Skip to main content

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Havsbukten San Sebastian Spanien

Vy över San Sebastian. Foto: Dario Garrido

Jättespindeln Maman Guggenheim-museet Bilbao

Jättespindeln Maman vid Guggenheim-museet i Bilbao.

Katedralen Santiago de Compostela Spanien

Katedralen i Santiago de Compostela. Foto: Peter Olséni

Jeff Koons jättelika hundvalp utanför Guggenheim Bilbao

Jeff Koons jättelika hundvalp utanför Guggenheim-museet. Foto: Peter Olséni

Vinodlingar Getaria till baskiska vinet txakoli Spanien

Vinodlingar vid Getaria som ger druvor till det baskiska vinet txakolí.

Baskiska tapas, pintxos, i en gemytlig taverna. Foto: Mikel Arrazola / EJ- GV: Lehendakaritza

Museo Guggenheim i Bilbao. Foto: Peter Olséni

Tjusiga San Sebastián, gastronomins huvudstad. Foto: Dario Garrido

Måleriska stenstaden Santillana del Mar.

Måleriska stenstaden Santillana del Mar. Foto: Shutterstock

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med start i Baskien "tecknar vi ett porträtt" av norra Spanien, ett land i landet. Två nätter i San Sebastián - Spaniens fashionablaste badort och gastronomins högborg, inleder vår resa. Vi testar det baskiska köket, ansett som Spaniens bästa, och vi möter Bilbao med det fantasieggande Guggenheim-museet.

Genom Kantabrien reser vi till keltiska Galicien. Vi provar vin och äter gott. Storslagna naturupplevelser, idylliska byar och historiska platser kantar vår väg. Vi avslutar i den berömda pilgrimsstaden Santiago de Compostela.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till San Sebastián. (M)
Dag 2: Besök till en vinbodega för provsmakning. Stadspromenader i Getaria och San Sebastián. (F,L)
Dag 3: Stadspromenad i Bilbao. Besök på Guggenheim-museet. Övernattning i Santander (maj)/Bilbao (sept) (F,L)
Dag 4: Kortare rundtur i Santander. Båttur till Santanderbukten. Buss till Santillana del Mar. (F,L)
Dag 5: Utflykt till Picos de Europa. Besök i Covadonga. Buss till Léon. Promenad till katedralen. (F,L)
Dag 6: Vinprovning i Bierzo. Stopp i O Cebreiro med kyrkbesök. Buss till Santiago de Compostela. (F,M)
Dag 7: Stadspromenad i Santiago de Compostela. Pilgrimsmässa. Avslutningsmiddag. (F,M)
Dag 8: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Bilbao och från Porto inkl flygskatt
 • Bussresor i Spanien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter i San Sebastián, 1 Santander (avg 1/9 Bilbao), 1 Santilla del Mar, 1 León, 2 Santiago de Compostela)
 • 7 frukostar 
 • 5 luncher med vin 
 • 3 middagar (varav 2 med vin ) 
 • 2 vinprovningar
 • Stadsrundturer med lokalguide i San Sebastián och Santiago de Compostela
 • Stadspromenad i Bilbao
 • Inträde o lokalguide till La Santa Cueva i Covadonga
 • Utflykt till Getaria
 • Båttur i Santander
 • Inträde till Museo Guggenheim

Tillägg

 • Enkelrum 3.095 kr
 • Avbeställningsskydd 800
 • Matlagningskurs 60 € (ca)

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Bilbao-San Sebastián

  Mitt på dagen räknar vi med att landa i Bilbao, där buss väntar på att ta oss vidare till eleganta San Sebastián. Här ska vi bo två nätter på 4-stjärniga Hotel Silken Amara Plaza. Eftermiddagen är fri att upptäcka på egen hand – säkert lockar ett dopp i Atlanten efter en dag på resande fot. Gemensam middag. Ca 10 mil med buss.


  Tjusiga San Sebastián, gastronomins huvudstad. Foto: Dario Garrido

  Flyg till Bilbao-San Sebastián
 • Dag 2: Utflykt Getaria & San Sebastián

  På förmiddagen gör vi ett besök på en genuin vinbodega för att prova det lätt mousserande baskiska vinet txakolí, som vanligen dricks som aperitif. Vår värd berättar mer. Vi fortsätter ett kort stycke och kommer strax till den idylliska fiskebyn Getaria, där såväl den store modeskaparen Balenciaga som den förste världsomseglaren växte upp. På höjderna runt byn växer druvorna som blir till regionens vin. Vi gör en promenad och kanske passar du också på att ta ett dopp i havet? Efter en god och gedigen fisklunch vänder vi åter till San Sebastián.

  Ackompanjerade av en lokalguide bekantar vi oss under eftermiddagen med San Sebastián, eller Donostia, som staden heter på baskiska. Denna tjusiga badort har ett fabulöst läge vid en halvmåneformad bukt flankerad av två bergstoppar med en ö i mitten. Vi strosar på strandpromenaden som löper längs med La Concha, den största av stadens tre sandstränder. Den tjusiga viktorianska arkitekturen påminner om att San Sebastián sedan slutet på 1800-talet varit ett populärt tillhåll för societeten. Vi fortsätter in i Parte Vieja, gamla stan. Restaurangtäta gränder omger det vackra arkadförsedda torget Plaza de la Constitución, som tidigare användes som tjurfäktningsarena. Ett myller av pintxosbarer lockar med baskiska tapas, pintxos. Maten är central i San Sebastián – i staden finns fler Michelinstjärnor än på någon annan plats i världen!

  En av dagarna i Baskien finns det möjlighet att delta i en baskisk matlagningskurs. Med professionell handledning tillreder vi traditionell baskisk mat med lokala råvaror och lär oss mer om det moderna spanska köket. Kan man tänka sig en godare måltid? (Ca 3 h, OBS! Föranmälan krävs - tillägg ca 60 €). Ca 5 mil.


  Vinodlingar vid Getaria som ger druvor till det baskiska vinet txakolí.

  Utflykt Getaria & San Sebastián
 • Dag 3: San Sebastían-Bilbao-Santander med Guggenheimmuseet

  Efter frukost lämnar vi San Sebastián för Bilbao. Vi inleder i den medeltida kärnan, Casco Viejo. Här ståtar katedralen Santiago och här finner vi också, Mercado de la Ribera, Spaniens största saluhall. På en välrenommerad restaurang serveras vi en utsökt lunch bestående av en avsmakningsmeny inklusive vin.

  Längs med floden Nervión promenerar vi bort till det spektakulära Guggenheim-museet, som när det invigdes 1997 blev starten för Bilbaos pånyttfödelse med satsningar på ny spännande arkitektur. Den avantgardistiska byggnaden, vars fasad är täckt av titan, är ritad av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och ska leda tankarna till en blomma eller ett skepp. Utanför "vaktar" Jeff Koons jättelika hundvalp med en päls av blommor. Vi tar del av museets fina samlingar av modernistisk och samtida konst.

  Vi lämnar på eftermiddagen Bilbao och beger oss västerut (ej avg 1/9 då vi bor i Bilbao på 4-stjärniga Barceló Bilbao Nervión). Baskien övergår i Kantabrien och vi närmar oss hamnstaden Santander, en av Spaniens första turistorter, belägen vid en vacker bukt. Här ska vi övernatta på 4-stjärniga Hotel Bahía (avg 3/5), centralt beläget med utsikt över stadens katedral och Santanderbukten. Ca 20 mil/13 mil.


  Jättespindeln Maman vid Guggenheim-museet i Bilbao.

  San Sebastían-Bilbao-Santander med Guggenheimmuseet
 • Dag 4: Santander/Bilbao-Santillana del Mar

  Efter frukost bekantar vi oss under en kortare busstur och promenad med stadens nobla delar. För en stund byter vi därefter färdmedel och gör en båttur till andra sidan av den tjusiga Santanderbukten. Vi lägger till vid stranden El Puntal, där en läcker strandlunch väntar.

  Vår resa går så småningom vidare västerut och vi kommer snart till pittoreska Santillana del Mar, som anses vara en av Spaniens vackraste städer. Här ska vi bo på 4-stjärniga Hotel San Marcos. Kullerstensgränder och gamla hus i gyllene sten pryder staden, som växte upp kring klostret La Colegiata, en viktig vallfartsort. Ca 3 mil/10 mil.


  Måleriska stenstaden Santillana del Mar. Foto: Shutterstock

  Santander/Bilbao-Santillana del Mar
 • Dag 5: Santillana del Mar-Covadonga-León

  Vi tar oss längre in i Kantabrien och kommer på förmiddagen till det väldiga bergsmassivet Picos de Europa, Europas största nationalpark, som har en fantastisk flora och fauna. Ackompanjerade av de ståtliga vyerna överger vi Kantabrien för Asturien. Via byn Arenas de Cabrales, känd för sin blåmögelost, kommer vi till Covadonga. År 722 besegrade här en liten skara män ledda av den västgotiske krigaren Pelayo, som blev kung över Asturien, en betydligt större morisk här. Detta blev starten för den kristna återerövringen av den iberiska halvön.

  Vi ser Pelayos grav, som finns i en grotta omgjord till helgedom, och får även tillfälle att titta in i basilikan som står på platsen för den historiska segern. Efter en gemensam lunch sätter vi kurs mot León, som i egenskap av huvudstad i kungariket León spelade en viktig roll under "reconquistan". Vi checkar in på centrala, 4-stjärniga Sercotel Alfonso V och gör därefter en promenad till den magnifika spansk-gotiska katedralen, berömd för sina färgstarka glasmosaiker. Ca 30 mil.

 • Dag 6: Léon-O Cebreiro-Santiago de Compostela med vinprovning

  På förmiddagen kommer vi in i det bergiga Bierzo (DO), som på kort tid blivit ett av Spaniens hetaste vindistrikt. Bierzo är främst känt för sina röda viner – under ett besök på en bodega smakar vi på några av de kraftfulla, mörka vinerna. Färden går därefter vidare till den måleriska pilgrimsbyn O Cebreiro. Av många pilgrimer anses sträckan hit vara den vackraste på hela pilgrimsleden. Vi besöker byns 800-talskyrka, där ett under sägs ha ägt rum, och gör även en promenad upp till ett av många viktiga kors som ger skydd och lycka åt alla pilgrimer.

  Efter en god lunch fortsätter vi vår resa genom Galicien, vars gröna böljande landskap för tankarna till Irland. Tidig kväll räknar vi med att vara framme i Santiago de Compostela, där vi ska bo två nätter på centralt belägna Hotel Gelmirez (avg 1/9). Middag. Ca 37 mil.

 • Dag 7: Santiago de Compostela

  Efter Rom och Jerusalem var Santiago de Compostela medeltidens viktigaste vallfartsort och besöktes bl a av den heliga Birgitta. Årligen vandrade en halvmiljon pilgrimer hit. Legenden berättar att stoftet av Jesus lärjunge Jakob fördes till Galicien, där man 813 fann hans kvarlevor i Santiago de Compostela, och uppförde en basilika till hans ära. På platsen för denna ståtar idag en praktfull katedral, påbörjad på 1000-talet. Framför breder det vackra torget Praza do Obradoiro ut sig. Vår lokalguide visar oss runt. Vi närvarar också vid den högtidliga pilgrimsmässan och har därefter gott om tid att på egen hand utforska denna historiska världsarvsstad. Kvällens middag är extra påkostad och serveras på en restaurang vid katedralen.


  Katedralen i Santiago de Compostela. Foto: Peter Olséni

  Santiago de Compostela
 • Dag 8: Santiago de Compostela-Porto-flyg hem

  Parallellt med Galiciens vilda och vackra kust går färden mot den portugisiska gränsen och vidare i riktning Porto, portvinets vackra hemstad. Handeln med Portugals nyfunna kolonier och vinhandeln med England inbringade från 1400-talet och framåt stora rikedomar, vilket gjorde det möjligt att försköna staden. Om våra flygtider tillåter det får vi tid att se mer av Porto, i annat fall vi åker direkt till flygplatsen. Under senare delen av kvällen beräknas vi vara åter i Sverige. Ca 23 mil med buss.


  Den praktfulla bron Ponte de Dom Luís I i Porto.

  Santiago de Compostela-Porto-flyg hem

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Maj 2021

3/5- se avresetiderGöteborg, LandvetterBaskien, Galicien & Kantabrien (fr Göteborg), 8 d
Guide: Lena Persson
Mer än 418 495:-BokaSe avresetider
3/5- se avresetiderKöpenhamn, KastrupBaskien, Galicien & Kantabrien (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Lena Persson
Mer än 418 495:-BokaSe avresetider
3/5- se avresetiderStockholm, ArlandaBaskien, Galicien & Kantabrien (fr Stockholm), 8 d
Guide: Lena Persson
Mer än 418 495:-BokaSe avresetider

September 2021

1/9- se avresetiderGöteborg, LandvetterBaskien, Galicien & Kantabrien fr Göteborg , 8 d
Guide: Lena Persson
Mer än 418 995:-BokaSe avresetider
1/9- se avresetiderKöpenhamn, KastrupBaskien, Galicien & Kantabrien fr Köpenhamn , 8 d
Guide: Lena Persson
Mer än 418 995:-BokaSe avresetider
1/9- se avresetiderStockholm, ArlandaBaskien, Galicien & Kantabrien fr Stockholm , 8 d
Guide: Lena Persson
318 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider

Hotell

Hotellrum Hotel Barcelo Bilbao

Barcelo Hotel Nervión, Bilbao

Barcelo Hotel Nervión är placerat i stadens centrum vid stadshuset. Runt hotellet finns shoppingområden och här kan du också smaka på de berömda pintxos, den baskiska varianten av tapas. På pro...
Hotel Bahía, Santander

Hotel Bahía, Santander

Hotel Bahía ligger i hjärtat av staden Santander, närheten till stora sevärdheter gör att hotellet blir en perfekt utgångspunkt. Från hotellet är det ca 30 min promenad till strandpromenaden. H...
Resturang Hotel Gelmierez

Hotel Gelmírez, Santiago de Compostela

Hotel Gelmírez är ett centralt beläget hotell i i Santiago de Compostela. Staden är huvudstad i regionen Galicien och likaså ett världsarv. På promenadavstånd finner vi katedralen och andra sev...
Utsida Hotel San Marcos

Hotel San Marcos, Santillana del Mar

Hotel San Marcos är beläget i ett stort, vackert trädgårdsområde i Santillana del Mar. Från hotellet är det ca 350 m till stadens historiska centrum. Ca 1 km från hotellet ligger världsarvet Altamira-...
Lobby Hotel Silken Amara Plaza

Hotel Silken Amara Plaza, San Sebastian

Hotel Silken Amara Plaza ligger ca 1 km från centrum i San Sebastian. På baskiska heter staden Donostia. Denna tjusiga badort har ett fabulöst läge vid en halvmåneformad bukt flankerad av två bergstop...
Fasad Hotel Sercotel Alfonso V

Sercotel Alfonso V, Leon

Sercotel Alfonso V Hotel är beläget i centrala León, mitt i det kommersiella och finansiella centret, bara några steg från Gamla stan. I León besöker vi också den magnifika spansk-gotisk...

Andra resenärer har också tittat på

Äventyr i Ätradalen

Äventyr i Ätradalen

Vår dagsutflykt till Halland och Ätradalen inleds i Slöinge med förmiddagsfika på Berte Museum - Livet på landet. Här ska vi även lyssna på ett intressant föredrag om museet, som skildrar landsbygden...
Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

2020 var det 250 år sedan den store tyske kompositören Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas med en rad olika arrangemang under 2021. JÖRNS uppmärksammar händelsen med en specialkomponerad...
Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Under morgonen går färden mot Simrishamn, där vi ska besöka Nordic Sea Winery, en av norra Europas modernaste vinanläggningar. I vineriet, som startade sin verksamhet 2008, produceras några av Systemb...
Indien med Delhi, Agra & Taj Mahal, Jaipur, Ranthambore & husbåt i Kerala

Indien med Delhi, Agra & Taj Mahal, Jaipur, Ranthambore & husbåt i Kerala

Världens näst folkrikaste land Indien är ett land med svindlande mångfald och skarpa kontraster. Ett potpurri av intryck. På denna omfattande resa upplever vi den sjudande mångmiljonstaden Delhi, Agra...
Måleriska Colmar i Alsace. Fransk idyll.

Alsace, Bourgogne & Chablis

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan ock...
Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående l...
Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

London och Paris - två världsmetropoler med en alldeles speciell dragningskraft, platser man kan återvända till om och om igen utan att tröttna! Vi inleder med en heldag i det ständigt trendiga London...
Sicilien - en odyssé med Amalfikusten, Etna, Pompeji & Rom

Sicilien - en odyssé med Amalfikusten, Etna, Pompeji & Rom

På Sicilien har i omgångar greker, kartager, romare och barbarer “härjat”, vilket resulterat i en sällsam blandning av allt från språk, sedvänjor och kokkonst till konst och arkitektur. Under tre somr...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo