kullersten och grus och rör oss både längs med havet och en bit inåt landet. Vandringen är inte så tuff, men sker i kuperad terräng. Belöning i form av vackra vyer och spännande flora och geologi väntar, liksom medhavd picnic-lunch! Eftermiddagen är fri för rekreation på hotellet. Vandring ca 12 km, medelsvår.

Dag 4 Pals-Roses via Girona
Efter frukost tar vi farväl av Mas Salvi och beger oss mot Girona, en verklig klenod med ett ursprung i förromersk tid. Spåren efter ibererna, romarna, morerna och framförallt det judiska folket är tydliga i den gamla delen av staden.  Än idag kan man se enorma romerska grundstenar som markerar sträckningen för Via Augusta, vägen till Rom. En lokalguide visar oss runt. Vi inleder vid Riu Onyars strand, där pastellfärgade hus speglar sig i floden, och tar oss via en bro in i Gamla staden. Här reser sig den mäktiga gotiska katedralen. Alldeles intill löper det gytter av gränder och trappor som en gång utgjorde El Call, det judiska gettot där stadens judar bodde fram till deras förvisning 1492.

Vi ges även tid att flanera på egen hand och kanske slår du dig ner på något mysigt café eller tittar in i någon av kyrkorna? Vår resa går så vidare norrut, mot den fina bad- och fiskeorten Roses. Här ska vi bo tre nätter på 4-stjärniga Almadraba Park Hotel, vackert beläget i naturparken Cap de Creus, strax öster om centrum, med härlig utsikt över bukten och en fin sandstrand nedanför. Säkert lockar såväl ett dopp i havet som i hotellets pool. Middag på egen hand. Ca 12 mil.

Dag 5 Vandring & besök i Cadaqués
Efter frukost ska vi vandra ytterligare en del av Camí de Ronda, från Cala Montjoi till Cadaques, genom Cap de Creus naturpark. Ovanför stranden i Cala Montjoi låg elBulli, världens högst rankade restaurang, fram tills den stängde 2011. Omgivna av hav, pinjeträd och klippformationer vandrar vi längs idylliska vikar ut mot bukten Cap de Norfeu,  Pyrenéernas östligaste punkt. Från ruinerna av vakttornet Torre de Norfeu (175 m.ö.h.), byggt 1598, bjuds vi ett tjusigt panorama. Gamla odlingsterrasser leder ner till stranden i Cala Joncols, där vi får tillfälle till bad och fika. 

Vi tar oss upp till Coll de Sa Cruïlla-passet (230 m.ö.h.) och påbörjar därefter nedstigningen till vårt slutmål, den förtjusande badorten Cadaqués, som för evigt förknippas med den store katalanske konstnären Salvador Dalí. Här tillbringade han sommarloven som barn och i närbelägna Port Lligat låg han och frun Galas sommarhus, som numera är ett museum. Vi ges tid att äta lunch och strosa en stund på egen hand och vänder därefter åter till Roses för bad och "återhämtning". En läcker middag avrundar dagen på bästa sätt. Vandring ca 10 km, medelsvår.

Dag 6 Dalí-museet i Figueres & vandring
Förmiddagen tillägnar vi Figueres, Dalís födelseort. 1974 förvandlade den excentriske konstnären stadsteatern till Teatre-Museu Dalí och fyllde den med konstverk. Här ligger han också begravd. En guide visar oss runt på museet och berättar mer om den store surrealistens liv och gärning. Efter tid för egna strövtåg och lunch lämnar vi Figueres för en eftermiddag i vandringens tecken. Ca 7 mil med buss.

Vår vandring i Aiguamolls de l'Empordà (Empordàs våtmarker) bjuder på lite annan typ av terräng än tidigare och inte minst, ett rikt fågelliv. Har vi tur ser vi såväl storkar och häger som flamingos! Vi passerar risfält, små sjöar och flera observationsplatser. Från toppen av en gammal ris-silo har vi en härlig utsikt över våtmarkerna, havet och bergen som reser sig i norr. Middag på hotellet. Ca 9 km vandring, lätt.

Dag 7 Roses-Barcelona & cykling & lunch
Efter frukost lämnar vi Roses och beger oss inåt landet mot Olot, som ligger omgivet av slocknade vulkaner. Härifrån ska vi göra en härlig cykeltur genom Garrotxas omväxlande landskap. Vi tar oss fram på leder som en gång utgjorde sträckningen för en smalspårig järnväg, över ängar och genom skog, förbi vulkaner och lavakoner, raviner, vattendrag och små samhällen. Vid slutmålet Les Planes d'Hostoles väntar vår buss på att ta oss vidare till den pittoreska staden Santa Pau. På högklassiga Hotel Cal Sastre väntar oss en lunch vi sent ska glömma! Cykling ca 30 km, lätt.

Vi sätter nu kurs mot Barcelona. Efter incheckning på centralt belägna Hotel Autohogar är kvällen fri att upptäcka denna underbara stad. Strosa längs det livliga stråket Las Ramblas ner till hamnen, utforska de gotiska kvarterens virrvarr av gränder och titta in i katedralen eller slå dig bara ner och njut av lite tapas! Möjligheterna är många, guiden ger tips! Ca 23 mil med buss.

Dag 8 Barcelona-flyg hem
Då våra flyg lyfter först på eftermiddagen finns det tid att besöka några av stadens många sevärdheter, t ex den spektakulära kyrkan La Sagrada Família, Park Güell eller huset La Pedrera – samtliga arv efter Antoni Gaudí, den katalanska modernismens främste företrädare.

Kommentarer

Det här med att inte bara gå runt och titta på saker/sitta i en buss, utan även cykla och vandra är en toppenbra blandning. Man lär även känna sina medresenärer på ett bra sätt. Mycket nöjd. Martin var vänlig och hjälpsam och bidrog starkt till att vi hade sån härlig stämning i gruppen! /Betyg resan 5, guiden 5 /Anne Spielmann Nilsson

Bra upplagt, fina hotel. Guiden Martin T - Engagerad, kunnig, lättsam. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Programmet välkomponerat. (Martin) Ledde gruppen på ett försynt men effektivt sätt. Lyhörd och smittande gott humör. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Karta

Hotell

Hotel Mas Salvi, Pals

Hotel Mas Salvi i Pals.

Resekalender

29/3Oslo Opera - 'Rosenkavaljeren', 3 dfrån 4 245:-
29/3Wien i vårskrud (fr Göteborg), 4 dfrån 10 995:-
29/3Wien i vårskrud (fr Köpenhamn), 4 dfrån 10 995:-
29/3Wien i vårskrud (fr Stockholm), 4 dfrån 10 995:-
31/3Mallorca - lyxigt & genuint (fr Göteborg), 7 dfrån 14 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo