Vinresa Franken, 6 d

Würzburger Residenz. Foto Hans Peter Merten/DZT
Vin från Sommerach. Foto Peter Olséni
Guidning i vinfälten. Foto Peter Olséni
Bamberg. Foto Bayern Tourismus Marketing GmbH
Vy från floden Main över fästningen Marienberg i Würzburg. Foto: Congress-Tourismus-Würzburg/A.Bestle

Det natursköna Franken i norra Bayern, är inte bara världens bryggeritätaste region utan även en av Tysklands främsta vinregioner. På sluttningarna utmed floden Main växer druvorna som blir till de goda Frankenvinerna.

Centrum för vinet är Würzburg, en vacker gammal barockstad med sydländsk atmosfär och frankisk hjärtlighet, praktfulla byggnadsverk och historiska vinkällare – en idealisk utgångspunkt för vår resa! Vi provar vin, äter vit sparris (24/5), och besöker romantiska Rothenburg och Bamberg.

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide

 • Whispers

 • Resa med helturistbuss

 • Bro- väg- och färjeavgifter

 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt i Potsdam, 3 i Würzburg, 1 Hannover)

 • 5 frukostar

 • 1 lunch (24/5 på temat sparris)

 • 4 middagar (varav en på Bürgerspital)

 • 2 vinprovningar (varav en i Staatlicher Hofkeller)

 • Stadspromenad/rundtur med lokalguide i Würzburg

 • Guidad visning sparrisfarm (24/5)

 • Guidad visning bryggeri inkl ölprovning (28/8)

 • Utflykt till Rothenburg ob der Tauber och Volkach

 • Stadspromenader i Volkach, Rothenburg ob der Tauber och Bamberg

 • Besök Park Sanssouci (om körtiden tillåter)

Tillägg

 • Enkelrum 1.295 kr
 • Avbeställningsskydd 300 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Potsdam
Med start på Västkusten tar vi oss via Halland och Skåne mot Gedser och färjan till Rostock. Genom Mecklenburg-Vorpommern och Brandenburg går färden därefter vidare mot Potsdam, en av Tysklands vackraste städer, berömd för sina pampiga slott och trädgårdar.

Här ska vi inkvartera oss och äta middag på 4-stjärniga arcona Hotel am Havelufer, tjusigt beläget vid floden Havel. Om tiden tillåter gör vi ett kortare besök i rokokoslottet Sanssoucis praktfulla park innan vi checkar in. Ca 70 mil fr Göteborg & 43 mil fr Malmö.

Dag 2 Potsdam-Bamberg-Würzburg
Efter frukost tar vi farväl av Potsdam och sätter kurs mot Franken. Lagom till lunch når vi vårt första besöksmål, världsarvsstaden Bamberg, som liksom antikens Rom är belägen på sju kullar. Denna förtjusande stad är känd för såväl sitt enastående konstnärliga arv som för sitt utsökta öl, tillverkat på något av stadens nio bryggerier.

Från Domplatz med katedralen och det gamla biskopspalatset, strosar vi längs medeltida gränder ner till "Klein-Venedig", det idylliska fiskardistriktet vid floden Regnitz. På en konstgjord ö ståtar det praktfulla rådhuset. Slå dig ner och njut av en Rauchbier - stadens rökiga öl - med utsikt, eller njut av en båttur på känt Venedigmanér!

Först senare på eftermiddagen lämnar vi Bamberg till förmån för vackra Würzburg vid floden Main. Här ska vi bo tre nätter på centralt belägna Hotel Amberger. Würzburg är centrum för de frankiska vinodlingarna. I staden finns bl a tre av Tysklands största vinegendomar, alla med flera hundra års historia.

På en av dessa, stiftelsen Bürgerspital, grundad 1316, serveras kvällens middag. Bürgersspital äger flera av distriktets bästa vingårdar och pengar som tjänas in återinvesteras i stiftelsen som driver åtta sjuk- och ålderdomshem. Ca 47 mil.

Dag 3 Würzburg, sparrisfarm & vingård
Under förmiddagen skall vi tillsammans med en lokalguide bekanta oss med Würzburg, som vid en tidpunkt faktiskt var i svenska händer. Det är föga förvånande att man 2010 valde staden som inspelningsplats för delar av klassikern "De tre musketörerna" – mästerliga byggnader från olika epoker präglar stadsbilden!

Det storslagna barockpalatset Würzburger Residenz, fästningen Marienberg och den väldiga katedralen St. Kilian, tillhör tveklöst Tysklands främsta byggnadsverk. Mellan fästningen och den gamla stadskärnan löper bron Alte Mainbrücke, som är smyckad med helgonfigurer i barockstil.

Utmed och omkring Main ligger de frankiska vinorterna på rad, på kullarna växer och frodas druvorna som blir till de torra, fruktiga Frankenvinerna. Med buss tar vi oss till den idylliska orten Volkach vid Mainschleife, där Main gör en kraftig sväng. Här gör vi en liten stadspromenad och beger oss därefter ut till en lokal sparrisfarm. Efter en delikat lunch på temat vit sparris får vi en guidad rundvisning på gården (24/5).

Vi håller oss kvar i Volkach, som är en del av Frankens viktigaste vindistrikt, "Maindreieck". På familjeägda Weinbau Meusert väntar ett trevligt besök. Vår värdinna tar oss med på en spännande och naturskön vandring på vinberget. I samband med vårt besök provar vi fyra viner med ackompanjerande tilltugg och säkert passar man även på att fylla på den egna vinkällaren (28/8 serveras vi även en frankisk lunch)!

Andelen Riesling är mycket liten – i Franken dominerar istället druvor som Silvaner och Müller-Thorgau. Typiskt för regionen är också de speciella flaskorna som vinet tappas på, "Bocksbeutel", som har en rund, tillplattad form.

Under senare delen av eftermiddagen är vi tillbaka i Würzburg. Missa inte "Würzburger Weindorf", som lockar med mer än 100 frankiska viner från ett 30-tal vingårdar, och lokal och internationell mat (pågår 24/5-5/6). Ca 6 mil. 

Dag 4 Utflykt Rothenburg & vinprovning
Från Würzburg i norr till Füssen i söder löper Tysklands mest kända turistväg "Romantiska vägen", som kantas av pittoreska medeltida städer. Efter frukost besöker vi den kanske främsta av dessa, Rothenburg ob der Tauber. Vi inleder med en stadspromenad och får därefter tid att upptäcka på egen hand.

Det stolta rådhuset, stadsmuren med de högsträcka tornen, kyrkor och patricierhus, påminner oss om stadens mäktiga förflutna; Käte Wohlfarths berömda julby om att tomten sällan tar semester! Vi ges tillfälle att äta lunch och beger oss därefter åter mot Würzburg. 28/8 besöker vi även ett ölbryggeri för en guidad visning och ölprovning.

På eftermiddagen får vi en guidad rundvisning i den vackra, högt aktade, mer än 885 år(!) gamla vinkällaren Staatlicher Hofkeller, som ryms under residenspalatsets källarvalv. Avslutningsvis provar vi ett par av de goda vinerna. En gemensam middag på Würzburger Ratskeller fullbordar dagen. Ca 13 mil.

Dag 5 Würzburg-Hannover
Första halvan av dagen är fri att njuta av Würzburg på egen hand. Passa på och besök residenspalatset – Tiepolos fantastiska fresk – världens största, som pryder valvet i trappan upp till kejsarsalen, är värd inträdet bara den!

Tidig eftermiddag lämnar vi så Würzburg och snart även Bayern, och beger oss mot Hannover. På tjusiga H4 Hotel Hannover Messe i utkanten av staden ska vi övernatta och äta middag (28/8 Ramada Hotel Europa). Ca 36 mil.

Dag 6 Hannover-Hemorten
På snabba vägar går färden efter frukost norrut förbi Hamburg och Lübeck i riktning Puttgarden. Vi ges tid för lunch och inköp och kör därefter ombord på färjan till Rødby. Strax efter kl 19 räknar vi med att vara åter i Malmö, ca fem timmar senare i Göteborg. Ca 51 mil till Malmö & 78 mil till Göteborg.

Kommentarer

2016

Ewa (guiden), var som vanligt suverän. Klarade av alla de problem som uppstod när bussen gick sönder. Hon är guld värd för Jörns. /Betyg resan 4, guiden 5 /Rune Johansson

Fantastisk resmål. Välvalda restauranger ! - men för kort! Guiden Ewa - en mångkunnig kvinna, rar och ödmjuk - vi var som en familj - men bestämd och tillmötesgående då det behövdes. Även den svenska guiden på plats är mycket bra! /Betyg resan 5, guiden 5 /Dieter Koch

2015

Välplanerad, fina utflykter. Guiden (Ewa B) var vänlig, lugn, erfaren, kompetent och mkt humoristisk. Trevlig humoristisk chaufför som dessutom körde tryggt och säkert. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kristina Kjellner Pacejka

Guiden (Ewa) var kunnig och serviceinriktad. Lokala guider Wurtzburg stadsvandring samt vinprovning residenset utmärkta. /Betyg resan 5, guiden 5 /Lars Stavenow

Guiden (Ewa) strålande. Ordning och reda. Intressant information längs vägen med personlig touch. /Betyg resan 5, guiden 5 /Ingemar Bryman

Helt suverän (Ewa). Kunnig och berättade allt i lagom mängd blandat med egna reseminnen. Toppen. /Betyg resan 5, guiden 5 /Gunilla Larsson

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo