Skip to main content

Warszawa & Kraków med Chopinkonsert

Tyghallarna i Kraków. Foto Polska Foto

Pianokonsert i Lazienkiparken i Warszawa. Foto Polska Foto

Slottet Wawel i Krakow. Foto: Pixabay

Gamla stan i Warszawa. Foto: Pixabay

Saltgruvan i Wieliczka. Foto: Pixabay

Wroclaw. Foto: Pixabay

Chopins födelsehem. Foto: Pixabay

Den 22:a februari eller 1:a mars 1810, uppgifterna varierar, föddes den världsberömde polske kompositören och pianisten Fryderyk Chopin. För att hylla sin store son arrangeras sedan 2005 i augusti varje år den prestigefyllda internationella musikfestivalen ”Chopin and his Europe” i Warszawa. Det har vi tagit fasta på!

Med Chopin som ledmotiv upplever vi under en ljuv sommarvecka såväl hans hemstad; det hoppfulla Warszawa, som praktfulla Kraków. Vi lyssnar till en konsert, förundras över Wieliczkas saltgruvas underjordiska värld och bevittnar en ceremoni på det berömda klostret Jasna Góra!

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro- och färjeavgifter
 • Båtresa Karlskrona-Gdynia
 • Logi i 2-bädds utsideshytt med dusch/wc (Karlskrona-Gdynia)
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter Warszawa,  3 Kraków, 1 Cottbus)
 • 7 frukostar
 • 6 middagar
 • Biljett till konsert i Warszawa. 
 • Besök i Lazienkiparken
 • Inträde inkl audioguide till Chopins födelsehem 
 • Stadsrundturer i Warszawa och Kraków
 • Inträde till Wawel-slottet och katedral
 • Besök klostret Jasna Góra i Czestochowa
 • Besök med guidning i saltgruvan Wieliczka
 • Besök i Wroclaw

Tillägg

 • Enkelrum/hytt 2.595 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Utflykt Auschwitz-Birkenau 100 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Karlskrona

  På kvällen kommer vi till Karlskrona, där vi tilldelas våra hytter på färjan som skall ta oss till Gdynia i Polen – klockan 21 lättar vi ankar. Ombord på den moderna färjan njuter vi av en god middagsbuffé och säkert passar man också på att sondera utbudet i butikerna innan Morfeus kallar på uppmärksamhet.
  Ca 22 mil fr Malmö & 49 mil fr Göteborg.

 • DAG 2: Gdynia-Warszawa via Żelazowa Wola.

  Vid halvåttatiden lägger vi till i Gdynia och fortsätter söderut genom Pommern, en historisk preussisk provins. Sköna tongångar och spännande fakta och kuriosa om platser vi passerar berikar vår resa. Vi kommer så småningom till det pittoreskt belägna godset Żelazowa Wola, Chopins födelsehem och tillika ett dokument över hans liv. Under vårt besök får vi veta mer om hans liv och uppväxt. Inte många mil återstår nu till Warszawa, där vi ska bo två nätter på centrala, 4-stjärniga Golden Tulip Warsaw Centre. Middag.
  Ca 40 mil.


  Chopins födelsehem. Foto: Pixabay

  Gdynia-Warszawa via Żelazowa Wola.
 • DAG 3: Heldag i Warszawa med pianokonsert

  Tillsammans bekantar vi oss efter frukost med Warszawa, som sedan inträdet i EU upplevt en kraftig ekonomisk boom och står som symbol för den polska framtidstron. Warszawa drabbades svårt under andra världskriget, men med folkets strävan att ”återerövra” sin egen historia har staden återuppbyggts och ståtar åter i full glans. Vi följer Kungsleden, som kantas av minnesmärken, praktfulla palats och kyrkor från stadens mer än 800-åriga historia. Till fots upplever vi den charmiga och livfulla Gamla stan med det rosafärgade kungliga slottet och det måleriska torget Rynek Starego Miasta. De judiska kvarteren minner om landets speciella historia, och Stalins gåva – Kulturpalatset – om tiden då Polen var ett ”lydrike” åt Sovjet.

  Dagen ger oss även tid till ett besök i den ljuvliga Lazienkiparken med orangerier och Vattenpalatset. Vid Chopinmonumentet kan man på söndagar lyssna till en pianokonsert med hans romantiska och melankoliska stycken. Efter en god middag avrundar vi dagen i stor stil med en Chopinkonsert, som arrangeras speciellt för oss, framförd av framstående musiker – en kväll att minnas!


  Pianokonsert i Lazienkiparken i Warszawa. Foto Polska Foto

  Heldag i Warszawa med pianokonsert
 • DAG 4: Warszawa-Jasna Góra-Kraków

  Efter en tidig frukost lämnar vi den nuvarande huvudstaden till förmån för dess föregångare, Kraków. Det var för övrigt svensk-polske kungen Sigismund som 1596 flyttade huvudstaden till Warszawa för att få ett maktcentrum närmare Sverige. Vår färd söderut tar oss mitt på dagen till Częstochowa och klostret Jasna Góra med den Svarta Madonnan, som lockar miljontals pilgrimer från hela världen. För varje rättrogen katolik i Polen var det denna madonna som hindrade svenskarnas belägring av staden. Här bevittnar vi en stämningsfull liten ceremoni!

  Vi fortsätter och snart avtecknar sig konturerna av Karparterna, som i söder bildar gräns mot Slovakien. Strax innan, vid floden Wisla ligger Kraków, en av Europas vackraste städer. Vi tilldelas våra rum på Hotel Wyspianski, beläget mitt i centrum, och gör därefter en gemensam promenad. Kraków klarade sig mirakulöst nog undan andra världskrigets förstörelse, varför vi kan njuta av en stad i sin ursprungliga prakt.

  På Wawel-kullen tronar det kungliga slottet och katedralen, där flera av Polens kungar har krönts och ligger begravda. Under vår vistelse besöker vi såväl slottet som katedralen. Nedanför breder stadens världsarvsklassade gamla stadskärna ut sig – i centrum, det enorma torget Rynek Główny med Mariakyrkan och Tyghallarna, en fantastisk renässansbyggnad. På Jagellonskiuniversitetet, ett av de äldsta universiteten i Europa, studerade prominenta herrar som vetenskapsmannen Kopernikus och påven Johannes Paulus II. Middag på hotellet.
  Ca 36 mil.


  Slottet Wawel i Krakow. Foto: Pixabay

  Warszawa-Jasna Góra-Kraków
 • DAG 5-6: Kraków & Wieliczka saltgruva

  På förmiddagen gör vi en utflykt till den mer än 700 år gamla saltgruvan i Wieliczka, strax utanför Kraków. En oförglömlig värld väntar på att öppna våra sinnen! Ackompanjerade av vår lokalguides berättelser om gruvans historia och dess legender och mysterier, gör vi en vandring genom gångar och orter, stundtals 135 m under markytan. Juvelen i kronan är ett kapell med altare, skulpturer och ljuskronor – allt uthugget helt i salt av 1800-talets gruvarbetare!

  Åter i Kraków kan vi se fram emot en god middag på Restauracja Galicyjska. Ca 3 mil.

  För de som önskar görs dag 6 en guidad utfärd till det ökända koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau (tillägg), där vi får se ett skakande dokument över förintelsen och dess bevis för mänsklig grymhet och ondska. Alternativt dedicerar man hela dagen åt Kraków.
  Ca 14 mil t/r.


  Saltgruvan i Wieliczka. Foto: Pixabay

  Kraków & Wieliczka saltgruva
 • DAG 7: Kraków-Wrocław-Cottbus

  Vi tar farväl av Kraków och beger oss västerut mot den charmanta staden Wrocław, som motiverar ett uppehåll. Wrocław vid floden Oder är uppbyggd på 12 öar och har 112 broar! Staden, som är en av Polens äldsta, drabbades till skillnad från Kraków hårt av kriget, men har renoverats pietetsfullt i olika omgångar. Här ryms en mångfald av ståtliga kyrkor och vackra hus i renässans, gotik och barock. Vi gör en kortare promenad och får tillfälle att äta lunch. Om tid finns, passa på och besök universitetets magnifika Leopoldaula. Vi lämnar så Wrocław och tar oss vidare mot Tyskland och Cottbus, där vi ska bo över på 4-stjärniga Radisson Blu Hotel. Middag på hotellet.
  Ca 50 mil.


  Wroclaw. Foto: Pixabay

  Kraków-Wrocław-Cottbus
 • DAG 8: Cottbus-Hemorten

  Efter frukosten lämnar vi Cottbus. I vackra Potsdam håller vi kaffepaus. Från Rostock kommer vi efter proviantering till Danmark. Åter i Sverige kan vi konstatera att vi fått uppleva såväl sköna toner som nya nyanser av Polen! I Malmö räknar vi med att vara strax efter sju, i Göteborg några timmar senare.
  Ca 53 mil till Malmö & 80 mil till Göteborg.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/8- se avresetiderBussWarszawa & Kraków, 8 d
Guide: Ulla Dieden
Mer än 410 995:-BokaSe avresetider

Hotell

Hotel Golden Tulip Warsaw Centre

Hotel Golden Tulip Warsaw Centre

Hotel Golden Tulip Warsaw Centre är ett central beläget 4-stjärnigt hotell i Warszawa...
Framsida Hotel Wyspianski Krakow

Hotel Wyspianski, Krakow

Hotel Wyspianski i Krakow.

Radisson Blu Hotel Cottbus

Radisson Blu Hotel i Cottbus.

Andra resenärer har också tittat på

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Historia. Kultur. Mångfald. Det finns tusen skäl att åka till Berlin! Denna fängslande metropol sjuder av liv och rörelse, av kreativitet och nyskapande. Att ge en kortfattad bild av staden är inte en...
Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora mal...
Kryssning på Rhen - Strasbourg - Amsterdam

Kryssning på Rhen - Strasbourg - Amsterdam

Stillsamt ringlar sig den buteljgröna floden fram genom grönskande dalgångar. Idylliska vinbyar med vackra korsvirkeshus pryder flodbankerna. På sluttningarna växer vinrankorna som blir till de välren...
Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

London och Paris - två världsmetropoler med en alldeles speciell dragningskraft, platser man kan återvända till om och om igen utan att tröttna! Vi inleder med en heldag i det ständigt trendiga London...
Moskva med Helsingfors - Kreml, Röda Torget, Tretjakovgalleriet

Moskva med Helsingfors - Kreml, Röda Torget, Tretjakovgalleriet

Från ett ödsligt träslott växte Moskva under århundradena till huvudstad i tsarriket och en stormakt som vid en tidpunkt regerade över en sjättedel av jordens yta. Moskva av idag är en mångmiljonstad...

Resekalender

28/11Kraków i advent (fr Göteborg), 4 dfrån 8 245:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo