Skip to main content

Warszawa & Kraków med Chopinkonsert

Tyghallarna i Kraków. Foto Polska Foto

Pianokonsert i Lazienkiparken i Warszawa. Foto Polska Foto

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Den 22:a februari eller 1:a mars 1810, uppgifterna varierar, föddes den världsberömde polske kompositören och pianisten Fryderyk Chopin. För att hylla sin store son arrangeras sedan 2005 i augusti varje år den prestigefyllda internationella musikfestivalen ”Chopin and his Europe” i Warszawa. Det har vi tagit fasta på!

Med Chopin som ledmotiv upplever vi under en ljuv sommarvecka såväl hans hemstad; det hoppfulla Warszawa, som praktfulla Kraków. Vi lyssnar till en konsert, förundras över Wieliczkas saltgruvas underjordiska värld och bevittnar en ceremoni på det berömda klostret Jasna Góra!

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro- och färjeavgifter
 • Båtresa Karlskrona-Gdynia
 • Logi i 2-bädds utsideshytt med dusch/wc (Karlskrona-Gdynia)
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter Warszawa,  3 Kraków, 1 Cottbus)
 • 7 frukostar
 • 6 middagar
 • Biljett till konsert i Warszawa. 
 • Besök i Lazienkiparken
 • Inträde inkl audioguide till Chopins födelsehem 
 • Stadsrundturer i Warszawa och Kraków
 • Inträde till Wawel-slottet och katedral
 • Besök klostret Jasna Góra i Czestochowa
 • Besök med guidning i saltgruvan Wieliczka
 • Besök i Wroclaw

Tillägg

 • Enkelrum/hytt 2.600 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Utflykt Auschwitz-Birkenau 100 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Karlskrona

  På kvällen kommer vi till Karlskrona, där vi tilldelas våra hytter på färjan som skall ta oss till Gdynia i Polen – klockan 21 lättar vi ankar. Ombord på den moderna färjan njuter vi av en god middagsbuffé och säkert passar man också på att sondera utbudet i butikerna innan Morfeus kallar på uppmärksamhet.
  Ca 22 mil fr Malmö & 49 mil fr Göteborg.


 • DAG 2: Gdynia-Warszawa via Żelazowa Wola.

  Vid halvåttatiden lägger vi till i Gdynia och fortsätter söderut genom Pommern, en historisk preussisk provins. Sköna tongångar och spännande fakta och kuriosa om platser vi passerar berikar vår resa. Vi kommer så småningom till det pittoreskt belägna godset Żelazowa Wola, Chopins födelsehem och tillika ett dokument över hans liv. Under vårt besök får vi veta mer om hans liv och uppväxt. Inte många mil återstår nu till Warszawa, där vi ska bo två nätter på centrala, 4-stjärniga Golden Tulip Warsaw Centre. Middag.
  Ca 40 mil.


 • DAG 3: Heldag i Warszawa med pianokonsert

  Tillsammans bekantar vi oss efter frukost med Warszawa, som sedan inträdet i EU upplevt en kraftig ekonomisk boom och står som symbol för den polska framtidstron. Warszawa drabbades svårt under andra världskriget, men med folkets strävan att ”återerövra” sin egen historia har staden återuppbyggts och ståtar åter i full glans. Vi följer Kungsleden, som kantas av minnesmärken, praktfulla palats och kyrkor från stadens mer än 800-åriga historia. Till fots upplever vi den charmiga och livfulla Gamla stan med det rosafärgade kungliga slottet och det måleriska torget Rynek Starego Miasta. De judiska kvarteren minner om landets speciella historia, och Stalins gåva – Kulturpalatset – om tiden då Polen var ett ”lydrike” åt Sovjet.

  Dagen ger oss även tid till ett besök i den ljuvliga Lazienkiparken med orangerier och Vattenpalatset. Vid Chopinmonumentet kan man på söndagar lyssna till en pianokonsert med hans romantiska och melankoliska stycken. Efter en god middag avrundar vi dagen i stor stil med en Chopinkonsert, som arrangeras speciellt för oss, framförd av framstående musiker – en kväll att minnas!


  Pianokonsert i Lazienkiparken i Warszawa. Foto Polska Foto

  Heldag i Warszawa med pianokonsert
 • DAG 4: Warszawa-Jasna Góra-Kraków

  Efter en tidig frukost lämnar vi den nuvarande huvudstaden till förmån för dess föregångare, Kraków. Det var för övrigt svensk-polske kungen Sigismund som 1596 flyttade huvudstaden till Warszawa för att få ett maktcentrum närmare Sverige. Vår färd söderut tar oss mitt på dagen till Częstochowa och klostret Jasna Góra med den Svarta Madonnan, som lockar miljontals pilgrimer från hela världen. För varje rättrogen katolik i Polen var det denna madonna som hindrade svenskarnas belägring av staden. Här bevittnar vi en stämningsfull liten ceremoni!

  Vi fortsätter och snart avtecknar sig konturerna av Karparterna, som i söder bildar gräns mot Slovakien. Strax innan, vid floden Wisla ligger Kraków, en av Europas vackraste städer. Vi tilldelas våra rum på Hotel Wyspianski, beläget mitt i centrum, och gör därefter en gemensam promenad. Kraków klarade sig mirakulöst nog undan andra världskrigets förstörelse, varför vi kan njuta av en stad i sin ursprungliga prakt.

  På Wawel-kullen tronar det kungliga slottet och katedralen, där flera av Polens kungar har krönts och ligger begravda. Under vår vistelse besöker vi såväl slottet som katedralen. Nedanför breder stadens världsarvsklassade gamla stadskärna ut sig – i centrum, det enorma torget Rynek Główny med Mariakyrkan och Tyghallarna, en fantastisk renässansbyggnad. På Jagellonskiuniversitetet, ett av de äldsta universiteten i Europa, studerade prominenta herrar som vetenskapsmannen Kopernikus och påven Johannes Paulus II. Middag på hotellet.
  Ca 36 mil.


 • DAG 5-6: Kraków & Wieliczka saltgruva

  På förmiddagen gör vi en utflykt till den mer än 700 år gamla saltgruvan i Wieliczka, strax utanför Kraków. En oförglömlig värld väntar på att öppna våra sinnen! Ackompanjerade av vår lokalguides berättelser om gruvans historia och dess legender och mysterier, gör vi en vandring genom gångar och orter, stundtals 135 m under markytan. Juvelen i kronan är ett kapell med altare, skulpturer och ljuskronor – allt uthugget helt i salt av 1800-talets gruvarbetare!

  Åter i Kraków kan vi se fram emot en god middag på Restauracja Galicyjska. Ca 3 mil.

  För de som önskar görs dag 6 en guidad utfärd till det ökända koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau (tillägg), där vi får se ett skakande dokument över förintelsen och dess bevis för mänsklig grymhet och ondska. Alternativt dedicerar man hela dagen åt Kraków.
  Ca 14 mil t/r.


  Tyghallarna i Kraków. Foto Polska Foto

  Kraków & Wieliczka saltgruva
 • DAG 7: Kraków-Wrocław-Cottbus

  Vi tar farväl av Kraków och beger oss västerut mot den charmanta staden Wrocław, som motiverar ett uppehåll. Wrocław vid floden Oder är uppbyggd på 12 öar och har 112 broar! Staden, som är en av Polens äldsta, drabbades till skillnad från Kraków hårt av kriget, men har renoverats pietetsfullt i olika omgångar. Här ryms en mångfald av ståtliga kyrkor och vackra hus i renässans, gotik och barock. Vi gör en kortare promenad och får tillfälle att äta lunch. Om tid finns, passa på och besök universitetets magnifika Leopoldaula. Vi lämnar så Wrocław och tar oss vidare mot Tyskland och Cottbus, där vi ska bo över på 4-stjärniga Radisson Blu Hotel. Middag på hotellet.
  Ca 50 mil.


 • DAG 8: Cottbus-Hemorten

  Efter frukosten lämnar vi Cottbus. I vackra Potsdam håller vi kaffepaus. Från Rostock kommer vi efter proviantering till Danmark. Åter i Sverige kan vi konstatera att vi fått uppleva såväl sköna toner som nya nyanser av Polen! I Malmö räknar vi med att vara strax efter sju, i Göteborg några timmar senare.
  Ca 53 mil till Malmö & 80 mil till Göteborg.


Karta

Hotell

Hotel Golden Tulip Warsaw Centre

Hotel Golden Tulip Warsaw Centre

Hotel Golden Tulip Warsaw Centre är ett central beläget 4-stjärnigt hotell i Warszawa...
Framsida Hotel Wyspianski Krakow

Hotel Wyspianski, Krakow

Hotel Wyspianski i Krakow.

Resekalender

21/9Kullabygden i skördetid med Arilds vingård, 1dfrån 1 165:-
21/9Hamburg med Elbphilharmonie (m Sydsvenskan-HD), 3 dfrån 6 195:-
21/9Kroatien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 995:-
21/9Kroatien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 995:-
21/9Kroatien (fr Göteborg), 8 dfrån 17 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo