Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Vinresa Franken, 6 d

Bild: Würzburger Residenz. Foto Hans Peter Merten/DZT
Bild: Vin från Sommerach. Foto Peter Olséni
Bild: Guidning i vinfälten. Foto Peter Olséni
Bild: Bamberg. Foto Bayern Tourismus Marketing GmbH
Bild: Vy från floden Main över fästningen Marienberg i Würzburg. Foto: Congress-Tourismus-Würzburg/A.Bestle
Status:
Fullt

Det natursköna Franken i norra Bayern, är inte bara världens bryggeritätaste region utan även en av Tysklands främsta vinregioner. På sluttningarna utmed floden Main växer druvorna som blir till de goda Frankenvinerna.

Centrum för vinet är Würzburg, en vacker gammal barockstad med sydländsk atmosfär och frankisk hjärtlighet, praktfulla byggnadsverk och historiska vinkällare – en idealisk utgångspunkt för vår resa! Vi provar vin, äter vit sparris, och besöker romantiska Rothenburg och Bamberg. Dessutom finns det möjlighet att gå på klassiks konsert på Würzburger Residenz, palatsernas palats!

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide

 • Whispers

 • Resa med helturistbuss

 • Bro- väg- och färjeavgifter

 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt i Potsdam, 3 i Würzburg, 1 Hannover)

 • 5 frukostar

 • 1 lunch (24/5 på temat sparris)

 • 4 middagar (varav en på Bürgerspital)

 • 2 vinprovningar (varav en i Staatlicher Hofkeller)

 • Stadspromenad/rundtur med lokalguide i Würzburg

 • Guidad visning sparrisfarm

 • Utflykt till Rothenburg ob der Tauber och Volkach

 • Stadspromenader i Volkach, Rothenburg ob der Tauber och Bamberg

 • Besök Park Sanssouci (om körtiden tillåter)

Tillägg

 • Enkelrum: 1.175kr
 • Avbeställningsskydd: 500 kr
 • Biljett Mozartfest kat. 1: 660 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Hannover
Med start på Västkusten går färden via Halland och Skåne mot Puttgarden. Vi fortsätter förbi Hamburg och närmar oss efter lämpliga pauser på kvällen H4 Hotel Hannover Messe, som är 4-stjärnigt superior och beläget strax utanför Hannover. Middag på hotellet.
Ca 78 mil fr Göteborg & 51 mil fr Malmö.

Dag 2 Hannover-Würzburg
Vår resa går vidare och Niedersachsen övergår så småningom i Hessen och senare i Franken, den norra delen av Bayern. Redan mitt på dagen räknar vi med att vara framme i vackra Würzburg vid floden Main. Här ska vi bo tre nätter på centralt belägna Hotel Amberger. Vi får tillfälle att äta en bit mat och ska därefter tillsammans med en lokalguide bekanta oss med staden, som vid en tidpunkt faktiskt var i svenska händer.

Det är föga förvånande att man 2010 valde Würzburg som inspelningsplats för delar av klassikern "De tre musketörerna" – mästerliga byggnader från olika epoker präglar stadsbilden! Det storslagna barockpalatset Würzburger Residenz, fästningen Marienberg och den väldiga katedralen St. Kilian, tillhör tveklöst Tysklands främsta byggnadsverk. Mellan fästningen och den gamla stadskärnan löper bron Alte Mainbrücke, som är smyckad med helgonfigurer i barockstil.

Würzburg är också centrum för de frankiska vinodlingarna. I staden finns bl a tre av Tysklands största vinegendomar, alla med flera hundra års historia. På en av dessa, stiftelsen Bürgerspital, grundad 1316, serveras kvällens middag. Bürgersspital äger flera av distriktets bästa vingårdar och pengar som tjänas in återinvesteras i stiftelsen som driver åtta sjuk- och ålderdomshem. Ca 36 mil.

Dag 3 Utflykt sparrisfarm & vingård 
Utmed och omkring Main ligger de frankiska vinorterna på rad, på kullarna växer och frodas druvorna som blir till de torra, fruktiga Frankenvinerna. Vi kommer strax till den idylliska orten Volkach vid Mainschleife, där Main gör en kraftig sväng. Här gör vi en liten stadspromenad och beger oss därefter ut till en lokal sparrisfarm för en rundvisning. Avslutningsvis bjuds vi på en delikat lunch på temat vit sparris.

Vi håller oss kvar i Volkach, som är en del av Frankens viktigaste vindistrikt, "Maindreieck". På familjeägda Weinbau Meusert väntar ett trevligt besök. Vår värdinna tar oss med på en spännande och naturskön vandring på vinberget. I samband med vårt besök provar vi fyra viner med ackompanjerande tilltugg och säkert passar man även på att fylla på den egna vinkällaren! Andelen Riesling är mycket liten – i Franken dominerar istället druvor som Silvaner och Müller-Thorgau. Typiskt för regionen är också de speciella flaskorna som vinet tappas på, "Bocksbeutel", som har en rund, tillplattad form.

Under eftermiddagen är vi tillbaka i Würzburg. Missa inte "Würzburger Weindorf", som lockar med mer än 100 frankiska viner från ett 30-tal vingårdar, och lokal och internationell mat (pågår 25/5-3/6). En gemensam middag på Würtzburger Ratskeller fullbordar dagen. Ca 6 mil. 

Dag 4 Utflykt Rothenburg, vinprovning & konsert Mozart-fest (tillval)
Från Würzburg i norr till Füssen i söder löper Tysklands mest kända turistväg "Romantiska vägen", som kantas av pittoreska medeltida städer. Efter frukost besöker vi den kanske främsta av dessa, Rothenburg ob der Tauber. Vi inleder med en stadspromenad och får därefter tid att upptäcka på egen hand. Det stolta rådhuset, stadsmuren med de högsträcka tornen, kyrkor och patricierhus, påminner oss om stadens mäktiga förflutna; Käte Wohlfarths berömda julby om att tomten sällan tar semester! Vi ges tillfälle att äta lunch och beger oss därefter åter mot Würzburg.

På eftermiddagen får vi en guidad rundvisning i den vackra, högt aktade, mer än 885 år(!) gamla vinkällaren Staatlicher Hofkeller, som ryms under residenspalatsets källarvalv. Avslutningsvis provar vi ett par av de goda vinerna.

Om du vill avrundar vi kvällen i stor stil med en klassisk konsert på självaste Würzburger Residenz (660 kr, begränsat med platser - bokas i god tid)! Arrangemanget är en del av Würzburgs prestigefyllda Mozartfest. I den pampiga kejsarsalen framför sopran Marlis Petersen och pianisten Stephan Matthias Lademann stycken av bl a Beethoven, Mozart, Schubert, Schumann, och Brahms. En praktfull trappa leder upp till salen – notera Tiepolos fantastiska fresk, världens största, som pryder valvet! Ca 13 mil.

Dag 5 Würzburg-Potsdam via Bamberg
Vi tar farväl av Würzburg och kommer snart till världarvsstaden Bamberg, som liksom antikens Rom är belägen på sju kullar. Denna förtjusande stad är känd för såväl sitt enastående konstnärliga arv som för sitt utsökta öl, tillverkat på något av stadens nio bryggerier. Från Domplatz med katedralen och det gamla biskopspalatset, strosar vi längs medeltida gränder ner till "Klein-Venedig", det idylliska fiskardistriktet vid floden Regnitz. På en konstgjord ö ståtar det praktfulla rådhuset. Slå dig ner och njut av en Rauchbier - stadens rökiga öl - med utsikt, eller njut av en båttur på känt Venedigmanér!

Tidig eftermiddag lämnar vi så Bamberg och sätter kurs mot Potsdam, en av Tysklands vackraste städer, berömd för sina pampiga slott och trädgårdar. Här ska vi bo på arcona Hotel am Havelufer, tjusigt beläget vid floden Havel som flyter genom Potsdam. Middag. Ca 48 mil.

Dag 6 Potsdam-Hemorten
Om tiden tillåter gör vi på morgonen ett besök i rokokoslottet Sanssoucis praktfulla park. På snabba vägar går färden därefter norrut mot Rostock. Vi ges tid för lunch och inköp och kör därefter ombord på färjan till Gedser. Strax innan kl 19.30 räknar vi med att vara åter i Malmö, vid 24-tiden i Göteborg. Ca 43 mil till Malmö & 70 mil till Göteborg.

Kommentarer

2016

Ewa (guiden), var som vanligt suverän. Klarade av alla de problem som uppstod när bussen gick sönder. Hon är guld värd för Jörns. /Betyg resan 4, guiden 5 /Rune Johansson

Fantastisk resmål. Välvalda restauranger ! - men för kort! Guiden Ewa - en mångkunnig kvinna, rar och ödmjuk - vi var som en familj - men bestämd och tillmötesgående då det behövdes. Även den svenska guiden på plats är mycket bra! /Betyg resan 5, guiden 5 /Dieter Koch

2015

Välplanerad, fina utflykter. Guiden (Ewa B) var vänlig, lugn, erfaren, kompetent och mkt humoristisk. Trevlig humoristisk chaufför som dessutom körde tryggt och säkert. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kristina Kjellner Pacejka

Guiden (Ewa) var kunnig och serviceinriktad. Lokala guider Wurtzburg stadsvandring samt vinprovning residenset utmärkta. /Betyg resan 5, guiden 5 /Lars Stavenow

Guiden (Ewa) strålande. Ordning och reda. Intressant information längs vägen med personlig touch. /Betyg resan 5, guiden 5 /Ingemar Bryman

Helt suverän (Ewa). Kunnig och berättade allt i lagom mängd blandat med egna reseminnen. Toppen. /Betyg resan 5, guiden 5 /Gunilla Larsson

Karta

Hotell

Arcona Hotel am Havelufer, Potsdam

Arcona Hotel am Havelufer, Potsdam

Arcona Hotel am Havelufer ligger nära floden Havel i Potsdam.
H4 Hotel Hannover Messe, Hannover

H4 Hotel Hannover Messe, Hannover

H4 Hotel Hannover Messe , beläget söder om Hannover.
Hotel Amberger, Würzburg

Hotel Amberger, Würzburg

Hotel Amberger i Würzburg.

Resekalender

5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Göteborg), 4 dfrån 12 295:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Malmö), 4 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo