Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Geilo

  På morgonen lämnar vi Skåne för Halland, där vi gör uppehåll för förmiddagsfika. Via Göteborg går vår resa vidare mot den norska gränsen; längs med vägen får vi sällskap av fler medresenärer och vi pausar för lunch. I trakten av Oslo viker vi av och fortsätter nordvästerut genom Buskerud fylke.

  På kvällen nalkas vi så slutligen vårt mål Geilo, beläget 800 m.ö.h., nedanför national-parkerna Hardangerviddas och Hallingskarvets mäktiga fjäll. Vårt 4-stjärniga hotell, Vestlia Resort, är försett med såväl spa och inomhuspool, som gym och bowlingbanor. Här ska vi bo under hela vår Norgevistelse. Efter en lång dag på resande fot belönas vi med en god middag.
  Ca 79 mil fr Malmö & 52 mil fr Göteborg.

 • DAG 2-6: Utflykter och vandringar

  Under de kommande dagarna ska vi njuta av såväl vandringar som en naturskön cykeltur i Geilos vackra fjällvärld. Frukost och middag intar vi på hotellet. På vandringarna har vi med oss matpaket som vi själva förbereder från frukosten.

  Vandringarna kommer att anpassas efter de förutsättningar som gäller från dag till dag. Vädret skiftar snabbt och vi kommer därför att välja vilken tur vi går efter att ha studerat väderrapporterna.

 • Vandring Hivjufossen-Budalen

  I centum för dagens vandring står det magiska vattenfallet Hivjufossen. En bussfärd på ca 40 minuter tar oss till vår startpunkt 700 m.ö.h. Vandringen är inledningsvis ganska brant; med jämna mellanrum håller vi paus och tar in det tjusiga landskapet. På toppen blickar vi inåt mot Nordfjella, Hemsedal och Jotunheimen medan Hivjufossen kastar sig utför bergssidan.

  Från Hivjudalen till Budalen varierar turen mellan lättvandrade stigar över moränryggar och mer kuperad terräng och vi korsar även några bäckar. Hela turen inkl transport t/r tar ca 6-7 tim.

 • Rallarvegen (cykel)

  Idag ska vi prova på en annan populär norsk fjällaktivitet – cykling. Vi ska cykla en bit av den populära rutten Rallarvegen, som löper mellan Haugastøl och Myrdal. Årligen gör ca 20.000 cyklister turen genom Skarvheimens storslagna fjällvärld, i övergången mellan Østlandet och Vestlandet. Rallarvegen byggdes för hand under 1800-talet, för att kunna transportera utrustning och proviant till byggandet av Bergenbanan, järnvägslinjen till Vestlandet och Bergen.

  Med tåg tar vi oss till Finse fjällstation, 1.222 m.ö.h., där våra hyrcyklar väntar. Härifrån ska vi cykla till Haugastøl, beläget vid Sløddfjorden 1.000 m.ö.h., en sträcka på 27 km. Vår tur bjuder på fantastisk högfjällsnatur och rikligt med kulturminnen från Bergenbanans tillkomst. I norr reser sig det mäktiga Hallingskarvet med sina 1.900 meter och i söder breder glaciären Hardangerjøkulen ut sig.

 • Vandring Prestholtstien

  Den imponerande, stenbelagda Prestholtstien, byggd av sherpas enligt nepalesisk hantverkstradition, leder oss upp till toppen av Hallingskarvet.

  Vid Skarvsenden, på 1.700 meters höjd, tar vi oss över en liten glaciär. Vi befinner oss nu på Prestholtskarvets platå och följer stigen västerut till landmärket som förkunnar att vi nått en höjd av 1.859 m.ö.h. Här kan du posta ett kort eller skriva i en bok som bevisar att du "gått i mål". Tag gärna med en kikare och njut av utsikten! I blickfånget har du Hardangerjøkulen - Norges sjätte största glaciär, Hardangervidda och riksväg 7, som ringlar sig fram långt västerut!
  Totalt ca 6,5 km och 4 tim.

 • Utflykt till Flåm (tillval) el. ledig dag

  Idag finns det möjlighet att följa med på en utflykt till den lilla byn Flåm, tjusigt belägen längst in i Aurlandsfjorden. Med den imponerande Bergenbanan reser vi från Geilo över Hardangerviddas underbara fjällvärld till högfjällsstationen Myrdal.

  Väl på toppen får vi tillfälle att fika innan vi påbörjar nedstigningen till Flåm - en oförglömlig resa med Flåmsbana, en av världens vackraste tåglinjer och även en av de brantaste, på vanlig räls!

  Turen går genom storslagen natur, förbi cykelrutten Rallarvegen, stupbranta fjällväggar, skummande vattenfall och genom 20 tunnlar. Vid Kjofjossen gör vi ett "fotostopp". På en timme tar oss tåget från högfjällstationen 865 m.ö.h ner till havsnivå vid fjorden! Efter lite fri tid i Flåm återvänder vi till Geilo med buss.
  Utflykt Flåmsbana 795 kr (förbokas).

 • Vandring runt Store Krækkjavannet

  45 minuters bussresa tar oss till Fagerheim fjellstugu, som ligger ca 1.200 m.ö.h. mellan sjöarna Storkrækkja och Veslekrækkja. Med Hallingskarvet i blickfånget påbörjar vi dagens etapp, som är ganska flack och går runt Storkrækkja. Vi befinner oss i ett öppet och ljust landskap. Fjällvidderna är imponerande.

  Efter halva sträckan kommer vi till Krækkja, den norska turistföreningens första hytte på Hardangervidda – den äldsta byggnaden är från 1838. Här får vi tillfälle att fika. I området har det bott människor i tusentals år och alldeles runt husknuten finns det spår av bosättningar.
  Vandring ca 11 km.

  Vandring runt Store Krækkjavannet
 • DAG 7: Geilo-Hemorten

  Efter frukost tar vi farväl av Geilo, men de vackra fjällvyerna följer oss ytterligare en stund. Genom Hallingdal, vars branta bergssidor så småningom även lämnar plats för bördiga jordbruksbygder, går färden i riktning Oslo. Med paus för lunch och bensträckare tar vi oss vidare mot den svenska gränsen.

  Via Svinesundsbron kommer vi åter till Sverige och vi kan snart se tillbaka på en härlig, aktiv vecka som givit oss såväl minnen för livet som ny energi. Vid 17.30-tiden räknar vi med att vara åter i Göteborg, sen kväll i Malmö.
  Ca 52 mil till Göteborg & 79 mil till Malmö.