Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Wales & Lake District, 8 d

Bild: Llandudno. Foto Tom Birkeland
Bild: Conwy Castle. Foto Tom Birkeland
Bild: Conwy. Foto Tom Birkeland
Bild: Walesiska & engelska. Foto Tom Birkeland
Bild: Tidvatten. Foto Tom Birkeland
Bild: Portmeirion. Foto Tom Birkeland
Bild: Kanal vid Llangollen. Foto Tom Birkeland
Bild: Nyfiket får. Foto Tom Birkeland
Bild: Beatles-statyn i Liverpool. Foto Tom Birkeland
Bild: The Shambles i York. Foto Tom Birkeland
Status:
Fullt

Vår resa tar sin början i de norra delarna av Wales, ett uråldrigt land med storslagen natur, dramatisk historia och spännande myter. Vi utforskar måleriska Conwy, Llandudno och Portmeirion, åker tåg till toppen av Snowdon och hästdragen kanalbåt. I Wordsworths och Beatrix Potters underbara Lake District, sedan 2017 världsarv, möter vi ett pittoreskt lapptäcke av sjöar, skog, berg och dalar.

Vi känner historiens vingslag i den forna vikingastaden York, där "gate" betyder gata och "bar" port, och charmas av musik- och fotbollsmetropolerna framför andra, Beatles Liverpool och Manchester.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Manchester t/r inkl flygskatt

 • Bussresor i England & Wales

 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (2 nätter i Llandudno, 1 i Liverpool, 2 i Lake District, 1 i York, 1 i Manchester)

 • 7 frukostar

 • 4 middagar (dag 1, 4-5, 7)

 • 1 afternoon tea (dag 2)

 • Utflykter i Snowdonia och Lake District

 • Guidade stadsrundturer/promenader med lokalguide i Liverpool, York och Manchester

 • Inträde till Portmeirion, Dove Cottage, The Wordsworth Museum och York Minster

 • Tågresa m Snowdon Mountain Railway (ca 2,5 h inkl stopp)

 • Båttur på Llangollen Canal med hästdragen kanalbåt

 • Båttur på Windermere

 • Guidad visning av Dove Cottage

 • Guidad visning inkl provsmakning på The Lakes Distillery

Tillägg

 • Enkelrum 2.895 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagprogram

Dag 1 Flyg till Manchester-Conwy-Llandudno
På förmiddagen landar vi i Manchester, där en buss väntar på att ta oss vidare västerut, in i Wales. Längs med kusten närmar vi oss historiska Conwy, som omgärdas av en välbevarad medeltida stadsmur komplett med 21 torn. Över staden vakar världsarvet Conwy Castle, en av "järnringarna" – fyra fort som Edvard I lät uppföra kring Snowdonia på 1200-talet för att hålla walesarna i schack. Alldeles intill står Thomas Telfords smäckra hängbro från 1826, en länk över Conwy-floden. Trånga kullerstensgränder med vackra gamla stenhus genomsyrar staden – efter en gemensam promenad får vi tid att äta lunch och upptäcka på egen hand.

Endast en kort sträcka återstår till den viktorianska badorten Llandudno och tjusiga St George's Hotel, vårt "hem" de kommande två nätterna. Här på hotellet sägs Lewis Carroll ha skrivit delar av sin berömda bok "Alice i Underlandet". Passa på och ta ett dopp i havet - om vädret tillåter, en promenad på den 700 meter långa piren eller åk upp till toppen av Great Orme's Head med stadens kabelbana. Middag. Ca 13 mil med buss.

Dag 2 Utflykt i norra Wales
Via tungvrickaren Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, där vi gör ett kort fotostopp, tar vi oss in i Snowdonias nationalpark. Från Llanberis ska vi göra en oförglömlig tågresa till toppen av Snowdon, Wales högsta berg, med ett ångtåg från 1896 (2,5 h t/r, vid fler än 30 pax dieseltåg). Vår färd uppför bergskammen går över viadukter, förbi ett vattenfall och uråldriga ruiner från svunna samhällen. Vi njuter av panoramat och påbörjar så återresan.

Efter en tidig afternoon tea beger vi oss senare till Portmeirion, en förtjusande by i italiensk stil belägen på en privat halvö. Portmeirion, som figurerat i flera film- och TV-inspelningar, skapades av den walesiske arkitekten Sir Clough Williams-Ellis (1883-1978) efter eget tycke och smak. Utspridda kring en piazza ligger byggnader i olika stilarter, från orientalisk till gotisk. Vi ges gott om tid att strosa runt och beger oss därefter genom Snowdonias vackra landskap åter mot Llandudno. Ca 23 mil.

Dag 3 Llandudno-Liverpool
Efter frukost lämnar vi Llandudno och beger oss söderut mot Llangollen vid floden Dee, en pittoresk stad som blev känd på 1700-talet genom två excentriska damer. Här ska vi njuta av en idyllisk båttur med hästdragen kanalbåt. Åter på land följer vi kanalen ett stycke och kommer strax till Pontcysyllteakvedukten, ett världsarv signerat Thomas Telford. Från denna Storbritanniens längsta och högsta akvedukt bjuds vi på hisnande vyer.

Vi korsar så den engelska gränsen och närmar oss strax Liverpool, som breder ut sig längs med Mersey. Efter incheckning på centrala Radisson Blu ska vi ackompanjerade av en lokalguide lära känna staden, som odödliggjordes av The Beatles på 60-talet. På legendariska the Cavern Club, återuppstånden 1984, uppträdde gruppen hundratals gånger. Vår rundtur tar oss också till bl a Albert Dock; de gamla hamnkvartern som rustats upp och numera rymmer förstklassiga museer, caféer mm, "The three graces"; stadens landmärken, och Liverpool Cathedral – världens största anglikanska katedral. Middag på egen hand. Ca 15 mil.

Dag 4 Liverpool-Lake District
Först mitt på dagen lämnar vi Liverpool, varför det idag ges lite tid att upptäcka på egen hand. Beatles Story, som berättar historien om de "The Fab Four", lockar säkert, liksom konstmuseerna Tate Liverpool och Walker Art Gallery. Fotbollsfantasten beger sig förslagsvis till Anfield och museet Liverpool FC Story.

Vi ges tid att äta en bit mat och tar därefter sikte på det natursköna Lake District, som med sina många sjöar, berg och dalar är ett himmelrike för friluftsaktiviteter. I måleriska Bowness-on-Windermere, på ostsidan av Englands största sjö Windermere, får vi tillfälle att strosa en stund alternativt avnjuta en kopp te och scones. Under en båttur på sjön tar vi in det storslagna sceneriet med undangömda vikar och skär, historiska hus och slottet Wray Castle mot en fond av mjuka berg och skog.

Efter en härlig stund till sjöss fortsätter vi till Damson Dene Hotel, beläget i lugna Lyth Valley. Här ska vi bo två nätter. Vårt hotell har pool, jaccuzzi, bastu, spa och en mysig trädgård. Middag. Ca 16 mil.

Dag 5 Lake District - gin, författare mm
Lake District förknippas inte bara med underbar natur utan även med litterära storheter som William Wordsworth, Beatrix Potter m fl.  Vi inleder dagens utflykt i Grasmere, med en guidad visning av Dove Cottage, Wordsworths första familjehem. Här bodde poeten under åtta år och här skrev han några av det engelska språkets allra främsta dikter. Vårt besök inkluderar även trädgården och The Wordsworth's Museum.

Längs med sjön Thirlmere tar vi oss in i Northern Fells, nationalparkens norra del, och närmar oss utmed Brassenthwaite Lake The Lakes Distillery, som producerar gin, vodka och whisky. Under en guidad rundvisning lär vi oss mer om tillverkningen och bjuds även på smakprov. Vi får möjlighet att göra inköp och äta lunch och sätter därefter kurs mot den västra sidan av Windermere. Från Wray Castle ska vi göra en lättare vandring (ca 3,5 km och stigning 300 m), som bitvis går brant uppför och belönar oss med vackra vyer.

De som inte vill följa med på vandringen kan instället besöka Wray Castle (ca 100 kr) eller Beatrix Potters idylliska 1600-talsbondgård Hill Top (ca 130 kr), där hon skrev många av sina berömda sagor. Åter på hotellet lockar kanske bad och bastu innan middagen serveras? Ca 13 mil.

Dag 6 Lake District-York
Vi tar farväl av Lake District och färdas nu österut, strax söder om Yorkshire Dales nationalpark. Den forna kurorten Harrogate passeras och vi närmar oss strax York, en historisk juvel vid floden Ouse. Efter lunch på egen hand utforskar vi under en guidad promenad York – innanför den 4,8 km långa stadsmuren och dess fem portar ryms en labyrint av smala, medeltida gränder, kyrkor, korsvirkeshus och historiska pubar.

Staden grundades av romarna år 71 e.Kr och övertogs hundra år senare av saxarna för att därefter bli ett kristet fäste. Danska gatunamn påminner om eran från 867 till 954 då Jórvík var ett centrum för vikingarna. På 1200-talet tillkom den magnifika gotiska katedralen York Minster, som vi besöker. Efter incheckning på centralt belägna Hotel 53 disponeras resten av dagen fritt. Flanera i de mysiga gränderna - The Shambles mfl, ta en pint på en genuin pub och/eller besök Jorvik the Viking City, som speglar vikingatidens York. Du bestämmer! Ca 15 mil.

Dag 7 York-Manchester
Förmiddagen är fri att t ex besöka York Castle Museum, botanisera på Shambles Market eller "ta in" York från Clifford's Tower. Förbi Leeds går vår resa vidare genom Yorkshire i riktning Manchester och 4-stjärniga Holiday Inn Manchester City Centre.

Manchester blev genom sin textil- och bomullsproduktion mot 1700-talets slut drivande i den industriella revolutionen. Numera associeras staden främst med två berömda fotbollslag – United och City, och flera ikoniska pop- och rockband. På vår stadsrundtur, som bl a tar oss till Castlefield; där industrialiseringen inleddes, det bohemiska Northern Quarter, och hamnkvarteret The Quays, får vi se och veta mer. Middag. Ca 12 mil.

Dag 8 Manchester-flyg hem
Då våra flyg lyfter först på eftermiddagen har vi tid att njuta av Manchester även idag. Besök på Museum of Science and Industry – inhyst i världens första tågstation för passagerare, och en rundtur på fotbollsstadion Old Trafford, är bara två av flera goda alternativ i denna trevliga stad.

Karta

Hotell

Holiday Inn Manchester City Centre, Manchester

Holiday Inn Manchester City Centre, Manchester

Holiday Inn Manchester City Centre i Manchester.
Radisson Blu Hotel, Liverpool

Radisson Blu Hotel, Liverpool

Radisson Blu Hotel i Liverpool.
St George's Hotel, Llandudno

St George's Hotel, Llandudno

St George's Hotel i Llandudno.
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo