Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Kiruna

  Med flyg via Arlanda kommer vi på förmiddagen till Kiruna, som till ytan är världens näst största kommun. Tack vare järnmalmsfynd kunde Kiruna utvecklas, och år 1899 rullade så det första malmtåget från staden. Vi tittar in i Kristallen, det nya stadshuset, där vi bl a får lära oss mer om den omtalade flytten av staden. Det gamla, prisbelönta stadshuset, ska rivas, men vissa delar har tagits till vara och flyttats, däribland klocktornet.

  Vi gör även ett besök i Kiruna kyrka, en gåva från gruvbolaget LKAB, som till formen inspirerats av en samekåta och som är rikt dekorerad av tidens främsta konstnärer. En visning av ett bildspel med den aktade fjällfotografen Sven Hörnells fantastiska bilder från fjällvärlden står också på vårt program. Incheckning på Scandic Ferrum och middag på kvällen. Ca 2,5 mil med buss.

 • DAG 2: Jukkasjärvi med Ishotellet, Gällivare

  Efter frukost beger vi oss till den forna samebyn Jukkasjärvi. Vi besöker Jukkasjärvi kyrka, som påbörjades 1607 och kanske är mest berömd för Bror Hjorts vackra altartavla.

  Därefter ska vi få en guidad rundvisning på det berömda ishotellet. Icehotel, som spänner över ca 5500 m², byggs av snö och is från Torne älv och ändrar utseende varje år. Spektakulära isskulpturer av konstnärer från hela världen bidrar till att göra anläggningen till något enastående. Vår rundvisning avslutas med lunch i hotellets restaurang.

  Vi åker vidare till Gällivare där vi ska övernatta på Scandic. Middag på hotellet. Ca 14 mil med buss.


  Ishotellet. Foto Ingrid Johansson

  Jukkasjärvi med Ishotellet, Gällivare
 • DAG 3: Gällivare-Luleå med JOKKMOKKS MARKNAD

  Efter frukost beger vi oss söderut mot Jokkmokk, där vi ska spendera några timmar på den anrika vintermarknaden, som hålls för 415:e året! Vi inleder dock med ett besök på Jokkmokks Tenn, där vi ser de skickliga hantverkarna i arbete, och Ajtte Fjäll- och samemuseum.

  Värmande eldar välkomnar oss så till marknadsplatsen, där ca 500 utställare lockar med samisk slöjd, konst och mycket annat. Samisk renrajd, kappkörning och musikunderhållning förgyller traditionsenligt marknaden, som för övrigt tillkom efter ett påbud från kung Karl IX att inrätta marknadsplatser i Lappmarken. Kanske åker du en tur med hundspann? Provsmaka godsaker från det norrbottniska skafferiet! Alternativen är många!

  Vi lämnar så småningom Jokkmokk och sätter kurs mot Luleå och Scandic Luleå, där en sen middag och övernattning väntar. Ca 26 mil.


  Renar på marknaden. Foto Ingrid Johansson

  Gällivare-Luleå med JOKKMOKKS MARKNAD
 • DAG 4: Gammelstad kyrkstad. Flyg hem från Luleå

  Vi låter oss väl smaka av frukosten och beger oss så småningom till Gammelstad, platsen där Luleå ursprungligen anlades. Här ligger Gammelstads kyrkstad med Nederluleå kyrka och över 400 kyrkstugor - ett enastående minnesmärke som numera är uppsatt på UNESCOs världsarvslista. En lokalguide visar oss runt.

  Vi får tillfälle att äta lunch och tar oss därefter till Luleås flygplats, varifrån våra plan avgår. Ca 3 mil med buss.


  Vackert landskap i norr. Foto Ingrid Johansson

  Gammelstad kyrkstad. Flyg hem från Luleå