Vin & slott i Loiredalen, 9 d

Château de Chenonceau från ovan.
Château de Chenonceau - juvelen bland Loiredalens slott
Caféliv vid Place Plumereau i Tours. Foto: Stevens Frémont
Vinprovning i Loiredalen. Foto: Thierry Borredon/Bergamote Presse

Den vackra Loiredalen har i århundranden associerats med det ljuva livet. Runt floden Loire växte i harmoni med naturen ett enastående kulturlandskap fram; en utsökt mat- och vinkultur, sofistikerade städer och inte minst romantiska slott med kunglig prägel! Hit kom de franska kungarna för att förlusta sig med jakt och med sin "maîtresse-en-titre". Och här fann senare storheter som Turner, Balzac, Hugo m fl inspiration.

Fyra vinprovningar i Loire och en i Champagne, pärlorna Tours och Reims, renässansslotten Chenonceau och Villandry och deras konstverk till trädgårdar – detta är några av höjdpunkterna på vår resa!

Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide

 • Whispers

 • Resa med helturistbuss

 • Bro-, väg- & färjeavgifter

 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt i Bremen, 1 Reims, 3 Tours, 1 Sancerre, 1 Nancy, 1 Hannover)

 • 8 frukostar

 • 1 trerätters lunch (dag 5)

 • 7 middagar

 • 5 vinprovningar (Champagne, Chinon, Saumur, Vouvray, Sancerre)

 • Inträde och audioguide till slotten Chenonceau och Villandry

 • Stadspromenader i Reims och Tours

Tillägg

 • Enkelrum 2.995 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Bremen
Under morgonen och förmiddagen går färden från Västkusten och Skåne mot färjelägret i Rødbyhavn. Väl på tysk mark tar vi oss i rask takt förbi Hamburg och når tidigt på kvällen Bremen och 4-stjärniga Atlantic Hotel an der Galopprennbahn. Middag. Ca 74 mil fr Göteborg & 47 mil fr Malmö.

Dag 2 Bremen-Reims
Efter frukost går vår resa vidare förbi Münster och ner genom Nordrhein-Westfalen. Vid lunchtid räknar vi med att vara i Belgien och vi fortsätter efter en paus i riktning Ardennerna, som bildar gräns mot Frankrike. I dessa trakter stod ett avgörande slag i andra världskrigets slutskede.

Slutligen kommer vi så in i Champagne, det mousserande vinets vagga, och närmar oss Reims, som tillsammans med Épernay är huvudort för Champagneproduktionen. Efter incheckning på centrala Hotel Campanile Reims Centre Cathédrale serveras en god middag. Ca 67 mil.

Dag 3 Reims-Tours
Vi låter oss väl smaka av frukosten och gör därefter en kortare stadspromenad som inkluderar ett besök i den praktfulla gotiska katedralen Notre-Dame, påbörjad 1211. Här har sedan 1000-talet alla Frankrikes kungar kommit för att krönas. På den rikt smyckade västfasaden finns femtiosex stenavbildningar av franska kungar. I angränsning till katedralen står Palais du Tau, ärkebiskopens palats. Vi ser också triumfbågen Porte Mars, som påminner om stadens romerska förflutna, och lämnar så Reims och beger oss till trakten av Épernay för en champagneprovning.

Dom Perignon och Moët & Chandon i all ära, men vi väljer att besöka en mindre producent för provsmakning av ett par sorter. Det är endast vin från Champagne och som har framställts enligt "Méthode Champenoise" som får lov att kallas champagne. Med stopp för lunch tar vi oss vidare mot den ljuva Loiredalen. Vi passerar Orléans, där Jeanne d’Arc räddade Frankrike från engelsmännen 1429, och åker parallellt med Loire förbi tjusiga Blois till Tours. Här ska vi bo tre nätter på centralt belägna, 4-stjärniga Alliance Hotel Tours Centre, där vi även intar kvällens middag. Ca 37 mil.

Dag 4 Tours & utflykt Chinon
Under en gemensam promenad bekantar vi oss med Tours, som från 1461 och drygt 130 år framåt var fransk huvudstad. Tours förknippas också med ett berömt slag (732), som innebar slutet för morernas expansion i Europa. Staden har restaurerats pietetsfullt, varför mycket av dess skönhet bevarats. Hjärtat är Place Plumereau, som ramas in av medeltida korsvirkeshus och mysiga gränder. Inte långt därifrån står det vackra renässanshuset Hôtel Goüin och längre österut den berömda katedralen St-Gatien.

Efter egen tid för lunch gör vi en utflykt till vinorten Chinon vid Loires biflod Vienne. Chinons slott är ett populärt pilgrimsmål, centrum ett under av medeltida charm. Vi besöker en välrenommerad vinproducent och provar under kunnig ledning fem av appellationens goda viner. De röda vinerna och rosévinerna görs huvudsakligen på druvan Cabernet Franc, de vita på Chinon Blanc. Under eftermiddagen gör vi ytterligare något nedslag i vinregionen och vänder därefter åter till Tours och en väntande middag. Ca 10 mil.

Dag 5 Utflykt Villandry & Saumur
På förmiddagen beger vi oss till Château de Villandry, det sista stora renässansslottet som uppfördes i Loiredalen. Försedda med audioguider ser vi slottet, ett fint exempel på 1500-tals arkitektur, och dess spektakulära trädgårdar, som breder ut sig i tre nivåer och ramas in av en 52 km (!) lång buxbomshäck.

Vi följer nu Loire västerut till Saumur, hyllat för såväl sitt mousserande vin som sin svamp, och känt för sitt sagoslott, sin kavalleriskola och den prestigefyllda ridskolan Cadre Noir.

På vingården Gratien & Meyer, vackert belägen på Saumurs mjuka kullar ut med Loire, ska vi prova några viner. Vi får även en visning av vinkällarna, som ursprungligen var gruvgångar, utgrävda i tuffberget på 1100-talet. Avslutningsvis intar vi en läcker lunch med panoramavy över floden.

Under eftermiddagen är vi tillbaka i Tours. Middag på egen hand. Ca 13 mil.

Dag 6 Tours-Vouvray-Chenonceau-Sancerre
Från Tours har vi inte långt till Vouvray, känt för sitt goda vita vin. Efter en vinprovning hos en av regionens aktade producenter instämmer vi sannolikt i lovsången.

Vi kommer så till det romantiska slottet Chenonceau - juvelen bland Loiredalens slott, uppfört som en bro över floden Cher av en rad aristokratiska kvinnor. Slottets fantastiska renässansträdgård matchar dess färgrika historia. Under vårt besök får vi veta mer. Det ges tillfälle att äta lunch och vi tar därefter sikte på vinorten Sancerre i övre Loiredalen.

Innan vi checkar in på Hotel Panoramic, som ligger på randen av en kulle i utkanten av byn, med vy över de böljande vinfälten, ser vi mer av omgivningarna. Middag med utsikt. Ca 23 mil.

Dag 7 Sancerre-Nancy via Pouilly-sur-Loire
Efter frukost beger vi oss till Sancerres grannby Pouilly-sur-Loire för att besöka en vingård och smaka på några av regionens angenäma viner. Appellationerna Sancerre och Pouilly Fumé, belägna på ömse sidor om Loire, är kända för sina friska vita viner på druvsorten Sauvignon Blanc.

Vi lämnar så Loiredalen och tar oss först norrut och sedan vidare österut förbi Troyes mot Nancy, Lorraines historiska huvudstad. Här ska vi bo över på 4-stjärniga Hotel Mercure Nancy Stanislas, centralt beläget alldeles i närheten av stadens landmärke, torget Place Stanislas, som är utsett till världsarv. Säkert lockar en promenad innan middagen serveras. Ca 47 mil.

Dag 8 Nancy-Hannover
Vi lämnar Nancy och snart även Frankrike till förmån för Tyskland. Under dagen går färden med stopp för lunch och bensträckare norrut genom Baden-Württemberg, Hessen och Niedersachsen. På 4-stjärniga Leonardo Hotel i Hannover finner vi husrum och äter middag. Ca 64 mil.

Dag 9 Hannover-Hemorten
Efter en gedigen frukost sätter vi kurs mot Puttgarden. Innan vi överger Tyskland stannar vi till för lunch och inköp. Till Sverige återkommer vi med härliga minnen från den ljuva Loiredalen och sannolikt även med en uppgraderad "vinkällare". Vid sextiden räknar vi med att vara i Malmö, fem timmar senare i Göteborg. Ca 50 mil till Malmö & ca 77 mil till Göteborg.

Kommentarer

2016

Guiden (Lena P) otroligt kunnig och engagerad. /Betyg resan 5, guiden 5 /Tommy Andersson

Lena Persson är en av anledningarna till att jag valde Jörns, detta hav av kunskaper inom vin och historia, som hon besitter, och dessutom framfört på bästa tänkbara sätt! UNDERBART. /Betyg resan 4, guiden 5 /Robert Lindström

Resan i sin helhet var mycket bra som vanligt. Lena (guiden) är alltid mycket bra och påläst. Gör alltid mer mer än vad man kan begära. Var rädd om henne. Vi ger henne gärna 10 poäng. /Betyg resan 5, guiden 5 /Per-Olof Persson

2015

Helhetsupplevelsen av resan var fantastisk. Bra hotell. En fantastiskt bra guide (Lena P). Otroligt duktig förare, ett stor plus. En mycket belåten kund. /Britta Johansson

Mycket välplanerad resa med spännande mål och upplevelse. Lena P (guiden) guld värd. Rikligt med gedigna kunskaper om landet, de olika orterna och dess kultur samt är den skickligaste när det gäller vinkunskaper. Alltid pigg och glad och serviceminded. Får högsta betyg. Stor fin buss med alla bekvämligheter. Magnus, vår chaufför, var superduktig att ta sig igenom svårigheter som uppstod. även Magnus guld värd. Trygg, säker körning och mycket serviceminded. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Kunnig, serviceminded, en av de bästa guider (Lena P) jag träffat. En tillgång för företaget. Superchaufför, en fena på att hantera bussen. Jag kan på det varmaste rekommendera alla JÖRNS vinresor till Alsace, Franken, Rhen-Mosel och Loire. Tillmötesgående vinproducenter som ger fin information om vinhusets historia, druvsorter, terroir och hela vinprocessen. Man kommer hem med nya insikter om vinodlingens komplicerade hantverk. Betyg resan 5, guiden 5 /Ann-Mari Johnsson

Lena Persson är en utmärkt guide både i vinkunskap och i nutid som i historia. Dessutom god organisatör. Vår busschaufför var mycket duktig och gav en trygg bussfärd. Betyg resan 4, guiden 5 /Britt-Marie Sundberg

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo