Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Världens vackraste sjöresa - Hurtigruten - från Kirkenes till Bergen

Bild: Vackra vyer. Foto Snorre E Aske, www.naturkultur.no
Bild: Tromsö. Foto Bard Loken, Destinasjon Tromsø.
Bild: Lofoten. Frithjof Fure, Innovation Norway.
Bild: Havsörn. Foto Holger Agyris
Bild: Trollfjorden från ovan. Foto Trym Ivar Bergsmo
Pris från:
23 295:-
Dagar:8
Guide, whispers, flyg till Kirkenes, hem från Bergen, transfer flygplatser i Norge, båttur Hurtigruten Kirkenes-Bergen (MS Nordnorge 23/4), logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Kirkenes, 1 Bergen), logi i 2-bädds insideshytt (kat I2) med dusch/wc (5 nätter Hurtigruten), 7 frukostar, 6 luncher, 6 middagar, utflykt till norsk-ryska gränsen och gruvbyn Bjørnvatn (dag 2), utflykt En smak av Vesterålen (dag 4), utflykt Atlanterhavsveien (dag 6), stadspromenad i Trondheim (dag 6), stadspromenad i Bergen (dag 7), inträde Nidarosdomen.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

”Världens vackraste sjöresa” har den kallats, Hurtigruten. Och det är svårt att ha några invändningar! Premiärturen gick redan 1893, mellan Trondheim och Hammerfest. Sedan dess har miljontals människor fascinerats och förtrollats av skådespelet! Storslagna vyer med orörd natur, undersköna öriken och trånga fjordar som snirklar sig fram mellan branta fjäll, ackompanjerar vår resa.

Från Kirkenes i norr till Bergen i söder – vi är med på hela sträckan! Vesterålens och Lofotens spektakulära övärld, den mytomspunna Helgelandskusten och Trondheim är bara några av platserna vi möter. Välkomna till en oförglömlig resa, ett minne för livet!

Kortprogram
Dag 1 Flyg till Kirkenes. Övernattning på hotell.
Dag 2 Guidad utflykt norsk-ryska gränsen. Ombordstigning Hurtigruten.
Dag 3 Till Tromsö via Honningsvåg och Hammerfest. Midnattskonsert i Tromsö (tillägg).
Dag 4 Utflykt Vesterålen.
Dag 5 Passerar polcirkeln. Helgelandskusten.
Dag 6 Stadspromenad i Trondheim med Nidarosdomen. Utflykt Atlanterhavsveien.
Dag 7 Vi anländer till Bergen och lämnar Hurtigruten. Stadspromenad i Bergen. Övernattning på hotell.
Dag 8 Flyg hem.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Kirkenes, hem från Bergen
 • Transfer flygplatser i Norge
 • Båttur Hurtigruten Kirkenes-Bergen
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Kirkenes, 1 natt Bergen))
 • Logi i 2-bäddshytt (kat I2) med dusch/wc (5 nätter Hurtigruten) 
 • 7 frukostar
 • 6 luncher
 • 6 middagar
 • Utflykt till norsk-ryska gränsen och gruvbyn Bjornvatn (dag 2)
 • Utflykt En smak av Vesterålen (dag 4)
 • Utflykt Atlanterhavsveien (dag 6)
 • Stadspromenad i Trondheim (dag 6)
 • Stadspromenad i Bergen (dag 7)
 • Inträde Nidarosdomen 

Tillägg

 • 2-bädds insideshytt K2 1.000 kr/person
 • 2-bädds utsideshytt N2 2.500 kr/person
 • 2-bädds utsideshytt O2 3.000 kr/person
 • 2-bädds utsideshytt P2D 3.500 kr/person
 • 2-bädds utsideshytt U2D 5.400 kr/person
 • Enkelrum & insideshytt  I1 5.595 kr
 • Enkelrum & utsideshytt N1 6.195 kr
 • Tillägg utflykter se fliken Utflykter

Hytter

 • I2 & I1 insides (ej fönster) däck 3
 • K2 insides (ej fönster) däck 5, 6
 • N2 & N1 utsides (fönster) däck 3
 • O2 utsides (fönster) däck 3, 5
 • P2D utsides (fönster) däck 5
 • U2D utsides (fönster) däck 6

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Kirkenes
Via Oslo tar vi oss under dagen med flyg till Kirkenes, Hurtigrutens ändpunkt, belägen i nordöstra Norge, nära den ryska gränsen. Övernattning och middag på Scandic Kirkenes. 

Dag 2 Hurtigruten från Kirkenes
Innan vi går ombord på Hurtigruten ska vi följa med på en guidad utflykt till den norsk-ryska gränsen. Spännande berättelser och flotta vyer utlovas! Vi besöker även Bjørnvatn, vars järnmalmsgruva åter tagits i bruk. Här fann Kirkenesborna skydd när andra världskrigets bomber föll.

Mitt på dagen lättar vårt fartyg MS Nordnorge ankar och styr ut på Bøkfjorden. Vi tilldelas våra hytter och njuter snart av vår första lunch ombord på ”riksväg 1” mot Bergen. En oförglömlig seglats har tagit sin början! Vi färdas nu på Barents hav och närmar oss vårt första stopp, Vardø, landets östligaste hamn. Längs med Varangerhalvøya fortsätter vi därefter via Båtsfjord till Berlevåg. Middag. 

Dag 3 Hurtigruten till Tromsø
Under natten har vi angjort ytterligare ett par hamnar. I arla morgonstund lägger vi så till i Honningsvåg på ön Magerøya. Vi befinner oss nu endast några mil från Europas nordligaste utsiktspunkt; Nordkapsklippan, som reser sig 307 m över Ishavet. Det var den engelske sjöfararen Richard Chancellor som vid ett försök att finna Nordostpassagen till Kina 1533, myntade namnet Nordkap, eller North Cape. Vi stannar emellertid kvar ombord och "nöjer oss" med vyerna vi möter i Lafjorden.

Genom Breisundet och Rolvsøysundet kommer vi på förmiddagen till Hammerfest, världens nordligast belägna stad, grundad 1789 för att utveckla handeln med Ryssland. När tyskarna 1944-45 gjorde reträtt från Nordnorge drabbades staden av "den brända jordens taktik", men i likhet med Kirkenes reste man sig snabbt.

Vi lättar åter ankar och seglar nu mellan öarna Seiland och Sørøya mot Øksfjord. Efter ett kortare stopp stävar fartyget ut på Lopphavet för att sent på kvällen ta oss in i Grøtsundet. En tjusig kuliss i form av fjället Trondalstind möter oss då vi strax innan midnatt ankrar i Tromsø, porten till Arktis. Det var härifrån Nansen, Andrée och Amundsen startade sina polarexpeditioner.

Utflykt: Midnattskonsert i Ishavskatedralen (1 tim 15 min, 890 SEK). Se information om utflykten under fliken Utflykter. 
 
Dag 4 Hurtigruten via Vesterålen och Lofoten med utflykt Vesterålen
Genom trånga sund har vi under natten "navigerat" oss vidare söderut. Lagom till frukost angör vi så Harstad på den kuperade Hinnøya, Norges största ö och en del av Vesterålens och Lofotens fantastiska öriken. Här går vi iland. Efter en kort sightseeing i Harstad fortsätter vi med buss till Trondenes kyrka, som tronar intill Vågsfjorden. Denna världens nordligaste medeltidskyrka färdigställdes ca 1250 och är rikt smyckad invändigt. I sjön Laugen, strax i närheten, döptes områdets första kristna.

Djupa fjordar och små vikar, spetsiga fjäll och vidsträckta jordbruksbygder kantar vår fortsatta resa över Hinnøya. Med färja korsar vi Gullesfjorden och tar oss längs Sigerfjorden mot Sortland, där vi återförenas med Hurtigruten. Vi seglar nu på Sortlandssundet, mellan Hinnøya och Langøya, och närmar oss så smått Raftsundet, den smalaste passagen på hela rutten. Runt omkring oss reser sig höga fjäll. Vi gör en avstickare in i den trånga, förtrollande vackra Trollfjorden. De branta klipporna nästan stryker fartygets sidor!

Med dessa fantastiska vyer i färskt minne fortsätter vi mot Lofotens huvudort Svolvær, där vi gör ett kortare uppehåll. Ackompanjerade av de majestätiska fjälltopparna, mer kända som Lofotveggen, sätter vi kurs mot Stamsund.

Dag 5 Hurtigruten till Rørvik via Helgelandskusten
Under kvällen och natten korsar vi den breda Vestfjorden och angör Bodø på fastlandet. När vi når nästa anhalt, fiskeläget Ørnes, har morgonen gjort sitt inträde. Vi korsar polcirkeln, som förkunnar att vi lämnar de arktiska områdena, och seglar utmed den sägenomspunna Helgelandskusten. Otaliga öar, märkliga fjäll och branta granitväggar pryder detta bedårande kustband. Det är få förunnat att inta sina måltider i en sådan miljö! Från däck ser vi trollfjällen Hestmannen och Rødøyløva, bekanta från sagorna om kustens bergatroll, passera revy.

Efter en timmes uppehåll i Sandnessjøen kryssar vi vidare och passerar efter en stund ön Alsta, som domineras av fjälltopparna De sju systrarna, och Vegaöarna, upptagna på UNESCOs världsarvslista. Lite längre söderut, på ön Torget, reser sig det säregna fjället Torghatten med sitt 160 m långa och 30 m höga hål tvärs igenom. Vid halvniotiden angör vi så dagens sista hamn, Rørvik.

Dag 6 Hurtigruten till Ålesund via Trondheim med utflykt Atlanterhavsveien
Lagom till frukost har vi nått den vackra vallfärdsorten Trondheim, där fartyget ligger still i tre och en halv timme. Vi tar tillfället i akt och bekantar oss under en gemensam promenad med staden, som är mer än 1000 år gammal och var norsk huvudstad fram till 1217. En självklar sevärdhet är domkyrkan Nidarosdomen, en av Europas förnämsta kyrkor. Trondeim har även en fin trähusbebyggelse, vilket inte minst Stiftsgården, den norska kungafamiljens gård och tillika Nordens största träpalats, vittnar om. Med fördel passar man också på att ta sig ner till Bryggen, vars färgglada sjöbodar och hamnmagasin speglar sig i Nidelva.

I still maka glider vi så ut på Trondheimsfjorden och sätter kurs mot färgglada Kristiansund. Här lämnar vi fartyget för att under några timmar göra en utflykt längs den spektakulära Atlanterhavsveien, utsedd till världens vackraste bilväg och århundradets byggnadsverk. Den drygt 8 km långa bussfärden går i sicksack över broar och dammbyggnader, från holme till holme, ända ut i havsbandet. På vägen gör vi ett besök i Kvarnes stavkyrka, byggd på 1200-talet och full av historiska utsmyckningar.

Middag i form av en läcker fiskrätt gjord på lokala råvaror serveras i Averøy. Vi närmar oss slutligen Molde, ”Rosornas stad”, där vi möts av storslagna vyer mot de berömda Romsdalsalperna. Efter en kort sightseeingtur embarkerar vi åter Hurtigruten. Under kvällen seglar vi vidare till jugendstaden Ålesund, belägen på ett flertal öar sammankopplade av broar.

Dag 7 Ankomst Hurtigruten, Bergen
På morgonen lägger vi till i Norges västligaste stad Florø och reser därefter söderut genom den vackra skärgården som skyddar fjordöppningarna. Vi njuter av vår sista lunch ombord och korsar strax den mäktiga Sognefjordens mynning. Kl 14:30 angör vi så slutligen den gamla hansastaden Bergen, resans ändhållplats.

Under en gemensam promenad bekantar vi oss lite med "Staden med de sju fjällen". En självklar sevärdhet är den världsarvsklassade träbebyggelsen Bryggen på nordsidan av hamnen (Vågen). Här ligger också vårt hotell, Thon Hotel Rosenkrantz. Middag på egen hand. Kanske hinner du även med en tur med Fløybanen upp på det 325 meter höga Fløyfjellet?

Dag 8 Flyg hem från Bergen
Vår norska odyssé går mot sitt slut och vi kan se tillbaka på en vecka som bjudit på fantastiska naturupplevelser och minnen för livet! Under dagen lyfter vårt plan från Bergens flygplats.

Utflykter

Två stadspromenader och tre utflykter ingår i resan - läs mer under Dagsprogram. 

Utflykt till norsk-ryska gränsen och gruvbyn Björnvatn (dag 2)
Utflykt En smak av Vesterålen (dag 4)
Utflykt Atlanterhavsveien (dag 6)
Stadspromenad i Trondheim (dag 6)
Stadspromenad i Bergen (dag 7)

Utflykten nedan går att boka till när du gör din bokning.

Midnattskonsert i Ishavskatedralen (1 tim 15 min, 890 SEK).
Följ med på en stämningsfull midnattskonsert i den fantastiska Ishavskatedralen. Det finns ingen vackrare upplevelse av Ishavskatedralen än en midnattskonsert. Kyrkan är utsmyckad med Europas största glasmosaik, rik på färger och symboler. Medan stearinljusen brinner fylls den praktfulla kyrkan av norsk folkmusik, klassisk musik, psalmer och sakrala sånger. Akustiken i kyrkan skapar en fantastisk musikupplevelse. En stämningsfull och perfekt avslutning på dagen!
Info: Transport: Buss. Diverse: Ingen filmning eller fotografering under konserten. Konsertprogrammet kan variera. Ingen guidning på buss.

Båtar

MS Nordnorge

MS Nordnorge har fått sitt namn efter den norra delen av Norge, som till största delen ligger norr om polcirkeln.

Beskrivning av fartyget: Byggår: 1997. Varv: Kværner Kleven, Norge. Antal passagerare: 590. Bäddar: 476.

Klicka på länken MS Nordnorge och du kan läsa info om båten, se webcam och aktuell position på karta.

Kommentarer

2018

En oförglömlig resa! Guiden Agneta var kunnig och påläst. /Betyg resan 5, guiden 5/ Anonym

Guiden (Agneta) var mycket kunnig och berättade många intressanta saker. Radiosystemet var bra. /Betyg resan 5, guiden 5/ Anonym

Hurtigruten med fartyget Vesterålen var en fantastisk resa. Att det är ett litet fartyg gjorde resan så trevlig - hade nog inte varit samma intima atmosfär på kryssningsbåtarna. Guiden Agneta - Påläst och välbekant med Norge. Fanns tillhands varje dag på angiven tid på båten. Var också beredd på nattvandring tex i Ålesund /Betyg resan 5, guiden 4 /Anonym

2017

Agneta Sporsén var en mycket kunnig och trevlig ledare som höll ordning på oss. /Betyg resan 5, guiden 5/Annika Norin

Verkligen kunnig och trevlig (Agneta S) att lyssna på. /Betyg resan 5, guiden 5/Anonym

2015

Våra utflykter höjde resan, särskilt örnsafarit. Var guide Agneta var fantastisk, kunnig och intressant att lyssna till och hade många historier om platser vi besökte. /Betyg resan 4, guiden 5 /Susanne Edvardsson

Agneta är toppenbra. Hon vet allt om Norge. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kristina Andersson

Mycket duktig och trevlig (Agneta S) och kunde massor om Norges historia. Bra information. /Betyg resan 4, guiden 5 /Bengt Alm

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
23/4Göteborg, LandvetterHela Hurtigruten (fr Göteborg), 8 d
Guide: Agneta Sporsén
323 295:-BokaMer information
23/4Köpenhamn, KastrupHela Hurtigruten (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Agneta Sporsén
623 295:-BokaMer information
23/4Stockholm, ArlandaHela Hurtigruten (fr Stockholm), 8 d
Guide: Agneta Sporsén
623 295:-BokaMer information

Hotell

Utsida Hotel Scandic Kirkenes

Scandic Kirkenes

Scandic Kirkenes ligger i centrum av Kirkenes. Här samexisterar de norska, samiska, finska och ryska kulturerna sida vid sida...
Reception Hotel Rosenkrantz Bergen

Thon Hotel Rosenkrantz, Bergen

Thon Hotel Rosenkrantz i Bergen.

Resekalender

5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 dfrån 11 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo