Skip to main content

Vandringar i Geilos vackra fjällvärld

Vilopaus. Foto: Morten Knudsen

Foto Vestlia Resort

Flåm

Flåm. Foto Morten Rakke

Flåm. Foto Harald M

Flåmsbanan. Foto Morten Rakke

Flåmsbanan. Foto Sverre Hjørnevik

Flåmsbanan. Foto Sverre Hjørnevik

Flåmsbanan. Foto Sverre Hjørnevik

Paus för ompackning. Foto: Emile Holba

Hallingskarvet nationalpark med utsikt mot Ustnevattnet

Prestholskarvet

Sommar i Flåm. Foto Jonny Akselsen

Sommar i Flåm. Foto Jonny Akselsen

Cykling på Rallarvegen. Foto: Paul Arthur Lockhart

Som en ljuv symfoni, ett stycke vacker poesi, ett välbalanserat vin – den norska naturen etsar sig fast och förmedlar bestående stunder av njutning. Balsam för själen. På denna resa kommer vi naturen nära; de storslagna fjällvidderna och de mäktiga topparna, spegelblanka vattendrag och grönskande sluttningar.

Det är en aktiv resa – med Geilo och utmärkta Vestlia Resort som bas gör vi vandringar, och en cykeltur, i den omgivande fjällvärlden. Tempot är behagligt. Aktiviteter varvas med avkoppling. Som extra krydda erbjuder vi möjligheten att åka med Flåmsbanan, en av världens vackraste tåglinjer! 

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Geilo. (M)
Dag 2: Vandring runt Storkrækkja. Vila i Krækkja. (F,L,M)
Dag 3:
Tåg till Finse. Cykling längs Rallarvegen till Haugastøl. (F,L,M)
Dag 4: Vandring via Hivjufossen till Budalen. (F,L,M)
Dag 5:
Fri dag alt. möjlighet till att åka på utflykt till Flåm med Bergenbanan & Flåmsbana (tillägg). (F,L,M)
Dag 6: Vandring på Prestholtstien till toppen av Hallingskarvet. (F,L,M)
Dag 7: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (6 nätter i Geilo)

 • 6 frukostar

 • 5 lunchpaket

 • 6 middagar

 • Inträde till pool

 • Guidade vandringar/cykeltur

Tillägg

 • Enkelrum 2.295 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Inträde spa 100 NOK
 • Utflykt Flåmsbana 795 kr

Att vandra med JÖRNS

Vandring på South West Coast Path. Foto: Shutterstock

Våra vandringsresor passar de flesta. I vår gradering lätt, medel och utmanande har vi tagit hänsyn till längd, höjdskillnad och hur lättgången terrängen är.

Alla vandringsdagar erbjuder vi lätt och/eller medel vandring. På några resor, vissa dagar kan man välja utmanande vandring (men ej på denna resa).

Lätt vandring

 • Upp till 5 km.
 • Höjdskillnad ca 200 meter
 • Lätt vandring är för dig som vill ta det lite lugnare. Vi går i ett lugnt tempo och terrängen är inte så kuperad. Normal kondition.

Medel vandring

 • Ca 5-12 km.
 • Höjdskillnad 200-400 meter.
 • Här är tempot lagom! Sträckorna är något längre, terrängen mer varierad och underlaget kan vara ojämnt. Normal kondition.

Utmanande vandring

 • Ca 10-20 km.
 • Höjdskillnad 200-400 meter.
 • Tempot är utmanande och du bör kunna ta dig fram på ett mer krävande underlag. Det kan förekomma branta partier och dagsetapperna blir längre. God kondition krävs.

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Geilo

  På morgonen lämnar vi Skåne för Halland, där vi gör uppehåll för förmiddagsfika. Via Göteborg går vår resa vidare mot den norska gränsen; längs med vägen får vi sällskap av fler medresenärer och vi pausar för lunch. I trakten av Oslo viker vi av och fortsätter nordvästerut genom Buskerud fylke.

  På kvällen nalkas vi så slutligen vårt mål Geilo, beläget 800 m.ö.h., nedanför national-parkerna Hardangerviddas och Hallingskarvets mäktiga fjäll. Vårt 4-stjärniga hotell, Vestlia Resort, är försett med såväl spa och inomhuspool, som gym och bowlingbanor. Här ska vi bo under hela vår Norgevistelse. Efter en lång dag på resande fot belönas vi med en god middag.
  Ca 79 mil fr Malmö & 52 mil fr Göteborg.


  Foto Vestlia Resort

  Hemorten-Geilo
 • DAG 2-6: Utflykter och vandringar

  Under de kommande dagarna ska vi njuta av såväl vandringar som en naturskön cykeltur i Geilos vackra fjällvärld. Frukost och middag intar vi på hotellet. På vandringarna har vi med oss matpaket som vi själva förbereder från frukosten.

  Vandringarna kommer att anpassas efter de förutsättningar som gäller från dag till dag. Vädret skiftar snabbt och vi kommer därför att välja vilken tur vi går efter att ha studerat väderrapporterna.


  Vilopaus. Foto: Morten Knudsen

  Utflykter och vandringar
 • Vandring Hivjufossen-Budalen

  I centum för dagens vandring står det magiska vattenfallet Hivjufossen. En bussfärd på ca 40 minuter tar oss till vår startpunkt 700 m.ö.h. Vandringen är inledningsvis ganska brant; med jämna mellanrum håller vi paus och tar in det tjusiga landskapet. På toppen blickar vi inåt mot Nordfjella, Hemsedal och Jotunheimen medan Hivjufossen kastar sig utför bergssidan.

  Från Hivjudalen till Budalen varierar turen mellan lättvandrade stigar över moränryggar och mer kuperad terräng och vi korsar även några bäckar. Hela turen inkl transport t/r tar ca 6-7 tim.


  Vackra vyer vid Strandavatn. Foto: Pål Fostervold

  Vandring Hivjufossen-Budalen
 • Rallarvegen (cykel)

  Idag ska vi prova på en annan populär norsk fjällaktivitet – cykling. Vi ska cykla en bit av den populära rutten Rallarvegen, som löper mellan Haugastøl och Myrdal. Årligen gör ca 20.000 cyklister turen genom Skarvheimens storslagna fjällvärld, i övergången mellan Østlandet och Vestlandet. Rallarvegen byggdes för hand under 1800-talet, för att kunna transportera utrustning och proviant till byggandet av Bergenbanan, järnvägslinjen till Vestlandet och Bergen.

  Med tåg tar vi oss till Finse fjällstation, 1.222 m.ö.h., där våra hyrcyklar väntar. Härifrån ska vi cykla till Haugastøl, beläget vid Sløddfjorden 1.000 m.ö.h., en sträcka på 27 km. Vår tur bjuder på fantastisk högfjällsnatur och rikligt med kulturminnen från Bergenbanans tillkomst. I norr reser sig det mäktiga Hallingskarvet med sina 1.900 meter och i söder breder glaciären Hardangerjøkulen ut sig.


  Cykling på Rallarvegen. Foto: Paul Arthur Lockhart

  Rallarvegen (cykel)
 • Vandring Prestholtstien

  Den imponerande, stenbelagda Prestholtstien, byggd av sherpas enligt nepalesisk hantverkstradition, leder oss upp till toppen av Hallingskarvet.

  Vid Skarvsenden, på 1.700 meters höjd, tar vi oss över en liten glaciär. Vi befinner oss nu på Prestholtskarvets platå och följer stigen västerut till landmärket som förkunnar att vi nått en höjd av 1.859 m.ö.h. Här kan du posta ett kort eller skriva i en bok som bevisar att du "gått i mål". Tag gärna med en kikare och njut av utsikten! I blickfånget har du Hardangerjøkulen - Norges sjätte största glaciär, Hardangervidda och riksväg 7, som ringlar sig fram långt västerut!
  Totalt ca 6,5 km och 4 tim.


  Vandring Hallingskarvet. Foto: Emile Holba

  Vandring Prestholtstien
 • Utflykt till Flåm (tillval) el. ledig dag

  Idag finns det möjlighet att följa med på en utflykt till den lilla byn Flåm, tjusigt belägen längst in i Aurlandsfjorden. Med den imponerande Bergenbanan reser vi från Geilo över Hardangerviddas underbara fjällvärld till högfjällsstationen Myrdal.

  Väl på toppen får vi tillfälle att fika innan vi påbörjar nedstigningen till Flåm - en oförglömlig resa med Flåmsbana, en av världens vackraste tåglinjer och även en av de brantaste, på vanlig räls!

  Turen går genom storslagen natur, förbi cykelrutten Rallarvegen, stupbranta fjällväggar, skummande vattenfall och genom 20 tunnlar. Vid Kjofjossen gör vi ett "fotostopp". På en timme tar oss tåget från högfjällstationen 865 m.ö.h ner till havsnivå vid fjorden! Efter lite fri tid i Flåm återvänder vi till Geilo med buss.
  Utflykt Flåmsbana 795 kr (förbokas).


  Flåmsbanan - världens vackraste tågresa? Foto: Morten Rakke

  Utflykt till Flåm (tillval) el. ledig dag
 • Vandring runt Store Krækkjavannet

  45 minuters bussresa tar oss till Fagerheim fjellstugu, som ligger ca 1.200 m.ö.h. mellan sjöarna Storkrækkja och Veslekrækkja. Med Hallingskarvet i blickfånget påbörjar vi dagens etapp, som är ganska flack och går runt Storkrækkja. Vi befinner oss i ett öppet och ljust landskap. Fjällvidderna är imponerande.

  Efter halva sträckan kommer vi till Krækkja, den norska turistföreningens första hytte på Hardangervidda – den äldsta byggnaden är från 1838. Här får vi tillfälle att fika. I området har det bott människor i tusentals år och alldeles runt husknuten finns det spår av bosättningar.
  Vandring ca 11 km.


  Vid Prestholt, förberedelser för nästa etapp. Foto: Emile Holba

  Vandring runt Store Krækkjavannet
 • DAG 7: Geilo-Hemorten

  Efter frukost tar vi farväl av Geilo, men de vackra fjällvyerna följer oss ytterligare en stund. Genom Hallingdal, vars branta bergssidor så småningom även lämnar plats för bördiga jordbruksbygder, går färden i riktning Oslo. Med paus för lunch och bensträckare tar vi oss vidare mot den svenska gränsen.

  Via Svinesundsbron kommer vi åter till Sverige och vi kan snart se tillbaka på en härlig, aktiv vecka som givit oss såväl minnen för livet som ny energi. Vid 17.30-tiden räknar vi med att vara åter i Göteborg, sen kväll i Malmö.
  Ca 29 mil till Göteborg & 56 mil till Malmö.


  Foto Vestlia Resort

  Geilo-Hemorten

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Juli 2021

14/7- se avresetiderBussVandring i Geilo, 7 d
Guide: Jonas Håkansson
Mer än 413 495:-BokaSe avresetider

Hotell

Vestlia Resort, Geilo

Vestlia Resort, Geilo

Vestlia Resort ligger precis vid skidbackarna i Geilo med en fantastisk utsikt över de snötäckta bergen. Hotellets restaurang använder sig av norska produkter och ingredienser, helst lokala också i de...

Andra resenärer har också tittat på

Människor på en vandringstur i europa med de vackra bergen i bakgrunden | Jörns Resor

Vandring Dolomiterna med fantastiskt SPA-hotell

De har kallats "världens vackraste arkitektoniska verk". Sedan 2009 är de upptagna på UNESCOs världsarvslista – Dolomiternas skönhet är väldokumenterad! De är också ett eldorado för vandring. Bergsmas...
Vandring i Cornwall & Devon

Vandring i Cornwall & Devon

Smäckra kustlinjer sockrade med magiska vikar, dramatiska klippor och romantiska fiskebyar stöpta i historia. Vidsträckta hedar höljda i mystik och exotiska trädgårdar. Devon och Cornwall, Englands sy...
Vandring i Kantabrien & Rioja

Vandring i Kantabrien & Rioja

Vid Biscayabukten, mellan Asturien och Baskien, breder det vackra Kantabrien ut sig. Litet till ytan, men stort till innehållet - Kantabrien är fyllt av idylliska småstäder och natursköna platser, frå...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo